Boekarest bezienswaardigheden

Boekarest bezienswaardigheden: 17x zien & doen in Boekarest

Geüpdatet op

Boekarest is een top idee voor wie op zoek is naar een originele stedentrip bestemming in Europa. De Roemeense hoofdstad is misschien niet de mooiste stad in het land, maar bijzonder is een bezoek aan de stad zeker. Aan de ene kant straalt Boekarest enorm veel allure uit met haar gigantische Parlementsgebouw en statige voorgevels. Aan de andere kant zie je overal in de stad dat de periode waarin Ceauşescu aan de macht was in de jaren tachtig haar sporen heeft achtergelaten. Wat te doen in Boekarest? Hieronder delen we tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Boekarest in Roemenië.

Het Parlementspaleis in Boekarest

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boekarest is het imposante Parlementsgebouw. Het Parlementsgebouw in Boekarest werd gebouwd in opdracht van de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu en is één van de meest besproken bouwwerken in Roemenië. Met een hoogte van 86 meter en ruim 2000 kamers is het het grootste gebouw in Europa. Als toerist kun je ook een kijkje nemen binnen in het Parlementsgebouw. Tickets kun je vooraf online aanschaffen en het is belangrijk dat je tijdens je bezoek je paspoort meeneemt. Het Parlementsgebouw is namelijk nog steeds gezeteld. Helaas was er tijdens onze stedentrip Boekarest net een internationaal event bezig waardoor we niet naar binnen mochten, maar het schijnt echt een aanrader te zijn.

  • Openingstijden: Van maart tot en met september is het parlementsgebouw iedere dag geopend van 9 tot 17 uur. Tijdens de maanden oktober tot en met februari van 10 tot 16 uur.
  • Een plaats reserveren voor een rondleiding is verplicht. Je kunt je tickets hier alvast aanschaffen of je aanmelden via de officiële website (40 LEI per persoon). Kinderen tot 6 jaar mogen gratis mee naar binnen.
Het Parlementspaleis in Boekarest
Het Parlementspaleis in Boekarest
Het Parlementspaleis in Boekarest

Piaţa Revoluţiei

Boekarest barst van pleinen met statige standbeelden en bouwwerken met imposante gevels. Eén van de bekendste pleinen in de stad is Piaţa Revoluţiei, oftewel het Revolutieplein. Tijdens het bewind van Nicolae Ceauşescu was dit de plek waar het hoofdkwartier van de Roemeense Communistische Partij was gevestigd. Tijdens de demonstraties in 1989, die het einde van het regime van Ceauşescu inluidden vluchtten de dictator en zijn vrouw vanaf deze plek per helikopter de stad uit. En hoewel het plein voor die tijd nog de naam Paleisplein droeg, werd de naam na de Roemeense revolutie gewijzigd naar Piaţa Revoluţiei.

Vandaag de dag vind je rondom het plein een aantal belangrijke gebouwen, zoals het Nationaal Museum en bibliotheek van het Museum van Boekarest.

Stavropoleos Monastery

Eén van onze favoriete bezienswaardigheden in Boekarest is het Stavropoleos Monastery, oftewel de Stavropoleos-kloosterkerk. Deze bijzondere kloosterkerk werd gebouwd in 1724 en werd gewijd aan de aartsengelen Michael en Gabriel. De Stavropoleos-kloosterkerk staat middenin het drukke centrum van Boekarest, maar zodra je de tuin inloopt waan je je in een oase van rust. De kloosterkerk kun je als toerist gratis bezoeken.

Stavropoleos Monastery

Wandelen door het oude centrum van Boekarest

Boekarest is qua stedentrip bestemming in Europa een vreemde eend in de bijt. Het is zeker niet één van de mooiste Europese hoofdsteden, maar wat is het indrukwekkend om door het oude centrum van de stad te wandelen. Contrasten kunnen niet groter zijn dan hier. Want aan de ene kant vind je in het oude centrum prachtige gebouwen met barokke gevels terwijl je er pal naast een enorm vervallen gebouw kunt aantreffen. Dat Roemenië het zwaar heeft gehad tijdens het bewind van dictator Ceauşescu is overal in de stad terug te zien. En helaas is het land nog langer niet opgekrabbeld.

Toch merk je dat de Roemenen er iets van proberen te maken. Tussen het verval vindt je gezellige restaurants en barretjes en wordt er alles aan gedaan om het gezellig te maken. Eén van de leukste dingen om te doen in Boekarest is dan ook wandelen door het oude centrum. Een speciale route kunnen we je niet aanraden, want het leukste is om zelf te verdwalen.

Oude centrum Boekarest
Oude centrum Boekarest

Curtea Veche & de Kerk Sfantul Anton

Curtea Veche is het oude koninklijke hof van Boekarest dat middenin het centrum van de stad ligt. Dit is de plek waar het paleis van de Middeleeuwse nederzetting van de toenmalige vorst Vlad de Spietser (Dracula) heeft gestaan. Niet zo gek dus dat je hier een enorm standbeeld van zijn hoofd kunt vinden. Tegenwoordig is hier het Old Court Museum gevestigd.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid op deze plek is de bloedmooie kerk Biserica Sfântul Anton. De kerk werd gebouwd in 1559 in opdracht van Mircea Ciobanul. De kerk is het oudste religieuze bouwwerk in Boekarest dat nog steeds te bewonderen is. Aan de vele bezoekers die voor de ingang allemaal een kruisje slaan kun je merken dat de kerk voor de inwoners van Boekarest nog steeds erg belangrijk is.

Biserica Kretzulescu

Een andere prachtige kerk in Boekarest is de kerk Biserica Kretzulescu. Je vindt deze kerk niet terug in de reisgidsen over de stad, maar het is zeker één van onze favorieten. De kerk ligt op een klein pleintje vlakbij het Roemeens Atheneum en je kunt er prachtige schilderingen bewonderen. De kerk is ook gratis te bezoeken, maar het is wel belangrijk dat je gepast gekleed naar binnen gaat.

Pasajul Victoria

Er lijkt geen Roemeense stad te zijn waar je geen straat vindt vol met kleurrijke paraplu’s. We bewonderden ze al in Sighisoara en Timisoara, maar uiteraard kan de hoofdstad niet achterblijven. Het steegje Pasajul Victoria in Boekarest is de plek waar je moet zijn om de kleurrijke paraplu’s te fotograferen. Eerlijk is eerlijk, er is verder weinig bijzonders te doen in het steegje (er zitten wat restaurants), maar het is zeker een kijkje waard.

Macca Vilacrosse Passage

Dat Boekarest een stad is met vele gezichten blijkt ook wel weer uit de imposante passage Macca Vilacrosse. Deze vorkvormige passage is gebouwd in de negentiende eeuw om Calea Victoriei en de National Bank met elkaar te verbinden. Met haar glazen dak met geel glas straalt de passage uit dat het ook maar zo in steden als Milaan of Parijs had kunnen staan. In de passage vind je veel restaurants, barretjes en een aantal juweliers. Het is niet per se de leukste plek om wat te eten en drinken in Boekarest, maar het is zeker een aanrader om doorheen te wandelen.

Neem een kijkje in de boekwinkel Cărturești Carusel

Zelf zijn wij niet echt van het shoppen tijdens een stedentrip, maar in Boekarest maakten wij graag een uitzondering en doken we enthousiast de mooiste boekenwinkel waar we ooit zijn geweest in. Cărturești Carusel is gevestigd in een bloedmooi pand – dat van buiten niet eens echt opvalt – en moet je zeker bezoeken tijdens je stedentrip Boekarest.

De synagoge Templul Coral

Er zijn nog maar weinig synagogen te vinden in Roemenië en dus is een bezoek brengen aan één van de enige synagogen zeker een aanrader. De Templul Coral werd gebouwd tussen 1857 en 1867 en werd na de Tweede Wereldoorlog volledig gerestaureerd.

De synagoge Templul Coral Boekarest

Cișmigiupark

Het barst van de fijne stadsparken in Boekarest, maar er kan er maar één de fijnste zijn. Cișmigiupark is het grootste en oudste park van Boekarest en is de plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je vindt in het enorme park diverse plekken om te picknicken, een meer, diverse speelplaatsen en kiosken en de sfeer is heerlijk.

Cișmigiupark Boekarest

CEC Palace

Een echte bezienswaardigheid is het eigenlijk niet, maar toch vind ik het CEC Palace een benoeming waard. Ik was namelijk zo onder de indruk toen we hier toevallig langs liepen tijdens onze stedentrip. Het CEC Palace is het gebouw waarin het hoofdgebouw van de CEC bank is gevestigd. En hoewel je als toerist niet naar binnen kunt, is het prachtige om van buiten te bewonderen.

CEC Palace Boekarest

Ateneul Român

Ateneul Român, oftewel het Roemeense Atheneum, is het oudste en bekendste concertgebouw van Boekarest. Nog steeds worden er in het bijzondere, barokke gebouw meerdere concerten en festivals per jaar gegeven. In de tuin voor het Ateneul Român kun je perfect genieten van het uitzicht.

Bezoek één van de vele musea in Boekarest

Zelf zijn wij niet echt fan van musea, tenzij ze echt heel bijzonder zijn. We lopen liever rond in de stad, verdwalen in historische centra en gaan op zoek naar de fijnste plekken om te relaxen, eten en drinken. Ben jij jouw stedentrip Boekarest aan het plannen vind je het wel leuk om één of twee musea mee te pikken? Hieronder vind je een aantal musea in Boekarest die je kunt bezoeken.

  • National Museum of Romanian Art.
  • Museum of Romanian History.
  • National Village Museum (Dimitrie Gusti): Een openlucht museum net buiten de stad waar je kunt ervaren hoe er werd geleefd op het Roemeense platteland.
  • Nationaal Militair Museum.
Musea in Boekarest

Ontdek Boekarest op de fiets

Boekarest is qua verkeer een vrij chaotische stad, maar als je eenmaal in het historische centrum bent is het prima te voet te verkennen. Veel bezienswaardigheden in Boekarest zijn echter net buiten het oude centrum gevestigd, zoals het Parlementspaleis. Het is daarom super leuk om een fietstour in Boekarest te boeken waarbij je onder begeleiding van een Nederlands sprekende gids langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden fietst. Zo zie je meteen de mooiste plekken in de stad en leer je ook over de geschiedenis.

Eten en drinken in Boekarest

Het barst in Boekarest – met name in het oude centrum en de wijk Cotroceni – van de fijne restaurants en barretjes. Natuurlijk hebben we ze niet allemaal kunnen proberen, maar hieronder vind je drie tips voor fijne plekjes om te eten en drinken in Boekarest.

  • Nomads Skybar: Dé Skybar in Boekarest waar je zeker naartoe moet gaan voor een drankje. Via de lift kom je aan in een geweldige zaak met een super gezellige inrichting. Natuurlijk kun je één van de tafeltjes binnen uitzoeken, maar nog leuker is het om neer te ploffen op het dakterras.
  • The Urbanist: Op zoek naar een hippe plek voor een drankje? The Urbanist is een aanrader!
  • La 100 de Beri: Wil je graag Roemeense craft beers proeven? Plof dan neer bij La 100 de Beri. De eigenaar vertelt vol liefde en passie over de lekkerste bieren uit het land en doet er alles aan om het je naar je plezier te maken.
NOMAD Skybar Boekarest

Tip voor een stedentrip Boekarest met kinderen: Children’s Town Bucharest

We delen niet vaak tips voor een stedentrip met kinderen, omdat we zelf natuurlijk geen kinderen hebben. Deze plek konden we je echter niet onthouden, want wat waren we onder de indruk. In het zuiden van de stad, in het enorme stadspark Parcul Tineretului, vind je namelijk Children’s Town Bucharest. Dit is een enorm pretpark dat gratis toegankelijk is voor iedereen en waar je per attractie betaald. Een super enorme kermis die altijd aanwezig is dus. Wij kwamen in het weekend aan in Boekarest en de sfeer was mega leuk om complete families die hier naartoe trokken. Dus reis je naar Boekarest met kinderen? Breng dan zeker een bezoek aan Children’s Town Bucharest.

Children's Town Bucharest

Waar te verblijven in Boekarest

Boekarest is één van de goedkoopste steden in Europa en dat merk je vooral bij het boeken van een accommodatie. Hieronder hebben wij een aantal fijne opties voor je verzameld. Voor alle genoemde hotels in Boekarest betaal je minder dan €70 per nacht.

Bezienswaardigheden in Boekarest op de kaart

Op het kaartje hieronder kun je alle bezienswaardigheden in Boekarest die in dit artikel worden genoemd terug vinden.

Praktische informatie en tips voor je stedentrip Boekarest

Hoe kom je in Boekarest?

Vanuit Nederland of België is het heel gemakkelijk reizen naar Boekarest met een directe vlucht. De prijzen voor vliegtickets kun je vergelijken via Tix.nl. Ook is Boekarest het ideale startpunt voor een rondreis door Roemenië. Voor het huren van een auto in Roemenië raden wij Sunny Cars, TUIcars of Easyterra aan. De staat van de wegen in Roemenië is anders dan wij gewend zijn, maar rijden in Roemenië is zeker goed te doen. Let wel op dat het in de stad nogal chaotisch kan zijn.

Hoeveel dagen voor Boekarest?

Hoewel Boekarest de hoofdstad van Roemenië is, is het zeker niet de mooiste stad van het land. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er genoeg bezienswaardigheden in Boekarest te ontdekken, maar heel eerlijk heb je genoeg aan een volle dag in de stad. Reis je met kinderen en wil je ook Children’s Town Bucharest bezoeken dan raad ik een extra dag aan. Hoewel de afstanden in de stad tussen de bezienswaardigheden soms wat lang zijn, is een volle dag goed te doen. Ga je niet mee met een fietstour door Boekarest dan kun je het beste een dagkaart kopen voor de metro. Voor 8 LEI kun je 24 uur lang onbeperkt reizen met de metro. Kaartjes kun je kopen op de stations. Zo kun je in één dag heel veel ontdekken.

Boekarest bezienswaardigheden

De beste reistijd voor Boekarest

De beste periodes voor een stedentrip Boekarest zijn het voor- en najaar. Roemenië kent strenge winters en warme zomers, dus in principe kun je deze periodes het beste ontwijken. Zelf reisden wij in augustus door Boekarest en hoewel het zeker warm was, was het wat ons betreft goed te doen. Gelukkig zijn er in de stad genoeg parken waar je de warmte even kunt ontvluchten.