Meer van Bled Slovenië

Tips voor je vakantie aan het Meer van Bled in Slovenië

Geüpdatet op

Hoewel het meer van Bohinj het grootste meer is van Slovenië, is een ander meer in het land het mooiste meer. Het meer van Bled – Lake Bled – is één van de mooiste bezienswaardigheden in Slovenië en schittert op vele flyers en reisgidsen. De omgeving rondom het meer is allesbehalve onontdekt, maar dat betekent niet dat er geen bloedmooie plekken te vinden zijn. Dit zijn de mooiste plekken en de leukste dingen om te doen rondom het meer van Bled in Slovenië.

Lake Bled dronefoto

Huur een boot en ga het water op

Vanaf zo’n tien euro per uur kun je overal rondom het meer een bootje huren waarmee je zelf over het meer kunt varen. Je kunt ervoor kiezen om naar het kleine eilandje op het meer te varen. Maar ook een kortere tocht over het meer levert prachtige foto’s en uitzichten op. Wil je liever niet zelf varen, dan kun je ook kiezen voor een tocht met een pletna. Een pletna is de traditionele boot – een overdekte gondel – die als sinds 1590 wordt gebruikt voor tochten over het meer. Een andere manier het dorp vanaf het water te ontdekken is het huren van een supboard.

Meer van Bled Slovenië

Uitzichten over het meer

Rondom het meer zijn meer dan genoeg wandelpaden aangelegd. In het gebied kun je de mooiste wandelingen maken waarbij één van de paden je naar een fantastisch uitzichtpunt over Lake Bled leidt. Het bijzondere aan het meer is het kleine eilandje waarop de Maria Hemelvaartkerk gebouwd is dat middenin het meer ligt.

Kasteel van Bled

Het kasteel van Bled is de belangrijkste en populairste bezienswaardigheid rondom Lake Bled. Het kasteel dat stamt uit de elfde eeuw is gelegen op een hoge rots aan de rand van het meer. Wil je het kasteel van binnen bewonderen dan kost dit 10 euro per persoon. Ook kun je vanaf het kasteel van Bled genieten van een geweldig uitzicht over het meer onder het genot van een hapje en/of drankje. Het kasteel is iedere dag geopend van 8 tot zes en tijdens de zomermaanden tot negen uur in de avond.

Meer van Bled Slovenië

Dagtrip naar de Vintgar Kloof

Heb je het meer wel gezien en wil je graag de natuur wat verder ontdekken, dan kun je kiezen voor een trip naar de Vintgar Kloof. De kloof ligt op drie kilometer afstand van het centrum van Bled en je kunt hier een prachtige wandeling maken. Zelf hadden wij hier helaas geen tijd meer voor, maar gelukkig zijn wij wel wezen wandelen door de vergelijkbare Tolmin Kloof in Triglav Nationaal Park.

Overnachten in Bled

Het meer van Bled is een drukbezochte toeristische attractie in Slovenië. Houd er dus rekening mee dat je niet de enige zult zijn. Ik raad je dan ook aan om niet in het dorpje Bled te overnachten. De prijzen liggen hier aanzienlijk hoger dan in de rest van het land. Zelf verbleven wij in een guesthouse bij locals in huis, net buiten het meer van Bohinj op zo’n twintig minuten rijden van Lake Bled. De omgeving was hier prachtig en het voelde echt even alsof we weg waren van alle toeristen.

Ook is het mogelijk om rondom het meer te kamperen. Er zijn een aantal campings in Bled waar we veel positieve verhalen over hebben gehoord. Het gebied rondom Bled is niet heel groot. In principe heb je aan een volle dag genoeg om het meer en om de omgeving te ontdekken.

De ligging van het meer van Bled

Het meer van Bled – dat je vaker zult zien als Lake Bled – ligt in het noorden van Slovenië. De afstand met hoofdstad Ljubljana bedraagt 53 kilometer. Je doet hier – wanneer je de snelweg niet vermijdt – ongeveer 45 minuten over met je eigen of een huurauto. Houd er rekening mee dat je wanneer je met een auto door Slovenië reist vooraf een tolvignet moet aanschaffen. Lake Bled ligt net buiten Triglav Nationaal Park in de streek Gorenjska en op ongeveer een half uur rijden van het andere bekende meer in Slovenië, het meer van Bohinj. Ook buurland Oostenrijk is gemakkelijk te bereiken vanuit deze regio.

Bled en het bijbehorende meer moet je zeker bezoeken tijdens je rondreis door Slovenië. Ben je op vakantie in Slovenië of aan het stedentrippen in Ljubljana? Ik raad je zeker aan om een auto te huren. Voor het huren van een auto in Slovenië raad ik Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je altijd volledig verzekerd en de service is top!

Dronefoto Slovenië
Meren in Slovenië

Welke van de meren in Slovenië trekt jou het meest?

2 berichten over “Tips voor je vakantie aan het Meer van Bled in Slovenië”

 1. Avatar van Vincent
  Vincent
  12 februari 2020

  Ik heb ook vaker gehoord over dit mooie meer van Bled. Mijn plannen zijn om deze zomer naar Slovenië op vakantie te gaan en een rondreis te maken. Wellicht komen we ook nog langs deze mooie plek. Ik zou er graag een bootje willen huren om er een dag te varen!

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   12 februari 2020

   Wat een mooie vooruitzicht. Veel plezier alvast!