Bezienswaardigheden in Transsylvanië

De mooiste plekken & bezienswaardigheden in Transsylvanië in Roemenië

Geüpdatet op

Transsylvanië is de regio in Roemenië die wereldberoemd is vanwege haar verhalen de vampier Vlad Dracula. Al eeuwenlang gaat het verhaal de ronde dat de wereldberoemde vampier uit de verhalen van Bram Stoker in deze regio geboren en getogen zou zijn. Zelfs het kasteel van Dracula is één van de bezienswaardigheden in Transsylvanië waar de regio bekend om staat. En of de verhalen over Vlad de Spietser – zoals Dracula ook wordt genoemd – waar zijn of niet, Transsylvanië is een regio die echt tot de verbeelding spreekt. Tijdens een rondreis door Transsylvanië zul je kunnen genieten van de bloedmooie natuur, sprookjesachtige kastelen, een aantal van de mooiste steden van Roemenië en de gastvrijheid van de Roemenen. In dit artikel delen we de beste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Transsylvanië in Roemenië.

De Transfăgărășan road

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Transsylanië is niet een kerk, een monument of een stad. Nee, één van de tofste plekken in Roemenië is de Transfăgărășan road. Deze weg, die ook wel de DN7C heet, wordt vaak genoemd als één van de mooiste wegen ter wereld en is sowieso de mooiste weg van Roemenië. De autoroute is aangelegd in de jaren zeventig en wordt tijdens de zomermaanden druk bezocht door Roemenen en toeristen van over de hele wereld. Tijdens het rijden van de Transfăgărășan road heb je namelijk een grote kans op het spotten van beren en kom je langs de meest fotogenieke plekjes. De weg bestaat uit tientallen – zo niet meer – haardspeldbochten en de maximaal toegestane snelheid is veertig kilometer per uur. Hier lees je alles over de Transfăgărășan road in Transsylvanië.

Transfagarasan Road Roemenië
Transfagarasan road in Transsylvanië

De mooiste kleurrijke, steden in Transsylvanië

Transsylvanië is de meest welvarende regio van Roemenië en een groot aantal steden in de regio heeft een plekje veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens de Middeleeuwen trokken de Saksen vanuit Duitsland naar Roemenië en zij stichtten de mooiste, schilderachtige dorpen en steden. Tijdens een rondreis door Transsylvanië kun je daarom een aantal van de mooiste steden van Roemenië bezoeken. Prachtige Roemeense steden die je zeker niet mag missen zijn onder andere Sighisoara, Sibiu en Brasov.

Peleş Castle

De Roemeense regio Transsylvanië is de regio die tot de verbeelding spreekt. Het is de regio die een hoofdrol speelt in tal van boeken en sprookjesverhalen. Niet zo gek dus dat je in de regio een aantal van de mooiste, sprookjesachtige kastelen kunt bewonderen. Eén van de mooiste kastelen in Transsylvanië is Kasteel Peleş. Dit mooiste kasteel in Roemenië is gebouwd in het dorp Sinaia aan de voet van de bergen van Bucegi. Peleş Castle werd gebouwd tijdens de negentiende eeuw als zomerhuis voor de koninklijke familie.

  • Peleş Castle is van 2 november tot en met 3 mei op maandag en dinsdag gesloten. Op woensdag is het kasteel geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op donderdag tot en met zondag van 09.15 tot 17.00 uur.
  • Van 19 april tot en met 30 oktober is het kasteel enkel op maandag gesloten. Peleş Castle is tijdens deze maanden op dinsdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en alle andere dagen van 09.15 tot 17.00 uur.
  • Entreetickets voor Peleş Castle kun je hier aanschaffen.
Peleş Castle in Transsylvanië

Bran Castle: Het kasteel van Dracula

Tijdens een rondreis mag één van de bekendste bezienswaardigheden van Transsylvanië natuurlijk niet overgeslagen worden. Bran Castle staat ook wel bekend als het kasteel van Vlad Dracula en wordt vaak genoemd als het kasteel waarin de vampier heeft gewoond. Bran Castle is een prachtig kasteel (van buiten), maar ik moet zeggen dat het ook wel té extreem toeristisch is. Tijdens de zomermaanden staat er alleen maar file op de weg naar het kasteel toe en de rijen voor de ingang zijn extreem. Toch is het tof om tijdens je rondreis door Transsylvanië een glimp op te vangen van het kasteel van Dracula.

De weerkerken van Transsylvanië

De regio Transsylvanië is wereldberoemd vanwege haar prachtige kastelen, maar ook vanwege haar bijzondere weerkerken. Weerkerken werden vroeger door de Saksen gebouwd om steden en dorpen te beschermen tegen plunderingen en aanvallen van buitenaf. Veel van deze eeuwenoude weerkerken in Roemenië staan nog steeds overeind en hebben een plekje veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De meest bekende en één van de mooiste weerkerken van Transsylvanië staat in het schilderachtige Viscri dat gemakkelijk te bezoeken is vanuit Sighisoara. Andere bloedmooie weerkerken vind je onder andere in Biertan en Prejmer.

weerkerk van Viscri in Transsylanië

Het platteland

De steden in Transsylvanië zijn schilderachtig mooi, maar ook het platteland van de regio is een bezoek waard. Je reist hier namelijk langs dorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Langs dorpen waar paard en wagen nog steeds één van de weinige mogelijkheden van transport is en waar mensen compleet zelfvoorzienend leven. Ik raad je daarom aan om tijdens je rondreis door Roemenië zeker verder te kijken dan de populaire steden.

Platteland van Transsylvanië

Beren spotten in Roemenië

Wist je dat Roemenië het land is in Europa waar nog steeds de meeste wilde, bruine beren leven? In totaal schijnen er nog steeds ongeveer 7000 wilde beren in Roemenië te leven. Je hebt dus nergens anders dan in Roemenië zoveel kans op het spotten van beren.

Bucegi Mountains Roemenië

De bloedmooie natuur in Transsylvanië

Roemenië is gelegen in het oosten van Europa en is qua natuur werkelijk prachtig. Je kunt hier heerlijke wandelingen maken, maar ook wintersporten en genieten van de imposante bergen. Een aantal van de mooiste natuurgebieden in Transsylvanië zijn voorbeeld de Bucegi Mountains, Nationaal Park Piatra Craiului en de imposante toppen van de Karpaten.

Bucegi Mountains Roemenië

Bezienswaardigheden in Transsylvanië op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Transsylvanië die in dit artikel worden genoemd terug.

Plan je reis naar Transsylvanië in Roemenië

Wil jij al deze prachtige plekken en bezienswaardigheden in Transsylvanië met je eigen ogen kunnen bewonderen? Een reis door Roemenië plan je heel gemakkelijk zelf. Hier vind je de route van onze rondreis. Wil je de regio bezoeken dan kun je het beste vliegtickets boeken naar Cluj-Napoca of naar Boekarest. De prijzen voor vliegtickets naar Roemenië kun je vergelijken via Tix.nl. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om een kant-en-klare, georganiseerde reis naar Roemenië te boeken.

Transsylvanië Roemenië
Reizen door Transsylvanië

FAQ

Hoeveel provincies heeft Roemenië?

In totaal is Roemenië onderverdeeld in 41 districten en vier regio’s. De regio’s in Roemenië zijn Moldavië, Walachije, Transsylvanië en Dobroedzja.

Hoe groot is Transsylvanië?

Transsylvanië is de grootste regio van Roemenië en het beslaat een groot deel van het noorden en westen van Roemenië. In totaal heeft de regio een oppervlakte van ruim honderd vierkante kilometer.

Wat is de hoofdstad van Transsylvanië?

De hoofdstad van Transsylvanië is Cluj-Napoca. Deze stad is tevens de grootste stad van Roemenië na de hoofdstad Boekarest.