Tolmin kloof in Triglav Nationaal Park Slovenië

Wandelen door de Tolmin kloof in Triglav National Park, Slovenië

Geüpdatet op

Triglav National Park is het enige nationale park in Slovenië en is één van de mooiste plekken in Europa. Het nationale park ligt in het Sloveense alpengebied, de Julische Alpen en is adembenemend mooi. De belangrijke reden voor een bezoek aan het gebied is om te wandelen door de Tolmin kloof in Triglav National Park. In dit artikel lees je alle informatie die je nodig hebt voor een wandeling door de indrukwekkende Tolmin Kloof (Tolmin Gorge).

Triglav National Park

Triglav National Park is gelegen in het noorden van Slovenië. Het nationale park is vernoemd naar de hoogste berg in Slovenië, de Mount Triglav met een hoogte van 2.864 meter. De naam verwijst naar de drie toppen van de berg. Nationaal Park Triglav is zelfs één van de oudste nationale parken in Europa. In het nationale park vind je watervallen, kristalhelder blauwe meren en prachtige rivieren, maar de belangrijkste attractie in het nationale park is de bloedmooie Tolmin kloof waar je een prachtige wandeling kunt maken.

Tolmin kloof in Triglav Nationaal Park Slovenië

De bloedmooie Tolmin kloof

De Tolmin kloof (Tolminska Korita in het Sloveens) is onderdeel van Triglav National Park en is de belangrijkste toeristische attractie in het gebied. De kloof ligt in het laagste en meest zuidelijke gedeelte van het park aan de rand van het dorpje Tolmin en is iedere dag geopend voor bezoekers. De gorge is 200 meter lang en het laagste punt ligt op 180 meter. De kloof is in de loop der jaren ontstaan door de kracht van de Zadlaščice rivier en de Tolminska rivier die dwars door het nationale park stromen en de kloof hebben uitgesleten.

Tolmin Gorge
Tolmin kloof in Triglav Nationaal Park Slovenië

Wandelen door de Tolmin kloof in Triglav Nationaal Park

Door de Tolmin gorge kun je als bezoeker een prachtige wandeling maken waar je gemiddeld zo’n anderhalf uur over doet. De wandeling is overal goed aangegeven en is dus voor vrijwel iedereen prima te doen. Wel kan het met nat weer op sommige plekken glad zijn. Ik raad je dan ook zeker aan om goede wandelschoenen aan te doen. Wandelen door de gorge op slippers wordt afgeraden. Door de gehele kloof is een wandelpad aangelegd van ongeveer acht kilometer waarlangs bordjes staan die de gewenste route aangeven. In totaal zijn er langs het wandelpad acht punten die de moeite voor een stop waard zijn waarbij de rots met de naam ‘Bear’s Head’ (Medvedova glava), de grot waar de Italiaanse dichter Dante werkte en de prachtige watervallen de belangrijkste bezienswaardigheden zijn.

Bear’s Head, Slovenië

Wandelen door de Tolmin kloof betekent dat je – soms klauterend – het acht kilometer lange pad langs de blauwe rivier volgt. De bijzondere planten, vogels, bloemen en het mos dat overal in de kloof groeit zijn een lust voor het oog voor iedere natuurliefhebber. Op sommige plekken zijn mooie bruggen aangelegd – zoals de The Devil’s bridge welke is aangelegd na de Tweede Wereldoorlog. Andere delen leiden je door smalle grotten.

Gorge Slovenië
Tolmin kloof
Gorge slovenië
Tolmin Kloof Slovenië

Wat kost een bezoek aan Triglav National Park?

De entree voor een wandeling door de Tolmin kloof is niet gratis. Bij de ingang is een huisje gebouwd waar een vriendelijke meneer werkt. De entreeprijs bedraagt €8 per persoon (zomer 2022). Bij het aanschaffen van je kaartje ontvang je een kaart van het gebied. Hierop staat informatie over de mooiste plekken in het park.

Ingang Triglav national Park

Wat te doen in de omgeving van de Tolmin kloof

Zoals gezegd doe je over een wandeling door de Tolmin kloof gemiddeld zo’n anderhalf tot twee uur. Afhankelijk van je conditie en hoe vaak je stopt voor het maken van foto’s. Het is nooit erg druk in de kloof, dus je kunt zelf bepalen wanneer je een bezoek brengt aan de kloof. Tijdens ons bezoek aan het einde van de middag waren er slechts vijf andere mensen in het park geweest. De kleur van het water in de Tolmin kloof is erg afhankelijk van het weer.

Wil je voor of na het wandelen door de Tolmin kloof nog andere mooie plekken in Slovenië ontdekken? Wij brachten eerder op de dag een bezoek aan het Predjama kasteel (Castle in Cave). Dit mooie bouwwerk ligt een kleine twee uur ten zuiden van Triglav. Een andere optie is de kloof combineren met één van de mooiste meren van Slovenië, het meer van Bohinj. Het meer van Bohinj (Lake Bohinj) ligt een klein twee uur rijden ten oosten van de kloof. Onderweg kom je langs de mooiste plekken en je rijdt dwars door de Julische Alpen. Rondom het meer van Bohinj kun je daarnaast uitstekend overnachten en genieten.

Triglav National Park, Slovenië
Tolmin kloof in Triglav Nationaal Park Slovenië

Praktische tips voor je hike door Triglav National Park

 • Schaf vooraf goede wandelschoenen aan. De ondergrond kan stijl, glad en onvoorspelbaar zijn.
 • Reis je in de zomer door Slovenië en ga je hiken? Het kan erg warm worden, dus zorg dat je je goed insmeert.
 • Respecteer de natuur en laat geen afval achter.
 • Wildkamperen met een tent, caravan of camper is niet toegestaan in het gehele nationale park.
 • Slovenië is een klein land en daardoor is de Tolmin kloof ook gemakkelijk vanuit de hoofdstad Ljubljana te bezoeken.

Eén bericht over “Wandelen door de Tolmin kloof in Triglav National Park, Slovenië”

 1. Avatar van Veerlez
  Veerlez
  5 januari 2019

  Oeeehw dit herinnert mij aan één van mijn favoriete dagen van mijn reis! Wij waren met de trein vanaf Bled naar Most na Soci gegaan en zijn toen naar Tolmin gelift. Vanuit het dorp centrum zijn we naar de kloof gelopen en het was zo een mooie idilische wandeling. Op de terugweg liepen we helemaal terug naar Most na Soci en dat was zo een mooie wandeling, langs de rivier! Heerlijk! Dus dat is ook zeker een aanrader om te doen! Op je foto's is het water zo mooi, veel feller dan ik het me herinner! Heerlijk. Ik moet zeggen dat ik overigens nog steeds geen bears head zie haha, daar had ik die dag ook al last van!