Mont Saint-Michel bezoeken

Mont Saint-Michel bezoeken in Normandië: Alle tips op een rij

Geüpdatet op

Hoewel het net niet in het rijtje hoort tussen de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld is het iconische Mont Saint-Michel in Normandië zeker één van de meest tot de verbeelding sprekende plekken ter wereld. Mont Saint-Michel is één van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk. Dit bloedmooie eiland met daarbovenop een prachtige abdij is gelegen voor de kust van Normandie en mag je zeker niet overslaan tijdens de vakantie in de regio. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor je Mont Saint Michel gaat bezoeken. Met tips voor openingstijden, de mooiste plekken, parkeren in de omgeving en ticketprijzen.

Over het eiland Mont Saint-Michel

Iedereen die zich wel eens heeft ingelezen over een vakantie naar Normandië of Bretagne zal de mooiste plaatjes van Mont Saint-Michel zijn tegengekomen. Dit Franse icoon is namelijk één van de populairste bezienswaardigheden in Frankrijk. Mont Saint-Michel dat een getijdeneiland is, wordt tijdens hoog water ingesloten door de zee en tijdens laag water valt de zeebodem droog. Je kunt dit gebied het beste vergelijken met het Nederlandse Waddengebied. Dit betekent dat je er zelfs kunt wadlopen. Deze bijzondere plek is uitstekend te bezoeken vanuit je camping in Noord Frankrijk.

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is een klein dorp op een eiland waar volgens de laatste telling nog geen vijftig mensen wonen. Het dorp wordt tegenwoordig vooral overspoeld door toeristen. Al wandelend door het dorp wandel je vooral langs souvenirwinkels, restaurants en barretjes (wat me een beetje deed denken aan Carcassonne), maar je komt natuurlijk voor dé blikvanger, de imposante abdij. Al in de achtste eeuw werd deze abdij gebouwd als eerbetoon aan aartsengel Michaël. De abdij is in drie verdiepingen rondom het hoogste deel van de heuvel gebouwd, in de vorm van een Latijns kruis. Super indrukwekkend en je kunt de abdij dan ook vanaf alle verschillende plekken op het eiland bewonderen.

TIP: Hoewel veel mensen Mont Saint Michel bezoeken als dagtrip vanaf de vakantiebestemming in Normandië of Bretagne is het ook mogelijk om op het eiland te blijven slapen. Interesse? Hier vergelijk je alle accommodaties in Mont Saint-Michel.

Mont Saint-Michel

Een bezoek aan de Abdij

Een bezoek aan het dorp Mont Saint-Michel is helemaal gratis, maar voor je bezoek aan de abdij dien je wel tickets aan te schaffen. Tickets voor de abdij kun je het beste vooraf online aanschaffen en kosten €11 per persoon. De toegang is gratis voor iedereen tot 26 jaar. Je moet dan wel je paspoort kunnen laten zien (is alleen voor inwoners van de EU), dus vergeet deze niet! Wil je ook de audiotour doen, dan betaal je €3 extra.

abdij

Naast de abdij zijn er nog vier andere musea in Mont Saint-Michel. Wil je deze ook allemaal bezoeken in combinatie met de abdij? Dan kun je het beste een combi-ticket aanschaffen voor €18 per persoon. Tickets kun je uiteraard ook ter plekke aanschaffen, maar ik raad je zeker aan om dit vooraf online te doen. Mont Saint-Michel is namelijk één van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk en het is er altijd druk. Heel druk. Dus boek je tickets online en skip die lange rijen.

Parkeren bij Mont Saint Michel

Het eiland is gelegen voor de kust van de Franse regio Normandië, op de grens met Bretagne. Wil je Mont Saint-Michel bezoeken dan kan dit dus uitstekend tijdens je vakantie in één van deze regio’s. Reis je met de auto naar het eiland dan kun je op veel verschillende plekken in de omgeving parkeren. Tot 2015 liep er nog een weg naar het eiland, maar deze is – gelukkig – vervangen door een voetgangersbrug waardoor je je auto niet langer voor het eiland kunt parkeren. Alle parkeerterreinen staan goed aangegeven, maar de kosten hiervoor liggen vaak tussen de €10 en €20 per 24 uur.

Zelf parkeerden wij onze camper gratis in het plaatsje La Grève vanaf waar we naar Mont Saint-Michel liepen. Deze wandeling is zo’n twee tot drie kilometer lang, dus het is belangrijk dat je goede (wandel)schoenen draagt. De wandeling lijkt misschien lang, maar is fantastisch aangezien het iconische Mont Saint-Michel steeds dichterbij komt en steeds mooier wordt.

Mont Saint-Michel

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Hoewel Mont Saint-Michel het beste te bereiken is je eigen auto of een huurauto kun je ook per trein naar het eiland reizen. Vanaf Parijs kun je de trein naar Pontorson nemen. Hier vertrekt de gratis shuttle bus naar het eiland. Geen zin om het openbaar vervoer te reizen? Het is ook mogelijk om mee te gaan met een georganiseerde dagtour vanuit Parijs

Met de gratis shuttle bus naar Mont Saint-Michel

Wil je niet het hele stuk lopen dan is het ook mogelijk om in het dorp Beauvoir in één van de gratis shuttle bussen te stappen. Deze bussen brengen je in ongeveer vijf tot tien minuten van Beauvoir naar de ingang van het dorp. Je hoeft geen kaartje te kopen en kunt er dus ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de heenweg te lopen en de terugweg niet. De gratis shuttle bussen rijden iedere dag van 7.30 uur tot middernacht.

Shuttle bus naar Mont Saint-Michel
Voetgangersbrug

Openingstijden

Het dorp zelf is gratis toegankelijk en dus iedere dag van het jaar, op ieder tijdstip, te bezoeken. Het zijn enkel de openingstijden van de abdij en musea waar je rekening mee moet houden tijdens je bezoek. De abdij is iedere dag van het jaar geopend met uitzondering van eerste kerstdag, Nieuwjaardag en 1 mei. Tijdens het hoogseizoen (van 2 mei tot en met 31 augustus) is de abdij geopend van 09.00 tot 19.00 uur. Buiten het hoogseizoen is de abdij geopend van 9.30 tot 18.00 uur.

Wat is de beste reistijd voor Mont Saint-Michel?

Mont Saint-Michel is helaas al lang geen onontdekte parel meer en zul je dus ieder moment van het jaar moeten delen met duizenden andere toeristen. Ik raad je daarom zeker aan om – als het even mogelijk is – het eiland te bezoeken buiten het hoogseizoen. Al is het zelfs dan nog behoorlijk druk. Ga je Mont Saint-Michel bezoeken, zorg er dan voor dat je het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend of laat in de middag aankomt. Met een beetje mazzel is het rond deze tijdens het minst druk. Daarnaast is het handig en belangrijk om rekening te houden met de getijden. Meer informatie daarover vind je op deze website.

Extra tips voor je bezoek

  • De wandeling naar het eiland is prachtig, maar ik zorg er wel voor dat je goede, stevige (wandel)schoenen draagt.
  • Mont Saint-Michel barst van de barretjes, restaurants en souvenirwinkels, maar een echte supermarkt hebben wij niet gezien en de prijzen zijn op veel plekken schrikbarend hoog. Ik raad je daarom zeker aan om zelf wat te eten en drinken mee te nemen.
  • Je tickets voor de abdij kun je het beste vooraf online aanschaffen.
  • Plan je bezoek zo goed mogelijk en het liefst buiten het hoogseizoen om.
  • Tijdens de zomermaanden kun je de abdij na zonsondergang bezoeken wat de ideale optie is als je niet buiten het hoogseizoen om kunt bezoeken.
  • Bij de ingang van het dorp zijn openbare toiletten aanwezig waar je voor €1 gebruik van kunt maken.

Mont Saint-Michel op de kaart

Op het kaartje hieronder kun je de exacte locatie van Mont Saint-Michel terug vinden.