Wat te doen in Ptuj, de oudste stad van Slovenië

Wat te doen in Ptuj, de oudste stad van Slovenië

Geüpdatet op

Veel reizigers en vakantiegangers weten hun weg naar Slovenië te vinden. Met name het westen van het land is razend populair vanwege haar bloedmooie natuur en steden als Ljubljana, Koper en Piran. Maar wist je dat ook het oosten van Slovenië een geweldige regio is voor een vakantie? In deze regio vind je namelijk onder andere de oudste stad van Slovenië, Ptuj. Ptuj is een gezellige stad aan de rivier de Drava en is zeker een bezoek waard. Wat te doen in Ptuj in Slovenië? Wij delen de leukste tips.

Al sinds de eerste Eeuw voor Christus bestaat Ptuj in Slovenië. De stad heette destijds nog Poetovium en er woonden maar liefst 400.000 inwoners in de stad. Vandaag de dag is de stad een stuk compacter geworden met ongeveer 18.000 inwoners. Met name vanwege haar centrale ligging, tussen Zagreb, Maribor en Ljubljana is Ptuj uitstekend gemakkelijk te bezoeken tijdens een rondreis door Slovenië en/of Kroatië.

Doen in Ptuj Slovenië

Het kasteel van Ptuj

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Ptuj is het imposante kasteel. Het kasteel is gelegen op een heuvel dat hoog boven de stad uit torent. De bouw van de burcht startte in de tweede helft van de twaalfde eeuw als verdedigingsbouwwerk tegen de Hongaren. Tijdens de zeventiende eeuw werd het kasteel omgetoverd en kreeg het haar huidige Barokke stijl. Vandaag de dag bestaat het grootste gedeelte van het kasteel van Ptuj uit een museum. En hoewel het museum zeker een bezoek waard is, is de hoofdreden voor een bezoek aan het kasteel het fantastische uitzicht over de stad, de rivier de Drava en de prachtige omgeving.

  • De entreeprijs voor Ptuj Castle bedraagt €8 per persoon voor volwassenen en €3 voor kinderen.
  • Het museum in het kasteel is iedere maandag gesloten.
  • Van dinsdag tot en met zondag is het museum geopend van 10 tot 16 uur (oktober tot en met april).
  • Tijdens de zomermaanden is het museum op dinsdag tot en met zondag geopend van 10 tot 18 uur (mei tot en met september).
  • Hier vind je meer informatie over Ptuj Castle.
kasteel van Ptuj
Uitzicht vanaf kasteel van Ptuj

De Sint Joris kerk

In de stad zijn een aantal prachtige kerken te bewonderen waarvan de imposante Sint Joris kerk onze favoriet is. Deze parochiekerk (Proštijska cerkev sv. Jurija) werd gebouwd in de twaalfde eeuw en is één van dé blikvangers van de stad.

De Sint Joris kerk
De Sint Joris kerk

De stadstoren

Een onderdeel van de Sint Joris kerk is de imposante stadstoren. De stadstoren is gebouwd in 1376 en bestaat uit drie klokken aan drie zijden. De zijde aan de kant van de kerk is leeg vanwege een akkefietje tussen de inwoners van de stad en de kasteelheren.

De stadstoren van Ptuj

Overnachten in Ptuj

Wil jij ook de avond en nacht doorbrengen in de stad? Hieronder hebben we twee fijne accommodaties in de stad voor je op een rij gezet.

  • MuziKafe: Dit bijzondere hotel ligt midden in het historische centrum van de stad en beschikt over een heerlijke binnentuin.
  • Bed & Breakfast Silak is een andere fijne optie in het historische centrum.

Het historische centrum

Vandaag de dat is Ptuj een knusse, compacte stad die je gemakkelijk te voet kunt verkennen is een paar uurtjes. Eén van de leukste dingen om te doen in Ptuj is dan ook rond slenteren en verdwalen in de kleine geplaveide steegjes. Richt je hierbij vooral op de straatjes rondom het stadsplein Slovenski Trg. Een aantal mooie plekken in het historische centrum zijn onder andere het Stadhuis en de kerk Sint Petra in Pavla.

Stadhuis van Ptuj
Ptuj bezienswaardigheden
Wat te doen in Ptuj

De rivier de Drava

Ptuj is gelegen aan de rivier de Drava, ook bekend als de Drau. De Drava is een zijrivier van de Donau en stroomt niet alleen door Slovenië, maar ook door Kroatië, Hongarije, Italië en Oostenrijk. De ligging aan de rivier maakt de stad een nog fijnere bestemming voor een dag. Slenter langs de rivier en/of plof neer bij één van de fijne restaurants.

Ptuj in Slovenië

De wijnkelder uit 1239

Dat Slovenen gek zijn op wijn drinken zie je overal in het land terug en dus ook hier. Ptuj ligt in het hart van de wijnstreek de Vipava Valley. Deze wijnregio ligt ten oosten van de stad en kenmerkt zich door kneuterige dorpen, glooiende groene heuvels en prachtige wijnranken. Niet zo gek dus dat je overal in de stad de lekkerste wijnen kunt proeven. Maar één van de leukste dingen om te doen in Ptuj is een bezoek brengen – én wijn drinken – in de oudste wijnkelder van de stad. De Ptuj Wine Cellar is gevestigd in het Minorietenklooster aan de rand van de stad en werd al in 1239 aangelegd.

Terme Ptuj

Hoewel de stad zeker niet één van de populairste bestemmingen in Slovenië is, is de stad toch erg bekend. En niet zozeer vanwege haar historische stadskern, maar vooral vanwege Terme Ptuj. Deze Terme bestaat uit een gigantisch waterpark met waterglijbanen en diverse zwembaden. Maar het belangrijkste is het thermale water dat erg goed schijnt te zijn voor lichaam en geest.

Carnaval in Ptuj

Wist je dat er in Slovenië volop carnaval wordt gevierd? Ptuj staat bekend als carnavalshoofdstad van Slovenië en trekt jaarlijks maar liefst 100.000 bezoekers. Carnaval in Ptuj – Kurentovanje in het Sloveens – vindt plaats ieder jaar plaats in februari en is hét event van het jaar. Maar het carnaval is niet helemaal zoals wij gewend zijn. Hier trekken inwoners namelijk massaal de straat op verkleed als demonen (een soort schapenvacht lijkt het). Deze kostuums zie je dan ook overal in het land terug. Mocht je dus de optie hebben om het oosten van Slovenië in februari te bezoeken, dan zeg ik doen!

Bezienswaardigheden in Ptuj op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.