Vuurtoren Hellevoetsluit op Voorne-Putten

De leukste tips voor een weekend OP Voorne-Putten

Geüpdatet op

Ben je op zoek naar een fijne (strand)bestemming voor een weekendje – of langer – weg in Nederland? Onlangs ontdekten wij het eiland Voorne-Putten in Zuid-Holland en ik kan alvast verklappen dat dit eiland écht een bezoek waard is. Voorne-Putten is het meest noordelijke eiland van Zuid-Holland en je vindt er niet alleen heerlijke stranden, maar ook middeleeuwse kastelen, gezellige dorpen en steden en prachtige natuurgebieden. Wij delen onze tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden op Voorne-Putten.

Bewonder de vuurtoren Hellevoetsluis

Eén van de grotere steden op Voorne-Putten is Hellevoetsluis – of ‘Hellevoet’. Hellevoetsluis is een oude vestingstad in het zuiden van het eiland. Met name de ligging bij het Haringvliet en de Noordzee maken Hellevoetsluis een bestemming om zeker te bezoeken tijdens je verblijf op het eiland. Struin zeker door het middeleeuwse centrum, maar breng ook een bezoek aan de vuurtoren Hellevoetsluis. De vuurtoren is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw en is nog steeds in gebruik. Bij de vuurtoren kun je onwijs genieten van de uitzichten over het water.

Hellevoetsluis
Hellevoetsluis

Wandelen door langs Quackjeswater in het Voornes Duin

Wie niet zo gek is op strand en zee moet zeker de wandelschoenen meenemen voor een wandeling door één van de prachtige natuurgebieden op Voorne-Putten. Het Voornes Duin is een duingebied dat als sinds 1927 in beheer is bij Natuurmonumenten. Onze favoriete wandeling door het Voornes Duin is de wandeling langs Quackjeswater. Quackjeswater is één van de twee grotere duinmeren en is ontstaan in de zeventiende eeuw. Dit natuurgebied is dé plek om bijzondere vogelsoorten, zoals lepelaars te spotten. De drie kilometer lange rode wandelroute rondom het duinmeer is zeker de moeite waard.

Quackjeswater

Ruïne van kasteel Ravesteyn

De Ruïne van kasteel Ravesteyn – of Slot Heenvliet – is één van de meest magische plekjes op Voorne-Putten. Al in 1254 werd het stenen kasteel gebouwd en bewoond door de broer van Hendrik van Voorne, ‘heer van Heenvliet’. Tijdens de tachtigjarige oorlog in 1572 werd het kasteel vernield en en niet meer hersteld waarna de imposante ruïne van Ravesteyn overbleef. Op dit moment wordt de ruïne beheerd door Stede en Vrije Heerlykheyt Heenvliet en is het helaas alleen tijdens de zomermaanden op zaterdag te bewonderen. Alhoewel, ik zeg alleen, maar dit jaar konden ook wij – in oktober – een kijkje nemen bij Slot Heenvliet. Op 15 en 16 oktober vond namelijk het evenement Magisch Heenvliet plaats. Een spectaculaire lichtshow op landgoed Ravesteyn in Heenvliet. Geen idee of het volgend jaar weer plaats zal vinden, maar houd in ieder geval de website in de gaten, want de avond was super magisch!

Magisch Heenvliet

Een stedentrip Brielle

Eén van de meest sfeervolle steden op Voorne-Putten is de vestingstad Brielle. Het bijzondere aan Brielle is dat de stad beschikt over maar liefst ruim 400 monumenten. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad en de bijzondere monumenten dan kun je het beste een tour met een gids boeken. Maar ook op eigen initiatief kun je veel mooie bezienswaardigheden in Brielle bewonderen. Met name de bijzondere vestingwerken, het kruithuisje (gratis te bezoeken) en de korenmolen ’t vliegende hert zijn echt een bezoek waard. Maar ook als je geen geschiedenisliefhebber bent is een stedentrip Brielle zeker de moeite waard. De stad barst van de gezellige terrassen, restaurants, barretjes en winkelstraten.

Brielle Voorne-Putten
Kruithuisje Brielle

De Zandwacht op het Maasvlaktestrand

Op Voorne-Putten kun je genieten van een aantal van de mooiste stranden van Zuid-Holland. Ons favoriete strand op Voorne-Putten is echter het Maasvlaktestrand – ook wel Slufterstrand genoemd – (niet te verwarren met het havengebied). Het strand is vooral populair onder kiters en surfers vanwege de wind, maar je kunt hier ook heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht over de Noordzee. En wist je dat er nog een bijzonder bouwwerk te bewonderen is? De Zandwacht op het Maasvlaktestrand is een monument dat is gebouwd ter ere van de afronding van de bouw aan Maasvlakte 2. Met haar hoogte van twaalf meter is de Zandwacht een monument waar je niet omheen kunt.

Houd er rekening mee dat er helaas weinig strandtenten te vinden zijn op het Maasvlaktestrand. Zorg er dus voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt.

Voor het bewonderen van de Zandwacht kun je het beste parkeren bij P3.

De Zandwacht op het Maasvlaktestrand Voorne-Putten
Maasvlaktestrand Voorne-Putten

Overnachten en heerlijk eten in Rockanje bij De Jongens

Een andere bijzondere strandbestemming op Voorne-Putten is de badplaats Rockanje. Het strand van Rockanje is vooral fijn voor gezinnen met kinderen vanwege de enorme breedte van het strand, maar ook de duinen en de beachbarretjes zijn een heerlijke plek om te vertoeven. Ben je nog op zoek naar een heerlijk plekje op Voorne-Putten om te overnachten en/of eten? Wij mochten overnachten bij De Jongens in Rockanje en echt, wat een geweldig plekje is dit! Alle kamers zijn onwijs mooi ingericht en aan alles is gedacht. Zo kun je kiezen uit maar liefst vier verschillende kussens, is er een kleine minibar aanwezig en kun je koffie en thee zetten op je kamer. Maar de heerlijke kamers zijn niet het enige wat een verblijf bij De Jongens in Rockanje zo fijn maakt. Het ondergelegen restaurant is namelijk ook een echt must visit op Voorne-Putten. Wat hebben we hier heerlijk gegeten! En het allerfijnste, als je een overnachting boekt bij De Jongens, kun je tot 12.00 uur genieten van een heerlijke á la cart ontbijt. Boeken dus!

Heb jij nog aanvullende tips voor een weekendje Voorne-Putten in Zuid-Holland?

*Disclaimer: Wij bezochten Voorne-Putten op uitnodiging van Marketing OP Voorne-Putten. Wij delen niets anders dan onze eigen ervaringen en mening.

2 berichten over “De leukste tips voor een weekend OP Voorne-Putten”

 1. Avatar van Denise
  Denise
  22 oktober 2021

  Leuk! Een mooi stukje Zuid-Holland. Ik ben er ook geweest met de kinderen. Ik koos voor een hotel met zwembad (buitenbad!), vlakbij het strand, en heb ook lekker gewandeld met ze. Misschien ga ik er nog wel een keer naartoe.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   28 oktober 2021

   Dat klinkt ook heerlijk! Ik ga ook graag nog eens terug in de zomer.