Nantes bezienswaardigheden: Wat te doen in nantes

De leukste dingen om te doen in Nantes in Frankrijk

Geüpdatet op

Nantes is met haar bijna 300.000 inwoners de zesde stad van Frankrijk. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik nooit een groot fan ben geweest van Frankrijk, maar de hippe Franse stad Nantes heeft mij positief verrast. Nantes blijkt een innovatieve stad die zich telkens verder ontwikkelt, maar waar ook de geschiedenis telkens weer van zich laat zien. Met een eeuwenoud kasteel, smalle steegjes en statige pleinen. Als jij mij vraagt wat te zien in Noord Frankrijk dan zal de stad Nantes één van de eerste plekken zijn die ik zal noemen. Dit zijn de tofste – en meest hippe – bezienswaardigheden in Nantes en de leukste dingen om te doen in Nantes. 

Doen in Nantes bezienswaardigheden
Doen in Nantes bezienswaardigheden

Château des ducs de Bretagne: Het kasteel van Nantes

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Nantes is het vijftiende eeuwse kasteel Château des ducs de Bretange. Het kasteel is gebouwd voor de laatste hertog van Bretagne, maar is tegenwoordig omgetoverd tot een museum. Een groot gedeelte van de binnenplaats en de omliggende kasteeltuinen kun je gratis en zonder gids bezoeken. Wil je ook de binnenkant van het kasteel van Nantes bewonderen, dan kun je hiervoor kaartjes kopen. Er zijn verschillende prijsklasse voor wat je precies wilt zien en doen.

Château des ducs de Bretagne
Château des ducs de Bretagne

De toren van de LU fabriek: Le Lieu Unique

Wist jij dat de beroemde koekjes van LU – die we allemaal wel kennen – uit Nantes komen? LU is een afkorting van Lefèvre en Utile, de bedenkers van de koekjes. De oude LU Fabriek is gevestigd aan de rand van de stad, vlakbij het Château de ducs de Bretagne. Met name de prachtige toren van de fabriek valt meteen op. Koekjes worden er tegenwoordig niet meer gemaakt, maar de plek is wel omgetoverd tot Le Lieu Unique, een hippe borrelplek voor de jeugd uit Nantes.

De wijk Île de Nantes

Eén van de leukste dingen om te doen in Nantes is een bezoek brengen aan de wijk Ile de Nantes. Deze wijk is wat mij betreft met stip de leukste en meest verrassende wijk van Nantes. Dit is de plek waar oud en nieuw samenkomen en alles om kunst draait. De wijk is eigenlijk een eiland middenin de rivier de Erde en is met een aantal bruggen verbonden aan de rest van de stad. In Île de Nantes wemelt het van de bijzondere plekjes. Je vindt er grote, robuste hijskranen waarvan met name de gele genaamd ‘Le grue jaune’ een enorme blikvanger is. Maar ook langs de rivier zijn blikvangers te vinden en als je goed uit je ogen kijkt kom je een aantal prachtige street art werken tegen.

Île de Nantes is daarnaast de plek waar concerten en feesten worden gehouden in Hanger 32. Maar dé echte reden voor een wandeling naar Île de Nantes is natuurlijk Les Machine de l’île. Dit project is één van de meest toonaangevende van de laatste jaren en is verbazingwekkend indrukwekkend. Zelfs zonder kinderen. Je vindt hier de meest bijzondere Nantes bezienswaardigheden.

Ile de Nantes
Ile de Nantes

The Grand Elephant

De blikvanger rondom Les Machines de L’île in Nantes is The Grand Elephant. The Grand Elephant is huge en enorm indrukwekkend. Deze grote olifant loopt het hele eiland over en maakt zelfs echte olifantsgeluiden. Hij flappert met zijn oren, spuit water uit zijn slurf en doet iedereen verbazen. Op verschillende plekken op het eiland kun je op de olifant stappen voor een ritje over het eiland. In totaal is er op de olifant plek voor 50 personen. Geen ritje maken? Ook dan is het geweldig om de olifant lang te zien lopen. Kijken naar de Grand Elephant was voor mij zeker hét leukste om te doen in Nantes.

  • Een rit op de Grand Elephant kost €8.50 per volwassene.
  • De prijs voor kinderen bedraagt €5.50
  • Kinderen tot vier jaar mogen gratis mee.
  • Houd er rekening mee dat Les Machines de L’ile in Nantes Frankrijk van begin de hele maand januari gesloten is.
The Grand Elephant
Les Machines de L'île
Les Machines de L'île

Marine World Carrousel

Op het eiland Île de Nantes vind je niet alleen vreemde objecten en de grote olifant. Je kunt er ook een ritje maken in de Marine World Carrousel. Deze carrousel heeft drie verdiepingen waarop allemaal fantasierijke onderwaterdieren gebouwd zijn. Allemaal even indrukwekkend. Ook als je geen ritje wilt maken kun je er toch voor kiezen om de carrousel binnen te gaan om de dieren te bewonderen. Een ritje in de Marine World Carrousel kost €8,50 voor volwassen en €3 voor kinderen. Kinderen jonger dan één jaar zijn gratis. Wil je de carrousel wel van binnen bewonderen, maar geen ritje maken dan betaal je €6,30 per volwassene en €4 per kind. In het laatste gevall zijn kinderen tot vier jaar gratis.

Marine World Carrousel
Marine World Carrousel

Les Machine de l’île

We hebben net al de indrukwekkende, mechanische olifant en de carrousel besproken, maar kunstenaars zijn op het eiland nóg een stapje verder gegaan. In het museum Les Machine de l’île komen de machines van Nantes helemaal tot leven. Hier kun je een mechanische rups bewonderen, een ritje maken op een enorme spin en vliegen onder een mechanische reiger. Niets is gek genoeg bij Les machine de l’île. De entree voor het museum bedraagt €8,50 voor volwassen en €5,50 voor kinderen. Kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang. Houd er rekening mee dat het – zelfs buiten het seizoen – enorm druk is en de rijen lang kunnen zijn. Wil je meer informatie over Les Machines de L’île? Bezoek dan de website

Ticketprijzen Île de Nantes

AttractieReguliere prijsKorting*Gratis
Grand Éléphant ride€8.50€6.90Kinderen tot 4 jaar
Galerie des Machines€8.50€6.90Kinderen tot 4 jaar
Carrousel des Mondes Marins met rit€8.50€6.90Kinderen tot 1 jaar
Carrousel des Mondes Marins zonder rit€6.90€5.30Kinderen tot 4 jaar

*Korting geldt voor mindervalide mensen, kinderen van 4 tot 17 jaar oud, studenten en werklozen. Dit moet je aan kunnen tonen met een pas.

Le Passage Pommeraye

La Passage Pommeraye is de oudste winkelpassage in Frankrijk en deze kun je bewonderen in Nantes. De passage dateert uit 1843 en verdeeld over drie verdiepingen vind je hier verschillende soorten winkels.

De Notre Dame van Nantes

In het gezellige stadsdeel Bouffay kun je niet om de indrukwekkende Notre Dame van Nantes heen. De indrukwekkende klokkentoren steekt overal bovenuit. Je kunt gratis een kijkje nemen binnenin de kathedraal. Deze Notre Dame is niet voor niets één van de bekendste Nantes bezienswaardigheden.

Notre Dame de nantes
Notre Dame de nantes

Het monument van de slavernij

Eeuwen geleden was Nantes één van de belangrijkste en grootste zeehavens van Europa. Goed voor de economie van Nantes natuurlijk, maar dit had ook minder leuke gevolgen die vandaag de dag in Nantes herdacht worden. In Nantes werden namelijk duizenden slaven verkocht en verscheept naar andere delen van de wereld. Langs de Loire is een enorm monument te vinden te nagedachtenis aan deze vele slaven. Ook vind je onder de grond een klein museum waar je meer kunt lezen over de geschiedenis van de slavernij. De entree is gratis.

Doen in Nantes: Bezoek de lokale markt

Een bezoek aan een Franse stad is eigenlijk nooit compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan de lokale markt. Op het plein voor de Notre Dame van Nantes is regelmatig een kleine boekenmarkt te vinden, maar een bezoek aan een lokale markt met eten en drinken is misschien wel nóg leuker. Wij bezochten er één vlakbij ons hotel, Logis Hotel Chateaubriand. Gaaf om te zien waar de lokale bevolking hun inkopen doet en het is sowieso altijd je ogen uitkijken op een lokale markt. Zeker leuk om te doen in Nantes dus.

Lokale Markt in Nantes
Lokale Markt in Nantes

Doen in Nantes: Volg de groene lijn

Wil je bovenstaande bezienswaardigheden in Nantes allemaal bewonderen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen stress. Nergens is een stedentrip zo gemakkelijk als in Nantes. Dwars door de stad loopt een tien kilometer lange groene lijn die je langs alle belangrijke, hippe, mooie en indrukwekkende Nantes bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je je telefoon niet te gebruiken, niet na te denken, maar volg je gewoon de groene lijn. Hier vind je meer informatie over de groene lijn, le Voyage à Nantes.

Extra Nantes tip: Wil je graag mee met een stadswandeling met gids? Schrijf je dan in om mee te gaan met de Free Walking Tour Nantes van Guruwalk.

Groene lijn in Nantes
Groene lijn in Nantes
Doen in Nantes bezienswaardigheden
Doen in Nantes bezienswaardigheden

Eten en drinken in Nantes in Frankrijk

Een stedentrip Nantes is natuurlijk niet compleet zonder ook op de hoogte te zijn van de leukste plekken om te eten en drinken in Nantes. De keuze aan restaurants en cafés is reuze, met name in het historische centrum van de stad. Eigenlijk heb je geen handleiding nodig, want je ploft gewoon neer bij één van de plekken die jou het gezelligst lijkt. Toch delen we een aantal opties met je. Opties die vooral erg geschikt zijn als je houdt van gezelligheid en speciaalbiertjes. Want hoewel je bij Frankrijk waarschijnlijk meteen aan wijn denkt, kun je hier ook als bierliefhebber optimaal genieten.

Het gezelligste café van Nantes: Délirium Café

Met een beetje mazzel liepen wij op een doodgewone donderdagavond het Délirium Café binnen aan de rand van het centrum van Nantes. De plek doet een beetje spooky en verlaten aan, maar meteen bij binnenkomst weet je dat je goed zit. Wat is het hier gezellig en druk. De keuze aan speciaalbieren is enorm – keuzestress -, iedereen is ontzettend vriendelijk en de sfeer is perfect. Een ideale plek om je dag in Nantes af te sluiten.

Délirium Café

Aziatisch street food bij Santosha Nantes

Natuurlijk kun je kiezen voor een echte Frans diner, maar als je op een budget reist – net als wij – is het net zo leuk om bij een hip restaurant in het centrum van de stad neer te ploffen. Santosha Nants is zo’n plek. De inrichting is lekker basic, maar toch heel gezellig en het eten is heerlijk. Je eet hier heerlijke pad thai, curry, of nasi goreng voor maximaal €12 per gerecht.

Speciaalbieren bij Le Bar Du Coin

Délirium Café is niet de enige plek waar je craft beer kunt proeven en lekker kunt relaxen. Een andere fijne kroeg die wél middenin het centrum ligt is Le Bar du Coin. Deze kleine kroeg met een fijn terras is een beetje alternatief, maar daardoor juist zo leuk.

Overnachten in Nantes

De meeste Nantes bezienswaardigheden zijn vanaf het centrum van de stad goed te voet te verkennen en daarom raad ik je aan om een accommodatie in het centrum van de stad of net daarbuiten te boeken. Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties:

Bezienswaardigheden in Nantes op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.

De Nantes City Card Pass

Ben je van plan om langer in Nantes te verblijven en wil je ook graag een aantal musea bezoeken? Denk er dan eens over om een Nantes City Card Pass aan te schaffen. Deze kun je aanschaffen voor 24, 48 of 72 uur. Met de pas kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je toegang tot 30 musea en toeristische attracties in Nantes.

Waarom een stedentrip Nantes een goed idee is

Nantes is de zesde stad van Frankrijk en ligt in het departement Loire Atlantique. De gelijknamige rivier de Loire stroomt dwars door de stad en splitst daarmee de stad in twee delen. Het historische centrum van Nantes en de hippe wijk L’Ile de Nantes. Nantes is een levendige studentenstad en dat blijkt meteen als je door het historische centrum wandelt. Terrassen zitten vol, de keuze aan cafés is reuze en het barst overal van de gezelligheid. Nantes is compact genoeg om te voet te verkennen. Ik raad je aan om minimaal één nacht in Nantes te verblijven om zo ook te ervaren hoe gezellig Nantes is in de avonduren. Nantes is zonder twijfel één van de mooiste bestemmingen om te zien in Noord-Frankrijk.

Ben jij al eens in de Franse stad Nantes geweest? Wat zijn volgens jou de tofste Nantes bezienswaardigheden?

Meer Frankrijk: