Berat Albanië

Wat te doen in Berat in Albanië: De stad van de duizend ramen

Geüpdatet op

Berat, de stad die ook wel ‘De stad van de duizend ramen‘ wordt genoemd staat bekend als één van de mooiste steden in Albanië. Het is één van de oudste steden van het land en haar bloedmooie ligging ingeklemd tussen de bergen en aan de rivier de Osum zorgt ervoor dat je de stad zeker moet bezoeken. Al 4000 jaar geleden woonden er mensen in Berat en dat zie je terug. De smalle, geplaveide straatjes zijn namelijk niet gemaakt voor auto’s, maar meer voor paard en wagen. Dat betekent dat je er in alle rust prachtige wandelingen kunt maken. Wil jij Berat in Albanië bezoeken? Wij delen de beste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Berat.

Berat is een relatief kleine stad die perfect te voet te verkennen is. De stad is zelfs zo klein dat je er eigenlijk niet langer dan een dag hoeft te verblijven om alle bezienswaardigheden te kunnen ontdekken. De voornaamste reden voor een stedentrip Berat is de bloedmooie omgeving én de blik op de stad vanaf het water. Verwacht van Berat niet dat het een stad is die barst van de bijzondere bezienswaardigheden, want dat is niet wat Berat is. De stad staat in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van UNECO en moet je vooral bezoeken vanwege de historie.

De citadel van Berat

De mooiste bezienswaardigheid in Berat is zonder twijfel de imposante citadel van Berat, ook bekend als het kasteel van Berat. Al in de vierde eeuw voor Christus werd begonnen aan de bouw van het enorme fort, maar pas in de dertiende eeuw werd de citadel een echt ommuurde en versterkte stad. Door de eeuwen heen werden in de citadel maar liefst 42 kerken gebouwd waarvan er op dit moment nog acht te bewonderen zijn. Daarnaast vind je in de citadel twee van de oudste moskeeën van Albanië, de witte en de rode moskee.

De citadel – ook wel Kala genoemd – is eigenlijk de hoogst gelegen wijk van Berat en wordt tegenwoordig nog steeds bewoond. Na een pittige wandeling via de steile straat Rruga Mihal Komnemo betreed je de citadel via de imposante stadspoort. Hoewel de citadel nog permanent bewoond wordt is het officieel iedere dag geopend van 8 tot 20 uur. Je kunt de citadel gratis betreden. Binnenin de citadel vind je verschillende restaurants, barretjes en souvenirwinkels.

Wil je uniek overnachten in Berat? Het is zelfs mogelijk om binnen de muren van de citadel te overnachten in één van de guesthouses. Vind ze hier.

Citadel
De citadel
Albanese kleden
Uitzicht over de stad
Citadel van Berat
Citadel van Berat

De rode en de witte moskee

In de Citadel van Berat kun je twee van de oudste moskeeën van Albanië bewonderen, hoewel er helaas niet heel veel meer dan resten over zijn gebleven. De rode moskee (Xhamia e Kuqe) en de witte moskee (Xhamia e Bardhë) in Berat zijn beide gebouwd in de vijftiende eeuw.

De Kerk van de Heilige Drie-eenheid

Eén van de mooiste bouwwerken in Berat is zonder twijfel de Kerk van de Heilige Drie-eenheid, Shën Triadha. Deze in Byzantijnse stijl gebouwde kerk dateert uit de dertiende eeuw en is gebouwd op een heuvel net buiten de stadsmuren van de citadel. Vanaf de kerk heb je een fantastisch uitzicht over de bergachtige omgeving van de stad. Helaas is de kerk vrijwel altijd gesloten waardoor je de binnenkant niet kunt bewonderen.

De Kerk van de Heilige Drie-eenheid Berat

Het Berat Viewing Platform

De plek waar je moet zijn voor het mooiste uitzicht over Berat is het Berat Viewing Platform in de citadel. Het uitzichtpunt ligt helemaal aan het einde van de citadel, dus het is belangrijk dat je niet halverwege omdraait. Vanaf hier heb je werkelijk waar het meest magische uitzicht over de stad, de rivier de Osum en de omgeving.

Wil je echt alles te weten komen over het historische centrum van Berat? Boek dan een historische stadswandeling met gids. Deze stadswandeling duurt een halve dag en brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van Berat. De stadswandeling kun je hier boeken vanaf €25 per persoon.

Het Berat Viewing Platform
Het Berat Viewing Platform

Uitzicht vanaf de Gorica brug

Dé reden voor een bezoek aan Berat is om te aanschouwen waarom de stad de bijnaam ‘De stad van de duizend ramen’ heeft gekregen. En hoewel je dit vrijwel meteen zult zien bij aankomst in de stad kun je hiervoor het beste naar de Gorica brug wandelen. De Gorica brug is een voetgangersbrug die over de Osum rivier loopt en vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over de witgekalkte huizen. Dit is namelijk waar de stad bekend door is geworden, de bloedmooie witgekalkte huizen die in Ottomaanse stijl zijn gebouwd en dateren uit de achttiende en negentiende eeuw. De bovenste verdieping van ieder huis bestaat uit ontzettend veel ramen waarvan de vensters versierd zijn met traditioneel houtsnijwerk. Dé reden dat Berat de bijnaam ‘De stad van de duizend ramen’ kreeg.

De wijk waar deze bijzondere Ottomaanse huizen in Berat staat is de wijk Mangalemi. Deze wijk is niet alleen prachtig om te bewonderen vanaf de brug, maar is ook fantastisch om doorheen te lopen. De tijd lijkt hier namelijk te hebben stil gestaan.

De stad van de Duizend ramen Berat Albanië
De stad van de Duizend ramen Berat Albanië
Berat by night

Rruga Antipatrea

Hoewel de meeste toeristen en reizigers zich focussen op de wijk Mangalemi én de citadel van Berat, vonden wij vooral de straat Rruga Antipatrea en de omliggende straatjes een feestje om doorheen te slenteren. Dit is de plek waar je het echte Albanese leven ervaart en waar je verschillende lokale winkels vindt. Van lokale koffie tot slagers en bakkers. Ik raad je zeker aan om ook hier een kijkje te nemen. Je vindt hier namelijk ook een aantal van de belangrijkste moskeeën en kerken van de stad. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Koningsmoskee, de Loden moskee en de imposante Saint Demetrius kathedraal.

Loden moskee Berat
Saint Demetrius kathedraal

Dagtrip naar de Osumi Canyon

Eén van de voornaamste redenen voor veel reizigers om Berat te bezoeken is vanwege de nabijheid van de Osumi Canyon. De Osum Canyon is een indrukwekkende 26 meter lange kloof die op sommige punten tot wel 450 meter diep is. In de canyon kun je zwemmen, maar ook raften óf je kunt prachtige wandelingen maken in het gebied. Je kunt de Canyon met eigen vervoer bereiken, maar het is ook mogelijk om een tour te boeken.

Hoe kom je in Berat?

Berat ligt zo’n honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Albanië, Tirana en is dus goed te bereiken. Vliegtickets naar Tirana kun je hier boeken. Reis je met je eigen auto, huurauto of camper door Albanië dan raad ik je aan om te kiezen voor de route via de SH4 die langs Dürres loopt. Je auto parkeren kun je het beste doen op één van de parkeerplaatsen in het lager gelegen deel van de stad óf je kiest voor een accommodatie met eigen parkeerterrein.

Hier kun je alle accommodaties in Berat vergelijken.

Voor een auto huren in Albanië raden wij Easyterra aan. De staat van de wegen in Albanië is namelijk niet te vergelijken met die in Nederland en bij Sunny Cars ben je altijd volledig verzekerd. Wel zo prettig, want auto rijden in Albanië is toch iets anders dan wij gewend zijn.

Reis je met een camper door Albanië dan kun je voor een paar euro (500 LEK in oktober 2022) per 24 uur overnachten op een bewaakt parkeerterrein in de stad (klik hier voor de locatie). Vanaf hier kun je gemakkelijk alle bezienswaardigheden in Berat ontdekken.

Beschik je niet over een camper of (huur)auto dan kun je Berat ook prima bezoeken met het openbaar vervoer. Vanuit verschillende steden in het land, zoals Tirana, Sarandë, Vlorë en Dürres vertrekken meerdere keren per dag bussen naar het busstation in Berat. Daarnaast is het mogelijk om een dagexcursie van Tirana naar Berat te boeken.

Op het kaartje hieronder vind je de exactie locatie van Berat in Albanië.