Hotspots Leiden: De beste tips en mooiste bezienswaardigheden

Ben je op zoek naar een leuke stedentrip bestemming in Nederland, maar wil je wat anders dan Amsterdam, Den Haag, Utrecht of Rotterdam? Onlangs ontdekte ik de studentenstad Leiden en ik kan al één ding verklappen; Wat een fijne stad! Al fietsend ontdekte ik de hotspots van Leiden. Wat te doen in Leiden? In dit artikel deel ik de beste tips en mooiste bezienswaardigheden in Leiden.

#1. De Leidse Waag

De Leidse Waag is een monumentaal pand dat gebouwd is rond 1657. Een prachtig gebouw dat onlangs compleet gerenoveerd is en omgetoverd tot een heerlijke plek om te lunchen, dineren en borrelen. De Waag is geheel in oorspronkelijk staat behouden en waar je ook kijkt zie je prachtige elementen terug. Helaas heb ik er geen hapje gegeten, maar de geuren zorgden er al voor dat het water me in de mond liep.

De Leidse Waag

#2. Fietstour langs de hotspots van leiden

Wat is er leuker dan een nieuwe stad te ontdekken dan dat de toen per fiets? Op relaxte fietsen van Bizon Bike worden we op sleeptouw genomen door de vele steegjes die de stad rijk is. We bezoeken de meest bijzondere plekken in de stad – de hotspots van Leiden – die je normaal gesproken als toerist snel zou overslaan.

Bizon Bike

#3. De Pieterskerk en luxe overnachten in Leiden

Nadat we allemaal een kaartje hebben verstuurd fietsen we – via allerlei gezellige steegjes – door naar de volgende hotspot en tegelijkertijd één van de belangrijkste en bekendste gebouwen van Leiden; de Pieterskerk. Tussen 1978 en 1982 heeft de kerk een restauratie ondergaan waarna de kerk dé plek is waar allerlei evenementen plaatsvinden. In de vroegere kosterswoning van de kerk kun je tegenwoordig luxe overnachten in Villa Rameau.

Liever ergens anders overnachten? Hieronder hebben we nog een aantal fijne accommodaties in Leiden voor je op een rij gezet:

Pieterskerk Leiden

#4. Heerlijke chocolade bij Zoen Studio

We stappen weer op de fiets en stoppen bij Zoen Studio waar we overheerlijke chocolade proeven. In Zoen Studio werken vier vrouwen die alle vier hun eigen werkzaamheden verrichten. Zo worden er tassen en sieraden gemaakt, kun je er overheerlijke chocolade proeven en kopen en vind je er geweldige kunstwerken.

hotspots van leiden studio zoen
hotspots van leiden studio zoen

#5. Hotspots van Leiden: Us Bertus & The Bishop

Na de heerlijke chocolade maken we stops bij Us Bertus. De Friese bakker van de stad waar we wat lekkers uitproberen. Hierna fietsen we door naar The Bishop. Het nieuwste restaurant van de stad waar je heerlijk kunt tafelen en waar gebruikt wordt gemaakt van de fijnste ingrediënten.

Us Bertus
hotspots van leiden the bishop

#6. Heerlijk eten in Leiden

Na wederom door wat steegjes te hebben gefietst en overal een aantal bruggetjes komen we aan bij Lot & de Walvis. Een hotspot waar ik zeker wat zou gaan eten wanneer ik weer in Leiden ben. Lot & de Walvis voelt als “de huiskamer” van Leiden. Een gezellige hotspot waar je kunt borrelen, lunchen en dineren en waar je je meteen bij binnenkomst thuis voelt. Eén en al gezelligheid!

Het Laatste Tafeltje
Lot en de Walvis Leiden
Lot en de Walvis Leiden

#7. De Regentenkamer

De laatste stop van onze fietstour door de stad brengt ons naar de Regentenkamer waar we een Leidse inburgeringscursus krijgen. Onder het genot van een kopje thee en heerlijke hapjes leren we over de Leidse taal en proberen we zelf net zo te klinken als een echte “Leienaar“. Dat valt nog niet mee hoorr!

hotspots van leiden inburgeringscursus groepswijzer

#8. Doen in Leiden: Varen door de grachten

Aan het einde van de middag wacht een overdekte boot van Rondvaart Leiden ons al op om ons naar de kerstmarkt te brengen. Helaas regent het al een tijdje, maar gelukkig zitten we droog en warm op de boot met een beker warme chocolademelk. De boot vaart ons door de stad waarna we aankomen bij de kerstmarkt. De enige drijvende kerstmarkt van Nederland! De kerstliedjes horen we al in de verte en onder het genot van een glühwein proeven we de sfeer. Een feestje bouwen kunnen die Leienaren wel.

hotspots van leiden kerstmarkt

Wat zijn volgens jou de hotspots van Leiden?

Alle hotspots in Leiden die in dit artikel zijn genoemd kun je terug vinden op het kaartje hieronder:

Ik ontdekte Leiden op uitnodiging van Leiden Marketing. Ik schrijf enkel en alleen over mijn eigen ervaringen en geef voor de volle 100% mijn eigen, eerlijke mening.

Meer Nederland:

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Leiden