Wat te doen in Sighisoara, Roemenië? Bezienswaardigheden & tips

Vraag wie dan ook welke bestemmingen in Roemenië je zeker moet bezoeken en je zult zonder twijfel meerdere keren de naam Sighisoara te horen krijgen. Sighisoara staat bekend als één van de mooiste steden in Transsylvanië in Roemenië. Deze 16e-eeuwse, kleurrijke stad staat in haar geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en moet je zeker gezien hebben tijdens je rondreis door Roemenië. Sighisoara is de vermoedelijke geboorteplaats van Vlad Ţepeş, de persoon waarop Graaf Dracula van Bram Stoker is geïnspireerd. De stad Sighisoara is een compacte, ommuurde middeleeuwse stad die jarenlang werd bewoond door Transsylvanische Saksen. Dankzij haar compactheid kun je de mooiste bezienswaardigheden in Sighisoara op je gemak in één dag ontdekken. Wat te doen in Sighisoara Roemenië? Wij delen de leukste tips voor je bezoek aan één van de mooiste steden in Roemenië.

De klokkentoren van Sighisoara

Eén van de meest iconische bezienswaardigheden in Sighisoara is de 64 meter hoge klokkentoren. Deze imposante klokkentoren is gebouwd in 1556 en is de blikvanger in het oude centrum van de stad. De klokkentoren van Sighisoara kun je tegenwoordig beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht over de stad. Het beklimmen van de klokkentoren kost 16 Lei per persoon.

Piața Cetății – Het Citadelplein

Het centrale punt in het oude centrum van Sighisoara is het Citadelplein, oftewel Piața Cetății. Rondom het plein vind je niet alleen de imposante klokkentoren, maar ook verschillende bloedmooie huizen in gebouwen in alle kleuren van de regenboog. Het Citadelplein is de ideale plek om te starten aan je ontdekkingstocht door Sighisoara of om neer te ploffen voor een lekker hapje en/of drankje.

TIP: Vind je het leuk om meer over de stad te weten te komen? Ga dan mee met een twee uur durende tour langs de hoogtepunten van Sighisoara.

Geboortehuis van Dracula

Sighisoara staat bekend als één van de mooiste plekken in Transsylvanië, of eigenlijk heel Roemenië, maar het staat ook bekend als de geboorteplaats van Vlad Ţepeş. Vlad Ţepeş die wij kennen als Vlad de Spietser of Graaf Dracula. In de tweede helft van de vijftiende eeuw regeerde Vlad Ţepeş over Roemenië en Bram Stoker inspireerde zijn verhaal over Graaf Dracula op hem. In een zijstraat van het Citadelplein (zie kaart onderaan het artikel) kun je een bezoek brengen aan het geboortehuis van Vlad Dracula. Het gele gebouw valt niet heel erg op en heel bijzonder is het zeker niet, maar je mag het natuurlijk niet missen tijdens je bezoek aan Sighisoara. Tegenwoordig is in het gebouw een restaurant gevestigd en kun je op de eerste verdieping een bezoek brengen aan het Museum of Weapons.

Scara Şcolarilor (scholierentrap)

Aan de andere rand van het Citadelplein vind je en bijzondere trap in Sighisoara, de Scara Scolarilor (scholierentrap). Deze overdekte houten trap bestaat uit 176 treden en is gebouwd in 1642 om de schoolgemeenschap ook tijdens de winterdagen bereikbaar te maken voor schoolkinderen. Vandaar de naam. Na de beklimming van de 176 treden kom je op de heuvel uit vanaf waar je kunt genieten van prachtige uitzichten.

De gotische kerk op de heuvel

Bovenop de heuvel kun je niet alleen genieten van de prachtige uitzichten over Sighisoara, maar kun je ook een bezoek brengen aan de Gotische kerk. De kerk stamt uit de dertiende eeuw, maar is in de loop der tijd diverse malen gerestaureerd in de Gotische stijl. Voor 10 Lei kun je de Gotische kerk ook van binnen bewonderen. Naast de kerk ligt verder een opvallende begraafplaats waar je een kijkje kunt nemen.

Gotische kerk op de heuvel Sighisoara
Uitzicht over sighisoara

De negen torens van Sighisoara

Eén van de meest bijzondere dingen om te doen in Sighisoara is het bewonderen van de maar liefst negen torens die de stad op dit moment nog rijk is. De klokkentoren is de belangrijkste en mooie storen, maar er zijn nog veel meer torens in de stad die een bezoek waard zijn.

Bontwerkerstoren

De Bontwerkerstoren aan de westzijde van de Citadel werd in 1676 verwoest door een brand, maar werd later herbouwd.

Leerlooierstoren

Voordat je de Citadel – het oude centrum van Sighisoara – betreedt, zul je al oog-in-oog staan met de Leerlooierstoren. Deze toren werd gebouwd om de binnenplaats van de klokkentoren te beschermen.

Touwslagerstoren

De Touwslagerstoren, oftewel de Ropemakers’ Tower, is de enige toren in Sighisoara die tot op de dag van vandaag wordt bewoond. De toren diende als bewaking voor de begraafplaats en wordt momenteel nog steeds bewoond door de bewaker.

Kleermakerstoren

Eén van de grootste en meest indrukwekkende torens in Sighisoara – naast de klokkentoren – is de Kleermakerstoren. Deze toren is één van de toegangspoorten tot het fort en werd gebouwd om de achterzijde te verdedigen.

Tinnegieterstoren

Naast de Leerlooierstoren vind je de 25 meter hoge Tinnegieterstoren.

Schoenmakerstoren

Aan de noordkant van de stadsmuur vind je de in 1521 gebouwde Schoenmakerstoren. De toren is een stuk lager dan de andere torens in Sighisoara en wordt tegenwoordig gebruikt door radiostations.

IJzersmidstoren

De IJzersmidstoren werd gebouwd in 1631 om de kloosterkerk te verdedigen tegen aanvallen. In de loop der eeuwen werd de toren voor diverse doeleinden gebruikt en meerdere keren gerestaureerd.

Slagerstoren

De Slagerstoren, of het Slagersbastion, was de belangrijkste toren om de westkant van de Citadel te verdedigen. In de vijftiend eeuw werd het bastion gebouwd als achtzijdig prisma, maar een eeuw later werd de uitstraling van de toren veranderd.

Het stadhuis van Sighisoara

Zodra je Sighisoara binnen komt rijden zie het imposante stadhuis al boven de stad uitsteken. Het stadhuis van Sighisoara werd in 1885 in neoklassieke stijl gebouwd. Tegenwoordig wordt het stadhuis ook regelmatig gebruikt als concerthal voor diverse evenementen.

Het stadhuis van Sighisoara

Catedrala Romano-Catolică Sf.Iosif

Het centrum van Sighisoara barst niet alleen van de prachtige torens, maar je vindt er ook een aantal bloedmooie kerken. De Catedrala Romano-Catalica Sf. Losif, oftewel de St. Joseph kerk, is gebouwd op de ruïnes van een voormalige klooster en is iedere dag gratis te bezoeken.

Wandel door de mooiste kleurrijke straatjes

Wat wat mij betreft één van de leukste dingen om te doen in Sighisoara is, is dwalen door de kleurrijke straatjes. Het centrum van de stad is lekker compact en verdwalen is onmogelijk, dus duik vooral eens zijstraatjes in en verwonder je over de bloedmooie, kleurrijke gebouwen die je tegen zult komen.

Strada Octavian Goga – De straat met de paraplu’s

Roemeense steden lijken niet zonder een straat met paraplu’s te kunnen en natuurlijk vind je ook zo’n straatje in Sighisoara. De paraplu’s in Sighisoara vind je de in de straat Strada Octavian Goga bij het gezellige barretje Mimoza Wine&Dine.

Roemeens-Ortodoxe kerk Biserica Sfânta Treime

Net buiten het centrum kun je één van de, wat mij betreft, mooiste bezienswaardigheden van Sighisoara vinden. De Roemeens-Ortodoxe kerk Biserica Sfânta Treime werd in 1934 gebouwd aan de Târnava Mare rivier.

Roemeens-Ortodoxe kerk Biserica Sfânta Treime

Eten en drinken in Sighisoara

Sighisoara is één van de meest populaire bestemmingen in Roemenië en dat betekent dat er altijd een gezellige plekje te vinden is om te eten en drinken. Wil je typisch Roemeense gerechten proberen? Stop dan bij één van de kraampjes in de stad en geniet van een heerlijke Lángos (van origine Hongaars, maar overgewaaid naar Roemenië) en/of een portie Mititei (geroosterd gehakt in de vorm van rolletjes). Rondom de klokkentoren vind je verschillende eettentjes waar je deze gerechten kunt proeven. Wil je lekker op het terras zitten met een hapje en een drankje? Dan raad ik je zeker Mimoza Wine&Dine aan (die van de paraplu-straat).

Eten en drinken in Sighisoara

Maak een trip naar Viscri

Sighisoara is gelegen in Centraal Transsylvanië en ligt 43 kilometer ten noordwesten van Viscri wat vaak wordt genoemd als één van de mooiste dorpen van Roemenië. In Viscri lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het dorp heeft één van de best bewaard gebleven weerkerken van Roemenië en je vindt er onverharde straten, kleurrijke huizen, kippen en ganzen op straat en paard en wagens. Ik raad je dus zeker aan om vanuit Sighisoara een trip te maken naar Viscri.

NOTE: In Viscri voelt het zeker alsof je terug gaat in de tijd. Denk echter niet dat Viscri een onontdekte parel is. Het dorp staat internationaal bekend en wordt dan ook druk bezocht.

weerkerk Viscri Roemenië

Bezienswaardigheden in Sighisoara op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle accommodaties, restaurants en bezienswaardigheden in Sighisoara die in dit artikel worden gedeeld terug.

Praktische tips en informatie voor Sighisoara bezoeken

Wil jij Sighisoara bezoeken? Hieronder vind je antwoorden op een aantal vragen over een bezoek brengen aan deze bloedmooie stad in Transsylvanië, Roemenië.

Hoe kom je in Sighisoara?

Sighisoara is vanuit diverse bestemmingen in Roemenië goed te bereiken met de trein of bus. Toch is het openbaar vervoer in Roemenië een stuk minder goed geregeld dan in Nederland of België. De tofste manier om Roemenië daarom te ontdekken is door een auto te huren. Voor het huren van een auto in Roemenië raden wij TUIcars aan. Buiten de stadsmuren kun je op veel plekken in Sighisoara – gratis of heel goedkoop – je auto parkeren.

Wil je Sighisoara in Roemenië bezoeken dan kun je je rondreis door Roemenië het beste starten in de stad Cluj-Napoca of in de hoofdstad Boekarest. In beide steden kun je op het vliegveld je huurauto ophalen.

Vergelijk hier de prijzen voor vliegtickets naar Roemenië.

Sighisoara Roemenië

Hoeveel dagen voor Sighisoara?

Sighisoara is een kleine, compacte stad en dus kun je alle bezienswaardigheden in Sighisoara gemakkelijk in één dag ontdekken. Ik zou dus tijdens je rondreis door Roemenië één dag uittrekken voor de stad.

Waar te verblijven in Sighisoara?

Hoewel de stad gemakkelijk te ontdekken is in één dag is het toch leuk om te blijven overnachten in Sighisoara zodat je ook de sfeer na zonsondergang kunt proeven. In het oude centrum van de stad vind je verschillende hotels in diverse prijsklassen. Een aantal fijne accommodaties vind je hieronder:

Reis je met je camper door Roemenië en ben je op zoek naar een plekje om te overnachten? Wij sliepen een nacht op het parkeerterrein Parcare Centrala – Piata Sigma (zie kaartje hierboven). Parkeren kost hier 10 lei voor een hele dag van 8 uur tot 18 uur. Kom je na 18 uur dan hoef je niet meer te betalen. Vanaf 8 uur in de ochtend kun je een kaartje halen voor de volgende dag. Het is niet de stilste plek om te overnachten, maar je staat binnen een paar stappen middenin het centrum van Sighisoara.