Doen in Leuven Groot Begijnhof

Deze dingen wil je zeker zien en doen in Leuven

Geüpdatet op

Vlakbij Brussel ligt de studentenstad Leuven waar het altijd gezellig is. Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant en is de thuishaven van de KU Leuven ,de oudste katholieke universiteit van Europa. Je kunt in de stad geweldig bier drinken, feesten en genieten van de het lekkerste eten, maar de stad is meer dan alleen een studentenstad en bierstad. Een stedentrip Leuven is altijd een goed idee en dat blijkt meteen na het zien van de belangrijkste Leuven bezienswaardigheden die we hieronder met je delen. Dit zijn de dingen die je zeker moet zien en doen in Leuven. 

Op de kaart hieronder kun je alle Leuven bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terugvinden.

Het Grootbegijnhof (Grand Béguinage)

Het Grootbegijnhof is als je het mij vraagt één van de mooiste bezienswaardigheden in Leuven. Dit gedeelte van het historische centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst. Iets dat je dan ook zeker moet doen in Leuven is een bezoek brengen aan het Groot Begijnhof. Hoewel het Grootbegijnhof vroeger werd bewoon door begijnen (vrouwen en mannen die leefden als alleenstaanden in een gemeenschap binnen de Rooms-katholieke kerk), wonen er nu vooral studenten en medewerkers van de katholieke universiteit. De universiteit heeft het complex gerestaureerd en veel van de straten en gebouwen zijn in de originele staat bewaard gebleven. Dwars door het Groot Begijnhof stroomt de Dijle wat de mooiste plaatjes oplevert. Het Groot Begijnhof bestaat in totaal uit zo’n tien straten.

Doen in Leuven: Groot Begijnhof
Groot Begijnhof
Doen in Leuven: Groot Begijnhof
Groot Begijnhof

Het Kleinbegijnhof

Aan de andere kant van de stad, in het noorden, vind je nog een mooi stukje stad. Het Kleinbegijnhof is zoals de naam al zegt een stuk kleiner dan het Groot Begijnhof en stiekem iets minder mooi, maar toch leuk om te bezoeken tijdens je stedentrip Leuven. Hier vind je schattige wit gekleurde huisjes met blauwe deuren die vrijwel allemaal een eigen naam hebben.

Klein Begijnhof

Doen in Leuven: Bezoek het M-Museum

Tijdens je stedentrip kun je een aantal van de musea in Leuven bezoeken. het M-Museum is het populairste museum in de stad. Het M Museum heette vroeger het Stedelijk Museum en heeft in 2009 een metamorfose ondergaan. Sindsdien is het een hip museum met boeiende tentoonstellingen. Naast dat je kunt genieten van prachtige kunt vind je hier ook het M-Café en een dakterras vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad. Helaas is het dakterras enkel geopend tijdens de zomermaanden.

Adres M-Museum: Leopold Vanderkelenstraat 28

Leuven bezienswaardigheden: Het Gotische stadhuis

Middenop de Grote Markt van Leuven kun je één van de mooiste gebouwen van de stad bewonderen. Het Gotische stadhuis is gebouwd in de vijftiende eeuw en onderging belangrijke restauraties in de negentiende eeuw. Leuvenaren (heten mensen die in Leuven wonen zo?) noemen hun stadhuis zelfs het mooiste stadhuis ter wereld. De buitenkant van het stadhuis is voornamelijk indrukwekkend vanwege de 236 beelden die meteen in het oog springen. Ieder beeld staat voor een belangrijk persoon, zoals Napoleon en de Belgische Koning Leopold de tweede. Iedere dag om 15.00 uur kun je aansluiten bij een rondleiding met gids door het stadhuis.

Stadhuis Leuven
Stadhuis Leuven
Stadhuis Leuven

Ontdek de leukste biercafé’s

Leuven is niet alleen een belangrijke studentenstad met de oudste katholieke universiteit van Europa, het staat ook bekend als een echte bierstad. En dat is niet zo gek met tientallen biercafés. Hou je van speciaalbieren dan moet je zeker een bezoek brengen aan bierstad Leuven.

In dit artikelen delen we de belangrijkste informatie over Bierstad Leuven en vind je onze favoriete cafés in de stad.

Stella Artois

De hipste wijk van Leuven: De Vaartkom

De Vaartkom is de nieuwe, hippe wijk van de stad Leuven. Hier komt oud en nieuw samen met oude bierbrouwerijen en andere fabrieken. De laatste jaren vestigen zich steeds meer hippe zaakjes in de Vaartkom, zoals De Hoorn en de Smidse Foodhall. De Vaartkom is de oude industriezone rondom de vaart en is dé opkomende wijk van de stad. Heb je genoeg tijd tijdens je stedentrip Leuven dan raad ik je zeker aan om even door de Vaartkom te dwalen en neer te ploffen bij één van de hippe zaakjes.

Vaartkom
Vaartkom

De oude markt: De langste toog van Europa

In de stad vind je niet alleen de oudste katholieke universiteit van Europa, je vindt er ook de langste toog van Europa. De oude markt in het hart van de stad is een plein waaraan maar liefst 32 cafés en terrassen zijn gevestigd. Dit is de plek waar studenten in de avonduren samenkomen. Vooral met zonnig weer is neerploffen op de oude markt één van de leukste dingen om te doen in Leuven.

Beklim de bibliotheektoren

Wil je genieten van een mooi uitzicht over de stad? Beklim dan de bibliotheektoren van de universiteitsbibliotheek. Op elke verdieping leer je over de geschiedenis van de stad en de universiteit. De bibliotheektoren is op maandag, woensdag en vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 en op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 7 euro per persoon. Wanneer je ILUVLeuven-tickets aanschaft ben je een stuk goedkoper uit.

Doen in Leuven

Extra Leuven tip: Schaf ILUVLeuven-Tickets aan

Hierboven gaf ik al aan dat je de universiteitsbibliotheek en de toren een stuk voordeliger kunt bezoeken met ILUVLeuven-tickets. Maar dat is niet het enige. Met je ticket krijg je ook toegang tot het M-Museum en kun je deelnemen aan de rondleiding door het stadhuis. Het ILUVLeuven-Ticket XL kost €16 per persoon. Wil je alleen het stadhuis en de universiteitsbibliohteek en toren bezoeken dan kun je kiezen voor het ILUVLeuven-ticket voor €8 per persoon. Dat kan wel uit dus!

Doen in Leuven
Doen in Leuven
ILuvLeuven tickets

Street art in Leuven

Leuven is een hippe Belgische stad en dus vind je hier, net als in veel andere steden in Europa, op veel plekken toffe street art. Houd vooral je ogen open en je komt gegarandeerd langs een aantal mooie kunstwerken.

Street art in Leuven
Street art in Leuven

De fijnste restaurants in Leuven

Leuven staat niet alleen bekend als bierstad en studentenstad, maar is ook een perfecte stad voor bougondiërs. Je vindt er onwijs veel fijne restaurants en barretjes. Ben je op zoek naar hippe, anders-dan-anders concepten dan kunnen we je de twee onderstaande restaurants van harte aanbevelen.

Foodsharing bij Baracca

Baracca is één van de meest populaire restaurants in Leuven en dat blijkt wel omdat het er vrijwel iedere avond helemaa vol zit. Zelfs op de doodnormale maandagavond dat wij kwamen eten. Het is dus belangrijk om vooraf te reserveren. Baracca is een hip restaurant met een toffe formule, namelijk foodsharing. Hier bestel je kleine Italiaanse hapjes en/of verse pizza’s die samen met je tafelgenoot deelt. Alle gerechten (4 social bites en één pizza) die wij bestelden waren stuk voor stuk heerlijk.

Adres Baracca: Tiensestraat 34

Baracca

GLORIA

Ook restaurant GLORIA is een bijzonder restaurant in Leuven. Het restaurant is gevestigd in de oude sigarenfabriek van de stad en heeft daardoor een unieke uitstraling. De slogan van GLORIA is ‘Simply Glorious Food’ en dat is precies waar je hier van kunt genieten. Je kunt kiezen voor fingerfoods (soort tapas) die je deelt met je tafelgenoten of voor grotere hoofdgerechten, zoals verse pasta of de lekkerste stukken vlees. Ook bij GLORIA is het altijd flink druk en is het dus aan te raden om vooraf te reserveren.

Adres GLORIA: Arnould Nobelstraat 50

Restaurant GLORIA

Overnachten in Leuven

Niets is leuker dan Leuven ook tijdens de avonduren beleven en daarom raad ik je zeker aan om minimaal één tot twee nachten in de stad te overnachten. Een aanrader voor een fijn hotel, pal naast het Centraal Station is het Park Inn Radisson Leuven hotel. Vanaf hier loop je in zo’n vijftien minuten naar het hart van de stad. Bovendien kun je hier genieten van een heerlijk ontbijtbuffet en zijn de kamers spik en span. Andere fijne plekken om te overnachten zijn onder andere:

Reizen met de trein

Wil je met de trein naar Leuven reizen, boek dan je tickets zo vroeg mogelijk via NSinternational.

Heb jij nog aanvullende tips voor bezienswaardigheden in Leuven die je niet mag missen?

*Wij bezochten de stad op uitnodiging van Visit Leuven. Wij kozen echter zelf voor de Leuven bezienswaardigheden die wij hebben bezocht en delen niets anders dan onze eerlijke, eigen mening. 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: