Wat te doen in Celje in Slovenië

Wat te doen in Celje in Slovenië: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Slovenië is een land dat bestaat uit weinig grote steden. De enige steden met meer dan 100.000 inwoners zijn de hoofdstad Ljubljana en de tweede stad van het land, Maribor. Toch vind je verspreid door het land nog een aantal steden die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een vakantie in Slovenië. Eén van deze steden is Celje, een stad die strategisch is gelegen tussen Ljubljana en Maribor. Maak jij een mooie rondreis door het oosten van Slovenië dan wil je deze stad zeker bezoeken. Wat te doen in Celje in Slovenië? Wij delen de beste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Celje.

Het kasteel van Celje

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Celje is het imposante kasteel. Het kasteel van Celje is zelfs het grootste middeleeuwse kasteel van Slovenië. Hoewel het kasteel tegenwoordig een ruïne is, werd het vroeger bewoond door belangrijke figuren, zoals de graven van Celje. In 1456 werd de laatste graaf vermoord en werd het kasteel overgenomen door de Habsburgers. Vanuit het centrum van de stad is het kasteel van Celje te voet te bereiken middels een wandeling van ongeveer anderhalf uur. Geen zin om te lopen? Tijdens het hoogseizoen is het ook mogelijk om de bus te pakken. Deze vertrekt ieder uur vanaf het busstation. De voornaamste reden voor een bezoek aan Celje Castle is toch wel het imposante uitzicht dat je hebt over de stad en omgeving.

Kasteel van Celje
  • De entreeprijs voor het kasteel bedraagt €7 per persoon voor volwassenen.
  • Voor kinderen van 6 tot 15 jaar betaal je €5 per persoon.
  • Kinderen tot en met 5 jaar kunnen gratis mee naar binnen.
  • Ga je met de auto naar het kasteel? Deze kun je gratis parkeren.
  • Meer informatie vind je op deze website.
  • Het kasteel van Celje is iedere dag van het jaar geopend. Hieronder vind je meer informatie over de openingstijden.
Juni, juli en augustus09.00 tot 21.00 uur
Mei en september09.00 tot 20.00 uur
April09.00 tot 19.00 uur
Maart en oktober09.00 tot 18.00 uur
Februari en november09.00 tot 17.00 uur
December en januari10.00 tot 16.00 uur

Relaxen in het stadspark Mestni Park

Celje is gelegen aan de rivier de Savinja en pal aan deze rivier is een heerlijk, rustig stadspark te vinden. Mestni Park ligt pal aan de rivier en je vindt hier onder andere een speeltuin, restaurant en diverse, fonteinen en heerlijke plekken om te zitten.

Savinja rivier

Struinen door het autovrije centrum

Eén van de fijnste dingen aan de compactheid van de stad is het feit dat een groot gedeelte van het centum compleet autovrij is. Net als in andere steden in Slovenië vind je hier prachtige, kleurrijke gebouwen en sfeervolle pleinen. Een aantal van de mooiste gebouwen om te bezoeken zijn onder andere Celje Hall, het overheidsgebouw en de diverse kleinere kerken. Al wandelend door Celje zul je prachtige plekjes tegen komen.

Centrum
Autovrije stadscentrum

De Abdijkerk van St. Daniël

In het centrum zijn een aantal prachtige kerken te bewonderen. De meest bijzondere is de Abdijkerk van St. Daniël die ook bekend staat als de kathedraal van Celje. De kerk is gebouwd tijdens de veertiende eeuw en kun je gratis bezoeken. Binnen zijn met name de fresco’s uit de vijftiende eeuw prachtig.

Het Regionaal Museum

In de stad zijn een aantal musea te bezoeken, waaronder het Regionaal museum. Dit museum bestaat uit een twee locaties waarvan het hoofdgebouw zich aan de Savinja rivier bevindt. Je leert hier – in het Engels – alles over de geschiedenis van de stad.

Wat te doen in Celje in Slovenië

Praktische tips en informatie voor een bezoek aan Celje

  • Celje is een kleine stad met zo’n 40.000 inwoners. De stad is gemakkelijk in een dag te voet te ontdekken.
  • Overnachten in Celje? In de stad zijn een aantal fijne hotels gevestigd die ideaal zijn voor je stedentrip. Aanraders zijn bijvoorbeeld Hotel Grande, Hotel Evropa of MCC Hostel.
  • Vanuit de stad kun je ook gemakkelijk – met eigen vervoer of het openbaar vervoer – een bezoek brengen aan steden als Ljubljana, Ptuj, Maribor en Zagreb in Kroatië.
  • Reis je met een camper door Slovenië? In Ptuj vind je twee camperplaatsen. Wij kozen voor de camperplaats Area Sosta Camper Celje (Park4Night ID #45769). Deze camperplaats ligt naast de sporthal en vlakbij de Savinja rivier. Vanaf hier loop je binnen een paar minuten het centrum in.

Bezienswaardigheden in Celje op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locatie van Celje in Slovenië terug. Daarnaast hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden ook aangegeven op de kaart.