Transfagarasan road in Transsylvanië

Rijden over de mooiste weg van Roemenië: De Transfăgărășan (DN7C)

Geüpdatet op

De Transfăgărășan road in Roemenië (DN7C) is volgens velen – waaronder het programma Top Gearéén van de mooiste wegen ter wereld. Deze bloedmooie autoroute in Roemenië is de tofste en meest avontuurlijke manier om de Karpaten te doorkruizen tijdens een roadtrip door het land. De Transfăgărășan is een autoroute van 114 kilometer die dwars door het Fagarașgebergte loopt. De weg is niet alleen de mooiste in Roemenië, maar met haar hoogste punt op 2042 meter, is het ook één van de hoogste wegen van Roemenië. Voor het rijden over de Transfăgărășan road in Roemenië is wel wat voorbereiding nodig. Zo is de weg niet altijd geopend, moet je rekening houden met wildlife en is het altijd maar afwachten hoe de route verloopt. In dit artikel lees je alles over de bloedmooie Transfăgărășan in Roemenië.

Het ontstaan van de Transfăgărășan road

De Transfăgărășan road is een autoroute die is aangelegd tussen 1970 en 1974 in opdracht van dictator Ceausescu. De weg had een strategisch doel, namelijk een verbindingsweg door de bergen voor de Russen. Voor het bouwen van de weg in het Fagarașgebergte is maar liefst zesduizend ton dynamiet gebruikt. Het Fagarașgebergte maakt namelijk deel uit van de bergketen de Karpaten dat één van de belangrijkste hooggebergtes in Midden-Europa is. De aanleg van de Transfăgărășan is niet geheel onomstreden. Tijdens de bouw kwamen namelijk tientallen werkers om het leven.

Transfăgărășan Roemenië
Transfăgărășan road Roemenië

De mooiste weg van Roemenië

De mooiste weg van Roemenië, de DN7C zoals ‘ie in het land bekend staat, is al meerdere keren uitgeroepen tot mooiste weg van de wereld. De weg is een belangrijke verbinding tussen de historische regio’s Transsylvanië en Walcheren. Je kunt de Transfăgărășan starten vanaf het noorden bij het dorp Carta in de buurt van Sibiu, of vanuit het zuiden bij Curtea de Arches. Veelal wordt gezegd dat het noordelijke deel van de route het mooiste deel is. Hoe zuidelijker je komt, hoe slechter het wegdek en hoe meer gaten en kuilen je zult moeten ontwijken.

De Transfăgărășan is één van de populairste bezienswaardigheden van Roemenië en vooral na de uitzending van Top Gear waarin zij de weg bestempelden als ‘mooiste weg ter wereld‘ is de Transfăgărășan rijden een enorme hype geworden. De weg bestaat uit tientalen haarspeldbochten die best een uitdaging vormen voor automobilisten.

TIP: Wil jij de Transfăgărășan rijden dan kun je het beste vliegen naar Roemenië en een auto huren. De goedkoopste bestemmingen om naartoe te vliegen zijn Cluj-Napoca en Boekarest. Voor een auto huren in Roemenië raden wij TUICars aan. Met je huurauto kun je een geweldige roadtrip door Roemenië maken en onder andere de bloedmooie Transfăgărășan road rijden.

Transfăgărășan Roemenië
Transfagarasan Roemenie

Wanneer is de Transfăgărășan geopend?

Vanwege de hoogte en weersomstandigheden -sneeuw – is de Transfăgărășan niet het gehele jaar geopend. In principe geldt dat de Transfăgărășan geopend is van eind juni tot en met september, maar dit is helemaal afhankelijk van het weer. Hier vind je up-to-date informatie over de weg. Mocht de weg nog niet geopend zijn, dan wordt dat op tijd duidelijk aangegeven. In 2022 opende de weg op 15 juni.

Ook als de weg geopend is, is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. De ligging van de weg is extreem hoog én middenin de bergen. Dit betekent dat het weer hier totaal anders kan zijn dan in de omliggende steden. De kans op dichte mist is behoorlijk groot, er is lawinegevaar en ook kan het op sommige plekken door regenval behoorlijk glad worden. Zelf reden wij de Transfăgărășan in augustus en we hadden alleen maar mist. Tijdens onze stedentrip Sibiu scheen de zon volop, maar zodra we de mooiste weg ter wereld betraden trok alles dicht. Op veel plekken hadden we zelfs zo weinig zicht dat we niet verder dan een meter konden kijken. Uitkijken geblazen dus.

Beren spotten langs de Transfăgărășan

Tijdens het rijden van de Transfăgărășan road is het niet alleen opletten geblazen in verband met de weersomstandigheden en de vele haardspeldbochten, maar ook vanwege de vele bruine beren die in het gebied leven. Roemenië beschikt over de grootste populatie wilde, bruine beren van Europa. Rondom de Transfăgărășan schijnen de beren met regelmaat gespot te worden. Het is zelfs zo erg geworden dat er op veel plekken wordt gewaarschuwd de beren niet te voeren. De beren in Roemenië zijn namelijk zo gewend geraakt aan mensen en het eten dat ze wordt gevoerd dat het steeds lastiger voor ze wordt om in het wild te leven. Dit betekent dat ze steeds dichterbij steden en dorpen komen waardoor de lokale bevolking in gevaar komt en de beren steeds vaker gedood worden.

Het Baleameer

Het hoogste punt van de Transfăgărășan is het Beleameer, oftewel Lacul Balea. Dit bloedmooie gletsjermeer op een hoogte van 2042. Het wordt volledig omringd door prachtige bergtoppen en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden langs de Transfăgărășan. Het Baleameer is één van populairste stops langs de routes en het is er dan ook vrijwel altijd druk. Rondom het Baleameer kun je een mooie wandeling maken en/of neerploffen voor een lokale lunch bij één van de restaurants. Wanneer de Transfăgărășan is afgesloten vanwege het weer of lawinegevaar is het Baleameer vaak wél toegankelijk per kabelbaan.

Baleameer Roemenië
Baleameer Roemenië
Kabelbaan naar Baleameer

De Transfăgărășan tunnel

Vlakbij het Baleameer ligt een andere belangrijke bezienswaardigheid van de Transfăgărășan. De 887 meter lange tunnel is namelijk de langste tunnel van Roemenië. Zodra je de tunnel door bent kom je ook aan in de volgende provincie. Als je van noord naar zuid rijdt rij je Transsylvanië in en anders rij je Walcheren in. Ten zuiden van de tunnel begint het meest populaire deel van de autoroute.

LET OP: Houd er rekening mee dat de Transfăgărășan tunnel vaak spekglad. Daarnaast kan het weer aan de ene kant compleet anders zijn dan aan de andere kant.

De Transfăgărășan road rijden: Tips & tricks

De Transfăgărășan staat niet voor niets bekend als de mooiste weg van Roemenië en dat betekent dat vrijwel iedereen die een roadtrip door Roemenië maakt de prachtige route wil rijden. Dit betekent ook dat het er vaak behoorlijk druk kan zijn. Hieronder vind je nog wat handige informatie en praktische tips voor het rijden van de Transfăgărășan road in Roemenië.

  • De maximaal toegestane snelheid op de Transfăgărășan is 40 kilometer per uur. Vanwege de vele haarspeldbochten en bloedmooie uitzichten is harder rijden ook vrijwel niet te doen.
  • Vanwege de toegestane maximale snelheid van 40 kilometer per uur zul je dus een aantal uren doen over het rijden van de Transfăgărășan. Houd hier rekening mee in verband met het weer en de zonsondergang.
  • Een aantal andere mooie bezienswaardigheden langs de Transfăgărășan zijn onder andere de waterval Capra, de waterval Balea en het klooster van Curtea de Arges.

Op het kaartje hieronder vind je een aantal belangrijke punten langs de Transfăgărășan.