Informatie over Kroatië

Uitgelichte afbeelding van Kroatië

Op vakantie naar Kroatië? Of op zoek naar een toffe stedentrip bestemming in Europa? Hieronder delen wij de beste tips voor een vakantie of stedentrip in Kroatië. Met informatie over de mooiste steden, de mooiste plekken, tips voor mooie roadtrip routes en onontdekte plekken in Kroatië.

  • Hoofdstad Kroatië: Zagreb
  • Beste reistijd: Een vakantie naar Kroatië is altijd een goed idee, maar qua weer zijn de maanden juni tot en met september het fijnst.
  • Munteenheid: Euro
Steden in Kroatië

Artikelen over Kroatië

Skradinski Buk: Krka National Park Kroatië
12 februari 2020

De mooiste bezienswaardigheden in Kroatië

Kroatië is volgens ons één van de mooiste vakantiebestemmingen binnen Europa. De natuur is bloedmooi en het land beschikt over prachtige stranden. Maar de stranden zijn niet de enige re…Lees meer

Vakantie naar Kroatië

Kroatië is een vakantiebestemming in de Balkan dat sinds 1991 onafhankelijk is van het voormalige Joegoslavië. De laatste jaren is het land uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming in Europa. Het land is een fantastische bestemming voor een strandvakantie, stedentrip, roadtrip of culturele rondreis. In het land vind je veel Romeinse restanten, zoals het bloedmooie amfitheater in Pula. Maar het land is ook perfect voor natuurliefhebbers. Met maar liefst acht nationale parken is overal in het land de mooiste natuur te vinden. Zo wandel je het ene moment in een bosrijk gebied en bewonder je het andere moment de meest indrukwekkende watervallen in bijvoorbeeld Krka National Park. Maar ook de littekens van de Joegoslavië oorlog zijn op veel plekken in het land merkbaar. Laat je hier niet door afschrikken, maar lees je in over de geschiedenis en verdiep je.

De mooiste Kroatische steden

De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Zagreb is een fantastische stad voor een stedentrip. De stad is een tikkeltje rauw met veel street art en hippe hangouts, maar geeft je ook op veel plekken een kijkje in de roerige geschiedenis van het land. Je kunt hier bovendien een ritje maken in de kortste spoorkabelbaan ter wereld. Andere populaire steden in het land zijn onder andere Split, Pula, Zadar, Rovinj en Rijeka.

Vakantie naar de Kroatische eilanden

Niet alleen de steden en natuur zijn prachtig. Het land bestaat uit een aantal prachtige eilanden, zoals Brac, Hvar, Krk eiland en Cres. Zorg er dus voor dat je tijdens je vakantie in Kroatië zeker een aantal van deze droombestemmingen bezoekt.

Snel boeken dus die vakantie, zodat je alle prachtige bezienswaardigheden met je eigen ogen kunt bewonderen!

Antwoorden op veel gestelde vragen

Waar ligt Kroatië?

Kroatië (Republika Hrvatska, Repubblica di Croazia) ligt in Zuidoost-Europa, in de Balkan regio. Het land ligt ten zuiden van Slovenië en Hongarije en ten westen van Servië en Bosnië-Herzegovina. Een klein gedeelte van het land grenst aan Montenegro en de gehele westkust is gelegen aan de Adriatische Zee. Dit laatste maakt dat het land één van de populairste zomervakantie bestemmingen is in Europa.

Wat is de hoofdstad van Kroatië?

De hoofdstad van Kroatië (Hrvatska) is Zagreb. Zagreb. In totaal wonen er ruim 800.000 inwoners in de stad.

Wat zijn de mooiste stranden van Kroatië?

Een groot gedeelte van het land is gelegen aan de Adriatische Zee en dat betekent dat er een hoop prachtige stranden en eilanden te vinden zijn. Wat zijn de mooiste stranden van Kroatië? Populaire stranden zijn onder andere Zlatni Rat op het eiland Brac, Stiniva strand op het eiland Vis, Saplunara strand op het eiland Mljet, Baska strand op Krk eiland en Punta Rata strand in Brela.

Is Kroatië lid van de EU?

Sinds 1 juli 2013 is het land lid van de Eu.

Wat is de munteenheid van Kroatië?

Hoewel het land lid is van de EU wordt er niet met de Euro betaald. De munteenheid van Kroatië is de Kroatische kuna (HRK). Eén euro is ongeveer 7,50 kuna waard.

Hoe ver is het rijden naar Kroatië?

De meest noordelijke stad in het land is Umag, in de regio Istrië. Vanuit Utrecht bedraagt de afstand naar Umag 1342 kilometer. Umag is een perfecte eerste stop tijdens je rondreis door Kroatië.

Hoe warm is het in Kroatië?

Klimatologisch gezien is het land onder te verdelen in drie categorieën. De kuststreek heeft een mediterraan klimaat, in de hoger gelegen gebieden heerst een continentaal klimaat en het gebied dat aan Hongarije grenst beschikt over een gematigd continentaal klimaat. Langs de Adriatische kust wordt het tijdens de zomer gemiddeld tussen de 25 en 28 graden. In de winter koelt het hier af naar een graad of 5 tot 10. De beste reistijd voor Kroatië zijn de maanden juni tot en met september.

Waar staat Kroatië bekend om?

De belangrijkste redenen voor een reis of vakantie zijn onder andere het heerlijke klimaat, de prachtige kustlijn, eilanden en stranden, de bloedmooie natuur, pittoreske havens en gezellige dorpen en steden.

Hoe groot is Kroatië tov Nederland?

Met een oppervlakte van 56.594 km² is het land ongeveer de helft groter dan Nederland. In totaal wonen er zo’n 4,2 miljoen mensen in het land.

Wat voor taal spreken ze in Kroatië?

De officiële taal in Kroatië is Kroatisch. Veel Kroaten spreken naast Kroatisch nog een extra taal, zoals Duits of Engels. Wat ons opviel tijdens onze reis is dat vooral oudere mensen meer Duits spreken en jongeren zich meer focussen op Engels.