tirana bezienswaardigheden

Tirana in Albanië: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Tirana, de hoofdstad van Albanië is één van de meest verrassende stedentrip bestemmingen in Europa. Het is de grootste stad van het land en de meest veelzijdige, maar wat is er allemaal te doen in Tirana? Wij zetten de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in Tirana op een rij.

Helaas vertrekken er vanaf Nederland niet of nauwelijks directe vluchten naar Tirana. Het beste kun je vliegen van Amsterdam naar Tirana met een overstap in bijvoorbeeld Zurich. Alle bezienswaardigheden in Tirana die in dit artikel worden genoemd kun je terug vinden op het kaartje hieronder.

De piramide van Tirana

Jaren geleden (eind jaren 80) was de piramide van Tirana een museum. Het gebouw werd ontworpen door de dochter en schoonzoon van de voormalige dictator van het land, Enver Hoxha als een museum over zijn nalatenschap. Dit heeft echter niet lang standgehouden. In de begin jaren 90 werd het gebouw gebruikt als tentoonstellingsruimte. In 2010 was er sprake van dat het gebouw gesloopt zou worden, maar door vele duizenden handtekeningen is deze sloop niet doorgegaan. Tegenwoordig wordt het gebouw vooral gebruikt als klimobject voor de jeugd en worden er allerlei teksten opgeschreven en geverfd. Ook worden er nog regelmatig voorstellingen gehouden. Op het moment dat wij er waren vond bijvoorbeeld een filmfestival plaats. Hierbij werd een film vertoond voor de piramide. De piramide is op dit moment één van de belangrijkste Tirana bezienswaardigheden.

tirana bezienswaardigheden pyramide
tirana bezienswaardigheden

Tirana bezienswaardigheden: Skanderbeg-plein

Het bekendste plein van Tirana is het Skanderbeg-plein vernoemd naar de Albanese nationale held Skanderbeg (Gjergj Kastrioti). In het midden van het plein staat dan ook een groot standbeeld van hem. Om het centrale plein zijn een aantal belangrijke gebouwen gevestigd, zoals het Cultuurpaleis, het stadhuis van Tirana, een aantal ministeries en het Nationaal theater voor Opera en Ballet.

Skanderbeg-plein

Dansjes & drankjes in de hippe wijk Blokku

Net als iedere grotere Europese stad vind je ook in Tirana een hippe wijk met fijne boetiekjes, knusse restaurantjes, gezellige kroegjes en voldoende uitgaansgelegenheden. De wijk Blokku mag niet ontbreken in de Tirana Cityguide. De wijk ligt op loopafstand van de belangrijkste Tirana bezienswaardigheden, zoals het Skanderbeg-plein. Overdag is het heerlijk om rond te struinen en neer te ploffen op één van de terrasjes. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen hier een stuk hoger liggen dan aan de andere kant van de stad. In de avond komt de wijk Blokku helemaal tot leven. Terrassen zitten vol en vanuit iedere club barst harde muziek uit de speakers. Een ontzettend gezellige sfeer en een prima manier om je tussen de lokale bevolking te begeven. Ook niet mis: Tussen 18 en 21 uur kun je op veel plekken heerlijke cocktails drinken tijdens Happy Hour.

Wat duidelijk opvalt is dat veel gebouwen beschilderd zijn met vrolijke patronen. Dit is het werk van voormalig burgemeester, en kunstenaar, Edi Rama. Toen Albanië bevrijd werd van het communisme was er geen geld voor allerlei verbeteringen, maar met het schilderen van de gebouwen zorgde hij ervoor dat met weinig geld de grijze stad toch nog een beetje vrolijkheid kreeg. Edi Rama is nu premier van Albanië.

wijk Blokku

Doen in Tirana: Naar de top van de Skytower voor een te gek uitzicht

Ook in de wijk Blokku vind je de Skytower van Tirana. De ingang van de skytower vind je bij het Sky Tower Hotel. Hier pak je de lift naar de bovenste verdieping vanaf waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de stad. Vooral in de avond is het mooi om te kijken naar alle lichtjes en het leven dat beneden gewoon doorgaat. De entree van het hotel lijkt erg luxe, maar de bar zelf in de Sky Tower is meer een jeugdsoos waar je lekkere drankjes kunt bestellen. Langs de ramen staan tafels en stoelen waar je aan kunt schuiven. Op het moment dat wij er waren werden er vooral spelletjes gespeeld door de lokale jeugd en werd het bezocht door een grote groep toeristen. De bar zelf is alles behalve indrukwekkend, maar het mooie uitzicht over de Tirana bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan. De entree is trouwens gratis!

Adres: Rruga Ibrahim Rugova, Tirana, Albanië

Doen in Tirana: Chillen in het park

Tirana kent een aantal fijne stadsparken waar je even aan de drukte van de stad kan ontsnappen. Eén van de bekendste is het park dat precies tussen het Skenderbeg-plein en de piramide van Tirana ligt. Plof neer op één van de bankjes, leg je kleedje op het gras en geniet van alles om je heen.

Een dagtrip naar Durrës

Tirana is niet alleen een geweldige optie voor een citytrip vanwege de mogelijkheden in de stad, maar ook zeker vanwege het feit dat het op slechts 30 minuten rijden van de Albanese kust ligt. Durrës is één van de bekendste badplaatsen van het land en tevens de grootste havenstad van Albanië. De lokale bevolking weet zijn weg goed te vinden naar de stranden in het weekend, maar het is totaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Spaanse costa’s. Een heerlijke ontspannen sfeer en vrijwel lege stranden zorgen voor dat echte vakantiegevoel. Durrës is vanuit Tirana ook te bereiken met de trein.

Dürres

Bunkers in de omgeving

In het gehele land vind je ongeveer 750.000 bunkers die zijn gebouwd door Dictator Enver Hoxha. Tijdens onze roadtrip van Macedonië naar Albanië kwamen we meteen al een aantal tegen toen we net de grens passeerden en ook op het strand in Durrës en in de hoofdstad zijn bunkers te bekijken. In het park naast de wijk Blokku heb je zelfs de mogelijkheid om in een bunker te gaan om een goed beeld te krijgen.

tirana bezienswaardigheden

Alle genoemde bezienswaardigheden in Tirana kun je gemakkelijk op eigen houtje te voet ontdekken. Vind je het leuker om ook achtergrond informatie te horen over verschillende plekken en attracties? Ga dan mee met de Tirana Walking Tour van drie uur met een Engelssprekende gids.

Extra Tirana tip: Ben je gek op wandelen? Ga dan wandelen in Albanië bij Lake Bovilla. Dit prachtige meer ligt op twintig kilometer van Tirana en is een prachtig wandelgebied.

Overnachten in Tirana

Albanië is één van de goedkoopste bestemmingen in Europa en dus kun je voor een paar tientjes extreem luxe overnachten, ook in Tirana. Hieronder hebben wij een aantal fijne accommodaties op een rij gezet:

Wat zijn volgens jou de mooiste en meest bijzondere Tirana bezienswaardigheden?

9 berichten over “Tirana in Albanië: Bezienswaardigheden & tips”

 1. Avatar van Kimber - Reisgenie
  Kimber - Reisgenie
  18 juni 2015

  Die piramide ziet er echt heel raar uit. Ik ben benieuwd wat de achterliggende gedachte is. Verder moet ik bekennen dat Tirana me niet echt trekt, ik denk dat ik er niet snel naar toe zou gaan.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 juni 2015

   Heel raar inderdaad! Ik kan me voorstellen dat Tirana je niet meteen trekt, maar ik zou het toch een keer een kans geven. Ik denk dat de stad echt upcoming is en dat het over een paar jaar een populaire citytrip bestemming is. Totaal anders dan de populaire bestemmingen van nu en dat maakt het ook zo bijzonder. En tsjah, ik hou gewoon van Oost-Europa!

 2. Avatar van Let's travel and see
  Let's travel and see
  22 juni 2015

  Weer wat nieuws geleerd: ik had nog nooit van de statd Tirana gehoord... Ik heb een beetje hetzelfde als Kimber, ondanks dat de stad er wel heel bijzonder en apart uitziet.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 juni 2015

   Haha niet? Bij deze dus ;) Het is echt wel een leuke stad voor een citytrip hoor, maar meer dan twee dagen hoef je er niet te zijn. Dan kun je lekker nog meer van het land gaan bekijken..

 3. Avatar van Jenny - ikreis.net
  Jenny - ikreis.net
  24 juni 2015

  Tirana klinkt als een stad die ik zou willen bezoeken. Het lelijke en grillige uit de communistische tijd met moderne invloeden. De stad doet me wat denken aan Pristina als ik het zo lees, al is dat stukken kleiner.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   25 juni 2015

   Klopt! Daar heeft het wel iets van inderdaad. Ik denk dat jij Tirana ook zeker leuk zult vinden!

 4. Avatar van Marcella
  Marcella
  17 juli 2015

  Tirana klinkt als een interessante stad waar je mij best benieuwd naar maakt!

 5. Avatar van Patrick
  Patrick
  25 maart 2018

  Ik heb een vliegticket volgende maand naar Tirana geboekt. Voor mij is het een compleet onbekend land en stad Op Google maps ziet Tirana en Durres eruit of er net een aardbeving heeft plaatsgevonden. Ik ben benieuwd of het er wel veilig is voor West Europeanen .Albanezen houden zich Europa vooral veel bezig met criminaliteit en hebben een slechte naam. Niet erg positief allemaal ,ik heb ook mijn onderbuik gevoel , daarom ga ik er eens kijken hoe het er is .Ik laat mij verrassen ik ben benieuwd . Ik ga zeker buiten Tirana kijken om een indruk te krijgen.

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   25 maart 2018

   Hi Patrick, Je hoeft je bij je reis naar Albanië echt geen zorgen te maken dat je als 'zak geld' wordt aangezien. Al is er natuurlijk altijd risico, de Albaniërs zijn vriendelijke mensen (net zoals bijna elke lokale bevolking) die je graag helpen met van alles. De Albaniërs die zich hier bezighouden met criminaliteit (net als elke andere immigrant die hier komt om te stelen) zijn sowieso criminelen. Dat heeft helemaal niets met de nationaliteit te maken. Tirana staat in mijn lijstje van gaafste steden van Europa.. Rauw, hip, traditioneel. Erg gaaf! Veel plezier dus!