Azië on a budget: 5x goedkope landen in Azië
Hoewel een mooie reis maken door Azië over het algemeen helemaal niet zoveel hoeft te kosten, zitten er toch grote verschillen in de uitgaven per land. Zo zijn de Filipijnen en Maleisië bijvoorbeeld duurdere bestemmingen in Azië. Eerder kon je al lezen over onze uitgaven in Azië in het artikel “Hoe duur is backpacken in Azië”. Dit keer schrijven we over de goedkope landen in Azië die geschikt zijn voor ieder budget. Ook – of misschien juist – voor mensen met een minder goed gevulde bankrekening.
Hoewel je uitgaven tijdens het reizen door Azië natuurlijk heel erg afhangen van wat je precies doet, is het bij ons opgevallen dat we in een aantal landen aanzienlijk minder uitgaven dan in andere landen. Natuurlijk ondernamen we in bepaalde landen meer tours waardoor de uitgaven verschillen Zo drink je bijvoorbeeld het goedkoopste biertje in Vietnam, maar staat dit land niet in het rijtje met goedkope landen in Azië. Net zoals we bij ieder budgetartikel aangeven: Je kunt het reizen zo duur en zo goedkoop mogelijk maken als dat je zelf wilt. Wanneer je echter beschikt over een kleiner budget zijn deze bestemmingen in Azië perfect voor jouw volgende reis.
Laos
Laos is het land in Azië waar wij tijdens onze wereldreis gemiddeld het minst hebben uitgegeven per dag, per persoon. Dit heeft er deels mee te maken dat wij niet veel hebben gereisd. We hebben enkel van het noorden – Muang Ngoi – naar de hoofdstad Vientiane gereisd. Het zuiden bewaren we voor een volgende reis. Toch zullen de kosten niet veel hoger uitvallen wanneer je meer reizen door het land en dus meer kwijt zult zijn aan vervoer.
In Laos kun je voor een euro of vier per nacht slapen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Daarnaast vind je de lekkerste gerechten in lokale restaurants of op straat voor nog geen euro. Een nadeel – alleen voor je eigen portemonnee, want je helpt de lokale bevolking er natuurlijk mee – is dat je voor vrijwel iedere bezienswaardigheid in Laos entree dient te betalen. Geen schrikbarend hoge bedragen, maar het kan toch best oplopen. Rekening voor de entree van een waterval bijvoorbeeld ongeveer twee euro per persoon. Hier vind je een overzicht van onze exacte uitgaven in Laos.
India
India staat sowieso bekend als één van de goedkoopste bestemmingen ter wereld. En dat dat niet voor niets gezegd wordt ondervinden wij tijdens onze reis van vier weken. Hoewel Kerala de welvarendste staat van het land is en dus het duurst, gaven wij hier met z’n tweeën nog een €900 uit tijdens onze reis van 30 dagen. Het noorden van dit enorme land schijnt nog een behoorlijk stuk goedkoper te zijn dan het zuiden. Hier kun je dus leven als een God in Frankrijk. Lees hier alles over onze uitgaven in Kerala, India.
Sri Lanka
Hoewel Sri Lanka door velen niet wordt gezien als één van de goedkoopste bestemmingen hebben wij ondervonden dat je ook hier gemakkelijk rond kunt komen met een kleiner budget. Onder een kleiner budget zien wij een budget van maximaal €25 per dag, per persoon. Hoewel het vinden van een geschikte accommodatie voor een redelijke prijs in Sri Lanka lastiger zal zijn dan in andere landen in Azië zul je zien dat je voor andere zaken weinig geld hoeft uit te geven. Het openbaar vervoer kost bijna niets en eten in een lokaal restaurant kan voor een euro. En lekker ook!
Het nadeel aan een reis maken door Sri Lanka is echter dat er voor veel bezienswaardigheden entree wordt gevraagd. Zo bedroeg de entree voor de beroemde tand van de boeddha in Kandy in 2013 1000 roepies per persoon. Je kunt er echter zelf voor kiezen om hier wel of niet een bezoek aan te brengen. Wij skipten deze tempel bewust en bezochten in de omgeving andere, gratis en/of goedkopere tempels. Hier vind je een volledig overzicht van onze uitgaven in Sri Lanka.
Nepal
Nepal is één van de goedkoopste en meteen ook armste landen ter wereld. De prijzen liggen hier daardoor laag en dat is een goed teken voor iedere reiziger met een kleiner budget. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een reis naar Nepal. Zo vind je in een vele steden een Durbar Square – helaas is Dubar Square in bijvoorbeeld Kathmandu onwijs verwoest tijdens de aardbeving – waarvoor je een behoorlijke entree dient te betalen. Onthoud echter dat je hiermee de lokale bevolking helpt en ervoor zorgt dat mooie plekken als deze kunnen blijven bestaan (zolang de natuur dit toestaat).
Eten doe je echter voor een prikkie en ook het openbaar vervoer hoeft niet veel te kosten. Slapen doe je voor een paar euro per nacht. Nepal is één van de goedkope landen in Azië én het land kan daarnaast ook nog eens heel goed toeristen gebruiken. Hier vind je een overzicht van onze uitgaven in de Kathmandu Vallei in Nepal.
Indonesië
Indonesië bestaat uit duizenden grote en kleiner eilanden en daarom is het lastig om aan te geven hoe duur of goedkoop Indonesië nou echt is. Helaas reisden wij enkel door de eilanden Bali en Lombok waarbij we Gili Air en Nusa Lembongan bezochten en staan de overige eilanden nog op onze bucketlist. Toch merkten we op deze eilanden – en voornamelijk op Lombok – al dat Indonesië een onwijs goedkoop land kan zijn. Zo bestelden we regelmatig een heerlijke nasi goreng voor een euro en sliepen we op Nusa Lembongan voor nog geen 12 euro per nacht in een heerlijke bungalow waarbij we iedere dag een frisse duik konden nemen in het zwembad. De overige eilanden – zoals Kalimantan, Sumatra en Sulawesi – schijnen echter nog goedkoper te zijn. Hier kun je zien wat wij uitgaven in Indonesië
Wat zijn de meest goedkope landen die jij hebt bezocht?