Rondreis Bosnië-Herzegovina route

17x proeven, zien & doen in Mostar, Bosnië en Herzegovina

Zoals je in een eerder artikel hebt kunnen lezen is Mostar de meest gebombardeerde stad geweest tijdens de gruwelijke Bosnische oorlog die heerste van 1992 tot 1995. De vele littekens aan deze verschrikkelijke tijd zijn overal in de stad zichtbaar, maar een bezoek aan Mostar hoeft niet alleen maar droevig te zijn. Veel belangrijke delen van de stad zijn gerenoveerd en er zijn een aantal prachtige – en indrukwekkende – plekken te bezoeken in Mostar. Wat te doen in Mostar en de omgeving lees je hier.

Mostar, Bosnië-Herzegovina

Mostar is één van de populairste steden in Bosnië en Herzegovina en is gelegen in het zuiden van het land in de regio Herzegovina. De stad is gemakkelijk te bezoeken vanuit buurland Kroatië, maar het is nog leuker om een toffe roadtrip door het indrukwekkende en stukken minder ontdekte Bosnië & Herzegovina te maken. Ik raad je dan ook aan om minimaal een hele dag in Mostar te verblijven. Wanneer je iets langer blijft kun je ook nog de mooiste plekken in de omgeving van Mostar bezoeken.

Doen in Mostar Bosnië-Herzegovina

Mostar bezienswaardigheden: Wat te doen in Mostar

Reis je naar Mostar en ben je geïnteresseerd in de gruwelijke Bosnische oorlog? Lees dan eerst ons artikel over de Bosnische oorlog in Mostar. In dit artikel lees je over de meest indrukwekkende plekken in de stad waar de tekenen van de oorlog nog goed zichtbaar zijn. In dit artikel vertellen we je over andere bijzondere plekken en toffe dingen om te doen in Mostar en de omgeving. Bosnië-Herzegovina is ook een uitstekende bestemmingen om te ontdekken met kinderen. Tikva van Gezinopreis vertelt er alles over in haar artikel Bosnië-Herzegovina met kinderen.

Klik op de kaart voor interactie#1. Bewonder het symbool van Mostar: De Stari Most

De belangrijkste plek in Mostar is de beroemde Stari Most (vertaling: oude brug). Een boogbrug welke is gebouwd door de Ottomanen in de zestiende eeuw (1566). Tot op de dag van vandaag is de brug niet alleen belangrijk voor het toerisme, maar ook voor de lokale bevolking. Traditie in Mostar is namelijk dat jonge Bosnische jongens minimaal één keer in hun leven van de stenen brug af moeten springen. Pas als ze dit hebben gedaan kan hun succesvolle volwassen leven beginnen. De brug is 20 meter hoog en het water in de Neretva rivier ijskoud. Hoewel de traditie tegenwoordig op een andere manier wordt voortgezet – er wordt pas gesprongen zodra een bedrag van €25 is ingelegd door toeristen -, maar het is niet minder leuk om te zien.

De Stari Most is daarna een belangrijk onderdeel geweest tijdens de Bosnische oorlog. In 1993 werd de brug compleet verwoest. Tien jaar later werd gestart met restauraties waarna de vernieuwde brug in 2004 werd geopend. Sindsdien staan zowel de brug als het historische centrum vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Doen in Mostar: Stari Most brug, bosnië-Herzegovina

#2. Het Museum of the Old Bridge

Wil je meer weten over de prachtige Stari Most brug? Bezoek dan het Museum of the Old Bridge dat in 2006 haar deuren opende. Het museum vind je in het historische centrum van de stad. Je leest hier over de reconstructie van de stad, maar ook over de belangrijke historische gebeurtenissen. Tevens is er veel audio en kun je een aantal korte video’s over de brug bekijken.

#3. De oudste brug van Mostar: Kriva Cuprija

Vanwege de bekendheid van de Stari Most zul je denken dat dit de oudste brug van de stad is, maar niets is minder waar. De oudste brug van Mostar is de kleinere brug de Kriva Cuprija. Volgens de verhalen zou de Kriva Cuprija acht jaar eerder gebouwd zijn dan de Stari Most en was dit vooral om te testen of het bouwen van een dergelijke brug over de Neretva rivier mogelijk zou zijn. De brug is prachtig en is net als de Stari Most te vinden in het historische centrum van Moster. Wonder boven wonder wordt deze schattige brug een stuk minder bezocht. Wel lekker voor als jij een kijkje gaat nemen ;).

Kriva Cuprija: De oudste brug van MostarMostar bezienswaardigheden

#4. Bewonder en/of beklim Koski Mehmed Pasha Moskee

Mostar is opgedeeld in een Kroatisch gedeelte – ten westen van de Neretva rivier – en een islamitisch/Bosnisch gedeelte ten oosten van de rivier. Het is dan ook niet zo gek dat je veel prachtige moskeeën zult tegenkomen tijdens je bezoek aan de stad. De bekendste moskee van Mostar is de Koski Mehmed Pasha moskee aan de Bosnische zijde. De moskee is gebouwd in 1613, maar ook dit imposante gebouw is helaas grotendeels verwoest tijdens de oorlog. Tegenwoordig kun je een kopie van de moskee als toerist bezoeken. Ook heb je vanaf de Koski Mehmed Moskee een prachtig uitzicht over Mostar. Houd er wel rekening mee dat de klim behoorlijk claustrofobisch kan zijn en niet voor iedereen is weggelegd.

Koski Mehmed Moskee Mostar, Bosnië-Herzegovina c

#5. Herinneringen aan de oorlog: Bulevar Revolucije

Overal in de stad kom je de littekens tegen van de Bosnische oorlog in Mostar. Maar nergens zijn deze zo goed terug te zien als langs de Bulevar Revolucije. Deze Bulevar was tijdens de oorlog de frontlinie tussen de Bosniaken en de Kroaten en je vindt hier tot op de dag van vandaag tientallen verwoeste gebouwen en ruïnes. De kogelgaten zie je overal en met bijzondere street art probeert de lokale bevolking er weer wat van te maken. Aan de Bulevar Revolucije vind je een aantal bijzondere – maar ook lugubere gebouwen -, zoals de Sniper Tower, het verwoeste Hotel Neretva en de oranje gekleurde school Gimnazija.

Bosnische oorlog in Mostar, Bosnië-Herzegovina: Sniper TowerStreet art in Mostar Bosnië-Herzegovina

Wil je meer lezen over de Bulevar Revolucije en andere plekken in de stad waar de tekenen van de oorlog tot op de dag van vandaag goed zichtbaar zijn? Lees dan ons artikel over de Bosnische oorlog in Mostar.

#6. Čaršija: Het historische centrum van Mostar

Mostar is als stad gesticht tijdens het Ottomaanse tijdperk in de dertiende eeuw en dat zie je vooral terug in het historische centrum van Mostar. Het centrum ligt verdeeld over beide kanten van de Neretva rivier en is tegenwoordig vooral een toeristische wijk met veel winkeltjes, barretjes en restaurants waar de Stari Most middenin ligt.

Doen in Mostar: Čaršija, het oude centrum

#7. De Turkse Hamam

In het historische centrum, vlakbij Café de Alma, vind je de Turkse Hamman, oftewel het Hamam Museum. Het museum is iedere dag geopend van 10 tot 18 uur en de entree bedraagt 4 KM (€2*). Binnen schijnt er niet heel veel informatie bewaard te zijn, maar het is wel de moeite waard om het gebouw van de buitenkant te bewonderen.

Turkse Hamam Mostar

#8. Bezoek het Museum of War and Genocide Victims

Voor wie zich meer wil verdiepen in de Bosnische oorlog kan een bezoek brengen aan het Museum of War and Genocide Victims in het centrum van Mostar. De entreeprijs bedraagt 10 KM (€5) per persoon en ik raad je een bezoek zeker aan. Het is zo indrukwekkend om te zien en lezen wat zich allemaal in Mostar en de rest van Bosnië-Herzegovina heeft afgespeeld.

Museum of War and Genocide Victims Moster, Bosnië-Herzegovina

Proeven in Mostar: Hier wil je eten en drinken

#9. Doen in Mostar: Proef Bosnische koffie bij Café de Alma

Bosnië-Herzegovina is een echt koffie-land en waar dan ook drink je voor nog geen euro de lekkerste koffie. Slenter je door het historische centrum van Mostar en heb je zin in een bakkie? Plof dan neer bij het gezellige en authentieke Café de Alma. Je moet mazzel hebben dat er een plekje vrij is, maar sfeervol is het er zeker. Je kunt hier de lekkere Bosnische koffie proberen, maar uiteraard kun je ook kiezen voor andere koffie of een lekkere thee.

#10. Proef de authentieke Bosnische keuken bij Tima-Irma

Het restaurantje Tima-Irma dat centraal is gelegen in het historische centrum (ten westen van de Stari Most brug) is één van de beste plekken waar wij hebben gegeten tijdens onze reis door Bosnië & Herzegovina. Dit is iets dat je zeker moet doen in Mostar. Het restaurant wordt gerund door twee zussen, Tima en Irma. Irma doet de bediening en Tima staat in de keuken. De gerechten hier zijn geweldig, maar ook enorm groot. Heb je niet heel veel trek? Dan heb je voor twee personen voldoende aan één gerecht – bijvoorbeeld de mixed meat, of de chicken, maar ook de vegetarische optie en de salades zijn geweldig. Voor ongeveer €10 kun je hier voor twee personen heerlijk eten en drinken.

Tima-Irma is ontzettend populair en drukbezocht. De eerste avond hebben wij bijvoorbeeld bijna een half uur moeten wachten tot er een tafeltje vrij kwam. Maar geloof mij, het is het wachten waard!

Eten in Mostar: Tima-Irma Eten in Mostar: Tima-Irma Eten in Mostar: Tima-Irma

#11. OldbridZ craft brewery

Special bier drinken is helemaal hip en happening en daar doen ze in Bosnië-Herzegovina enthousiast aan mee. Ten zuiden van Mostar vind je de OldbridZ craft brewery en shop waar je de lekkerste Bosnische speciaal bieren kunt proeven en kunt genieten op het terras. Leuk voor de echte bierliefhebbers!

Doen in de omgeving van Mostar

Niet alleen Mostar zelf is een mooie plek om te bezoeken. Mostar is gelegen in de regio Herzegovina en wordt omringd door groene bergtoppen wat ervoor zorgt dat er ook in de omgeving van Mostar genoeg te zien en doen is. Ik raad je daarom aan om minimaal één tot twee volle dagen uit te trekken voor je stedentrip in Mostar.

#12. Bezoek het Derwisj-klooster (Vrelo Bune) in Blagaj

Blagaj is een klein dorpje op twaalf kilometer afstand van Mostar. In dit dorpje vind je één van de mooiste bezienswaardigheden van Bosnië-Herzegovina: Het Derwisj klooster, de Blagaj Tekija. Dit klooster werd in de zestiende eeuw gebouwd door de Ottomanen volgens de Derwisj cultuur (een stroming binnen de islam). De reden dat veel toeristen naar het Derwisj-klooster trekken is niet alleen vanwege het prachtige gebouw, maar mede vanwege haar prachtige ligging op een klif langs de oevers van de Buna rivier.

De entree voor het Derwisj-klooster bedraagt 5 KM* (ongeveer €2,50) per persoon. Ook kun je een boottocht van zo’n tien minuten maken door de naastgelegen groot. Dit kost 4 KM (zo’n €2) per persoon.

Derwisj-klooster Blagaj Bosnië-HerzegovinaDerwisj-klooster Blagaj Bosnië-Herzegovina

#13. De Mostar Aircraft Hangar

Wanneer je vanaf Mostar naar Blagaj rijdt kom je langs een stuk dat lijkt op een verlaten vliegbasis. Alleen lijkt dit niet alleen zo. Het is zo. Aan de linkerkant van de weg, goed weggestopt kun je een korte stop maken bij de Mostar Aircraft Hangar, de plek waar Tito tijdens het voormalige Joegoslavië zijn gevechtsvliegtuigen stalde. De hanger is gebouwd tegen een berg aan en dus moeilijk te ontdekken door vijanden. Het is op dit moment een verlaten plek en wordt vooral gebruikt door de lokale bevolking om kosteloos afval te dumpen, maar indrukwekkend is het zeker.

Je kunt ook vanaf Mostar een tour boeken waarbij je de hangar ook echt ingaat. Zelf waren we zonder gids en het is pikkedonker in de hangar waardoor we het niet aandurfden om naar binnen te gaan.

Mostar Aircraft Hangar

#14. Neem een frisse duik in de Kravica watervallen

Heb je al het bovenstaande in en rondom Mostar gezien en gedaan? Pak dan de auto – of boek een tour – en bezoek de Kravica watervallen. De Kravica watervallen liggen ongeveer een uur rijden ten zuiden van Mostar en zijn vooral fantastisch om te bezoeken tijdens de hete zomermaanden. De entree voor de watervallen bedraagt 8 KM (€4) per persoon. Vanaf de entree kun je gemakkelijk lopend naar de watervallen. Langs de watervallen zijn een aantal restaurants geopend en het is toegestaan om in het ijskoude water te zwemmen.

Tijdens ons bezoek aan de watervallen hoefde we niet te betalen om te parkeren. Dit is anders tijdens de zomermaanden. Dan kun je je auto parkeren voor 2 KM (€1). Zorg ervoor dat je niet rechtstreeks naar de ingang van het park loopt, maar neem eerst een kijkje vanaf de plek waar alle souvenirs kraampjes staan. Vanaf hier zie je de machtige watervallen liggen.

Kravica watervallen Bosnië-Herzegovina Kravica watervallen Bosnië-Herzegovina

#15. De bunker van Tito

Vlakbij het stadje Konjic vind je een bijzondere plek die sinds een aantal jaren te bezoeken is. Hier kun je namelijk een tour maken door de bunker van Tito. Een tour kost 20 KM per persoon en duurt tussen de 70 en 90 minuten. De verzamelplek is in Konjic. De tour wordt iedere dag gehouden om 10, 12 en 2 uur met uitzondering van de zondag. Op zondag is er geen tour om 14.00 uur (waardoor wij helaas niet naar de bunker konden, maar het schijnt heel vet te zijn). Via de website kun je je aanmelden.

Konjic ligt op ongeveer een uur en 15 minuten rijden afstand van Mostar. Uiteraard is het ook mogelijk om in Konjic te overnachten. Dit is een schattig dorpje. Hier vind je beschikbare accommodaties in Konjic.

#16. Bewonder het prachtige Rama Lake (Ramsko jezero)

Voor wie nog meer tijd over heeft en dus heel slim heeft gepland, want Mostar en de omgeving is echt de moeite waard, kan een mooie dagtrip maken naar het prachtige Rama Lake. De weg er naartoe leidt je dwars door de groene bergen, langs de machtige Neretva rivier naar het enorme meer. Het meer is gecreëerd in 1968 door de bouw van de Rama dam. Je kunt hier heerlijk picknicken, een tocht maken langs het hele meer en genieten van de uitzichten.

Ramsko jezero Bosnië-HerzegovinaRamsko jezero Bosnië-Herzegovina

#17. Stop bij de ingestorte Neretva Bridge

Reis je inderdaad zoals hierboven genoemd van Mostar naar Laka Rama of reis je verder in noordelijke richting naar Sarajevo, maak dan een korte stop bij de Neretva Bridge in het dorpje Jablanica. Deze 24 meter hoge brug is gebouwd in 1566 en sindsdien meerdere keren verwoest. De eerste keer om vijanden tegen te houden, de tweede keer door een bomaanslag tijdens de Bosnische oorlog en de laatste keer voor de opnames van een film.

Neratva Bridge Bosnië-Herzegovina

Heb jij nog andere tips voor wat te doen in Mostar of de omgeving?

Meer Bosnië en Herzegovina? Bekijk ook hier onze andere artikelen over Bosnië en Herzegovina

*De genoemde prijzen in dit artikel zijn gebaseerd op prijzen in oktober 2018. Zijn de prijzen veranderd tijdens jouw bezoek? Laat het ons dan weten

Mostar bezienswaardigheden

Chille slaapplekken in Mostar

Apartment Merak
Apartment Merak
Brand new apartment Selma
Brand new apartment Selma

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

2 reacties op “17x proeven, zien & doen in Mostar, Bosnië en Herzegovina”

 1. Vildan Korjenic schreef:

  Wat een geweldig leuk artikel. De tips zijn top. Ik kan ze dan ook zeker aanbevelen!

  Ik ga jullie Facebook post ook delen op de fb-pagina van Dit is Bosnië, want aan deze tips heeft iedereen wat.

  Ga zo door. Een mooie avond.

  Groetjes Vildan
  Dit is Bosnië

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.