Canal Cruise Amsterdam tips

Wat te doen in Amsterdam en omstreken?

Geüpdatet op

Sinds 2011 woon ik samen met BJ in Amsterdam. In de tussentijd hebben we 1,5 jaar in Singapore gewoond en heel veel gereisd, maar zijn we sinds januari 2020 weer terug in deze bruisende stad. Reden genoeg dus om wat tips te geven voor stedentrip Amsterdam. In dit artikel delen we de mooiste, bekende – en onbekende – plekken en bezienswaardigheden in Amsterdam.

De populairste bezienswaardigheden in Amsterdam

Om te beginnen zijn er een aantal bezienswaardigheden die je tijdens je stedentrip Amsterdam natuurlijk niet over mag slaan. Bezienswaardigheden die bij iedereen bekend zijn. Natuurlijk neem je een kijkje op de Dam, breng je een bezoekje aan het mooie Vondelpark, wandel of fiets je over de grachten, neem je een kijkje op de Wallen, het Leidseplein en duik je een typisch Amsterdams café in op het Rembrandtplein. Maar ook slenteren door de 9 straatjes en de Haarlemmerdijk mag niet ontbreken, net als een bezoek aan het Rijksmuseum en ook het Anne Frank Huis sla je niet over. (Voor deze laatste twee dien je tijdig te reserveren).

Grachten Amsterdam
De Dam tijdens lockdown in Amsterdam

Lookout bij A’DAM Toren

Naast deze toeristische trekpleisters, is de A’DAM Toren één van de tofste bezienswaardigheden in Amsterdam. Met het pontje ga je – gratis – naar de overkant van het IJ, naar Amsterdam Noord. Ik ben er een paar keer geweest en het uitzicht verveelt nooit! Je kunt hier een aantal dingen doen, waaronder een ‘swing over the edge’.

Daarnaast kun je naar het 360º skydeck, drink je een drankje in de rooftop bar of eet je een heerlijke maaltijd in het panorama restaurant Madam of Moon. Je kunt zien door middel van verschillende animaties zien hoe Amsterdam zich heeft ontwikkeld de afgelopen tientallen jaren. Madam is het restaurant waar je op bijna 100 meter hoogte heerlijk kunt eten voor een redelijke prijs. Moon is het restaurant dat rond draait tijdens het diner. Hier betaal je uiteraard een stuk meer.

A'DAM toren

De fijnste plekken in Amsterdam Noord

Als je dan toch in Amsterdam Noord bent, is het leuk om langs de Nieuwendammerdijk te fietsen/wandelen, richting Durgerdam. Je waant je hier in een pittoresk gedeelte van Amsterdam. Fiets of wandel door de mooiste straatjes en drink een drankje bij het Amsterdamse café ’t Sluisje.

In Amsterdam Noord heb je veel leuke restaurants. De Hangar vind ik zelf altijd een relaxte plek. Met je voeten in het zand, het eten is er prima en de bediening snel. Ook bij Pllek op NDSM Werf is het heerlijk vertoeven. Als je de kans hebt, is het wellicht een idee om op een dinsdag te gaan. Hier organiseren ze elke dinsdagavond van juni t/m september een openlucht bioscoop. Op de website van Pllek vind je hier meer info over.

Amsterdam Noord

Bijzonder dineren op Vuurtoreneiland

Als je ruim van tevoren weet dat je naar Amsterdam gaat, is het een fantastische ervaring om naar het Vuurtoreneiland te gaan. Hier moet je namelijk op tijd bij zijn (lees 2 maanden van tevoren) om een plekje te kunnen reserveren.

Je leest het al, Vuurtoreneiland is een eiland en dus pak je de boot. De boottocht heen en terug, inclusief diner duurt ongeveer 5 uur. In de lente en zomer eet je in een transparante glazen kas en in de herfst en winter wordt er in het winterrestaurant gegeten. Je komt aan op het onbewoonde eiland, krijgt een fakkel mee en je komt aan bij het haardvuur. Wat een heerlijk begin! Vervolgens loop je door de mysterieuze gangen, langs de wijnkelder en de keuken waar het eten bereid wordt met regionale producten. Je krijgt je tafeltje toegewezen en een 5 gangen diner wordt geserveerd. Romantischer ga je het niet krijgen!

Wij zijn er -zoals je ziet- in de winter geweest, maar vriendinnen die het eiland bezocht hebben in de zomer waren net zo enthousiast!

Varen op de grachten

Tijdens een stedentrip Amsterdam mag een bezoek aan de bloedmooei grachten natuurlijk niet ontbreken. Wij hebben een aantal jaren een klein sloepje gehad en tijdens de mooie zomerdagen was er echt niets leukers om te doen dan door Amsterdam te varen. Door de grachten, op de Amstel, over het IJ, naar het Nieuwe Meer, of zelfs nog verder. Ik kan me echt geen leukere activiteit bedenken om te doen in Amsterdam met mooi weer. Natuurlijk heb je tijdens je stedentrip Amsterdam geen bootje tot je beschikking. Bij Barqo.co kun je (verzekerd) een bootje huren!

Het vondelpark

Genieten in het enorme Vondelpark, het bekendste park in in de stad, mag natuurlijk niet onbreken tijdens je stedentrip Amsterdam. Je kunt er wandelen, je vindt er verschillende restaurants, een theehuis en in de zomer zijn er regelmatig openlucht concerten. Er wordt ontzettend veel hardgelopen; een rondje Vondelpark is zo’n 3,3 kilometer. Skeeleren is hier ook weer helemaal in!

Lees ook: Tips voor de leukste tours in Amsterdam.

‘t Twiske

Het natuurgebied ‘t Twiske’ is weer heel anders dan het Vondelpark. Uitgestrekt, veel water, je kunt er zeilen en het is er heerlijk rustig. Dé plek om even de drukte van de grote stad te ontvluchten.

't Twiske
't Twiske

Westerpark

In het Westerpark zijn veel mogelijkheden voor een middag vertier. Het grasveld is met mooi weer altijd gezellig druk. Je kunt er wandelen, er is een aantal goede terrassen, ze verkopen er ijs. Wil je relaxen? Breng dan een bezoek aan het filmtheater ‘het Ketelhuis’. Meer zin in een avondje vertier voor volwassenen? Dan is de Tonton club een goede optie.

Fruittuin van West en lunchen bij Rijk van de Keizer

Het Rijk van de Keizer ligt verscholen tussen de weilanden aan de rand van de Tuinen van West. Je waant je op deze locatie even in een sprookjesbos en het drukke Amsterdam lijkt, als je hier bent, heel ver weg. Breng na je lunch een bezoekje aan de Fruittuinen van West, wat een biologische boomgaard en fruitboerderij is. Hier kun je je eigen groente en fruit plukken en tussen de groente- en fruitgaarden een drankje kunt nuttigen.

Fruittuin van West Amsterdam

Broek in Waterland

Spring op de fiets naar Broek in Waterland. Vanaf de pont in Amsterdam Noord is het ongeveer tien kilometer fietsen. Amsterdam staat bekend als dé fietsstad van de wereld en dus kun je op veel plekken een fiets huren. De fietstocht naar Broek in Waterland op zich is al een feest. Je fietst langs de weilanden, de prachtige woonboten en overal varen bootjes. Eenmaal aangekomen in het dorp krijg je direct een soort vakantiegevoel, of je hier nu in de zomer of winter bent. In de winter maakten wij een prachtige wandeling en aten de lekkerste pannenkoeken bij de Witte Swaen. Toen wij hier in de lente waren, wandelden we door het schippersdorpje, omringd door water en de mooiste (gekleurde) huizen. Een ijsje bij het IJscafe Antinio kan op zo’n dag niet ontbreken!

Bijzonder overnachten in Amsterdam

Natuurlijk kun je tijdens één dag al veel van bovengenoemde bezienswaardigheden in Amsterdam ontdekken, maar het is natuurlijk veel leuker om er ook één of twee nachten aan vast te plakken! Hieronder delen we een aantal bijzondere plaatsen om te overnachten in Amsterdam.

  • Hotel Not Hotel: Deze bijzondere accommodatie voelt meer als een groot huis dan een luxe hotel met diverse, bijzonder ingerichte kamers. Alle kamers zijn geweldig ingericht.
  • Hostelle: Hostelle is een bijzonder hostel dat is ingericht geïnspireerd op diverse bestemmingen in de wereld. Wat ook bijzonder is aan het hostel? Het is alleen voor vrouwen.
  • Lloyd Hotel: Overnachten in een voormalige gevangenis in Amsterdam? Boek dan een nachtje in het Lloyd Hotel.

Heb jij nog aanvullende, originele, tips voor een stedentrip Amsterdam?

Meer Nederland: