Krk eiland Kroatië

Krk eiland: Bezienswaardigheden op het gouden eiland van Kroatië

Geüpdatet op

Kroatië is één van de mooiste vakantielanden in Europa. Het vasteland is prachtig, maar voor de kust van dit uitgestrekte land vind je nog meer parels. Kroatië bestaat namelijk uit meer dan 1100 eilanden. Bewoond en onbewoond. Krk (spreek je uit als het Nederlandse woord ‘kurk’) is na Cres het grootste eiland van het land en is sinds een aantal jaren met een brug aan het vasteland verbonden. Stiekem is het dus tegenwoordig meer een schiereiland dan een eiland. Maar dat mag de pret niet drukken. Krk eiland is populair onder Europese vakantiegangers, maar wordt (nog) niet overspoeld door toeristen. Je vindt er de mooiste stranden, prachtige uitzichtpunten, wijngebieden, het smalste steegje ter wereld (ja, echt!) en authentieke dorpjes. Deze Krk bezienswaardigheden zijn de moeite waard.

Krk is niet meteen het mooiste eiland van Kroatië. Het echte bounty gevoel zul je hier niet vinden. Maar toch is Krk een fantastische bestemming voor een dagtrip of om een paar dagen te luieren op een fijn eiland. Hieronder lees je over onze favoriete Krk bezienswaardigheden in de mooiste, authentieke dorpen van het eiland. Inclusief een route die je in één dag kunt afleggen langs de mooiste plekken.

Omišalj: Eén van de oudste dorpen op Krk

Zodra je de tolbrug van het vasteland naar Krk over bent gestoken is het dorp Omišalj de eerste bestemming die je tegen zult komen. Omišalj is klein maar fijn en is één van de oudste steden op het eiland. Het dorp is de perfecte eerste stop op het eiland. Je vindt er een aantal restaurants en met name de middeleeuwse kathedraal en de ruïnes van de basiliek zijn een bezoek waard.

De hoofdstad Krk

Vanuit Omišalj rijd je door naar de grootste plaats op het eiland, de hoofdstad Krk. Groot is echter relatief op dit eiland. Stel je er dus niet al te veel bij voor. Wel is het leuk om deze plaats te bezoeken. Net als veel andere plekken is Krk gelegen aan de zee en beschikt het over kronkelige, smalle steegjes die je langs de mooiste gebouwen leiden. Eeuwen geleden, in de Romeinse tijd was Krk al een belangrijke plek. Tot op de dag van vandaag zijn de er een aantal gebouwen uit de Romeinse tijd te bezichtigen. Ook heeft de stad nog een groot deel van de stadsmuren die in de middeleeuwen zijn gebouwd.

Krk Stad op het eiland Krka in Kroatië
Krk Stad op het eiland Krka in Kroatië
Krk Stad op het eiland Krka in Kroatië

Punat en het mini-eiland Košljun

Wanneer je verder naar het oosten rijdt kom je vanzelf langs het plaatsje Punat. Punat zelf is weinig bijzonders, al is het er wel gezellig met veel restaurants en barretjes langs de boulevard, maar het uitzicht vanaf de haven is prachtig. Vlak voor de kust van Punat ligt namelijk het eiland Košljun met niets meer erop dan een klooster waar een aantal monniken leven, twee kerken, vier musea en een bibliotheek. Een prachtig gezicht. Het mini-eiland is door toeristen te bezoeken per boot, net als de musea op het eiland. Het is belangrijk dat je je bij een bezoek aan Košljun netjes kleedt (schouders en knieën bedekt) vanwege de monniken die op het eiland leven.

Košljun
Košljun

Eén van de belangrijkste plekken op Krk eiland: Baška

Voor Kroaten is Baška één van de belangrijkste plekken op het eiland. Hier ligt namelijk een replica van het tablet van Baška. Dit is het oudste document (het jaar 1100) dat Kroatië als land vernoemd. Het echte document is te vinden in het Archeologisch museum in Zagreb. De reden dat de replica te vinden is op het eiland is vanwege het feit dat het document ooit op Krk is gevonden.

  • Vanuit Baška kun je een bezoek brengen aan één van de mooiste stranden op het eiland – Oprna strand – en even lekker luieren.

Het smalste steegje ter wereld in Vrbnik

Het eiland is niet alleen belangrijk vanwege de ontdekking van het tablet van Baška. Je vindt op het eiland namelijk ook het smalste steegje ter wereld dat uiteraard één van de belangrijkste Krk bezienswaardigheden is. Het steegje is slechts 43 centimeter breed en je kunt er doorheen lopen in het plaatsje Vrbnik. Super leuk om te doen. De naam van het steegje is Klancic en staat duidelijk aangegeven, al is het niet onmogelijk om te verdwalen door de vele smalle steegjes.

Smalste steegje ter wereld
Vrbnik vanuit de lucht

Niet alleen het smalste steegje ter wereld zorgt ervoor dat Vrbnik een bezoek waard is. Je kunt hier ook proeven van de lokale wijn, Žlahtina (Nada is de nóg betere versie). Zelf dronken wij een wijntje bij de heerlijke wijnbar Konoba Nada met een prachtig uitzicht over het vasteland van Kroatië. Voor twee glazen betaal je slechts 24 kuna (€3,25*) en het uitzicht krijg je er helemaal gratis bij. Heb je genoten van de wijn en wil je het je familie en vrienden thuis ook laten proeven? Voor een paar euro koop je een fles bij de naastgelegen wijnwinkel.

Konoba Nada
Wijn drinken in Vrbnik op Krk eiland, Kroatië

Bezienswaardigheden op Krk eiland op de kaart

Op het kaartje hieronder zijn alle bezienswaardigheden op Krk eiland terug te vinden. Onderaan het artikel vind je praktische informatie voor een vakantie op Krk.

Overnachten op Krk

Op het eiland Krk vind je voldoende opties om te overnachten. Van luxe resorts tot kleinschalige guesthouses, campings en een aantal hostels. Daarnaast is het ook mogelijk om Krk te bezoeken als een dagtrip vanuit bijvoorbeeld de stad Rijeka of omliggende dorpen. Hieronder hebben we een aantal accommodaties op Krk eiland op een rij gezet:

Wat moet je weten over het eiland Krk in Kroatie?

Krk is zoals gezegd één van de grootste eilanden van Kroatië. Het ligt ten zuiden van de populaire regio Istrië en is uitstekend te bezoeken vanaf bijvoorbeeld de grote stad Rijeka. Het eiland is met een 1,5 kilometer lange brug aan het vasteland verbonden. Voor de oversteekhoef je sinds 2020 geen tol meer te betalen. Het mooiste aan Krk is dat het landschap super gevarieerd is. In het oosten van het eiland is de grond dor en rotsachtig en het heeft een grijswitte kleur, terwijl de westkust super groen is en hier veel unieke plantsoorten groeien. Er zijn zelfs plantensoorten die enkel op het eiland Krk voorkomen en nergens anders ter wereld. Niet voor niets heeft Krk de bijnaam ‘het gouden eiland van Kroatië’ gekregen.

  • Krk is niet alleen per auto uitstekend bereikbaar. Het eiland beschikt namelijk ook over een vliegveld, Rijeka airport.
  • Op het eiland is ruim 300 kilometer aan fietspaden aangelegd wat ervoor zorgt dat Krk populair is onder fietsliefhebbers. Een ideale manier om het eiland te verkennen als je een beetje sportief bent.
Krk eiland Kroatië
Krk eiland Kroatië
Krk eiland Kroatië
Krk eiland Kroatië