hotspots van leiden

Hotspots Leiden: De beste tips en mooiste bezienswaardigheden

Geüpdatet op

Ben je op zoek naar een leuke stedentrip bestemming in Nederland, maar wil je wat anders dan Amsterdam, Den Haag, Utrecht of Rotterdam? Onlangs ontdekte ik de studentenstad Leiden en ik kan al één ding verklappen; Wat een fijne stad! Al fietsend ontdekte ik de hotspots van Leiden. Wat te doen in Leiden? In dit artikel deel ik de beste tips en mooiste bezienswaardigheden in Leiden.

De Leidse Waag

De Leidse Waag is een monumentaal pand dat gebouwd is rond 1657. Een prachtig gebouw dat onlangs compleet gerenoveerd is en omgetoverd tot een heerlijke plek om te lunchen, dineren en borrelen. De Waag is geheel in oorspronkelijk staat behouden en waar je ook kijkt zie je prachtige elementen terug. Helaas heb ik er geen hapje gegeten, maar de geuren zorgden er al voor dat het water me in de mond liep.

De Leidse Waag

Fietstour langs de hotspots van leiden

Wat is er leuker dan een nieuwe stad te ontdekken dan dat de toen per fiets? Op relaxte fietsen van Bizon Bike worden we op sleeptouw genomen door de vele steegjes die de stad rijk is. We bezoeken de meest bijzondere plekken in de stad – de hotspots van Leiden – die je normaal gesproken als toerist snel zou overslaan.

Bizon Bike

De Pieterskerk en luxe overnachten in Leiden

Nadat we allemaal een kaartje hebben verstuurd fietsen we – via allerlei gezellige steegjes – door naar de volgende hotspot en tegelijkertijd één van de belangrijkste en bekendste gebouwen van Leiden; de Pieterskerk. Tussen 1978 en 1982 heeft de kerk een restauratie ondergaan waarna de kerk dé plek is waar allerlei evenementen plaatsvinden. In de vroegere kosterswoning van de kerk kun je tegenwoordig luxe overnachten in Villa Rameau.

Liever ergens anders overnachten? Hieronder hebben we nog een aantal fijne accommodaties in Leiden voor je op een rij gezet:

Pieterskerk Leiden

Heerlijke chocolade bij Zoen Studio

We stappen weer op de fiets en stoppen bij Zoen Studio waar we overheerlijke chocolade proeven. In Zoen Studio werken vier vrouwen die alle vier hun eigen werkzaamheden verrichten. Zo worden er tassen en sieraden gemaakt, kun je er overheerlijke chocolade proeven en kopen en vind je er geweldige kunstwerken.

hotspots van leiden studio zoen
hotspots van leiden studio zoen

Hotspots van Leiden: Us Bertus & The Bishop

Na de heerlijke chocolade maken we stops bij Us Bertus. De Friese bakker van de stad waar we wat lekkers uitproberen. Hierna fietsen we door naar The Bishop. Het nieuwste restaurant van de stad waar je heerlijk kunt tafelen en waar gebruikt wordt gemaakt van de fijnste ingrediënten.

Us Bertus
hotspots van leiden the bishop

Heerlijk eten in Leiden

Na wederom door wat steegjes te hebben gefietst en overal een aantal bruggetjes komen we aan bij Lot & de Walvis. Een hotspot waar ik zeker wat zou gaan eten wanneer ik weer in Leiden ben. Lot & de Walvis voelt als “de huiskamer” van Leiden. Een gezellige hotspot waar je kunt borrelen, lunchen en dineren en waar je je meteen bij binnenkomst thuis voelt. Eén en al gezelligheid!

Het Laatste Tafeltje
Lot en de Walvis Leiden
Lot en de Walvis Leiden

De Regentenkamer

De laatste stop van onze fietstour door de stad brengt ons naar de Regentenkamer waar we een Leidse inburgeringscursus krijgen. Onder het genot van een kopje thee en heerlijke hapjes leren we over de Leidse taal en proberen we zelf net zo te klinken als een echte “Leienaar“. Dat valt nog niet mee hoorr!

hotspots van leiden inburgeringscursus groepswijzer

Doen in Leiden: Varen door de grachten

Aan het einde van de middag wacht een overdekte boot van Rondvaart Leiden ons al op om ons naar de kerstmarkt te brengen. Helaas regent het al een tijdje, maar gelukkig zitten we droog en warm op de boot met een beker warme chocolademelk. De boot vaart ons door de stad waarna we aankomen bij de kerstmarkt. De enige drijvende kerstmarkt van Nederland! De kerstliedjes horen we al in de verte en onder het genot van een glühwein proeven we de sfeer. Een feestje bouwen kunnen die Leienaren wel.

hotspots van leiden kerstmarkt

Wat zijn volgens jou de hotspots van Leiden?

Alle hotspots in Leiden die in dit artikel zijn genoemd kun je terug vinden op het kaartje hieronder:

Ik ontdekte Leiden op uitnodiging van Leiden Marketing. Ik schrijf enkel en alleen over mijn eigen ervaringen en geef voor de volle 100% mijn eigen, eerlijke mening.

Meer Nederland:

10 berichten over “Hotspots Leiden: De beste tips en mooiste bezienswaardigheden”

 1. Avatar van Sigrid | My Travel Secret
  Sigrid | My Travel Secret
  19 december 2015

  Als ik dit zo lees/zie, denk ik "ik moet ECHT nog eens terug naar Leiden!" Ben er een paar keer geweest en idd het is echt heel erg leuk. Ik vind vooral ook het Museum van Volkenkunde erg leuk. Dat is echt op wereldreis gaan in eigen land. De laaste keer dat ik er was, was er de tentoonstelling van Jimmy Nelson. Zooooo gaaf!!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 december 2015

   Haha jaa! Het heeft mij echt verrast. Moet ik ook eerlijk zeggen dat ik me nooit echt had verdiept in Leiden. Tentoonstelling van Jimmy Nelson, gaaf! Daar wil ik ook graag nog eens naartoe..

 2. Avatar van Karlien
  Karlien
  22 december 2015

  Leuk! Ik mis Anne en max :)

 3. Avatar van Carla den Os
  Carla den Os
  22 december 2015

  Terwijl je op de drijvende Kerstmarkt was had je lunchroom Snijers kunnen bezoeken. Oude bakkerij en authentiek ingericht. met de heerlijkste gevulde koeken en appelbollen die er zijn. Leuk terras aan de markt als het goed weer is. Onze favoriete plek op zaterdag bij het bezoeken van de markt. En als je dan toch op de markt bent neem dan een Bio patatje van Karel. Nog veel lekkerder dan Bram Ladage in Rotterdam. Leiden heeft prachtige musea en er een uit halen doet de ander te kort. Een rondvaart is de moeite waard en daarmee kom je gelijk langs de Hortus Botanicus en de prachtig gerestaureerde Sterrenwacht. Goed te lezen dat je bent uitgenodigd door Leiden Marketing. Leiden begint eindelijk aan de weg te timmeren en vergeet zich altijd te promoten als een stad die net zo dicht bij zee ligt als Den Haag en dan kan die stad, wat overigens mijn geboortestad is, niet tippen aan Leiden, waar ik al jaren woon met veel respect voor de historie van die stad! Maak vooral ook een wandeling naast een fietstoer en bezoek dan de hofjes.

 4. Avatar van Marcella
  Marcella
  10 januari 2016

  Wat was 't een leuke dag Kirsten, was erg gezellig!! Superleuk om zo op pad te gaan. Gaan we zeker weer doen als je terug bent van reis. Geniet daar volop van lady!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   12 januari 2016

   Was zeker erg gezellig en we houden zeker contact zodat we weer wat leuks kunnen plannen als ik terug ben! Thnx, gaan we doen :D

 5. Avatar van Vera ter Beest
  Vera ter Beest
  15 januari 2016

  Grappig dat je zegt dat je de hele wereld afreist, maar Nederland eigenlijk een beetje vergeet. Ik denk dat dat voor heel veel mensen geldt, en dat is jammer want Nederland heeft ontzettend veel te bieden. Daar kom je trouwens pas echt achter als je een keer met een buitenlander op stap gaat. Al eens gedaan? Kom anders gewoon een keer met mij mee. Vind ik gezellig en mijn deelnemers ook :) Geweldig dat je nu Leiden hebt ontdekt en wat leuk dat je je ontdekkingstocht deels op de fiets met Bizon Company hebt gemaakt - Ik werk in de lente met hem samen en biedt dan interactieve avonturen op de fiets. Leuk om dit te lezen, Kirsten, bedankt!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   15 januari 2016

   Wat leuk dat je een reactie achterlaat Vera! Voorlopig ben ik niet in Nederland. Maandag ben ik namelijk begonnen aan een wereldreis (samen met Erick), maar wanneer ik weer terug ben lijkt het me super leuk om eens mee te gaan! Een stad verkennen met een buitenlander heb ik nog niet eerder gedaan..

   1. Avatar van Vera ter Beest
    Vera ter Beest
    20 januari 2016

    Heel veel plezier Kirsten! Als ik aan reizen denk, denk ik eigenlijk altijd aan eten. Jij gaat vast veel ajvar eten - en de paprika's komen misschien wel uit het Westland :) Geniet van de mensen, het eten, de sights. We houden contact!

    1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
     Kirsten | Travelaar.nl
     20 januari 2016

     Dankjewel! Eten en reizen horen wat mij betreft ook bij elkaar inderdaad en ik heb al heeeel erg lekker gegeten! :D