Place de la Comédie Montpellier

Montpellier bezienswaardigheden: Haal het beste uit je stedentrip

Geüpdatet op

Montpellier, de achtste stad van Frankrijk is in weinig opzichten te vergelijken met andere populaire Franse steden. De universiteitsstad is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je voorkeur naar uit gaat bij het plannen van een stedentrip, maar met name tijdens het voor- en najaar is Montpellier een heerlijke bestemming voor een paar dagen weg. In dit artikel delen we de tofste Montpellier bezienswaardigheden. Inclusief een aantal plekken waar je de gaafste street art kunt spotten en andere leuke dingen om te doen in Montpellier.

De stad leeft. Door haar vele studenten, prachtige universiteitsgebouwen, gezellig pleinen, maar vooral vanwege de street art en verschillende andere kunstobjecten die de stad rijk is. Want Montpellier is één van de weinige Franse steden waar het hipster-gehalte zo hoog ligt. Montpellier is een stad waar je tijdens een wandeling je ogen áltijd open moet houden.

Montpellier is één van de grotere steden in Frankrijk, maar de stad voelt heel anders dan steden als Parijs en Nantes. Het belangrijkste gebied in Montpellier om je tijd door te brengen is het historische centrum, Ecusson, met haar geweldige gebouwen en gezellige pleinen. Hier vind je de meest bijzondere Montpelleir bezienswaardigheden. Dit gebied is gemakkelijk te voet te verkennen en in principe kun je het meeste ontdekken in één volle dag. Wij starten onze stedentrip Montpellier pal naast het aquaduct van Saint-Clément en daar zullen we in dit artikel dan ook mee starten. Montpellier is een fantastische stedentrip bestemming vanuit je vakantieadres in bijvoorbeeld Marseillan Plage of Serignan Plage.

Het aquaduct van Saint-Clément

Meteen bij het parkeren van onze auto in Montpellier was ik fan van deze stad. Onze auto parkeerden we pal naast de enorme aquaduct van Saint-Clément welke ook wel Les Arceaux wordt genoemd en wat een prachtig bouwwerk is dit. Het aquaduct is gebouwd in 1772 en heeft een lengte van maar liefst negen kilometer. Een goed begin van een stedentrip Montpellier.

aquaduct van Saint-Clément

Geweldige uitzichten vanaf de Promenade of Peyrou

De volgende bezienswaardigheid in Montpellier waar we langskomen is de Promenade of Peyrou. Aan beide kanten van de stad vind je en promenade. Hier vind je prachtige bouwwerken en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad met onder andere de Arce de Triomphe, het aquaduct en de omgeving met prachtige bergtoppen. Meteen bij het binnenwandelen van de promenade valt de fijne sfeer in de stad op. Hipsters zitten te schaken, stelletjes liggen verlieft op het gras en oudere mensen laten gemoedelijk de hond uit. Oud en jong komt hier samen.

Promenade of Peyrou

De Arc de Triomphe van Montpellier

Wanneer je de Promenade van Peyrou uitloopt richting het centrum van de stad kun je niet om de enorme Arc de Triomphe van Montpellier heen. Deze enorme triomfboog wordt ook wel de triomfboog van Port Peyrou genoemd en dateert uit 1691. Hier voel je dat je écht het historische centrum van de stad binnenkomt.

Arce de Triomphe Montpellier

Dwalen door het historische centrum van Montpellier

Na het bewonderen van de triomfboog loop je het historische centrum van Montpellier in en hier vind je dan ook de belangrijkste Montpellier bezienswaardigheden. Belangrijk is om je ogen open te houden en niet alleen recht vooruit te kijken. Ook op muren, deuren en ramen vind je verschillende kunstwerken die je echt niet wilt missen.

Extra Montpellier tip: In de omgeving van Montpellier zijn veel gezellige (familie)campings gevestigd. Vergelijk ze allemaal via Allcamps.

Historische centrum Montpellier
Historische centrum Montpellier
BMX muur Montpellier
Montpellier bezienswaardigheden

Doen in Montpellier: Lokale speciaalbieren inslaan bij Deli Malt

Wie vaker onze artikelen leest weet dat Erick gek is op speciaalbieren proberen. En dus doken we ook in Montpellier weer een te gekke speciaalbier winkel binnen. Bij Deli Malt vind je lokale craft beers uit Montpellier en de omgeving, maar ook uit andere landen. Altijd leuk om een craft beer mee te nemen als souvenir.

Wil je meer mooie plekken in de omgeving van Montpellier ontdekken? Maak dan bijvoorbeeld een dagtrip naar de stad Nîmes of bezoek het schilderachtige kloosterdorp Saint-Guilhem-le-Desert.

De mooiste street art van Montpellier: Place Edouard Adam

In geen andere Franse stad vind je zoveel street art als in Montpellier. Het mooiste kunstwerk vind je aan de Place Eduourd Adam waar een compleet gebouw is omgetoverd tot een kunstwerk. Zo mooi en zeker één van de Montpellier bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Place Edouard Adam mural

Meer street art spotten in de wijk Gambetta aan de Rue Rondelet

Ben jij net als wij gek op street art, dan kun je je hart al ophalen in het historische centrum, maar de tofste werken vind je er net iets buiten. Natuurlijk is er nog meer te spotten, maar onze favoriete werken vind je in de straat Rue Rondelet. Wij zijn van Place Edouard Adam naar de creatieve hotspot LineUP Urban Art gelopen en kwamen hier prachtwerken tegen. Mocht je genoeg tijd hebben dan is deze omweg zeker de moeite waard. Super leuk om te doen in Montpellier.

Street art Montpellier
Street art Montpellier
Street art Montpellier
Street art Montpellier

Lokale producten shoppen in de markthal Halles Laissac

In Montpellier kun je verschillende keren per week lokale producten shoppen op de lokale markt, maar helaas was er geen markt op de dag dat wij in Montpellier waren. Wij kozen er daarom voor om de markthal Halles Laissac te bezoeken. Deze markthal is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de markthallen in het Spaanse Valencia, maar het is er toch erg gezellig. Verschillende lokalen bieden hier lokale producten aan en er zijn een aantal barretjes en terrassen waar je lekker kunt bijkomen van je wandeling door de stad.

markthal Montpellier

Het mooiste plein van Montpellier: Place de la Comédie

Eén van de mooiste plekken in Montpellier is het gigantische Place de la Comédie waaraan onder andere het Nationale Opera gebouw is gevestigd. Het plein is enorm en de gebouwen er omheen zijn wat statisch, maar het is prachtig. Het Place de la Cómedie is het hart van de stad en het is hier altijd gezellig druk.

Place de la Comédie
Place de la Comédie
Place de la Comédie
Place de la Comédie
Place de la Comédie

Andere populaire pleinen in Montpellier: Place Jean Jaurès en Place du Marche aux Fleurs

Het historische centrum van Montpellier bestaat uit heel veel gezellige straatjes en prachtige pleinen. Zojuist noemde ik al het mooiste plein van de stad, Place de la Comédia, maar er zijn meer pleinen waar het heerlijk is om een terrasje te pakken, Zo raad ik je bijvoorbeeld zeker aan om neer te ploffen het Place Jean Jaurès en Place du Marche aux Fleurs.

Place Jean Jaurès
Place du Marche aux Fleurs
Pleinen Montpellier

Slenter door de Rue de l’Université

Gezellige straten zijn er genoeg te vinden in Montpellier, maar er kan er maar één favoriet zijn en dat is voor ons het straatje Rue de l’Université. Montpellier is gebouwd op twee heuvels en helemaal in deze straat valt dat goed op. De straat loopt flink naar beneden en het hipster-gehalte is hier behoorlijk hoog. Met hippe, vegan tentjes, biercafés en hippe barbers. Op en top genieten in deze straat.

Bewonder de kathedraal van Montpellier

Vanuit de Rue de l’Université, maar ook vanaf de Promenade of Peyrou, kun je de gigantische kathedraal van Montpellier, Saint Pierre kathedraal, al bewonderen. Deze in de veertiende eeuw gebouwde Rooms-katholieke kerk is gebouwd in Gotische stijl en is werkelijk waar adembenemend. Het gebouw is zo groot en geweldig om van alle kanten te bewonderen. Dit bouwwerk is met stip één van de belangrijkst en mooiste Montpellier bezienswaardigheden.

Saint Pierre kathedraal
Saint Pierre kathedraal
Kathedraal van Montpellier

Chillen in het stadspark: Jardin des Plants

Montpellier beschikt over maar liefst 100 stadsparken. Op een zomerse dag hoef je je dus zeker niet te vervelen en kun je heerlijk chillen in één van deze parken. Het populairste stadspark is Jardin des Plants. De plek waar vriendengroepen zich verzamelen zodra de zon straalt.

Jardin des Plants Montpellier

Praktische informatie voor een stedentrip Montpellier

Montpellier is gelegen in de Zuid-Franse regio Languedoc-Rousillon, welke nu ook wordt aangeduid met Occitanië. Vanwege de ligging, bijna aan de Middellandse Zee, is het een perfecte bestemming waarbij je stad en strand kunt combineren. Maar ook het nabijgelegen natuurgebied is prachtig. Vanaf Nederland vlieg je in zo’n anderhalf uur rechtstreeks naar Montpellier. De prijzen voor vliegtickets vergelijk je het beste via Tix.nl. Natuurlijk kun je Montpellier ook perfect ontdekken tijdens je vakantie in de Languedoc of je kunt er een mooie roadtrip van maken. Je auto kun je op veel verschillende plekken in de stad gemakkelijk parkeren. Zelf parkeerden wij onze auto vlakbij de Promenade of Peyrou op het parkeerterrein Montpellier les Arceaux. Een geweldige plek, omdat je hier pal naast de enorme aquaduct van Saint-Clément, geparkeerd staat. Parkeren kost hier €2 per uur. Dit parkeerterrein is niet overdekt.

Tips voor accommodaties

Montpellier bezienswaardigheden
Montpellier bezienswaardigheden

Wat zijn volgens jou de mooiste en meest bijzondere Montpellier bezienswaardigheden?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: