Portugal, Tram in Lissabon bezienswaardigheden

Lissabon bezienswaardigheden: Het mooiste in en rond Lissabon

Sommige steden hebben zoveel bezienswaardigheden dat ze vanzelf wel toeristen trekken. Iedereen wil de Eiffeltoren, de Notre Dame en de Champs Elysées zien, of de Big Ben en de Tower Bridge bewonderen in Londen om daarna een ritje in de London Eye te maken. Lissabon is niet zo’n stad. Hier ontbreken de echt grote en bekende bezienswaardigheden. Naar Lissabon ga je voor de sfeer, die je overal in de stad terug vindt en die zoveel meer is dan welke toeristische trekpleister dan ook. Vliegtickets voor Lissabon zijn uitstekend betaalbaar en dus is Lissabon de perfecte bestemming voor een korte citytrip.

De grootste highlight vind je buiten Lissabon: Sintra

Eén van de grootste highlights van Lissabon ligt eigenlijk een eind daarbuiten! Sintra is een sprookjesachtig stadje, waar je met de trein binnen een half uur bent. Hier vind je kleurrijke, indrukwekkende paleizen, Middeleeuwse kastelen en een sfeervol, oud centrum. Niet voor niks is Sintra in haar geheel tot Unesco werelderfgoed verklaard, dit is echt een mustsee! Dus ga je naar Lissabon, zorg dan dat je in elk geval een dag vrij houdt om Sintra te bezoeken.

Sintra, Lissabon, Lissabon bezienswaardigheden

Alentejo

Heb je meer tijd om ook buiten Lissabon mooie plekken te verkennen? Op slechts twee uur rijden kom je terecht in Alentejo, een prachtige regio in het zuiden van Portugal.

Toch een paar Lissabon bezienswaardigheden die je niet mag missen

Heeft Lissabon zelf dan helemaal geen echte, indrukwekkende trekpleisters? Natuurlijk wel! Het Mosteiro dos Jeronimós is zelfs een ander Unesco Werelderfgoed dat je bij een citytrip Lissabon kan bezoeken en echt een schitterend gebouw. Je kijkt je ogen uit op de bijzondere bouwstijl. Dit klooster ligt ook een eindje buiten de stad, maar met de tram ben je er zo. Bovendien kan je het prima combineren met een ander mooi bouwwerk: de Torre de Belém. En als je toch in deze wijk bent mag je hét beroemde gebakje, de Pasteis de Belém echt niet overslaan. Kom ook hier vroeg, want de rijen zijn hier af en toe niet mis.

Castelo Sao Jorge

Een andere plek die je zeker niet mag overslaan is het Castelo Sao Jorge. Het kasteel zelf is niet eens echt bijzonder, maar je hebt hier wel een heel gaaf uitzicht over heel de stad.  En loop je naar boven vanuit het centrum? Dan is de Se kathedraal maar een klein omweggetje, maar wel één die de moeite waard is. Deze schitterende kathedraal is de oudste kerk van Portugal en een erg mooi gebouw.

Sfeervolle straatjes

Maar waar Lissabon het echt van moet hebben is dit! Uren kan je door de kleine achteraf-straatjes dwalen, zonder jezelf een seconde te vervelen. De volkswijk Alfama is één van de fijnste wijken om al slenterend te verkennen. Vrolijke muziek komt uit een openstaand raam, de vrolijk gekleurde was wappert aan zelfgemaakte waslijntjes op TE kleine balkonnetjes en op elk hoekje vind je weer een andere kleur azulejos.

Lissabon bezienswaardigheden, Portugal

Azulejos overal

Azulejos zijn die leuke, gekleurde tegeltjes, die je overal in Portugal tegenkomt. Vloeren en muren worden met deze geglazuurde minikunstwerkjes gedecoreerd. Ook in Lissabon verrassen ze je door hun kleurrijke patronen.

Azulejos in Lissabon, Lissabon bezienswaardigheden

De trams van Lissabon

De trams zijn niet meer uit het straatbeeld van Lissabon weg te denken. Ze komen overal en rijden zelfs door de nauwste straatjes. Sommigen zijn modern, maar anderen zien eruit alsof ze al eeuwen door het oude centrum hobbelen. Tram 28 is de bekendste van alle lijnen. Deze tram rijdt door de heuvelachtige volkswijk Alfama en kan eigenlijk niet ontbreken in de echte Lissabon-experience. Wil je een plekje in tram 28 bemachtigen, dan zal je echter vroeg moeten opstaan, want het is eigenlijk heel de dag druk op deze lijn. Het beste kan je bij de beginhalte opstappen, dan maak je de meeste kans om nog aan boord te komen. Bij de overige haltes stoppen de bestuurders meestal niet eens meer.

Een leuke toevoeging aan de vele trams zijn trouwens de tuktuks. Die zie je overal rijden en in de nauwe, heuvelachtige straatjes is dit echt een heel handig (en leuk!) vervoermiddel.

Tram in Lissabon, lissabon bezienswaardigheden

Lissabon: echt een budgetbestemming

Juist door het gebrek aan echte must sees is Lissabon een echte budgetbestemming. Bovendien is accommodatie in Portugal erg fijn geprijsd en kan je dus ook in de stad prima slapen voor niet al te veel geld. De stad is compact genoeg om lopend te verkennen, hoewel een ritje in één van de vele trams natuurlijk niet mag ontbreken! En als je veel wilt zien in korte tijd, maar het toch betaalbaar wilt houden kan je ook meegaan met één van de leuke fietstours door de stad. Zo zie je in een paar uurtjes heel veel en kom je op unieke plekjes, die je zelf niet zo makkelijk gevonden had.

Meer Portugal? Check hier ons artikel over Porto!

Wat zijn volgens jou de must-see bezienswaardigheden in Lissabon?

Chille slaapplekken in Lissabon

The Independente Hostel & Suites
The Independente Hostel & Suites
Lisbon Check-In Guesthouse
Lisbon Check-In Guesthouse

Yvonne - Yvonne is het gezicht achter de reisblog www.yvonnevanderlaan.nl. Hier vind je informatie over de leukste plekken in binnen- en buitenland, met en zonder kinderen.

Lees meer

Eén reactie op “Lissabon bezienswaardigheden: Het mooiste in en rond Lissabon”

  1. Martin schreef:

    De sfeer in Lissabon is inderdaad heel leuk…relaxed. Ik vond het eten er ook erg lekker…ben wel benieuwd naar de test van Portugal, maar dat is er helaas nog niet van gekomen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.