Milieusticker Frankrijk

Rondreis Bretagne: de ideale route voor een roadtrip

Geüpdatet op

Frankrijk is een ideale bestemming voor een korte roadtrip. Maar voor welke Franse regio kies je dan? In dit artikel vertellen we je alles over het maken van een korte rondreis door Bretagne, één van de noordelijke regio’s van het land en daardoor juist zo goed te bereiken vanuit Nederland of België. Bretagne barst van de idyllische dorpen, imposante kastelen, ruige stranden en kliffen en sfeervolle steden. Tijdens deze rondreis door Bretagne bezoek je ze allemaal in één tot twee weken.

Zelf reisden wij vanuit Nederland met onze eigen auto naar Bretagne waar wij startten aan onze roadtrip in Mont Saint-Michel dat officieel nog in Normandië ligt. De afstand van Utrecht naar Mont Saint-Michel bedraagt 770 kilometer. Beschik je niet over eigen vervoer dan kun je ervoor kiezen om met de trein naar bijvoorbeeld Brest of Rennes te reizen. Het beste kun je NS International checken voor actuele vertrektijden en prijzen. Eenmaal aangekomen in Brest of Rennes kun je een via TUI Cars of Sunny Cars waarmee je je te gekke rondreis door Bretagne kunt afleggen. Wij startten onze rondreis in Mont Saint Michel, maar je kunt deze route vanaf ieder genoemd punt starten.

Tip: Zet tijdens je rondreis Bretagne op je navigatie ’tolwegen vermijden’ aan. Dit scheelt je niet alleen in je portemonnee, maar zo kom je ook sneller langs de mooiste, onontdekte plekken in Bretagne. Toch reizen via de tolwegen? Schaf dan vooraf een tolbadge aan, zodat je eenvoudig kunt doorrijden bij de tolpoortjes.

LEESTIP: 14 tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Bretagne.

Stop 1: Le Mont Saint-Michel

Hoewel Le Mont Saint-Michel officieel in de Franse regio Normandië ligt mag je een bezoek aan één van de meest iconische plekken in Frankrijk niet overslaan tijdens je rondreis door Bretagne. Mont Saint-Michel is een abdij dat op een eiland vlak voor de kust ligt. De omgeving doet een beetje denken aan het Nederlandse Waddengebied aangezien het een getijdeneiland is waar je tijdens eb kunt wadlopen. Bij hoogwater wordt het volledige eiland ingesloten door de zee. Mont Saint-Michel is een dorp op een eiland met veel souvenirwinkels, restaurants, 44 inwoners en bovenop hét icoon het dorp, de imposante abdij.

Tot 2015 was het mogelijk om met de auto helemaal naar Mont Saint-Michel te rijden, maar ‘gelukkig’ is dat op dit moment niet meer mogelijk. Vanuit meerdere dorpen in de omgeving is het mogelijk om via een prachtige wandelroute naar het dorp te lopen. Vind je dit te ver? Dan kun je ook op diverse plekken instappen in de gratis shuttle bus die je voor het dorp afzet. Ik raad je achter aan om te wandelen, aangezien het imposante Mont Saint-Michel steeds dichterbij komt en steeds indrukwekkender wordt. In principe heb je aan een halve dag voldoende voor een bezoek aan Mont Saint-Michel.

Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel

Stop 2: Combourg

Bretagne barst van de prachtige, sfeervolle stadjes en Combourg ten noorden van Rennes is daar één van. Hoewel Combourg relatief klein is, raad ik je toch een bezoek aan mits je voldoende tijd hebt. Je kunt hier namelijk heerlijk struinen door de knusse straatjes, maar ook een bezoek brengen aan het indrukwekkende Château de Combourg.

Château de Combourg

Stop 3: Cancale

Wie gek is op oesters moet zeker een bezoek brengen aan de kustplaats Cancale. Cancale wordt namelijk ook wel de oesterhoofdstad van Frankrijk genoemd. Op iedere straathoek kun je hier neerploffen bij één van de restaurants waar de lekkerste, verse oesters geserveerd worden. Daarnaast is Cancale ook nog eens super fotogeniek, vooral vanaf een afstandje.

Cancale

Stop 4: Pointe du Grouin & Fort d’Arboulé

Veel mensen rijden vanuit Cancale direct door naar Saint Malo. Ik raad je echter aan om niet meteen over te steken, maar om nog een aantal stops te maken langs de noordkust van Bretagne. Ten noorden van Cancale vind je namelijk een aantal prachtige uitzichtpunten waar je fantastische wandelingen kunt maken langs kliffen en de ruige kustlijn. Zo maakten wij een stop bij Pointe du Grouin en Fort d’Arboulé waar we heerlijke wandelingen maakten. Hier ervaar je echt de schoonheid van de Bretonse kust.

Pointe du Grouin Bretagne

Stop 5: Stedentrip Saint Malo

Natuurlijk mag een stedentrip Saint Malo niet ontbreken tijdens je rondreis door Bretagne. Saint Malo is één van de drukst bezochte steden in Bretagne en dat is niet voor niets. De stad is namelijk een oude havenstad die al in de eerste eeuw voor Christus is ontstaan. Helaas is het stadje meerdere keren verwoest, maar telkens werd de stad weer opnieuw opgebouwd. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Saint Malo zijn onder andere Fort National en de originele stadsmuur die is gebouwd tussen de twaalfde en achttiende eeuw. Vanaf de stadsmuur die een totale lengte heeft van bijna twee kilometer kun je genieten van een fenomenaal uitzicht over Dinard en de zee. Maar richt je vooral niet alleen op de stadsmuur van Saint Malo. Het gedeelte dat tussen de stadsmuren ligt – Intra-Muros – is ook zeker een bezoek waard. Hier lees je al onze tips voor Saint Malo.

Boek je verblijf in Saint Malo.

Saint Malo
Saint Malo

Heb je voldoende tijd over na je stedentrip Saint Malo? Rij dan iets verder naar het zuiden zodat je de Solidor Tower kunt bewonderen. Deze bijzondere versterkte donjon werd gebouwd tussen 1369 en 1382 in de monding van de rivier de Rance en zorgt voor prachtige plaatjes.

Solidor Tower

Stop 6: Stedentrip Dinan

Ten zuiden van Saint Malo vind je één van de andere prachtige steden in Bretagne, Dinan. Dinan is één van de oudste en meest schilderachtige stadjes in Bretagne. Al in de negende eeuw was hier een nederzetting. Helaas is de stad meerdere keren verwoest, waaronder tijdens een brand in 1907, maar telkens werden de belangrijkste bezienswaardigheden opnieuw opgebouwd. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Dinan zijn onder andere Château de Dinan, de basiliek Saint-Sauveur en de bijzondere vakwerkhuizen die je met name in de straat Rue de Jerzual kunt bewonderen.

Dinan

Informatie voor je bezoek aan Château de Dinan

Het imposante kasteel van Dinan is tijdens de maanden mei tot en met september iedere dag geopend van 10.30 tot 19 uur. Tijdens de maanden oktober, november en december is het kasteel iedere maanden gesloten. Daarnaast is het kasteel tijdens deze maanden van dinsdag tot en met zondag geopend van 13.30 tot 18.30 uur. De entree voor Château de Dinan bedraagt €7,50 voor volwassenen. Kinderen tot zes jaar kunnen gratis mee naar binnen.

Stop 7: Ontdek de mooiste stranden ten noorden van Hillion

Hoewel de steden en dorpen in Bretagne bloedmooi zijn, zijn wij tijdens onze rondreis door Bretagne vooral geraakt door de ongereptheid langs de kustlijn. Ik raad je dan ook zeker aan om een deel van je roadtrip door Bretagne af te leggen langs de kust. De kustlijn in het noordwesten van Bretagne wordt ook wel de roze granietkust genoemd en dat is niet voor niets. Zelf maakten wij een prachtige wandelen bij eb van Plage de Lermot naar Pointe des Guettes en terug in het uiterste noorden. Een aanrader!

Plage de Lermot Bretagne
Plage de Lermot Bretagne

Stop 8: Pontrieux: Eén van de mooiste dorpen van Bretagne

Aan bloedmooie dorpen geen gebrek in Bretagne. Eén van de mooiste dorpen in Bretagne is wat mij betreft Pontrieux. Pontrieux is een erfgoedstadje dat ook wel het ‘Klein Venetië’ van Bretagne wordt genoemd. Het stadje is namelijk gebouwd op beide oevers van de rivier de Trieux. Hoewel Pontrieux vrij klein is raad ik je zeker aan om hier een korte wandeling te maken.

Pontrieux

Stop 9: Stedentrip Morlaix

Eén van de steden in Bretagne waar wij bijna aan voorbij waren gereden is de stad Morlaix, maar wat zijn we blij dat we tóch besloten te stoppen. Morlaix is gelegen in het noordwesten van Bretagne en is zeker een bezoek waard. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden zijn het hoge viaduct, de bijzondere ‘Maisons à Pondalez’, huizen met houten binnengalerijen die alleen in Morlaix te vinden zijn en knusse, steile straatjes in het historische centrum.

Boek een verblijf in Morlaix.

Stop 10: Wandelen in Bretagne in Huelgoat Forest

Tijdens een rondreis door Bretagne kan een mooie hike door de Bretonse natuur natuurlijk niet ontbreken. Onze favoriete plek hiervoor blijft de ruige kustlijn, maar een ander fijn natuurgebied is Huelgoat Forest – het bos van Huelgoat – in Centraal Bretagne. Je kunt hier een prachtige wandeling met een totale lengte van 12,5 kilometer maken door de gele bordjes te volgen vanaf parkeerplaats ‘Parking de l’Arquellen. Onderweg kom je langs watervallen, grotten en grote rotsen waar je af en toe moet klimmen en klauteren. Wat het Huelgoat Forest voornamelijk bijzonder maakt is dat het het gebied is Keltische legenden.

Huelgoat Forest Bretagne
Huelgoat Forest Bretagne

Stop 11: Pont-Aven

Vanaf Huelgoat Forest vervolgen we onze rondreis door Bretagne naar het zuiden. Naar het dorp Pont-Aven om precies te zijn. Pont-Aven is een populair kunstenaarsdorp gelegen in de de groene riviermonding van de Aven. Het dorp is heerlijk om doorheen te wandelen en met name bij de bijzondere brug – Pont de Pont-Aven – moet je zeker een stop maken.

Pont-Aven

Stop 12: De bijzondere regio Carnac

De laatste stop tijdens deze rondreis door Bretagne is de bijzondere regio Carnac. Hoewel de stad Carnac zelf ook zeker een bezoek waard is, is het vooral het gebied ten noorden van de stad waar jaarlijks veel toeristen op af komen. Hier vind je namelijk talrijke prehistorische monumenten die te vergelijken zijn met Stonehenge in Engeland. In een gebied van acht kilometer staan diverse stenenrijen – menhirs – opgesteld die dateren uit neolithicum tijdperk, zo’n 4500 jaar voor onze jaartelling. Naast de bijzondere menhirs vind je de regio ook verschillende dolmen – hunebedden -, waardoor het even voelt alsof je middenin Drenthe staat.

Menhirs Bretagne
Menhirs Carnac
Dolmen Carnac

Extra: Breid je rondreis Bretagne uit met een stedentrip Nantes in de Loire

Na je bezoek aan de regio Carnac kun je langzaam – eventueel met een aantal stops – je reis naar huis starten. Heb je echter nog langer de tijd dan raad ik je zeker aan om nog iets verder te reizen naar de regio Loire. Hier kun je namelijk een te gekke stedentrip maken naar de stad Nantes. Nantes is wat ons betreft zeker één van de leukste Franse steden voor een stedentrip, dus de moeite waard!

Heb jij nog aanvullende tips voor een rondreis door Bretagne?