Lilla Torg Plein Malmo

Wat te doen in Malmö, Zweden

Geüpdatet op

Wat is er leuker dan twee steden combineren in één reis? Of nóg beter, twee landen ontdekken in één reis. Een stedentrip Kopenhagen kun je perfect uitbreiden met een trip naar de Zweedse stad Malmö. Wat zijn dan dé plekken die je gezien moet hebben? Wij zetten de leukste Malmö bezienswaardigheden voor je op een rij.

Malmö is na Stockholm en Götenborg de grootste stad van Zweden en is met Kopenhagen verbonden door de beroemde Sontbrug. In een half uur sta je vanaf het Centraal Station in Kopenhagen op het station in Malmö en kan je stedentrip beginnen. Malmö is maar een kleine stad en in principe kun je alle bezienswaardigheden in één dag ontdekken.

Hoewel Malmö de derde stad is van Zweden is het zeker geen grote stad. De stad telt zo’n 316.000 inwoners en alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te verkennen. Wil je liever niet wandelen, kies dan voor een fiets die je op veel plekken in de stad kunt huren óf download de app Lime-S. Met deze app kun je op willekeurige plekken in de stad een step pakken en hiermee de stad ontdekken. Je betaalt per minuut en ziet ze werkelijk waar overal in de stad terug. Hieronder lees je alles over de populairste Malmö bezienswaardigheden.

Malmö bezienswaardigheden
Malmö bezienswaardigheden

Turning Torso: Eén van de belangrijkste Malmö bezienswaardigheden

Het bijzondere bouwwerk de Turning Torso is het meest besproken gebouw in het zuiden van Zweden. Het bouwwerk is 190 meter lang en is daarmee verreweg het hoogste gebouw in Malmö. Wanneer je vanaf de Sontbrug naar Malmö reist – en het een beetje helder is – kun je dit bijzondere bouwwerk meteen zien liggen en weet je dat je bijna in Malmö bent. Het bouwwerk is geïnspireerd op een kunstwerk van Santiago Calatrava. De Turning Torso is gebouwd op zo’n drie kilometer ten noordwesten van het centrum van de stad.

Turning Torso Malmö

Het gezelligste plein in Malmö: Stortorget

Het grootste plein in Malmö is Stortorget en dateert uit 1350. Rondom het plein zijn bijzondere bouwwerken gevestigd, zoals het Kockska huset en het Stadhuis. Op en rondom het plein is het altijd gezellig druk met haar vele restaurantjes en barretjes.

Stortorget Malmö
Stortorget Malmö

Ontdek het gezellige Lilla Torg Plein

Een ander gezellig plein in Malmö is het kleinere Lilla Torg plein. Wanneer je midden op dit plein staat kun je echt zien en voelen dat Malmö vroeger – tot in de zeventiende eeuw – een Deense stad is geweest. Met prachtige huizen en gezellige terrassen. Wil je dit plein in zijn mooiste vorm zien, reis dan tijdens het voorjaar of de zomermaanden naar Malmö.

Lilla Torg Plein Malmo
Lilla Torg Plein Malmo

Eten in Malmö: Smørrebrød

Hoewel Smørrebrød officieel een Deens lunchgerecht is en dus niet Zweeds kun je ook in Malmö de lekkerste Smørrebrød eten. Iets dat je zeker moet doen in Malmö als je er toch bent. Wijzelf kozen voor twee Smørrebrød bij Smör & Bröd. Een aanrader!

Smorrebrod
Smorrebrod

Zeker doen in Malmö: Ontdek de mooiste street art in Malmö

Een stad is tegenwoordig niet meer compleet zonder prachtige street art werken op verschillende plekken in de stad. Malmö is hierin niet anders, want ook hier wordt je verrast door prachtige kunstwerken. Ik raad je dan ook zeker aan om lekker door de stad te dwalen en je ogen vooral open te houden. Voor je het weet sta je oog in oog met een prachtig kunstwerk. Op de kaart hierboven hebben wij een aantal van onze favoriete street art in Malmö aangegeven.

Street art Malmö
Street art Malmö
Street art Malmö
Street art Malmö

Bewonder het Malmöhus Slott vanuit Kungsparken

Kungsparken is het grootste park in de stad en is tevens de plek waar het imposante Malmöhus Slott is gevestigd. Dit historische fort dateert uit de zestiende eeuw. In dit zelfde park, Kungsparken, vind je tevens een prachtige molen en een Engelse tuin. Vooral wanneer de tulpen volop in bloei staan schijnt dit een heerlijke plek te zijn om lekker te ontspannen.

Kungsparken
Kungsparken

Heerlijk eten en gezellig borrelen in de Saluhallen

Goed eten dat kunnen de Zweden wel en dat merk je meteen wanneer je de Saluhallen binnen stapt. De Malmö Saluhall is een foodhall waar je kunt genieten van de lekkerste, lokale gerechten, maar ook kunt kiezen voor verschillende Aziatische restaurants, waar je lokale ingrediënten in kunt slaan en waar je kunt genieten van een fika. Een Zweedse traditie dat bestaat uit een kop goede koffie met wat lekkers erbij. De Malmö Saluhall is één van de gezelligste – en drukste – plekken in de stad.

Saluhallen
Saluhallen

Praktische informatie: Hoe reis je van Kopenhagen naar Malmö?

De Deense hoofdstad Kopenhagen en de Zweedse stad Malmö liggen op steenworp afstand van elkaar en zijn sinds 2001 met elkaar verbonden door de 16 kilometer lange Sontbrug (Øresundsbron). Mocht je de serie ‘The Bridge’ hebben gekeken dan komt deze brug je vast bekend voor. De Sontbrug is een dubbeldeksbrug met een autosnelweg boven en een spoorlijn beneden. Je kunt er dus ook voor kiezen om met de auto van Kopenhagen naar Zweden te reizen. In Denemarken en Zweden zijn geen tolwegen, maar voor je reis over de Sontbrug moet wel tol betaald worden. Voor een gewone auto betaal je ongeveer €56 tol voor een enkele reis.

Het is niet toegestaan – en niet mogelijk – om over de Sontbrug de fietsen of wandelen. Fietsers en wandelaars zullen de trein moeten nemen. Sowieso is de trein van Kopenhagen naar Malmö de goedkoopste optie. Een enkele reis kost ongeveer €12 per persoon. De trein doet er slechts 35 minuten over en voor je het weet sta je middenin hartje Malmö. Je treinkaartje kun je gemakkelijk aanschaffen bij één van de automaten op het station en de trein rijdt iedere 20 minuten. Deze trein stopt onder andere op het vliegveld van Kopenhagen.

Het is ook mogelijk om met de bus van Kopenhagen naar Malmö te reizen. Prijzen beginnen bij €5,50 voor een enkele reis. Je kunt hier je Flixbus ticket boeken.

Trein van Kopenhagen naar Malmö
Trein van Kopenhagen naar Malmö
Trein Kopenhagen Malmö
Centraal station Malmö

Overnachten in Malmö

Alle Malmö bezienswaardigheden kun je in principe in één dag ontdekken, maar het is natuurlijk wel leuk om ook een nachtje door te brengen in Malmö. Als je op zoek bent naar een plek om te overnachten in Malmö zul je ontdekken dat de keuze enorm is. Voor iedere prijsklasse is er een accommodatie te vinden, al moet ik zeggen dat overnachten in Malmö over het algemeen niet goedkoop is.

Ook interessant om te lezen: