Roadtrip door de Champagnestreek in Frankriijk

Roadtrip route langs de mooiste bezienswaardigheden in de Champagnestreek

Gepubliceerd op

De Champagneregio in het noorden van Frankrijk is een ideale bestemming voor een korte break of weekendje weg. Naar de hoofdstad van de regio, Reims, is het vanaf Utrecht een kleine zes uren rijden wat perfect is voor een korte trip. Ben jij een (lang) weekend Champagnestreek aan het plannen? Met deze ultieme roadtrip route reis je in een aantal dagen (4) langs de mooiste bezienswaardigheden in de Champagnestreek in Frankrijk.

De Champagnestreek

De Champagnestreek, de regio die voluit Champagne-Ardenne heet is een regio in het noorden van Frankrijk. De regio ligt vlakbij Parijs (boek hier een dagtrip van Parijs naar de Champagnestreek), maar is ook goed te bereiken vanuit Nederland, België of Luxemburg. Een ideale bestemming dus. Zo kun je bijvoorbeeld de prachtige route de Route du Champagne volgen. Denk je aan de Champagnestreek dan denk je aan glooiende groene heuvels, wijnvelden en Champagnehuizen. Maar in de regio vind je ook een aantal enorm sfeervolle steden en dorpen. In deze route hebben we je reisdag naar de regio toe niet meegenomen.

Dag 1: Start je roadtrip door de Champagnestreek in Reims

Je roadtrip door de Champagnestreek kun je natuurlijk het allerbeste starten in de ‘Champagnehoofdstad” Reims. Hoewel Reims niet de officiële hoofdstad van de Champagnestreek is, is het wel de grootste stad van de regio. En hoewel ik eerlijk moet bekennen dat Reims zeker niet de mooiste stad van Frankrijk is en zelfs niet van de Champagnestreek is het wel een ideaal startpunt voor je roadtrip. Reims ademt namelijk Champagne. De stad is gebouwd boven ondergrondse wijnkelders die een totale lengte van 120 kilometer beslaan. Daarnaast kun je in de stad verschillende Champagnehuizen bezoeken. Maar ook als je niet van Champagne houdt kun je je goed vermaken in de stad. Breng bijvoorbeeld zeker een bezoek aan de imposante Notre Dame van Reims.

Boek hier je perfecte accommodatie in Reims.

Dag 2: Hautvillers, Épernay en Châlons-en-Champagne

Na je stedentrip Reims is het tijd om in de auto te stappen voor de volgende bezienswaardigheden in de Champagnestreek.

Hautvillers

Als eerste rij je van Reims naar het dorp Hautvillers. Dit schilderachtige dorp lijkt op het eerste gezicht niet heel bijzonder, maar het tegendeel is waar. Hautvillers is namelijk de geboorteplaats van de Champagne. De wereldberoemde monnik Dom Pérignon bracht zijn leven door in de abdij Saint-Pierre d’Hautvillers. Na zijn dood is de bedenker van de sprankelwijn begraven in de abdijkerk. Daarnaast kun je heerlijk slenteren door Hautvillers en genieten van de sfeervolle knusse steegjes. Kijk ook vooral eens naar boven, want één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Hautvillers zijn de smeedijzeren borden waar veel huizen mee versierd zijn.

abdij Saint-Pierre d’Hautvillers

Épernay

Vanuit Hautvillers rij je in een klein kwartier naar de volgende bestemming van deze roadtrip door de Champagnestreek. Épernay is naast Reims de belangrijkste stad als het gaat om champagne. De stag is gelegen aan de rivier de Marne en is vooral beroemde vanwege haar Avenue de Champagne. Een enorme straat waaraan wereldberoemde champagnehuizen, zoals Moët & Chandon en Mercier gevestigd zijn. Bij de verschillende champagnehuizen kun je terecht voor een tour door de kelders. Hier kun je een tour en proeverij boeken.

EXTRA TIP: Wil je helemaal optimaal genieten van je bezoek aan Épernay en de omgeving op een unieke manier bewonderen? Boek dan vanaf zestien euro per persoon een ballonvaart.

Champagnehuis Epernay

Route Touristique du Champagne

De tweede dag van je weekend Champagnestreek afsluiten doe je met een bezoek aan het dorp Châlons-en-Champagne. Maar niet voordat je een deel van de prachtige route Route Touristique du Champagne  hebt afgelegd. Deze reisroute heeft een totale lengte van zo’n 700 kilometer en is aangegeven met bruine bordjes. Hoewel je dus maar een deel van deze route af zult leggen raad ik je zeker aan om een korte stop te maken bij of rondom het uitzichtpunt Tauxières-Mutry.

Châlons-en-Champagne

Als afsluiter van je dag kun je een bezoek brengen aan de imposante Kathedraal Saint-Etienne de Châlons in Châlons-en-Champagne. Dit belangrijke gotische bouwwerken is een eerbetoon aan de heilige Stefanus en staat bekend als één van de mooiste kathedralen in de regio.

Dag 3: Troyes

De derde dag van je roadtrip door de Champagnestreek breng je door in de – volgens ons – mooiste stad in de Champagnestreek. Troyes is een kleurrijke stad die vooral bekend staat om haar prachtige vakwerkhuizen. Maar het barst in de stad ook van de bloedmooie, indrukwekkende kerken en kathedralen. Hoewel wij voor ons weekend Champagnestreek nog nooit van Troyes hadden gehoord, zijn we groot fan geworden. Urenlang kun je slenteren door de stad en je verwonderen over de diversiteit aan prachtige bouwwerken.

Boek hier je accommodatie in Troyes.

Dag 4: Terug naar huis langs Forêt d’Orient

Op de vierde dag is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van de prachtige Champagne streek in Frankrijk. Maar ik raad je aan om onderweg nog een korte stop te maken bij het prachtige natuurgebied Parc naturel régional de la Forêt d’Orient. Dit natuurpark is een prachtig stukje Ardennen in het departement Aube. Je vindt er verschillende meren, flora en fauna en prachtige heuvellandschappen.

Forêt d'Orient

Roadtrip route door de Champagnestreek op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de route die wij hierboven hebben beschreven terug.