Maribor Slovenië bezienswaardigheden

Wat te doen in Maribor, de tweede stad van Slovenië

Geüpdatet op

Maribor is met haar ruim 100.000 inwoners na Ljubljana de grootste stad van Slovenië. De stad is gelegen in het oosten van het land aan de rivier de Drava en ligt vlakbij de grens met buurland Oostenrijk. Hoewel veel reizigers en vakantiegangers zich vooral richten op het bloedmooie westen van Slovenië is ook de universiteitsstad Maribor en haar prachtige omgeving een bezoek waard. Wat te doen in Maribor? Wij delen tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Maribor.

De oudste wijnrank ter wereld – Old Vine House

Eén van de de meest bijzondere bezienswaardigheden in Maribor is de oudste wijnrank ter wereld die je middenin de stad kunt bewonderen. De wijnrank die je vindt bij de Old Vine House schijnt zeker vierhonderd jaar oud te zijn en heeft daarmee zelfs een plekje bemachtigd in het Guinness Book of Records. De wijnrank bevindt zich buiten, maar in het gebouw kun je een klein, maar interessant wijnmuseum bezoeken (gratis). Daarnaast kun je hier één van de langste wijnkelders van Europa bezoeken. De oudste wijnrank van Europa geeft nog steeds wijn, maar helaas is deze wijn niet te koop. Wel kun je in de winkel diverse andere wijnen kopen.

Old Vine House Maribor

Glavni Trg, het centrale plein van Maribor

Maribor barst van de gezellige pleinen, maar het belangrijkste plein de stad is het plein Glavni Trg. Aan dit plein vind je het stadhuis, maar ook een bijzonder monument, namelijk de Plague Column (Mariazuil). In 1680 werd deze enorme zuil opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pestepidemie. De Plague Column is zonder twijfel één van de meest belangrijke blikvangers in de stad.

Glavni Trg Maribor
Glavni Trg

Breng een bezoek aan de Maribor Synagogue

In heel Slovenië zijn er op de dag van vandaag nog slechts twee synagogen over, waarvan er één in Maribor staat. De Maribor Synagogue is één van de oudste synagogen in Europa en dateert uit de veertiende eeuw. Tegenwoordig kun je de synagoge die is omgetoverd tot museum als toerist bezoeken.

 • De entreeprijs voor de Maribor Synagogue is €1 per persoon.
 • De synagoge is iedere maandag tot en met vrijdag geopend van 8 tot 16 uur.
 • Op zaterdag, zondag en tijdens feestdagen is de synagoge gesloten.
Maribor Synagogue

Chillen in het Maribor Mestni Park

Iedere grotere stad beschikt over een fijn stadspark, zo ook Maribor. Het Maribor Mestni Park is gelegen in het noorde van de stad en is één van de fijnste plekjes om heerlijk te ontspannen. Je vindt hier drie vijvers, exotische bloemen en bomen en diverse plekken om heerlijk te zitten. Daarnaast vind je in het park twee uitzichtpunten vanaf waar je een te gek zicht hebt over de stad, Piramida (400 meter hoog) en Kalvariji.

Maribor Mestni Park

Het imposante kasteel van Maribor

Aan één van de andere belangrijke pleinen van de stad, Grajski Trg, vind je één van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Maribor. Het kasteel van Maribor 1478 en 1483 werd gebouwd in opdracht van Keizer Frederik III en is nog steeds een belangrijke blikvanger. Vandaag de dag vind je in Maribor Castle het Regionaal Museum Maribor.

 • De entreeprijs voor het Regionaal Museum bedraagt €8 per persoon.
 • Het gebouw is iedere dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10 tot 18 uur.
 • Meer informatie vind je op deze website.
Maribor Castle

Bewonder de kathedraal

Maribor barst van de mooie kerken en kathedralen waarvan de kathedraal van Maribor zonder twijfel de mooiste en meest imposante is. De kathedraal is gebouwd in de twaalfde eeuw. Naast de kathedraal vind je bovendien het prachtige gebouw waarin het postkantoor van de stad gevestigd is. Een andere bijzondere kerk in de stad die een bezoek waard is, is de Franciskanska Cerkev.

Maribor

Postna Ulica is de straat waar je moet zijn voor een hapje en drankje

Maribor is een echte studentenstad en dat merk je vooral aan de vele barretjes en restaurants die overal in de stad gevestigd zijn. Ben je op zoek naar een gezellige plek voor een hapje en een drankje dan moet je zeker naar de straat Postna Ulica gaan. Deze straat barst van de gezellige plekjes, zoals LeVino Wine Bar en restaurant Fudo.

Postna Ulica Maribor

De Middeleeuwse watertoren

De stad is gelegen aan de rivier de Drava en pal aan deze rivier vind je de bijzondere, uit 1555 daterende watertoren. De Water Tower van Maribor is gebouwd ter verdediging van de stad én is het eerste wijnhuis van Slovenië. Bij de Water Tower kun je heerlijk genieten van een drankje op het terras.

Water Tower Maribor

Maribor Island

De ligging van de stad aan de rivier de Drava is natuurlijk iets waar je niet omheen kunt tijdens je stedentrip. Ten westen van de stad vind je middenin de Drava het bijzondere, groene, Maribor Island. Maribor Island is het grootste riviereiland van het land en is de plek waar de locals met het mooie weer samen komen om te zwemmen en relaxen. Je kunt gaan voor een frisse duik in de rivier, maar op het eiland vind je ook een openluchtzwembad. Via een mooie wandeling vanuit de stad, langs de rivier, bereik je het eiland in ongeveer dertig minuten. Bovendien kun je tijdens deze wandeling nog een aantal mooie plekken bewonderen, zoals toffe street art.

Street art Maribor
Maribor Island
Maribor Island

Combineer je stedentrip met een bezoek aan Ptuj, de oudste stad van Slovenië

Maribor is gelegen in het oosten van Slovenië en het is zeker niet de enige stad in dit deel van het land dat een bezoek waard is. Je stedentrip kun je heel goed combineren met een bezoek aan de oudste stad van Slovenië, Ptuj. Ptuj ligt dertig kilometer ten zuidoosten van Maribor en is goed te bereiken met je eigen auto of huurauto of met de trein. Ptuj ligt ook aan de rivier de Drava en hoewel het een stuk kleiner is, is de stad zeker niet minder mooi. Hier lees je onze tips voor Ptuj. Krijg je geen genoeg van de steden in Slovenië? Ondanks dat de stad uit weinig echt grote steden bestaat, is ook Celje een bezoekje waard.

Praktische tips voor je stedentrip

 • Maribor is vanuit andere bestemmingen in Slovenië, zoals Ljubjana en Ptuj heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik raad je echter aan om tijdens je vakantie in Slovenië een auto te huren, zodat je een mooie rondreis door Slovenië kunt maken.
 • Het is ook mogelijk om de stad als dagtour vanuit Ljubljana te bezoeken. Een dagtour kun je hier boeken.
 • Vanwege de compactheid is de stad heel goed te voet te verkennen. De stad is echter ook erg vlak en daarom ook perfect om per fiets te ontdekken. Op verschillende plekken in de stad kun je een fiets huren.
 • De stad is behoorlijk compact en alle bezienswaardigheden in Maribor kun je gemakkelijk in een dag bewonderen. Blijven overnachten in de stad? Hier kun je alle accommodaties vergelijken.
 • Reis je met een camper door Slovenië en wil je de stad bezoeken? Wij troffen in de stad één van onze favoriete (gratis) camperplekken in het land met een ligging pal aan de rivier. De exacte locatie vind je hier.
Fiets huren in maribor

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Maribor die in dit artikel worden genoemd terug.