Kravica watervallen Bosnië-Herzegovina

De bloedmooie Kravica watervallen in Bosnië-Herzegovina

Geüpdatet op

Reizen naar de Balkan wordt steeds populairder onder Nederlandse vakantiegangers. En dat is volledig terecht. Bosnië is een ongerepte vakantiebestemming met een prachtige natuur waarvan de Kravica watervallen een goed voorbeeld zijn. Wil jij de Kravica watervallen in Bosnië-Herzegovina bezoeken? Je leest hier alle informatie die je moet weten voor een geslaagde dag

Informatie over de Kravica watervallen

De Kravica watervallen, ook vaak Kravice genoemd, liggen in Bosnië-Herzegovina in de regio Herzegovina. De watervallen liggen vlakbij de grens met buurland Kroatië en zijn daardoor ook vanuit daar uitstekend te bezoeken. De meest bezoekers reizen echter naar de Kravica watervallen vanuit het stadje Mostar in Bosnië-Herzegovina. Aangezien de temperaturen hier in de zomermaanden kunnen stijgen tot wel 40 graden, zijn de watervallen een uitstekende plek voor wat verkoeling. De watervallen liggen in de Trebižat rivier en zijn met een hoogte van ongeveer 25 meter super indrukwekkend. Alle watervallen komen in de 250 meter brede meer uit. In het meer, onderaan de watervallen, mag gezwommen worden. Dit is echter alleen aan te raden tijdens de zomermaanden. De temperatuur van het water stijgt nooit boven de 20 graden uit. Rondom het meer zijn een aantal restaurants en barretjes gebouwd.

De watervallen zijn gemakkelijk te bezoeken via een aangelegd pad. Ook gaat er in de zomermaanden een klein treintje van de ingang naar de watervallen voor mensen die slecht te been zijn. De wandeling naar de watervallen duurt maximaal 15 minuten. Net na de ingang zijn een aantal toiletten aanwezig.

Kravica watervallen Bosnië-Herzegovina
Kravica watervallen Bosnië-Herzegovina

Mala Kravice: De kleine waterval

Langs de Trebižat rivier loopt een wandelpad welke de watervallen verbindt met de kleinere waterval, Mala Kravice. Deze wandeling duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de zomermaanden kun je vanaf de grote watervallen een boottocht doen over de rivier. Deze boottocht eindt ook bij de kleinere waterval. Een boottocht kost €10 per persoon en duurt ongeveer 45 minuten. Buiten het hoogseizoen om kun je enkel een kleinere boottocht doen van ongeveer 20 minuten. Dit kost €5 per persoon en brengt je niet naar de Mala Kravice.

Hoe kom je er?

Er gaan helaas geen bussen naar de Kravica watervallen of Kravica Waterfalls en dus ben je aangewezen op je eigen auto of een huurauto. De watervallen worden niet heel goed aangegeven, dus het is handig om je navigatie vooraf in te stellen. Je auto kun je buiten het hoogseizoen gratis parkeren. Tijdens de zomermaanden kost parkeren 2 KM (€1) voor het eerste uur en daarna 1 KM per uur. Beschik je hier niet over, dan zijn het nemen van een taxi of meegaan met een tour de enige opties. Tours worden onder andere aangeboden vanuit Split en Dubrovnik in Kroatië en Mostar in Bosnië-Herzegovina. Een tour vanuit Mostar kost rond de €45 per persoon.

Hieronder vind je een lijstje met afstanden van populaire bestemmingen naar de watervallen:

  • Mostar: 35 kilometer
  • Medugorje (Bosnië): 8 kilometer
  • Sarajevo: 180 kilometer

Ga na aankomst niet meteen naar de kiosk om je kaartje te kopen, maar loop eerst naar het pleintje ervoor waar wat verkopers staan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de watervallen.

Dagtrip vanuit Mostar
Natuur in Bosnië

Naar de Kravica watervallen vanuit Kroatië

Kroatië beschikt over een aantal prachtige natuurgebieden, zoals Krka Nationaal Park en de Plitvice meren welke jaarlijks door duizenden toeristen worden bezocht. Wil je eens wat anders bekijken tijdens je Kroatië vakantie, dan kun je gemakkelijk voor een dag naar Bosnië-Herzegovina reizen. Hieronder vind je de afstanden vanuit de belangrijkste bestemmingen in Kroatië:

  • Split: 140 kilometer (1 uur, 40 minuten rijden)
  • Dubrovnik: 120 kilometer (2,5 rijden)
  • Makarska: 70 kilometer (1 uur, 20 minuten rijden)

Vergeet je paspoort niet mee te nemen als je van Kroatië naar de Kravica watervallen reist. Je gaat de grens over en Bosnië-Herzegovina maakt geen deel uit van de Europese Unie.

Wat kost een bezoek aan de Kravica watervallen?

De entreeprijs voor de Kravica watervallen verschilt per seizoen. Tijdens ons bezoek aan de watervallen in oktober 2018 betaalden wij 8 KM (€4) per persoon. In het hoogseizoen (juli/augustus) betaal je 10 KM per persoon en tijdens de wintermaanden bedraagt de entreeprijs voor de Kravica watervallen 6 KM per persoon. Zoals eerder gezegd hoef je alleen tijdens het hoogseizoen te betalen voor het parkeren (2 KM).

*Update zomer 2022: De entreeprijs is €10 per persoon.

Dagtrip vanuit Mostar
Kravica watervallen Bosnië-Herzegovina

Had jij al eens van de Kravica watervallen in Bosnië-Herzegovina gehoord?

Bezoek ook Una National Park in Bosnië Herzegovina

De Kravica watervallen in Bosnië-Herzegovina zijn prachtig, maar het zijn niet de mooiste watervallen in het land. Wil je graag meer ontdekken in Bosnië breng dan ook zeker een bezoek aan Una Nationaal Park waar je nog een aantal prachtige watervallen kunt bewonderen.