Vakantie in Roemenië

Hoe duur is Roemenië? De kosten voor een rondreis door Roemenië

Geüpdatet op

Ben je op zoek naar een originele en betaalbare vakantiebestemming in Europa? Dan kan ik je alvast verklappen dat Roemenië een uitstekende keuze is. Roemenië ligt in Oost-Europa en staat helaas bekend als één van de armste landen van Europa. Maar laat je daar niet door afschrikken, want het land is ook een geweldig en divers land voor een avontuurlijke rondreis. In dit artikel vertellen we je alles over het prijspeil in Roemenië en geven we een antwoord op de vraag hoe duur is Roemenië.

NOTE: Natuurlijk kun je reizen door Roemenië zo duur maken als dat je zelf wilt. Ook hier vind je luxe hotels en appartementen en sterrenrestaurants. In dit artikel delen we informatie over onze uitgaven in Roemenië zodat we je een inzicht kunnen geven in hoeveel reizen door Roemenië kost.

Munteenheid Roemenië

Belangrijk om rekening mee te houden is dat in Roemenië niet met de Euro betaald wordt. De munteenheid van Roemenië is de Roemeense Leu (RON). Eén Roemeense Leu staat gelijk aan ongeveer €0.20. Pinnen in Roemenië is mogelijk in vrijwel iedere stad of dorp. Check wel voordat je start aan je reis of de instellingen van je bank correct staan.

Kosten voor eten in Roemenië

Eén van de dingen waar je zeker niet op hoeft te besparen tijdens je rondreis door Roemenië is eten en drinken. De kosten voor eten in Roemenië liggen – zeker als je lokaal eet – een stuk langer dan de kosten in Nederland. Met twee personen kun je al voor €15 super lekker uit eten gaan in een Roemeens restaurant. Wil je genieten van een westerse maaltijd of lunch dan moet je rekenen op ongeveer het dubbele. Zelf reisden wij met een camper door Roemenië en kookten we vaak zelf, maar ik raad je zeker aan om ook regelmatig buiten de deur te eten. Voor de lunch op de foto (inclusief twee keer drinken) hieronder betaalden wij 30 lei (€6).

Langos en mititei eten in Roemenië
Kosten voor eten en drinken in Roemenië

Ga je boodschappen doen in Roemenië dan ben je – net als in veel andere landen – vaak het goedkoopst uit bij de Lidl óf op de lokale markt. De prijzen voor boodschappen in Roemenië liggen zeker een stuk lager dan in Nederland en België. Voor een volle boodschappenkar – met veel verse producten zoals groente en fruit én alcohol – betaalden wij gemiddeld zo’n €70. In Nederland betalen we hier al gauw zo’n €100 voor. Hoewel boodschappen doen bij de Lidl in Roemenië super gemakkelijk en betaalbaar is raad ik je ook zeker aan om regelmatig een lokale markt te bezoeken om zo de lokale bevolking te steunen.

Kosten voor accommodaties in Roemenië

Zoals gezegd reisden wij met een camper door Roemenië, dus we hebben geen ervaring met accommodaties in het land. Toch hebben we research gedaan zodat we een zo volledig mogelijk antwoord kunnen geven op de vraag hoe duur is Roemenië. Uiteraard zijn de kosten voor accommodaties in Roemenië erg afhankelijk van je wensen. Neem je genoegen met een simpele tweepersoonskamer dan kun je gemakkelijk voor €20 per nacht overnachten. Wil je een wat luxere accommodaties of misschien een appartement voor jezelf, dan liggen de prijzen iets hoger. Een bed op een slaapzaal in een hostel in Boekarest boek je al voor minder dan €10 per nacht.

Kosten vervoer in Roemenië

Voor het maken van een rondreis door Roemenië raad ik je zeker aan om een auto – of camper – te huren. Een auto huren in Roemenië kan al voor minder dan €250 per week als je via Sunny Cars boekt. Wij raden altijd Sunny Cars aan voor het auto huren in het buitenland. Bij hen ben je namelijk altijd perfect verzekerd én raak je nooit je eigen risico kwijt. Wel zo fijn in landen als Roemenië, aangezien de staat van de wegen toch iets minder is dan in Nederland en een ongeluk in een klein hoekje zit. Maar met het huren van een auto ben je er natuurlijk nog niet. Gelukkig liggen de brandstofprijzen in Roemenië een stuk langer dan in Nederland en België.

Tijdens je stedentrip Boekarest raad ik je aan om een metrokaart te kopen waarmee je 24 uur gebruik kunt maken van het metro netwerk. Deze kaart kun je op ieder metrostation kopen en kost 8 lei (€1.62). Ook in andere steden in Roemenië liggen de prijzen voor openbaar vervoer een stuk lager dan bij ons.

Kosten bezienswaardigheden in Roemenië

Ook het prijspeil in Roemenië wat betreft entreegelden ligt een stuk lager dan in andere landen in Europa. En het allermooiste van Roemenië, de overweldigende natuur, is natuurlijk helemaal gratis te bezoeken. Hieronder vind je de prijzen voor een aantal bezienswaardigheden in Roemenië zodat je een idee krijgt van de kosten.

  • De toren in Sighisoara: 16 lei per persoon.
  • De kerk in Sighisoara: 10 lei per persoon.
  • Fort Vicisi: 12 lei voor volwassenen en 6 lei voor kinderen.
  • Zwarte kerk in Brasov: 15 lei per persoon.
  • Kasteel Bran: 60 lei tijdens het hoogseizoen en 55 lei in het laagseizoen. Klik hier voor meer informatie.
  • Peles Castle: Vanaf 50 lei per persoon.

TIP: Voor veel bezienswaardigheden in Roemenië is het mogelijk om vooraf online je entreetickets aan te schaffen. Wij gebruiken hier altijd Tiqets voor. Schaf je je tickets alvast online aan dan kan dat lang moeten wachten voorkomen.

Fort Vicisi

Conclusie: Hoe duur is Roemenië?

Als antwoord op de vraag hoe duur is Roemenië starten we met aangeven dat het prijspeil Roemenië een stuk lager ligt dan in Nederland en België. Afhankelijk van voor welke hotels en restaurants je kiest en hoeveel bezienswaardigheden in Roemenië je bezoekt kun je al een mooie rondreis maken waarbij je gemiddeld zo’n €20 per persoon, per dag uitgeeft. Ga je wat vaker en luxer uit eten dan kun je uitgaan van gemiddeld zo’n €30 per dag. Al met al is Roemenië één van de goedkoopste landen in Europa die wij bezochten.