Balatonmeer in Hongarije bezienswaardigheden

Tips voor een vakantie aan het Balatonmeer in Hongarije

Geüpdatet op

Het Balatonmeer, in het westen van Hongarije, is het grootste zoetwatermeer van Europa. Het meer met een lengte van maar liefst 77 kilometer is een populaire vakantiebestemming. Dankzij haar populariteit beschikt het Balatonmeer zelfs over een eigen vliegveld. Op vakantie naar het Balatonmeer in Hongarije? Wij delen de leukste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden rondom het meer.

Het Balatonmeer is met haar gigantische oppervlakte uitermate geschikt voor een zomervakantie. Het meer is nergens super diep en dat betekent dat het meer fantastisch is voor een verfrissende duik tijdens de warme zomermaanden. In principe kun je het meer opdelen in twee delen, het zuidelijke en het noordelijke deel. Waar het zuidelijke gedeelte van het meer vooral bestaat uit toeristische oorden en mega campings, vind je vooral in het noorden de sfeervolle steden en dorpen. Wij kozen er daarom voor om ons vooral te richten op het noorden van het Balatonmeer.

Het Festeticspaleis in Keszthely

Eén van de mooiste bezienswaardigheden aan het Balatonmeer is zonder twijfel het imposante Festeticspaleis. Het Festeticspaleis is gevestigd in het dorp Keszthely in het noordwesten van het meer. Het kasteel is één van de grootste kastelen van Hongarije en mag dus niet overgeslagen worden tijdens je vakantie aan het Balatonmeer. Je kunt een prachtige wandeling maken door de kasteeltuinen (gratis).

 • Wil je het kasteel ook van binnen bewonderen dan betaal je 3200 HUF per persoon. Je kunt dan het kasteel en een expositie bewonderen.
 • Voor het maken van foto’s en video’s moet je 1500 HUF extra betalen.
 • Wil je alleen de kasteeltoren beklimmen dan betaal je 500 HUF per persoon.
 • Je kunt ook met een treintje een tocht door de tuinen maken. Dit tochtje kost 850 HUF per persoon.
 • Hier vind je meer informatie.
Festeticspaleis in Keszthely

Het warmwatermeer van Héviz

Iets ten noorden van Keszthely kun je en bezoek brengen aan het warmwatermeer van Héviz. Hongarije staat bekend om haar vele thermale baden en badhuizen en ook in de buurt van het Balatonmeer kun je hiervan genieten. In Héviz ligt een enorm meer, Lake Héviz, wat het grootste warmwatermeer van Europa is. Door de vulkanische oorsprong schijnt het water goed te zijn voor je lichaam en geest.

Szigliget

Aan de noordkant van het Balatonmeer in Hongarije staat het Middeleeuwse kasteel van Szigliget. Het kasteel is gebouwd bovenop een heuvel en vanaf het dorp kun je een mooie wandeling hier naartoe maken. Volg vanaf het dorp de blauwe wandelroute en maak onderweg stops bij de uitkijktoren Ovari rom es kilato om van de prachtige omgeving te genieten.

Szigliget
Szigliget aan het Balatonmeer in Hongarije

Tihany

Eén van de populairste steden aan het Balatonmeer in Hongarije is Tihany. Tihany is gelegen aan de noordelijke zijde van het meer, op een schiereiland. Het dorp zelfs is vrij klein én mega toeristisch. Wij kozen er daarom voor om er doorheen te rijden en ons verder te richten op de omgeving. De omgeving van Tihany staat namelijk bekend om haar bloedmooie lavendelvelden.

De wijnvelden van Badacsony

Eén van de voor ons mooiste plekken aan het Balatonmeer is Badacsony dat bekend staat om haar wijnen. De prachtige hellingen van Badascony zijn bekleed met wijnranken wat een prachtig beeld geeft. Het gebied kun je goed te voet of per fiets ontdekken.

De wijnvelden van Badacsony Balatonmeer Hongarije

Het luxe Balatonfüred

De plaats Balatonfüred is de oudste vakantiebestemming aan het Balatonmeer. De stad staat tegenwoordig bekend als luxe oord en heel eerlijk gezegd was het niet helemaal ons ding. Toch is de wandeling langs de lange boulevard de moeite waard en kun je uitstekend shoppen in Balatonfüred.

 Balatonfüred Balatonmeer Hongarije

EXTRA TIP: Wist je dat je vanaf het Balatonmeer in Hongarije ook binnen no-time in Slovenië of Kroatië kunt zijn? Wanneer je voldoende tijd hebt raad ik je dan ook zeker aan om een bezoek te brengen aan Zagreb in Kroatië en Maribor in Slovenië.

De party stad Siófok

Kom jij naar het Balatonmeer in Hongarije om feest te vieren dan moet je zeker in Síofok aan de zuidelijke oever gaan. De stad staat bekend als de feesthoofdstad van het Balatonmeer. Langs het strand van Síofok vind je tal van restaurants, barretjes en discotheken. Feest vieren doe je dus in Siófok.

Veszprém: De Culturele Hoofdstad van 2023

Niet ver van het Balatonmeer vind je een bijzondere Hongaarse stad. De stad Veszprém is uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van 2023 en is uitstekend te bezoeken vanuit het Balatonmeer. De barokstad Veszprém is gebouwd op vijf heuvels en was vroeger één van de belangrijkste steden van Hongarije. Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Veszprém is de burchtwijk met het bisschopspaleis, een fort en diverse musea.

Veszprém Hongarije
Veszprém Hongarije

De Balatonmeer bezienswaardigheden op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden aan het Balatonmeer die in dit artikel worden genoemd terug.

Vakantie aan het Balatonmeer in Hongarije tips

 • Uiteraard raden we je aan om tijdens je vakantie aan het Balatonmeer ook een stedentrip Boedapest te plannen.
 • Het Balatonmeer in Hongarije beschikt over een eigen vliegveld, maar het voordeligst is vliegtickets boeken naar Boedapest.
 • Reis je met je eigen auto naar het Balatonmeer? De afstand van Utrecht naar het meer bedraagt 1375 kilometer.
 • Ook als je niet met je eigen vervoer naar Hongarije reist, kun je alle bezienswaardigheden rondom het meer goed ontdekken. Het openbaar vervoer is goed geregeld en vrijwel alle steden zijn met elkaar verbonden. Zo kun je uitstekend per bus, trein of boot alle bezienswaardigheden rondom het Balatonmeer bewonderen.
 • Wil je toch een auto huren om de regio te ontdekken? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars en EasyTerra.
 • Het barst van de campings aan het Balatonmeer. Hier kun je jouw camping boeken.
 • Verblijf je liever in een hotel of appartement? Vergelijk hier alle accommodaties aan het meer.