Roadtrip Opaalkust Frankrijk

Roadtrip route langs de mooiste plekjes aan de Opaalkust in Frankrijk

Geüpdatet op

De Opaalkust in Frankrijk, oftewel de Cote d’Opale is een kuststrook in Noord-Frankrijk die bestaat uit ruige, hoge krijtkliffen, gezellige badplaatsen, brede zandstranden en prachtige natuurgebieden. De Franse Opaalkust ligt in het departement Pas-de-Calais en vanaf Utrecht rijd je hier in ruim vier uur naartoe. De ideale bestemming dus voor een vakantie of roadtrip vlakbij huis. In dit artikel delen we een veelzijdige route voor een roadtrip langs de Opaalkust waarbij we je tips geven voor de mooiste bezienswaardigheden en mooiste plekjes aan de Opaalkust in Frankrijk.

Start je roadtrip langs de Opaalkust in Calais

De Franse Opaalkust ligt aan de Noordzeekust in het departement Pas-de-Calais en dat betekent logischerwijs dat je je roadtrip start in de hoofdstad van het gebied, Calais. Calais is één van de belangrijkste havensteden van Frankrijk en vanaf hier vaar je binnen no-time naar de andere kant van het kanaal, naar Engeland. Hoewel Calais zeker niet onze favoriete stad in Frankrijk is, bezochten we de stad jaren geleden en is het een mooi begin van je roadtrip. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Calais om te bezoeken zijn onder andere de Middeleeuwse toren het Belfort, Place d’Armes en het strand van Calais.

De krijtrotsen van Les Deux Caps: Cap-Gris-Nez & Cap-Blanc-Nez

We vervolgen onze roadtrip naar één (of eigenlijk twee) van de mooiste plekjes aan de Opaalkust, Lex Deux Caps. Dit gebied dat ten zuiden van Calais ligt is als je het ons vraagt dé reden voor een vakantie aan de Franse Opaalkust. Je kunt hier namelijk een geweldige wandeling van de ene cap (klif) naar de andere cap maken. Bovendien heb je vanaf de 134 meter hoge Cap-Gris-Nez en Cap-Blanc-Nez geweldige uitzichten over de Franse Opaalkust én kun je met helder weer Engeland met haar krijtrotsen van Dover mega goed zien liggen. Hier vind je meer informatie over wandelroutes, fietsroutes en de omgeving.

Museum van de Atlantikwall

De Franse regio Normandië die ten zuiden van de Opaalkust ligt staat bekend om haar D-Day stranden, bezienswaardigheden en diverse musea. Maar ook aan de Cote d’Opale kun je een aantal boeiende musea bezoeken. Eén van deze musea is het Museum van de Atlantikwall in Audinghen. Oftewel Batterij Todt. Dit imposante oorlogsmuseum is gevestigd in één van de grootste en oudste bunkers die deel uitmaakte van de Atlantikwall. De entreeprijs voor het Museum van de Atlantikwall bedraagt €8.90 voor volwassenen en €5.90 voor kinderen.

Museum van de Atlantikwall

Fort d’Ambleteuse

De volgende stop van je roadtrip langs de Opaalkust is het vissersstadje Ambleteuse. Hier kun je namelijk een bezoek brengen aan het tijdens de zeventiende eeuw gebouwde Fort d’Ambleteuse. Oftewel het Fort van Ambleteuse. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het fort als artilleriebatterij en gevangenis die werd gebruikt door de nazi’s. Het fort kun je alleen op zondag van binnen bezichtigen, maar ook op ander dagen is het een korte stop waard. Het fort is namelijk prachtig gebouwd op het strand en levert geweldige plaatjes op.

Boulogne-sur-Mer

Eén van de bekendste en mooiste plekjes aan de Opaalkust is het historische stadje Boulogne-sur-Mer dat ook wel Cité de la Mer wordt genoemd. Het mooiste deel van de stad is zonder twijfel de ommuurde, historische binnenstad waar je de belangrijkste bezienswaardigheden kunt bewonderen. Eén van deze bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer is de prachtige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Daarnaast kun je in Boulogne een bezoek brengen aan het grootste aquarium van Europa, Nausicaa. In dit zeeaquarium en oceanografisch museum kun je je met gemak een dagdeel vermaken. Skip-the-line tickets voor Nausicaa kun je hier aanschaffen.

Ben je net als wij gek op street art? Ook dan ben je in Boulogne-sur-Mer aan het goede adres. Dankzij een street art festival in 2016 zijn veel muren in de stad de laatste jaren kleurrijk opgefrist met de mooiste street art en murals. Op dit kaartje vind je de locaties van al deze murals.

Boulogne-sur-Mer
Street art Boulogne Opaalkust

Paragliden bij Equihen Plage

Ben je niet weggelegd voor alleen maar strandhangen en stedentrippen en wil je tijdens je Opaalkust vakantie iets actiefs ondernemen? Dan ben je op en rondom het brede zandstrand Equihen Plage aan het goede adres. Hier stijgen namelijk vanaf één van de kliffen regelmatig paragliders op en kun je – met een beetje mazzel- zelf ook mee met een tandemvlucht. Erick had mazzel en kon voor €30 dertig minuten de omgeving bewonderen vanuit de lucht.

Paragliden aan de Opaalkust: Veel van de paragliders in de omgeving stijgen op vanaf een klif net buiten het dorp. Hier is ook de camperplaats gevestigd waar je te gek kunt overnachten in je camper voor €9 per 24 uur (excl toeristenbelasting van €0,45 per persoon). De locatie vind je hier.

Paragliden aan de Opaalkust in Frankrijk

Surfen aan de Opaalkust

Blijf je liever op de grond, of eigenlijk in de zee? Dan kun je bij Equihen Plage ook je surfboard tevoorschijn toveren. Verwacht geen mega golven zoals in Zuid-Frankrijk, maar voor beginners is dit zeker een goede surf spot in Frankrijk. Heb je geen eigen board dan kun je deze huren bij de surfschool Esn – Surf School Paddle Du Nord Côte D’opale. Voor het huren betaal je €10 voor een uur of €15 voor twee uur. Langer is uiteraard ook mogelijk. De beste tijden om hier te surfen schijnen het voor- en najaar te zijn. Ook rondom Fort-Mahon Plage schijn je te kunnen surfen.

Surf School Paddle Du Nord Côte D'opale

Château d’Hardelot

We vervolgen de roadtrip naar het kasteel van Hardelot, oftewel Château d’Hardelot. Dit kasteel werd rond 1870 gebouwd in opdracht van de Brit Henry Guy. Tegenwoordig wordt er binnen in het kasteel diverse kunst tentoongesteld en kun je door de tuinen van Château d’Hardelot een mooie wandeling maken. De entreeprijs voor het kasteel van Hardelot bedraagt €3 per persoon. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis mee naar binnen.

Château d'Hardelot

Cimetière militaire d’Étaples

Na ons korte bezoek aan Château d’Hardelot maken wij een korte stop bij de indrukwekkende begraafplaats Cimetière militaire d’Étaples. Op deze enorme begraafplaats liggen 11.436 mannen en vrouwen begraven die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de nasleep van de oorlog. Daarnaast liggen hier iets meer dan 110 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven. De begraafplaats bezoeken is geen feestje, maar wel een goede plek om stil te staan bij de geschiedenis. Cimetière militaire d’Étaples kun je gratis bezoeken.

Zeehonden spotten op Berck Plage

De Franse Opaalkust staat bekend als één van de regio’s in Europa waar je op verschillende plekken zeehonden kunt spotten. Zeehonden spotten in Europa stond al tijden op ons lijst en was alleen nog maar gelukt in Nederland (bij de Punt van Reide) en dus waren we erg verwachtingsvol. Aangekomen bi Berck Plage bleek dat we niet eens ons best hoefden te doen. Op verschillend zandbanken voor de kust lagen namelijk tientallen zeehonden die zelfs heen en weer zwommen en leken te zwaaien naar de honderden toeschouwers. Zeehonden spotten aan de Opaalkust is een geweldige ervaring, maar wees je er wel van bewust dat je niet de enige zult zijn én benader de dieren nooit van te dichtbij. Het is tenslotte hun leefomgeving.

Zeehonden spotten op Berck Plage

Extra Franse Opaalkust tip: In dit artikel delen we tips voor een geweldige roadtrip langs de Opaalkust in Frankrijk. De stops die in dit artikel worden genoemd zijn allemaal de moeite waard. Ik raad je echter aan om ook de tijd te nemen om te stoppen bij een aantal van de mooiste stranden van de Opaalkust. Eén van onze favorieten is bijvoorbeeld Plage de Sangatte.

Badplaatsen aan de Opaalkust: Langs de Opaalkust in Frankrijk vind je daarnaast diverse badplaatsen die tijdens de zomermaanden overspeld worden door toeristen. Persoonlijk houden wij niet van plekken zoals deze, maar ben jij wel op zoek naar gezelligheid en straten vol souvenirwinkels dan zijn badplaatsen zoals Fort-Mahon-Plage, Quend Plage en Wissant een bezoek waard.

Wandelen in Parc du Marquenterre

Officieel loopt de Franse Opaalkust van Calais tot aan Berck Plage, maar wij plakken er nog één bestemming aan vast. Parc du Marquenterre is namelijk een prachtig gebied voor het maken van mooie wandelingen. Parc du Marquenterre ligt in de Baai van de Somme en is de leefomgeving van honderden vogelsoorten. In het gebied dat 3000 hectare bedraagt vind je duinen, meren, weide en moerasgebieden. Tijdens een uitgezette wandelroute van zes kilometer loop je langs de mooiste plekjes en in totaal dertien observatieposten. Een bezoek brengen aan Parc du Marquenterre is helaas niet gratis, de entreeprijs bedraagt €10,50 per persoon.

Eindig je Franse opaalkust roadtrip in de stad Montreuil-sur-Mer

Op de terugweg van de Opaalkust naar Nederland of België kun je nog een mooie stop maken in één van de mooiste plekjes van de Opaalkust, het stadje Montreuil-sur-Mer. Dit stadje ligt ongeveer vijftien kilometer landinwaarts en is zo bijzonder vanwege het feit dat een deel van het boek Les Misérables zich hier afspeelt. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Montreuil is de 4,5 kilometer lange vestingmuur waarover je een mooie wandeling kunt maken. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de Citadel van Montreuil. De entreeprijs voor de citadel bedraagt €6.50 voor volwassenen en €4.5 voor kinderen tot 8 jaar.

Uiteraard is het ook mogelijk om Montreuil-sur-Mer al te bezoeken aan het begin van je roadtrip langs de Opaalkust. Het beste kun je dan na je bezoek aan Château d’Hardelot en Cimetière militaire d’Étaples hier naartoe rijden.

Extra tip: Verse vis en Mosselen eten aan de Opaalkust

Ben je net als wij gek op vis, zeevruchten en schaaldieren dan is een Opaalkust vakantie helemaal een aanrader. In vrijwel ieder dorp kun je namelijk de lekkerste, verse, lokale mosselen en verse vis verorberen. En op veel stranden kan – en mag – je zelfs je eigen mosselen rapen. De visafslag in Boulogne-sur-Mer is zelfs de grootste vissershaven van Frankrijk. Mosselen eten aan de Opaalkust is dus zeker een must tijdens je vakantie.

Route Opaalkust op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de complete reisroute voor deze roadtrip langs de Opaalkust terug.