Meer van Bled Slovenië

Het meer van Bled: Het mooiste meer van Slovenië

Gepubliceerd op: 30-04-2019

Hoewel het meer van Bohinj het grootste meer is van Slovenië, is een ander meer in het land het mooiste meer. Het meer van Bled – Lake Bled – is één van de mooiste bezienswaardigheden in Slovenië en schittert op vele flyers en reisgidsen. De omgeving rondom het meer van Bled is allesbehalve onontdekt, maar dat betekent niet dat er geen bloedmooie plekken te vinden zijn.

De ligging van het meer van Bled

Het meer van Bled – dat je vaker zult zien als Lake Bled – ligt in het noorden van Slovenië. De afstand met hoofdstad Ljubljana bedraagt 53 kilometer. Je doet hier – wanneer je de snelweg niet vermijdt – ongeveer 45 minuten over met je eigen of een huurauto. Houd er rekening mee dat je wanneer je met een auto door Slovenië reist vooraf een tolvignet moet aanschaffen. Lake Bled ligt net buiten Triglav Nationaal Park in de streek Gorenjska en op ongeveer een half uur rijden van het andere bekende meer in Slovenië, het meer van Bohinj. Ook buurland Oostenrijk is gemakkelijk te bereiken vanaf het meer van Bled.

Meer van Bled Slovenië Meer van Bled Slovenië

Varen over Lake Bled

Vanaf zo’n tien euro per uur kun je overal rondom het meer een bootje huren waarmee je zelf over het meer kunt varen. Je kunt ervoor kiezen om naar het kleine eilandje op het meer te varen, maar ook een kortere tocht over het meer levert prachtige foto’s en uitzichten op. Wil je liever niet zelf varen, dan kun je ook kiezen voor een tocht met een pletna. Een pletna is de traditionele boot – een overdekte gondel – die als sinds 1590 wordt gebruikt voor tochten over het meer. Een andere manier om Bled vanaf het water te ontdekken is het huren van een supboard.

Meer van Bled Slovenië

Uitzichten over het meer van Bled

Rondom het meer zijn meer dan genoeg wandelpaden aangelegd. In het gebied kun je de mooiste wandelingen maken waarbij een aantal paden je naar prachtige uitzichtpunten leiden. Het bijzondere aan het meer is het kleine eilandje waarop de Maria Hemelvaartkerk gebouwd is dat middenin het meer ligt.

Kasteel van Bled

Het kasteel van Bled is de belangrijkste en populairste bezienswaardigheid rondom Lake Bled. Het kasteel dat stamt uit de elfde eeuw is gelegen op een hoge rots aan de rand van het meer. Wil je het kasteel van binnen bewonderen dan kost dit 10 euro per persoon. Ook kun je vanaf het kasteel van Bled genieten van een geweldig uitzicht over het meer onder het genot van een hapje en/of drankje. Het kasteel is iedere dag geopend van 8 tot zes en tijdens de zomermaanden tot negen uur in de avond.

Meer van Bled Slovenië

Dagtrip naar de Vintgar Kloof

Heb je het meer wel gezien en wil je graag de natuur wat verder ontdekken, dan kun je kiezen voor een trip naar de Vintgar Kloof. De kloof ligt op drie kilometer afstand van het centrum van Bled en je kunt hier een prachtige wandeling maken. Zelf hadden wij hier helaas geen tijd meer voor, maar gelukkig zijn wij wel wezen wandelen door de vergelijkbare Tolmin Kloof in Triglav Nationaal Park.

Overnachten in Bled

Het meer van Bled is een drukbezochte toeristische attractie in Slovenië en je zult dus zeker niet de enige toerist zijn die hier is. Ik raad je dan ook aan om niet in het dorpje Bled te overnachten. De prijzen liggen hier aanzienlijk hoger dan in de rest van het land en ik kan me voorstellen dat je niet blij wordt van de busladingen vol met toeristen. Zelf verbleven wij in een guesthouse bij locals in huis, net buiten het meer van Bohinj op zo’n twintig minuten rijden van Lake Bled. De omgeving was hier prachtig en het voelde echt even alsof we weg waren van alle toeristen. Wil je toch in Bled overnachten dan kun je hier kijken voor de tofste accommodaties in Bled.

Ook is het mogelijk om rondom het meer te kamperen. Er zijn een aantal campings in Bled waar we veel positieve verhalen over hebben gehoord. Het gebied rondom Bled is niet heel groot. In principe heb je – net als wij – aan een volle dag genoeg om het meer en om de omgeving te ontdekken.

Meer van Bled Slovenië Meer van Bled Slovenië

Zou jij liever het meer van Bohinj of het meer van Bled in Slovenië bezoeken?

Meer Slovenië? Hier vind je al onze artikelen over Slovenië

Chille slaapplekken bij het meer van Bled

Alpine House
Alpine House
Organic Farm Slibar (met eigen bierbrouwerij)
Organic Farm Slibar (met eigen bierbrouwerij)


Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.