Rondreis Bosnië Herzegovina: Perfecte route voor 1 tot 2 weken

Bosnië Herzegovina is één van de minst bezochte landen in Europa. Mondjesmaat trekken reizigers naar dit land. Het is als je het ons vraagt één van de mooiste landen in Europa. Zeker voor avontuurlijke reizigers. Bosnië-Herzegovina is een groot land. Wil je alle mooie plekken ontdekken, dan heb je zeker een aantal weken nodig. Wij richtten ons tijdens onze eerste reis door dit fantastische land op het westen. Dit in combinatie met een roadtrip door Kroatië en Slovenië. Ben jij klaar voor een eerste kennismaking met Bosnië Herzegovina? Met deze route voor een rondreis door Bosnië en Herzegovina kom je langs veel van de hoogtepunten in één tot twee weken.

Alle bestemmingen die in deze route door Bosnië-Herzegovina zijn opgenomen kun je terugvinden in het kaartje hieronder.

Rondreis Bosnië-Herzegovina route

Route door Bosnië en Herzegovina voor één tot twee weken

Zoals aangegeven beginnen wij onze rondreis door Bosnië en Herzegovina in buurland Kroatië waar wij ruim twee weken rondreisden. Na ongeveer anderhalve week steken we de grens over naar Bosnië, vanuit de stad Split. In totaal hebben wij acht nachten overnacht in Bosnië en Herzegovina. Je zou wat meer tijd in kunnen plannen, aangezien wij op sommige dagen heel veel stops maakten en uren achter elkaar in de auto zaten.

Wil je weten waar je precies rekening mee moet houden tijdens een rondreis door Bosnië en Herzegovina? Lees dan ons artikel voor het voorbereiden van een Balkan Roadtrip.

De bloedmooie Kravica watervallen

Vanaf Split in Kroatië rijden we naar onze eerste bestemming in Bosnië en Herzegovina; de Kravica watervallen. Deze watervallen liggen net over de grens en zijn ook als dagtrip vanuit Kroatië goed te bezoeken. De weg er naartoe is niet heel goed aangegeven. Ik raad je daarom aan een lokale simkaart te kopen en navigatie op je telefoon te gebruiken. Rondom de Kravica watervallen zijn weinig accommodaties te vinden. Wij kiezen er daarom voor om door te reizen naar Mostar.

Lees hier alles over een bezoek aan de Kravica watervallen

kravika watervallen

Mostar: Minimaal één volle dag

Onze volgende bestemming die dag is de indrukwekkende stad Mostar. Veel mensen kijken in Mostar niet verder dan het historisch centrum, maar Mostar heeft meer te bieden. Duik bijvoorbeeld de roerige geschiedenis in met een wandeling door de stad. Zo ontdekt je de littekens van de Bosnische Burgeroorlog. Maar bezoek ook bijzondere bestemmingen in de buurt, zoals het klooster van Blagaj en een verlaten hangar.

Lees ook:

 Dit zijn de tofste bezienswaardigheden in Mostar en de omgeving

klooster van Blagaj
Stedentrip Mostar
Rondreis Bosnië-Herzegovina route

Van mostar naar Sarajevo

De reis van Mostar naar Sarajevo is zo’n 130 kilometer lang. Wij doen er echter veel langer over, doordat we onderweg meerdere stops maken. Uiteindelijk komen we aan het begin van de avond aan in Sarajevo. Stops maken we onder andere bij het indrukwekkende Rama Lake en het stadje Konjic. Beide aanraders. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om in één van deze bestemmingen te overnachten. Ik zou dan kiezen voor Rama Lake. De omgeving hier is verbluffend mooi. Vooral natuurliefhebbers kunnen zich hier uitermate vermaken.

Rondreis Bosnië-Herzegovina route
Rondreis Bosnië-Herzegovina route
Rondreis Bosnië-Herzegovina route
Rondreis Bosnië-Herzegovina route

Stedentrip Sarajevo: De hoofdstad van Bosnië Herzegovina

Veel reizigers die Kroatië en Bosnië Herzegovina met elkaar combineren, kiezen ervoor om enkel Mostar te bezoeken. Zonde. De hoofdstad Sarajevo is namelijk minstens zo indrukwekkend. Zelf kozen wij ervoor om drie nachten te verblijven in een fijn appartement. Ik raad je zeker twee tot drie volle dagen aan, zodat je ook indrukwekkende plekken net buiten de stad kunt bezoeken. Voorbeelden hiervan zijn de bobsleebaan van de Olympische winterspelen in 1984 en de Tunnels van Sarajevo, die tijdens de Bosnische oorlog werden gebruikt.

Overnachten in Sararjevo

Apartment Saraj-Bosna. Een super ruim appartement met keuken en badkamer vlakbij het historische centrum van de stad. Hieronder vind je nog een aantal fijne accommodaties in Sarajevo:

Lees ook ons uitgebreide artikel over de leukste bezienswaardigheden in Sarajevo: 13x zien en doen in Sarajevo

Stedentrip Sarajevo
Rondreis Bosnië-Herzegovina route
Rondreis Bosnië-Herzegovina route

De piramides van Bosnië en Herzegovina

Vanuit Sarajevo kun je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld doorreizen naar het indrukwekkende en heftige Srebrenica of naar een andere grote stad in het land, Tuzla om vanuit daar door te reizen. Wij kiezenvoor een andere optie en reizen door naar een prachtig natuurgebied; Una Nationaal Park. Maar eerst overnachten we nog in het stadje Jajce en maken we een korte tussenstop bij de piramides van Bosnië en Herzegovina. Deze piramides liggen vlakbij het stadje Visočica en worden ook wel Visoko Piramide piramide genoemd. Er wordt gedacht dat de Bosnische piramides 12.000-15.000 jaar oud zijn. Over de piramides gaan verschillende verhalen rond en de één zegt dat het “gewoon” een heuvel is. Feit is echter dat het een bijzondere plek is, waar de lokale bevolking maar wat trots op is.

Rondreis Bosnië-Herzegovina route

Overnachten in Jajce

Na de Bosnische piramides rijden we door naar het stadje Jajce in het midden van het land. Jajce is bekend vanwege de waterval middenin in de stad en de bergachtige omgeving. We besluiten om hier één nacht te verblijven, net buiten de stad, middenin de natuur. Jajce is vooral een toffe bestemming voor een mooie wandeling.

Rondreis Bosnië-Herzegovina route
Rondreis Bosnië-Herzegovina route

Una Nationaal Park: Minimaal twee nachten

De volgende dag rijden we door naar de laatste stop tijdens onze rondreis door Bosnië en Herzegovina. Wat ook meteen de mooiste bestemming in Bosnië is. We verblijven twee nachten in een vakantiehuis middenin het bloedmooie Una Nationaal Park. Una Nationaal Park is één van de nationale parken in Bosnië en Herzegovina en het is nog vrij onbekend onder toeristen. De watervallen zijn er prachtig en voornamelijk in de zomermaanden is het hier goed vertoeven aan de heldere Una rivier. Een bezoek aan Una National Park moet je zeker meenemen tijdens het plannen van je route door Bosnië en Herzegovina.

In het nationale park leven daarnaast verschillende wilde dieren, zoals beren en vossen. Voor een bezoek aan Una Nationaal Park is het wel handig om te beschikken over eigen vervoer. De verschillende entrees liggen verspreid door het enorme park en de weg er naartoe is over het algemeen lastig. Je doet er dan ook goed aan om minimaal twee dagen in het park te verblijven.

TIP voor overnachten in Una Nationaal Park

Wij overnachten twee nachten in Alan Vacation Home in Kulen Vakuf. De lokale bevolking is hier super vriendelijk, er zijn twee restaurants en een kleine supermarkt in het dorp. Het huis ligt naast de prachtige Una rivier en beschikt over twee slaapkamer, een woonkamer, keuken en badkamer. Daarnaast heb je de beschikking over een groot terras.

Lees ook alles wat je moet weten over een bezoek aan Una Nationaal Park.

In de video hieronder kun je een korte impressie krijgen van een bezoek aan Una National Park.

Una national Park
Una national Park
Una national Park

Van Bosnië en Herzegovina naar Kroatië

Na in de ochtend nog een aantal mooie stops te hebben gemaakt in Una Nationaal Park zit onze rondreis door Bosnië en Herzegovina erop. We rijden in de middag de grens over naar buurland Kroatië. Hier starten we met een stedentrip Zagreb.

Tips voor een rondreis door Bosnië-Herzegovina

Bosnië en Herzegovina (BiH) ligt in het hart van de Balkan en is goed te combineren met een reis door buurland Kroatië. Een andere optie is vliegen op de stad Tuzla, of hoofdstad Sarajevo en hier je rondreis door Bosnië-Herzegovina starten door een auto te huren. Wij kozen voor de eerste optie en reden vanuit de stad Split in Kroatië naar Bosnië en Herzegovina. De wegen in Bosnië-Herzegovina zijn een stuk slechter dan in Kroatië. Maar een rondreis door Bosnië is geweldig. Wel is het handig om ervoor te zorgen dat je beschikt over navigatie op je telefoon. Reis je naar minder populaire gebieden, dan raad ik je het af om in het donker te rijden. Wegen zijn op veel plekken slecht verlicht en doordat het land erg bergachtig is, zijn haarspeldbochten niet gek.

Wat denk jij van deze route voor een rondreis door Bosnië en Herzegovina? Zie je een zelfde reis zitten?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Bosnië Herzegovina