Rondreis Tsjechië

Rondreis Tsjechië: de ultieme roadtrip route voor 2 á 3 weken

Geüpdatet op

Indrukwekkende natuurgebieden, pittoreske dorpen, bruisende steden en sprookjesachtige kastelen, dat is Tsjechië in een notendop. Tsjechië is een geweldige vakantiebestemming om een mooie rondreis te maken met je eigen – of een huurauto. Wil jij gaan rondreizen door Tsjechië en ben je nieuwsgierig naar welke bezienswaardigheden en plekken in het land je zeker moet bezoeken? Met deze roadtrip route voor een rondreis door Tsjechië van twee á drie weken reis je langs de mooiste steden, dorpen, natuurgebieden en bezienswaardigheden.

Hoe kom je in Tsjechië?

De Tsjechische hoofdstad Praag ligt zo’n 860 kilometer ten oosten van Utrecht. Tsjechië is daarom een geweldige bestemming om te ontdekken met je eigen auto. Beschik je niet over eigen vervoer dan kun je gemakkelijk rechtstreeks vliegen naar Praag en hier je rondreis door Tsjechië starten.

Wij reisden met onze eigen zelfbouw camper van Groningen naar Tsjechië en startten onze rondreis door Tsjechië in het imposante natuurgebied Boheems Zwitserland. Vlieg je naar Praag, dan kun je gemakkelijk per huurauto naar Boheems Zwitserland reizen en vanaf hier de route vervolgen. In totaal verbleven wij ongeveer tweeënhalve weken in Tsjechië, in de Bohemen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over onze roadtrip route door Tsjechië.

Boek je vliegtickets naar Tsjechië

Auto huren in Tsjechië

Voor het huren van een auto in Tsjechië raden wij Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd voor de volle 100% verzekerd. Wanneer je met een auto door Tsjechië reist is het belangrijk om te weten dat je een tolvignet moet aanschaffen voor wanneer je over de tolwegen rijdt. Een tolvignet voor Tsjechië kun je online aanschaffen via deze link. Je kunt hier kiezen voor een vignet dat een jaar geldig is (1500 czk), een vignet dat tien dagen geldig is (310 czk) of een vignet dat dertig dagen geldig is (440 czk).

Rondreis Tsjechië

Start je roadtrip door Tsjechië in het Boheems Zwitserland

Onze rondreis door Tsjechië startten we in één van de mooiste natuurgebieden van het land, Boheems Zwitserland (National Park České Švýcarsko). Boheems Zwitserland vormt de grens tussen Duitsland en Tsjechië en bestaat uit imposante rotspartijen, gorges, uitzichtpunten en schattige dorpen. Het gebied is de plek om de wandelschoenen aan het trekken en de mooiste wandelingen te maken. De mooiste wandelingen zijn die door natuurgebied Tiské Stěny, naar Pravčická brána en door de Edmund kloof. Ik raad je zeker aan om twee volle dagen voor Boheems Zwitserland in te plannen.

  • Afstand vanaf Praag: Ongeveer 130 kilometer
  • Overnachten: Aparthotel Lípa in Krasná Lípa.
Tiské stěny

Het Boheems Paradijs

Vanuit Boheems Zwitserland reizen we door naar het volgende natuurgebied in Tsjechië, het Boheems Paradijs. Oftewel Český Ráj. Het Boheems Paradijs staat bekend om de vele kastelen en prachtige wandelroutes. De bekendste bezienswaardigheid in het Boheems Paradijs is het natuurreservaat Prachovské Skály dat bekend staat om haar imposante rotsformaties. Maar ook de vele kastelen, zoals Kasteel Frýdštejn en kasteel Hrubá Skála zijn plekken die je zeker gezien wilt hebben tijdens je rondreis door Tsjechië. En wat dacht je van Burcht Felsenburg Vranov in Malá Skála? Er zijn genoeg bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs om je twee volle dagen te vermaken.

Mala Skala Tsjechië

Heb je meer tijd ingepland voor je rondreis door Tsjechië? Dan kun je ook vanuit het Boheems Paradijs eerst naar het Reuzengebergte op de grens met Polen rijden voordat je doorrijdt naar de rotsen van Adršpach.

De rotsen van Adršpach

Hopelijk heb je na al het wandelen in Boheems Zwitserland en het Boheems Paradijs nog een beetje energie over. Wij reisden namelijk door naar de rotsen van Adršpach in het noorden van het land, vlakbij de grens met Polen. Adršpach skalý staat bekend als één van de mooiste gebieden om te wandelen in Tsjechië. Je kunt in het gebied verschillende wandelroutes volgen die je door, langs en over de diverse rotsen leiden. Wil je de langste en mooiste wandelroute volgen dan ben je ongeveer vijf uur onderweg.

Na onze wandeling door de rotsen van Adršpach reden wij aan het einde van de middag naar de stad Pardubice, zodat we alvast in de buurt van onze volgende bestemming waren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om dichterbij het natuurgebied te overnachten in bijvoorbeeld Trutnov of Náchod. Vanaf beide plaatsen is de entree van het natuurgebied per trein bereikbaar.

Rotsen van Adrspach

Kutná Hora

Zoals gezegd overnachten wij in de stad Pardubice. Pardubice is een kleine, maar kleurrijke stad en ik raad je zeker aan om in de ochtend een wandeling door de stad te maken. Wij zijn hier echter omdat we de volgende bestemming in Tsjechië willen bezoeken. Er staat een stedentrip Kutná Hora in de regio Midden-Bohemen op de planning. Kutná Hora ligt op ongeveer een uur rijden van Praag en beschikt over een aantal bijzondere en bizarre bezienswaardigheden, zoals de Bottenkapel. De stad is vrij compact en daarom in één volle dag te ontdekken.

Hoteltip Kutná Hora: MuzeumLega

St. Barbarakathedraal Kutna Hora

Český Krumlov

De volgende bestemming van onze roadtrip door Tsjechië is de – volgens ons – mooiste stad van het land, Český Krumlov. Český Krumlov is een compacte stad in de regio Zuid-Bohemen die is gelegen aan de rivier de Moldau. De stad bestaat uit de mooiste, kleurrijke bouwwerken en bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Český Krumlov, de kasteeltoren, Cloak Bridge ((Lavka pod Zamken) en het Latran District. De stad is zonder twijfel onze favoriete bestemming in Tsjechië. Wij verbleven anderhalve dag in Český Krumlov en overnachtten op een heerlijke stadscamping aan de rivier – Kemp Krumlov – op loopafstand van het centrum.

Hoteltip Cesky Krumlov: Boutique Hotel Romantick

Castle Tower Cesky Krumlov Rondreis Tsjechië
Hluboka kasteel

Het Lipnomeer

Op ongeveer een half uur rijden ten zuiden van Český Krumlov vind je het grootste meer van Tsjechië, het Lipnomeer. Helaas kwamen wij hier aan en begon het al snel te regenen waardoor we besloten om door te reizen. Tijdens de zomermaanden schijnt het Lipnomeer echter een heerlijke vakantiebestemming in Tsjechië te zijn.

Hoteltip Lipnomeer: Hotel Leyla

Lipnomeer Rondreis Tsjechië

Pilsen

Na ons korte bezoek aan het Lipnomeer reisden wij door naar de tweede stad van de Bohemen, Pilsen. Bij de stad Pilsen moet natuurlijk iedereen meteen denken aan het bekende bier Pilsner Urquell. En hoewel het zeker tof is om tijdens je stedentrip Pilsen een bezoek te brengen aan de Pilsner Urquell Brouwerij beschikt de stad over nog veel meer toffe plekken en bezienswaardigheden. Ik moet eerlijk zeggen dat Pilsen zeker niet onze favoriete bestemming is in het land, maar de stad is zeker een bezoek waard tijdens je rondreis door Tsjechië. Wil je alle bezienswaardigheden bewonderen dan heb je genoeg aan één volle dag in de stad.

Hoteltip Pilsen: Vienna House Easy Pilsen

Pilsen Rondreis tsjechië

Stedentrip Praag tijdens je rondreis door Tsjechië

Zoals ik aan het begin van dit artikel aangaf kun je je rondreis door Tsjechië natuurlijk ook starten in de hoofdstad Praag. Wij reisden echter met ons eigen vervoer en kozen er daarom voor om een rondje te maken en te starten in Boheems Zwitserland. Maar natuurlijk mag een stedentrip Praag niet ontbreken tijdens je rondreis door Tsjechië. Wij verbleven in totaal 2,5 dagen in Praag, maar de stad barst van de bijzondere en fijne bezienswaardigheden waardoor je zeker wat langer kunt en wilt blijven plakken. Zo kun je tijdens je eerste dag in Praag de bekende bezienswaardigheden, zoals de astronomische klok van Praag, de Praagse burcht en het stadsplein bewonderen en heb je daarna nog tijd over voor minder bekende, prachtige wijken van Praag, zoals Holešovice en Staré Vršovice.

Hoteltip Praag: Mama Shelter Prague

Concentratiekamp Theresienstadt

Helaas zat onze rondreis door Tsjechië er na onze stedentrip Praag alweer bijna op, maar we konden niet weggaan voor dat we een bezoek hadden gebracht aan concentratiekamp Theresienstadt. Concentratiekamp Theresienstadt is gevestigd in de stad die tegenwoordig Terezín heet en is één van de meest indrukwekkende plekken in het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Theresienstadt namelijk door de nazi’s gebruikt als gevangenis van de Gestapo voor politieke tegenstanders. En alsof dit nog niet erg genoeg is werd de stad later gebruikt als concentratiekamp waar vooral Joden vanuit Tsjecho-Slowakije naartoe gebracht werden.

Vandaag de dag wonen er nog steeds mensen in de mistroostige stad en kun je er verschillend bijzondere plekken bezoeken, zoals het Getto museum, het crematorium en de begraafplaats en het getto in de Small Fortress. Ik word niet gauw stil, maar na ons bezoek aan Theresienstadt had ik even geen woorden meer over.

Karlovy Vary

De laatste bestemming van onze rondreis door Tsjechië is de spa-stad Karlovy Vary. Karlovy Vary is gelegen in het Ertsgebergte, vlakbij de grens met Duitsland en is daardoor de ideale laatste stop. De stad staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst als spa en is een bijzondere bestemming. Je vindt hier ruim zestig bronnen met thermaal water, imposante colonnades, statige en kleurrijke herenhuizen en luxe hotels. Een stedentrip Karlovy Vary is zeker de moeite waard!

Hoteltip Karlovy Vary: Revelton Studios Karlovy Vary

Diana uitkijktoren

Het einde van je rondreis door Tsjechië

Helaas zit de roadtrip door Tsjechië er na deze bestemming op. Vanuit Karlovy Vary kun je in ongeveer twee uur terugrijden naar Praag waar je je huurauto inlevert of terugrijden naar Nederland of België. De afstand van Karlovy Vary naar Utrecht bedraagt ongeveer 780 kilometer.

Heb jij al eens een mooie rondreis door Tsjechië gemaakt?