Informatie over Frankrijk

Uitgelichte afbeelding van Frankrijk

Op vakantie naar Frankrijk? Of op zoek naar een toffe stedentrip bestemming in Europa? Hieronder delen wij de beste tips voor een vakantie of stedentrip in Frankrijk. Met informatie over de mooiste steden, de mooiste plekken in de populaire regio Languedoc-Roussillon, tips voor mooie roadtrip routes en onontdekte plekken in Frankrijk.

  • Hoofdstad Frankrijk: Parijs
  • Beste reistijd: In principe is Frankrijk het hele jaar door een prima vakantie- of stedentrip bestemming.
  • Munteenheid: Euro

Artikelen over Frankrijk

Wat te doen in Perpignan
27 juli 2020

Wat te doen in Perpignan: Tips & bezienswaardigheden

Op zoek naar één van de zonnigste bestemmingen in Frankrijk? Zoek niet verder. Perpignan, gelegen in het departement Pyrénées-Orientales in de regio Occitanië is één van de tofste bestemmingen v…Lees meer

Arena van Nîmes
27 augustus 2019

Wat te doen in Nîmes in Frankrijk

De Zuid-Franse regio de Languedoc-Roussillon is adembenemend mooi. Met authentieke dorpen, kastelen, bergen, meren, heerlijke stranden en prachtige steden. En één van deze prachtige steden in Zuid-Frankrijk is de s…Lees meer

Carcassonne drone
21 mei 2019

Carcassonne: De indrukwekkende vestingstad van Frankrijk

Carcassonne is één van de drukst bezochte steden in Frankrijk. Maar liefst drie miljoen toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan deze indrukwekkende Franse vestingstad. Carcassonne is gelegen in Zuid-Frankrijk…Lees meer

Vakantie in Frankrijk

Frankrijk is het populairste vakantieland ter wereld met jaarlijks ruim 80 miljoen toeristen die het land bezoeken. Vooral Duitsers, Engelsen, Belgen en Nederland zijn gek op het vakantieland met haar mediterrane sferen, prachtige steden en dorpen, indrukwekkende natuur en vooral de prachtige badplaatsen. Het land heeft zoveel te bieden dat het lastig kan zijn om te bepalen waar je je vakantie gaat doorbrengen. De populairste vakantiegebieden zijn de regio Languedoc-Roussillon met prachtige steden als Montpellier en Nîmes, de Provence, de Franse Alpen (wintersport), Normandië, Bretagne en het zuidwesten van het land met steden als Bordeaux en Biarritz. Voor welke vakantiebestemming je ook kiest, je kunt overal in het land genieten van de lekkerste wijnen, heerlijk eten, prachtige stranden en natuur en pittoreske dorpen.

Stedentrips

Ben jij niet op zoek naar een bestemming voor jouw volgende vakantie, maar wil je een toffe stedentrip plannen? Ook daar leent het land zich uitstekend voor. Natuurlijk kennen we allemaal de hoofdstad Parijs, maar het land beschikt over veel meer indrukwekkende, bruisende steden. Wat dacht je van een stedentrip Nantes? Of Nice, Lille, Versailles of Toulouse?

Wintersport

Een andere populaire reden voor een reis naar het land is dat het land een populaire wintersportbestemming is. De Franse Alpen lenen zich perfect voor skiën en snowboarden en aan gezelligheid ontbreekt het nooit.

Antwoorden op veel gestelde vragen

Hoeveel inwoners heeft Frankrijk?

In totaal wonen er ruim 67 miljoen mensen in Frankrijk.

Hoe groot is Frankrijk?

De oppervlakte van Frankrijk bedraagt 643.801 km². Dit betekent dat het land qua oppervlakte het grootste land in Europa is.

Hoeveel departementen heeft Frankrijk?

In totaal bestaat het land uit 102 departementen. 97 van deze departementen, die vergelijkbaar zijn met provincies in Nederland en België liggen op het vaste land. Daarnaast zijn er vijf overzeese departementen, namelijk Guadeloupe, Frans Guyana, Réunion, Martinique en Mayotte.

Hoe vaak past Nederland in Frankrijk?

Inclusief de overzeese departementen is Frankrijk ongeveer zestien keer groter dan Nederland.

Hoe lang is het rijden naar Zuid Frankrijk?

Geografisch gezien start het zuiden net ten zuiden van de stad Lyon. Vanuit Utrecht bedraagt de afstand hier naartoe 1095 kilometer. De afstand van Utrecht naar Bordeaux bedraagt 1050 kilometer en de afstand naar Perpignan bedraagt 1345 kilometer.

Hoeveel tol ben ik kwijt naar Zuid Frankrijk?

Hoeveel tol je precies moet betalen om op je vakantie adres in Zuid Frankrijk aan te komen is afhankelijk van welke route je precies neemt, in wat voor voertuig je rijdt en wat je exacte eindbestemming is. Toch moet je er vanuit gaan dat je zeker rond de €100 kwijt zult zijn aan tol.

Hoe kun je tol betalen in Frankrijk?

Tol betalen in Frankrijk kan op veel manieren. Meestal wordt je Nederlandse pinpas gewoon geaccepteerd, maar de creditcard is nog steeds een belangrijk betaalmiddel in het land. Bij veel tolpoorten kun je ook contant betalen. Breng je veel tijd door in het land? Dan kun je ook kiezen voor een tolbadge die je op je auto plakt. Zo hoef je niet bij iedere tolpoort apart te betalen.

Waar heb je een vignet nodig in Frankrijk?

Voor de snelwegen in het land hoef je geen vignet aan te schaffen, aangezien je hier moet betalen bij tolpoorten. Wat wel nodig is op sommige plekken in het land is een milieusticker.

Wanneer heb je een milieusticker nodig?

Een milieusticker (vignet Crit’Air) is in bijna alle grote Franse steden verplicht. Aan de hand van in welke auto je rijdt wordt er gekeken naar of je steden in mag rijden of niet. Het is belangrijk dat je voor je op vakantie gaat uitzoekt welke steden je wilt bezoeken.

Wat heb je nodig in de auto in Frankrijk?

Reis je met de auto door het land dan is het verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in je auto te hebben. Sinds mei 2020 is het niet meer verplicht om een alcoholtester/blaastest in de auto te hebben. Wat ook wordt aangeraden is een verbanddoos.

Wanneer is de nationale feestdag van Frankrijk?

De nationale feestdag van Frankrijk (Quatorze Juillet) wordt gevierd op 14 juli.

Wat is de langste rivier in Frankrijk?

De langste rivier in Frankrijk is de rivier de Loire. Deze rivier stroomt onder andere door de steden Nantes en Orléans.

Hoe lang duurt de zomervakantie in Frankrijk?

In totaal duurt de zomervakantie negen weken, maar dat betekent niet dat iedereen ook negen weken vrij heeft. De vakanties zijn namelijk verdeeld over drie regio’s, net als in Nederland.