Vakantie met kinderen in Nederland

De mooiste bezienswaardigheden in Nederland per provincie

Geüpdatet op

Bij het plannen van een vakantie in Nederland zul je eerst moeten kiezen tussen de verschillende provincies in Nederland. Want naar welke regio gaat jouw voorkeur uit? Om je een klein beetje op weg te helpen zetten wij de leukste bezienswaardigheden in Nederland op een rij per provincie. Met een aantal van de mooiste natuurgebieden in Nederland, de leukste Nederlandse steden en rustige vakantiegebieden. En natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Nederland dan de hoogtepunten die je vindt in dit artikel, maar het kan je wel op weg helpen bij het plannen en boeken van jouw vakantie.

TIP: Schaf voor je vakantie in Nederland de Holland Pass aan. Hiermee krijg je korting op 100+ musea, pretparken en andere bezienswaardigheden in Nederland.

Bezienswaardigheden in Nederland op de kaart

Vrijwel alle bezienswaardigheden in Nederland die in dit artikel worden genoemd zijn terug te vinden in het kaartje hieronder, dus klik op de punten.

Op vakantie in de provincie Groningen

Er gaat niets boven Groningen is het wereldberoemde gezegde. En dat Groningen één van de mooiste provincies van Nederland is kan ik alleen maar beamen. Hieronder vind je een top 5 van de mooiste bezienswaardigheden in de provincie Groningen, want een vakantie in Groningen is altijd een goed idee.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is één van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Ben je gek op watersporten dan ben je hier aan het goede adres. Het gebied is populair voor onder andere kanoën, zeilen en zwemmen, maar ook fietsen is populair in Nationaal Park Lauwermeer vanwege de vele aangelegde fietsroutes. En terwijl je geniet van de omgeving op de fiets heb je de kans om paarden te zien galopperen, Schotse Hooglanders te zien grazen en kun je zelfs de zeearend spotten. Nationaal Park Lauwersmeer is onderdeel van het Nederlandse Waddengebied dat in haar gehaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ben je in de omgeving? Vergeet dan ook niet om een bezoek te brengen aan andere prachtige natuurgebieden en dorpen, zoals Moddergat en Wierum. Meer tips voor het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed gebied vind je hier.

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Nederland: Vesting Bourtange

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Nederland is de vesting Bourtange. Vesting Bourtange werd in de 16e eeuw gebouwd ter verdediging tijdens de Tachtigjarige oorlog en is vandaag de dag één van de populairste bezienswaardigheden in Groningen. Hoewel het dorp één groot museum lijkt wonen er echte mensen en waan je je even in een wereld van eeuwen geleden.

Een stedentrip Groningen Stad

De hoofdstad van Groningen is Groningen en zonder te overdreven is dit één van de leukste steden in Nederland. Groningen is één van de grootste en gezelligste studentensteden van Nederland, maar biedt ook veel historie, musea en natuur. Een stedentrip Groningen is altijd een goed idee. Ook tijdens je vakantie in de provincie Groningen.

Bezienswaardigheden in Nederland: Stedentrip Groningen
Reitdiephaven Groningen

De onbewoonde waddeneilanden Rottumerplaat en Rottumeroog

De meeste waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland, maar wist je dat de provincie Groningen ook beschikt over twee Waddeneilanden? De eilanden Rottumerplaat en Rottumeroog zijn onbewoond, maar de natuur is zeker niet minder mooi. Maar voor het Waddengebied hoef je echt niet per se naar één van de eilanden. Het hele kustgebied langs de Waddenzee is geweldig om te verblijven.

De mooiste wierdendorpen

Wel eens gehoord van wierdendorpen? Wierdendorpen zijn dorpen in de provincie Groningen die gebouwd zijn op heuvels ter verdediging tegen de zee die vroeger snel landinwaarts trok. Een aantal van de mooiste wierdendorpen in Groningen zijn Middelstum, Eenrum en Spijk.

Op zoek naar meer inspiratie voor een vakantie in Groningen? Lees ons uitgebreide artikel met daarin 21 tips voor een te gekke tijd in de provincie Groningen.

Roadtrip door Groningen

Wil je de provincie op een toffe manier ontdekken? Maak dan een veelzijdige roadtrip door Groningen!

Op vakantie in Friesland

De provincie Friesland is de provincie in Nederland met het meeste water en meren. Friesland is door Lonely Planet uitgeroepen tot één van de mooiste vakantiebestemmingen in Nederland, maar wat is te doen in Friesland? Wij zetten vijf van de mooiste natuurgebieden en bezienswaardigheden in Friesland op een rij

De Waddeneilanden

Als je onderzoek doet naar de mooiste bezienswaardigheden in Nederland dan kunnen de Waddeneilanden natuurlijk niet ontbreken. Het grootste gedeelte van de Waddeneilanden behoort tot de provincie Friesland. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn populaire bestemmingen in Friesland voor een vakantie in Nederland of een weekendje weg. Wist je dat het Friese Waddengebied trouwens niet alleen uit de Waddeneilanden bestaat? Ook het Waddengebied op het vaste land is bloedmooi. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het schilderachtige Wierum of ga wandelen langs de ruige kustlijnen en/of prachtige stranden.

Vlieland
Fotocredits: Yourtravelguide.nl
West-Terschelling drone

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park de Alde Feanen, of de Oude Venen, is een prachtig natuurgebied in zuidoost Friesland. In het nationale park leven honderden soorten vogels en is een walhalla voor vogelaars, maar ook zeilen, wandelen en fietsen kan uitstekend in Nationaal Park de Alde Feanen. Of wat dacht je van Nationaal Park Drents Friese Wold? Ook prachtig!

Varen over de Frieze meren

In het zuidwesten van Friesland vind je één van de mooiste gebieden in de provincie. De Frieze meren, ook wel Fryske Marren genoemd, is het watersportgebied waar de provincie zo bekend om staat. Het gebied bestaat onder andere uit de meren het Tjeukermeer, het Sneekermeer en het Slotermeer en je kunt er prachtige vaartochten maken. Wat je er ook kunt zien? Het beroemde skûtsjesilen vindt ieder jaar plaats op de Fryske Marren.

Een stedentrip in één van de leukste Friese steden

Aan mooie steden hebben ze in Friesland geen gebrek. De Friese hoofdstad Leeuwarden – culturele hoofdstad van 2018 – is prachtig, maar ook steden als Heerenveen, Dokkum, Franeker en Harlingen zijn geweldige bestemmingen voor een stedentrip in Friesland.

Vakantie aan de Friese IJsselmeerkust

Een groot gedeelte van de provincie Friesland bestaat uit water of ligt aan het water. De waddenkust is hier een populair gedeelte van, maar wist je dat een deel van Friesland ook aan het IJsselmeer ligt? Leuke bestemmingen aan het IJsselmeer om te bezoeken zijn onder andere Lemmer, Stavoren of Makkum.

Ook leuk om te lezen voor wie de vakantie met kinderen in Nederland viert: Wandelen met kinderen, de leukste routes en handige tips.

Kom tot rust in Drenthe

Drenthe is één van de minst bezochte provincies in Nederland en dat is super zonde, want de natuurgebieden in Drenthe zijn prachtig. De Drentse hoofdstad Assen is misschien niet één van de mooiste bezienswaardigheden in Nederland, maar de natuur maakt alles goed. Hieronder hebben we vijf van de mooiste bezienswaardigheden in Drenthe voor je op een rij gezet.

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is één van de mooiste natuurgebieden in Nederland, in het hart van de provincie Drenthe. Dwingelderveld is het grootste natte heide-gebied van Nederland en dit is één van de plekken waar je nog helemaal tot rust kunt komen. Naast de twee schaapskuddes die je tegen kunt komen, zul je hier optimaal kunnen genieten van de rust in Drenthe.

Dwingelderveld Drenthe

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is één van de bijzondere plekken in Nederland die je eens in je leven bezocht moet hebben. In het kamp, middenin Drenthe, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden gedeporteerd naar kampen door heel Europa. In het museum sta je oog in oog met de slachtoffers en hun verhalen. Een bijzondere en heftige plek in Nederland, maar zeker een bezoek waard.

Geopark de Hondsrug

Geopark de Hondsrug is één van de natuurgebieden in Nederland die een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft veroverd. Het natuurgebied heeft 23 ijstijden doorstaan en eeuwen geleden liepen hier zelfs mammoeten rond. Vandaag de dag kun je hier de mooiste wandelingen maken en een aantal hunebedden bewonderen.

De Hunebedden in Borger en omgeving

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Drenthe zijn natuurlijk de Hunebedden. Hoewel je hunebedden door de hele provincie vindt is vooral het dorp Borger en de omgeving een belangrijk gebied. In Borger kun je namelijk een bezoek brengen aan het Hunebedcentrum. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en in het Hunebedcentrum kun je er alles over leren. Vlak naast het Hunebedcentrum vind je de grootste hunebed van Nederland.

Borger is een klein dorp in Drenthe, maar wordt tijdens de zomermaanden overspoeld toeristen vanuit het hele land. Wil je op vakantie in Drenthe dan is Borger een goede uitvalsbasis met campings als Vakantiepark Hunzedal en Bospark Lunsbergen.

Borger Drenthe drone
Grootste hunebed ter wereld in Borger

Nationaal Park Drentsche Aa

Wil je nog meer mooie natuur in Drenthe ontdekken en ben je benieuwd naar een aantal van de mooiste dorpen? Breng dan een bezoek aan Nationaal Park Drentsche Aa in Noord-Drenthe. De Drentsche Aa bestaat uit prachtige natuur, esdorpen en landbouw in één. Volg de route langs de beek en bezoek esdorpen als Ballooërveld en Tynaarloo. Prachtige gebieden om te wandelen zijn bijvoorbeeld het gebied bij Gasterene en Oudemolen en Grolloërveen.

Zuidlaardermeer
Vlonderpad Grolloërveen

De mooiste bezienswaardigheden in Overijssel

De provincie Overijssel wordt nogal eens vergeten. Gek, want je vindt hier één van de populairste bestemmingen in Nederland, Giethoorn. Maar ook geweldige natuurgebieden en prachtige Hanzesteden maken van Overijssel en prachtige provincie voor een vakantie in eigen land.

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de leukste reisboeken over Nederland

Nationaal Park de Weerribben

Nationaal Park de Weerribben is één van de mooiste natuurgebieden in Nederland in de provincie Overijssel. Het nationale park is zelfs het grootste veengebied van Noordwest-Europa. In het natuurgebied kun je heerlijk wandelen, fietsen, varen en op je eigen tempo de prachtige natuur ontdekken en bewonderen.

Het Hanzestedenpad

De provincie Overijssel is vooral bekend vanwege de prachtige Hanzesteden die er te bezoeken zijn. Hou je van wandelen en heb je een vakantie in Overijssel geboekt dan moet je zeker eens (een deel van) het Hanzestedenpad lopen. Het Hanzestedenpad is in totaal 120 kilometer lang, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een deel van de route te hiken. Het Hanzestedenpad brengt je langs de mooiste Hanzesteden in Overijssel zoals Deventer, Zutphen en Kampen.

Varen door de kanalen van Giethoorn

Giethoorn is één van de meeste bezochte bezienswaardigheden in Nederland en is gelegen in de provincie Overijssel. Iedereen zou eens in zijn/haar leven het pittoreske Giethoorn – dat helaas de laatste jaren wel echt wordt overspoeld door toeristen – moeten bezoeken. In het dorp met haar karakteristieke kanalen en bruggen kun je op veel plaatsen een echt Giethoorns bootje – een punter – huren en op je eigen tempo door de kanalen varen. Giethoorn is druk, maar nog steeds een bezoek waard.

De Sallandse Heuvelrug

Een ander prachtig natuurgebied in Overijssel is het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Het natuurgebied strekt zich uit over een oppervlakte van 5000 hectare en is het leefgebied van veel wilde dieren, zoals reeën, dassen en incidenteel zelfs een wolf. De Sallandse Heuvelrug bestaat voor een groot gedeelte uit heidelandschappen en bossen en is de perfecte omgeving voor een heerlijke wandeling.

Stedentrip Zwolle

De hoofdstad van de provincie Overijssel is Zwolle en ook deze stad mag je niet overslaan tijdens een vakantie in Overijssel. Zwolle is met haar gezellige restaurants en café’s en mooie winkelstraat een leuke stedentrip bestemming in Nederland. Heb je Zwolle al gezien en wil je graag iets anders? Pak dan de trein of bus naar haar naastgelegen Kampen, één van de mooiste Hanzesteden in Nederland, aan de rivier de IJssel.

Wat te doen in Flevoland

Flevoland, de nieuwste provincie van Nederland is een geweldige bestemming voor een vakantie in Nederland. Maar wat is er allemaal te zien en doen in Flevoland? Wij zetten een aantal van de mooiste bezienswaardigheden en natuurgebieden op een rij.

Visserdorp Urk

Iedereen kent natuurlijk Volendam, maar wist je dat je in Flevoland ook een authentiek vissersdorp kunt bezoeken? Urk ligt op een voormalig eiland en de authentieke sfeer is altijd gespaard gebleven. Bezienswaardigheden in Urk als het Vissersmonument en de vuurtoren zijn zeker een bezoek waard.

De Oostvaardersplassen

Tussen de steden Lelystad en Almere ligt één van de mooiste natuurgebieden in Nederland, de Oostvaardersplassen. Een rug moerasgebied met graslanden waar edelherten en Konikpaarden los rondlopen. Het is één van de mooiste gebieden in Nederland om wildlife te spotten door middel van het netwerk aan wandelpaden. De Oostvaardersplassen is onderdeel van het nieuwste nationale park van Nederland, Nationaal Park Nieuw Land.

Nationaal Park Nieuw Land

Genieten op de stranden in Flevoland

De provincie Flevoland is een geweldige vakantiebestemming in Nederland vanwege de ligging aan het IJmeer. Het Almeerderstrand wordt gezien als één van de mooiste stranden in Flevoland. Het Almeerderstrand wordt een stuk minder bezocht dan de stranden van bijvoorbeeld Scheveningen en is daardoor een stuk rustiger. Een heerlijke plek voor een vakantie in Nederland.

Vakantie vieren in de provincie Gelderland

Wie denkt aan de provincie Gelderland zal al snel denken aan een vakantie op de Veluwe. Niet zo gek, want Gelderland is de groenste provincie van Nederland. Op zoek naar bezienswaardigheden in Gelderland om te bezoeken tijdens je vakantie? Wij zetten drie leuke dingen om te doen op een rij.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Gelderland en de Veluwe worden vaak in één adem genoemd. Nationaal Park de Hoge Veluwe is één van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden in Nederland en strekt zich uit over een gebied van 1000 km2. De Veluwe is uitermate geschikt voor mooie wandelingen en fietstochten langs heide en groen. Je vakantie in Gelderland is niet compleet zonder een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Veluwe

Bewonder de mooiste kastelen en paleizen

De provincie Gelderland is niet alleen prachtig vanwege de groene natuur van de Veluwe, maar staat ook bekend als de provincie waar je de mooiste kastelen en paleizen kunt bewonderen. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Gelderland zijn onder andere Paleis het Loo, Kasteel Ruurlo en Kasteel Slangenburg.

Kasteel Ruurlo - Museum MORE

Een stedentrip Arnhem of Nijmegen

In Gelderland kun je ook terecht voor een toffe stedentrip. Arnhem is als Gelderse hoofdstad zeker niet te missen en is zelfs één van mijn favoriete steden in Nederland. Maar ook de stad Nijmegen – dat me een beetje deed herinneren aan Groningen – ademt gezelligheid. Met haar ligging aan de Waal, gezellige Grote Markt en interessante musea is Nijmegen één van de leukste steden voor een stedentrip in Nederland.

weekend nijmegen waal

Op vakantie in Utrecht

De provincie Utrecht is met haar centrale ligging een geweldige provincie voor een vakantie in Nederland. Je vindt er mooiste natuurgebieden en te gekke steden met veel historie. Hieronder vind je informatie over een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in de provincie Utrecht.

Stedentrip Utrecht

Wanneer je op zoek bent naar een bestemming voor een stedentrip in Nederland zou ik je Utrecht zeker aanraden. Wat een heerlijke stad is dit! Het knusse, middeleeuwse centrum met de beroemde Domtoren als blikvanger en gezelligheid zorgen ervoor dat je je in Utrecht geen minuut hoeft te vervelen. De Oudegracht die dwars door de stad loopt leent zich perfect voor diverse watersporten en ik kan je zeker aanraden om een bootje te huren en door de stad te varen.

De Utrechtse Heuvelrug

Eén van de bekendste en mooiste natuurgebieden in Utrecht is de Utrechtse Heuvelrug. Dit nationale park is een bosrijk gebied met tal van wandel-en fietspaden. De kans dat je hier wildlife spot, zoals reeën en vossen is behoorlijk, maar ook als dit niet het geval is kun je op de Utrechtse Heuvelrug heerlijk tot rust komen.

De Kaapse bossen

Een ander populair natuurgebied in Utrecht is de Kaapse bossen. Een groot deel van de provincie Utrecht bestaat uit bossen en daardoor kun je niet om de Kaapse bossen heen. Ga wandelen, fietsen en genieten van de rust, maar vergeet niet om ook de 26 meter hoge uitkijktoren te beklimmen voor een geweldig uitzicht over de omgeving.

De hoogtepunten van Noord-Holland

Op vakantie in de provincie Noord-Holland? Ook in deze provincie zijn tal van bezienswaardigheden en natuurgebieden te vinden. Plekken die ervoor zorgen dat Noord-Holland een fantastische vakantiebestemming is. Hieronder hebben we vijf tips voor een vakantie Noord-Holland op een rij gezet.

Vakantie op Waddeneiland Texel

Het enige Waddeneiland dat behoort tot de provincie Noord-Holland is het eiland Texel. Vanuit Den Helder reis je per boot naar Texel voor een fantastische vakantie. De natuur op Texel is prachtig en de sfeer heerlijk, maar wist je dat je er ook veel activiteiten kunt ondernemen? Denk aan parachute springen, de vuurtoren beklimmen en Wadlopen. Tijdens een vakantie op Texel hoef je je geen moment te vervelen.

Een stedentrip Amsterdam, Alkmaar of Haarlem

De keuze aan stedentrip bestemmingen in de provincie Noord-Holland is reuze. Iedereen moet eens in zijn/haar leven onze hoofdstad Amsterdam bezocht hebben, maar wat dacht je van een stedentrip Alkmaar of Haarlem? Wie gek is op het ontdekken van Nederlandse steden is in Noord-Holland aan het goede adres.

Amsterdam

Eén van de bekendste beziensaardigheden in Nederland: De Zaanse Schans

De regio de Zaanse Schans is één van de meest toeristische bestemmingen in Nederland en ligt in de provincie Noord-Holland. Zaanse Schans is een prachtig gebied met historische molens langs de waterkant. Eén van de bezienswaardigheden in Nederland waar je de typische Nederlandse plaatjes kunt schieten.

Zaanse Schans

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Na een aantal steden in de provincie Noord-Holland te hebben genoemd, mag het enige nationale park in de provincie Noord-Holland niet ontbreken. Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat vooral bekend om haar uitgestrekte bos- en duinlandschappen. Je kunt hier de mooiste wandelingen maken. Zuid-Kennemerland is een heerlijk natuurgebied om tijdens je vakantie in Noord-Holland tot rust te komen.

Vis eten in Volendam

Volendam is misschien wel één van de beroemdste bezienswaardigheden in Nederland. Het vissersdorp waar menig BN’er vandaan komt wordt bezocht door toeristen van over de hele wereld. Tijdens je stedentrip Volendam mag een lekker visje, zoals een haring of een paling niet gemist worden. Plof neer op een terras of bankje langs de waterkant en geniet van de gezelligheid in Volendam.

Op zoek naar een fijne accommodatie in de regio Volendam, Edam, Purmerend? Bed & Breakfast Kwadijkerbos in Kwadijk is een absolute aanrader.

Wat te doen in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is misschien wel één van de meest diverse provincies in Nederland. Met prachtige steden, mooie stranden en heerlijke natuurgebieden is een vakantie Zuid-Holland sowieso een goed idee. Hieronder vind je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Holland.

De Bollenstreek

De bollenstreek is één van de populairste gebieden in Zuid-Holland. De bollenstreek is het gebied tussen Leiden, Wassenaar en Hillegom en is één van de mooiste bezienswaardigheden in Nederland tijdens de lentemaanden. Geniet van de verschillende tulpen in alle kleuren van de regenboog die in bloei staan en leg dit fotogenieke tafereel vast.

Tulpenvelden

Genieten op de stranden in Zuid-Holland

Voor een aantal van de mooiste stranden van Nederland hoef je niet alleen te denken aan de provincie Noord-Holland en de Waddeneilanden. Ook Zuid-Holland beschikt over een aantal van de mooiste stranden. Breng een bezoek aan het strand van Scheveningen, Zandvoort of Katwijk en geniet van een heerlijke relaxdag. Ben je van plan om an het strand van Scheveningen te gaan genieten? Breng dan ook eens een bezoek aan de gezellige strandtent in Scheveningen, Buena Vista Beach Club.

Kinderdijk: Het meest schilderachtige stukje Nederland

De echt oer-Hollandse plaatjes van historische molens schiet je in Kinderdijk. Kinderdijk is één van de beroemdste bezienswaardigheden in Nederland vanwege de 19 historische molens die staan middenin de Polder. Vanwege de uniekheid heeft Kinderdijk zelfs een plekje gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is daarmee één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zuid-Holland. Wil je Kinderdijk en de regio op een unieke manier ontdekken? Huur dan een oldtimer via We Love Oldtimers en ga op pad!

Kinderdijk

De Keukenhof: Eén van dé bezienswaardigheden in Nederland

Het lijstje met bezienswaardigheden in Nederland, en dan met name in de provincie Zuid-Holland is natuurlijk niet compleet zonder de Keukenhof. De Keukenhof is in de lente één van de drukst bezochte plekken in Nederland vanwege de 7 miljoen bloembollen die allemaal op hetzelfde moment gaan bloeien. Dit betekent twee maanden lang een fantastisch kleurenspektakel.

Ontdek het eiland Voorne-Putten

Wist je dat de provincie Zuid-Holland niet alleen bestaat uit het vaste land, maar ook over een aantal eilanden? Eén van de eilanden – de meest noordelijke van de provincie – is Voorne-Putten. Onlangs mochten wij een weekend op het eiland verblijven en ik kan het je echt aanrader. Op Voorne-Putten geniet je niet alleen van een aantal van de mooiste stranden van Nederland, maar vind je ook veel historie, prachtige natuurgebieden en heerlijke steden en dorpen.

De Zandwacht op Voorne-Putten

Een stedentrip Rotterdam, Leiden of Den Haag

Nederland barst van de mooie steden en ook daarin is de provincie Zuid-Holland geen uitzondering. Wie houdt van citytrippen heeft in Zuid-Holland een ruime keuze aan heerlijke steden. Denk aan een stedentrip Den Haag met onder andere een bezoek aan het Binnenhof. Of ga een dagje naar Rotterdam of Leiden en ontdek de fijne sfeer van Zuid-Holland.

Bezienswaardigheden in Nederland: Leiden

Vakantie vieren in Zeeland

Zeeland is één van de fijnste provincies voor een vakantie in Nederland. Mede vanwege de kilometers lange stranden, maar er zijn nog meer bezienswaardigheden in Zeeland te bezoeken. Hieronder zetten wij een aantal van de leukste dingen om te zien en doen in Zeeland op een rij.

De Deltawerken en Neeltje Jans

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Nederland zijn de wereldberoemde deltawerken. De deltawerken die zijn gebouwd om Zeeland tijdens de watersnoodramp van 1953 te beschermen zijn vandaag de dag een populaire bezienswaardigheid in de provincie Zeeland. Wil je meer leren over de watersnoodramp en de deltawerken? Breng dan een bezoek aan Neeltje Jans.

Genieten op de stranden in Zeeland

De provincie Zeeland beschikt over kilometers lange stranden, waarvan een aantal behoren tot de mooiste stranden in Nederland. Leg je handdoek bijvoorbeeld neer op het strand van Cadzand of Ouddorp aan Zee en geniet van een welverdiende vakantie in Zeeland. Maar ook als je niet houdt van urenlang op het strand liggen is een bezoek aan de stranden van Zeeland een aanrader. Je kunt hier prachtige wandelingen maken langs de Zeeuwse kust.

Een stedentrip Middelburg

Tijdens je vakantie in Zeeland mag een bezoek aan de Zeeuwse hoofdstad Middelburg niet ontbreken. Hoewel de stad altijd een plaatje is, is de stad voor een mooie stedentrip bestemming tijdens de wintermaanden. Middelburg wordt dan omgetoverd tot Middelburg Winterstad en is dan nóg mooier.

Leuk om te doen in Zeeland: Oesters plukken

Van eind september tot eind april kun je iets wel heel bijzonders doen in Zeeland. Het oesterseizoen is dan volop in gang en dat betekent dat je zelf oesters kunt plukken (of rapen) in de provincie. Per persoon mag je maximaal 10 kilo oesters plukken en het is belangrijk dat je de natuurgebieden respecteert. Populaire plekken voor oesters plukken in Zeeland zijn vooral te vinden in het zuiden van Zeeland.

De mooiste plekken in Noord-Brabant

Volgens velen is de provincie Noord-Brabant de gezelligste provincie van Nederland. Het is dé plek om carnaval te vieren, maar ook tijdens de zomervakantie is Noord-Brabant een mooie vakantiebestemming in Nederland. Wat te doen in Noord-Brabant? Wij zetten een aantal hoogtepunten in de provincie op een rij.

Nationaal Park de Loonse Duinen

Eén van de mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant is Nationaal Park de Loonse Duinen. Het nationale park dat ook wel de Sahara van Nederland wordt genoemd. Je kunt er mooie wandelingen of fietstochten maken en genieten van de rust. De Loonse – en Drunense – duinen is onderdeel van het in ontwikkeling zijnde Van Gogh Nationaal Park dat verschillende steden, dorpen en natuurgebieden in Brabant met elkaar verbindt.

Van Gogh Nationaal Park

De mooiste steden in Noord-Brabant

Brabant barst van de gezellige steden en dus is een stedentrip zo gepland. Al kan het behoorlijk lastig kiezen zijn tussen al deze gezellige steden als Brede, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Welke keuze je ook maakt, in Noord-Brabant weet je zeker dat het gezellig wordt. Kies je voor de laatste, Eindhoven, en ben je op zoek naar een fijne plek om te overnachten? Een fijn, zakelijk hotel in Eindhoven centrum is Hotel Lumiere. Bij dit heerlijke Boutique Suite Hotel in het hart van het centrum kun je optimaal genieten.

De Efteling

Het beroemdste pretpark van Nederland bevindt zich in de provincie Noord-Brabant, de Efteling. De Efteling is één van de meest sprookjesachtige plekken in Nederland en iedereen moet er eens in zijn/haar leven zijn geweest. Maak je bezoek aan de Efteling helemaal compleet door een overnachting te boeken in het bijzondere Efteling Hotel.

Nationaal Park de Biesbosch

Een ander populair natuurgebied in de provincie Noord-Brabant is Nationaal Park de Biesbosch. Dit nationale park is een uniek stukje natuur in Nederland vanwege het water dat hier samenkomt in het natuurreservaat. Dit zorgt ervoor dat er unieke dieren voorkomen en dat het even voelt alsof je niet meer in Nederland bent. Nationaal Park de Biesbosch is zonder twijfel één van den mooiste bezienswaardigheden in Nederland.

Op vakantie in Limburg

Last but not least is het de beurt aan de mooiste bezienswaardigheden in Limburg. Limburg is de provincie waar ik mijn hele jeugd vakantie hebt gevierd en dat zorgt voor bijzondere herinneringen. Wat is er allemaal te doen in Limburg? Hieronder vind je een aantal van de hoogtepunten in de meest zuidelijke provincie van Nederland.

Stedentrip Maastricht

De hoofdstad van Limburg, Maastricht, is één van de mooiste en gezelligste stedentrip bestemmingen in Nederland. De stad gelegen aan de rivier de Maas barst van de gezelligheid, fijne restaurants, toffe hotels en unieke bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Nederland: Maastricht

Het drielandenpunt en de Vaalserberg

Eén van de meest unieke bezienswaardigheden in Nederland én het hoogste punt (322 meter) van ons kikkerland vind je in Limburg. Het drielandenpunt is het punt waar de grenzen van België, Duitsland en Nederland contact met elkaar maken. Zo kun je dus binnen een paar seconden in drie verschillende landen staan. Een unieke, bijzondere ervaring die je vakantie in Limburg compleet maakt.

De grotten van Valkenburg

Valkenburg is één van de meest toeristische bestemmingen in Limburg en dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt hier één van de oudste mergelgrotten van Nederland bezoeken, de Fluwelengrot. Wanneer je de bijzondere grotten hebt bezocht kun je de stad Valkenburg induiken voor een gezellig hapje en drankje op één van de terrassen.

Bewonder het prachtige kasteel Hoensbroek

Wie gek is op het bezoeken van kastelen moet zeker op vakantie gaan in Limburg. In deze provincie bezocht ik één van de mooiste kastelen ooit, kasteel Hoensbroek. Kasteel Hoensbroek is één van de best bewaarde en meest toegankelijke kastelen in Nederland en is ook zeker top om met kinderen te bezoeken. Andere mooie kastelen in de provincie Limburg zijn onder andere

Uiteraard zijn er in iedere provincie in Nederland nog veel meer toffe bezienswaardigheden. Wij hebben enkel een aantal populaire bezienswaardigheden in Nederland op een rij gezet. Zo krijg je een goede eerste indruk per provincie.

Wat is jouw favoriete provincie voor een vakantie in Nederland?