De ultieme reisroute voor een rondreis door Roemenië (Transsylvanië)
Roemenië is sinds deze zomer één van onze favoriete bestemmingen in Europa. Het land voelt magisch aan en tegelijkertijd lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Tijdens een rondreis door Roemenië lijk je even terug te gaan in de tijd. Het land wordt gekenmerkt door grote contrasten. Van de bloedmooie natuur en kleurrijke steden in Transsylvanië tot rauwe, kille architectuur die stamt uit de Sovjettijd, paard en wagen en veel armoede. Maar Roemenië is zeker een land dat je een kans moet geven. Een kans om ontdekt te worden. Want je zult zien dat het land beeldschoon is als je voorbij de grimmige kant kunt kijken. Wil jij een rondreis door Roemenië gaan maken en ben je op zoek naar informatie over de mooiste plekken en bezienswaardigheden? In dit artikel delen we de ultieme reisroute voor een rondreis door Transsylvanië.
Vliegen naar Roemenië en een auto huren
In dit artikel gaan we er van uit dat jij jouw rondreis door Roemenië start in de hoofdstad van het land, Boekarest. Wij reisden met onze eigen zelfbouwcamper in naar het land en startten dus in het oosten, in Timisoara. Hoewel deze stad prachtig is, ligt het helaas niet erg centraal. Boekarest is daarom het ideale startpunt voor een roadtrip door Roemenië. Een andere optie is vliegtickets boeken naar Cluj-Napoca en vanaf hier starten aan je rondreis.
Klik hier voor het vergelijken van vliegtickets naar Roemenië
Autohuur tip
Voor het maken van deze reis raden we je aan om een auto te huren. Zelf raden wij voor een auto huren in het buitenland altijd Sunny Cars aan aangezien je bij hen altijd volledig verzekerd bent.
Over Transsylvanië
Het grootste gedeelte van deze rondreis door Roemenië reis je langs de hoogtepunten van de regio Transsylvanië. Transsylvanië is een historische regio in het noorden en westen van Roemenië dat wordt omringd door de Karpaten. De regio heeft voornamelijk veel bekendheid gekregen door het verhaal van Bram Stoker over Vlad Dracula (de vampier) en dit zul je dus ook overal in de regio tegen komen. Transsylvanië staat daarnaast bekend als één van de mooiste regio’s van Roemenië. Een regio die barst van het natuurschoon en sfeervolle steden en dorpen. Je vindt hier zelfs een aantal van de best bewaarde Middeleeuwse steden van Europa.
Reisduur
In principe kun je de route van deze rondreis door Roemenië gemakkelijk afleggen in een kleine twee weken. Eén week zal te kort zijn en hoe langer hoe beter natuurlijk.
Stedentrip Boekarest
Voordat we beginnen aan de rondreis door Roemenië start je met een stedentrip Boekarest. Boekarest is de grootste en tevens hoofdstad van het land en is een interessante eerste kennismaking. En hoewel het heel eerlijk zeker niet de mooiste stad van het land is, raad ik je zeker aan om een volle dag in te plannen voor Boekarest. Hoewel het historische centrum van de stad niet extreem groot is, moet je toch heel wat kilometers maken om de belangrijkste bezienswaardigheden van Boekarest te kunnen ontdekken. Ik raad je aan om één volle dag voor Boekarest in te plannen, dus een verblijf van twee nachten te boeken. Lees hier al onze tips voor een stedentrip Boekarest.
Hoteltip Boekarest: Casa Comana Boutique Hotel
Bucegi Natural Park – Bucegi Mountains
Vanuit Boekarest kun je met je huurauto doorreizen naar het noorden. Naar de regio Transsylvanië. Ik raad je aan om hier zeker tijd uit te trekken voor het prachtige natuurgebied Bucegi Natural Park. Dit natuurgebied ligt op ongeveer een uur rijden ten zuiden van Brașov. Je zult hier meteen versteld staan van het prachtige natuurschoon waar Roemenië over beschikt. Wil je gaan wandelen door de Bucegi Mountains dan kun je het beste je auto parkeren in de dorpen Busteni of Sinaia. Vanaf beide dorpen vertrekt een kabelbaan die je de bergen in brengt. Wil je liever met je eigen auto naar boven dan kan dat zeker. Wij parkeerden hier – en brachten er zelfs de nacht door. De weg er naartoe is prachtig.
LET OP
Roemenië is het land waar de meeste wilde bruine beren van Europa leven. Van alle bruine beren in Europa leeft zelfs 60% in Roemenië. Naar schatting leven er nog steeds zo’n 6000 wilde beren in de Karpaten in Roemenië. Tijdens het wandelen zul je op diverse plekken borden tegen komen die waarschuwen voor de beren. De kans dat je ze daadwerkelijk tegen het wandelen tegen komt is niet heel groot, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Brașov + de mooiste kastelen van Transsylvanië
Vanaf de Bucegi Mountains rij je in ongeveer een uur naar de stad Brașov. Brașov is één van de populairste steden van Roemenië en hoewel het niet onze favoriet is, is de stad zeker de moeite waard. De mooiste bezienswaardigheden in Brașov kun je gemakkelijk in een dag ontdekken. Ik raad je echter aan om iets meer tijd uit te trekken zodat je ook de omgeving van de stad kunt bewonderen. Vlakbij de stad vind je namelijk twee van de mooiste kastelen van Transsylvanië. Het Peles Castle en Bran Castle. Hoewel Peles Castle bekend staat als het mooiste kasteel van Transsylvanië is het vooral Bran Castle dat razend populair is. Dit kasteel staat namelijk bekend als het kasteel van Graaf Dracula. Ik raad je aan om drie nachten in Brașov te boeken. Zo heb je niet alleen voldoende tijd voor de stad, maar ook voor de omgeving. Hier lees je al onze tips voor Brasov.
Hoteltip Brașov: Safrano Palace
Boek een georganiseerde tour van Brașov naar Bran Castle, Rasnov Fortress en Peles Castle
Viscri: Eén van de oudste dorpen van Transsylvanië
De volgende officiële stop van deze rondreis door Transsylvanië is de kleurrijke stad Sighisoara, maar ik raad je aan om eerst nog een andere tussenstop te maken. Tussen Brașov en Sighisoara kun je namelijk en bezoek brengen aan één van de oudste en mooiste dorpen van Transsylvanië, Viscri. In Viscri lijkt het alsof je jaren terug gaat in de tijd. En hoewel het er enorm toeristisch is, raad ik je zeker aan om een wandeling door het dorp te maken. Je kunt hier een prachtig bewaard gebleven weerkerk bewonderen. Net als bloedmooie Saksische huizen, maar het allermooiste is dat je hier helemaal tot rust komt en het oude Roemenië lijkt te ontdekken. Hier kun je je auto parkeren in Viscri.
Het kleurrijke Sighisoara
Eén van de mooiste steden van Transsylvanië is zonder twijfel de stad Sighisoara. Niet zo gek dus dat de stad in haar geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Deze 16-eeuwse stad is de vermoedelijke geboorteplaats van Vlad Dracula en dit zie je dan ook overal terug. Maar wat wij het allermooiste vonden zijn alle kleurrijke bouwwerken en steegjes. Jarenlang werd Sighisoara bewoond door Transsylvanische Saksen en dat kun je merken aan de bloedmooie bouwwerken. Aangezien je pas aan het einde van de dag aan zult komen in Sighisoara vanwege je bezoek aan Viscri raad ik je aan om (minimaal) twee nachten te boeken.
Hoteltip Sighisoara: Casa Savri
Langer de tijd?
Tussen Sighisoara zou je nog een aantal stops kunnen maken in bijvoorbeeld Biertan en Şura Mare.
Stedentrip Sibiu
Na je bezoek aan Sighisoara kun je ervoor kiezen om door te reizen naar de tweede stad van Roemenië, Cluj-Napoca of naar Sibiu. Wij kozen ervoor Cluj deze reis over te slaan, maar natuurlijk kun jij deze route voor een rondreis door Roemenië zo aanpassen als dat je zelf wilt. Wat ons betreft is Sibiu de mooiste stad van Transsylvanië en deze stad moet je dus zeker bezoeken. Sibiu is onwijs kleurrijk en de sfeer is geweldig. Sibiu staat bekend om haar Saksische architectuur en de bijzondere ‘huizen met ogen’. Dit laatste kun je het beste met je eigen ogen aanschouwen. Ik raad je aan om twee nachten uit te trekken voor Sibiu. Hier lees je al onze tips voor Sibiu.
Hoteltip Sibiu: Rabbit Hole
Transfăgărășan
Na je stedentrip Sibiu is het tijd voor één van de tofste dingen om te doen in Transsylvanië. Namelijk het rijden van de beroemde Transfăgărășan. De Transfăgărășan, oftewel de weg DN7C staat bekend als één van de mooiste wegen ter wereld. Deze bloedmooie autoroute met een totale lengte van 150 kilometer start ten zuiden van Sibiu in het dorp Carta. De route leidt je via haardspeldbochten dwars door het Fagarasgebergte en door de regio’s Transsylvanië en Walachije. Helaas is de Transfăgărășan niet het gehele jaar open vanwege lawinegevaar. De beste kans op het rijden van deze spectaculaire route heb je tussen de maanden juni en september. In 2022 opende de weg op 15 juni. Maar zelfs dan is het afwachten wat het weer doet. Lees hier alles over de Transfăgărășan road.
Boekarest
Hopelijk heb jij mazzel met het weer en kun je tijdens je rondreis door Roemenië de complete Transfăgărășan rijden, maar helaas is het hierna alweer tijd om terug te keren naar je startpunt van deze roadtrip. In Boekarest kun je je huurauto inleveren en terugvliegen naar Nederland of België.
De route voor deze roadtrip door Roemenië op de kaart
Op het kaartje hieronder vind je de route terug die in dit artikel wordt behandeld. Ook vind je de locaties van de genoemde tussenstops terug.
Praktische informatie en tips voor je rondreis door Transsylvanië
- De staat van de wegen in Roemenië is niet te vergelijken met die van Nederland. Houd rekening met veel hobbels, bobbels en kuilen.
- Ook de rijstijl van Roemenen is behoorlijk anders dan wij gewend zijn. Inhalen wordt vaak gedaan op de meest random plekken, dus houd er rekening mee dat dit altijd kan gebeuren.
- Wil je een rondreis door Roemenië maken in je eigen auto dan kun je het beste vooraf een tolvignet aanschaffen. Dit is een elektronisch tolvignet waarmee je gebruik kunt maken van de nationale wegen. Voor veel autowegen in Roemenië wordt namelijk tol geheven. Een tolvignet voor Roemenië kun je hier aanschaffen.
- Vanwege de staat van de wegen en het vele wild dat in het land leeft raad ik je af om in het donker te rijden.
- Wanneer je van de nationale wegen af gaat moet je niet raar opkijken als je de weg moet delen met paard en wagens. Dit is in veel delen van Roemenië nog steeds dé manier van vervoer.
Heb jij al eens gedacht aan het maken van een roadtrip door Roemenië?