Triglav National Park

Reizen met de camper door Slovenië: Tips, regels & handige informatie

Geüpdatet op

Slovenië is – mede dankzij haar compactheid – een geweldige bestemming voor je volgende camperreis. Het land is enorm veelzijdig waardoor je tijdens een korte periode kunt genieten van de bergen, heuvels, sfeervolle steden en dorpen, prachtige natuur én zelfs de Adriatische kust. Wil jij gaan reizen met de camper door Slovenië dan is het wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. In dit artikel delen we handige tips met betrekking tot regels in Slovenië waar je rekening mee moet houden tijdens je camperreis door Slovenië.

Wildkamperen in Slovenië

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Nee, wildkamperen in Slovenië is niet toegestaan. Duidelijker nog, wildkamperen in Slovenië is zelfs per wet verboden en er staan behoorlijke boetes op die in Nationale Parken zelfs op kunnen lopen tot €1000. Toch lijkt de politie op veel plekken – buiten Nationale Parken – soms een oogje dicht te knijpen. In Ljubljana sliepen wij namelijk een nacht op een parkeerterrein naast het Tivoli Park met een stuk of acht andere campers. Hier parkeren is in het weekend gratis en doordeweeks ook spotgoedkoop. We waren op de hoogte van de regels met betrekking tot wildkamperen in Slovenië, maar toen zelfs de politie langs reed en niets deed durfden we het wel aan.

Dit betekent zeker niet dat we je willen aanmoedigen om te gaan wildkamperen. We delen enkel onze eigen ervaring. Ga je net als wij voor deze optie, zorg er dan wel altijd voor dat je geen kampeergedrag vertoont. Dit betekent dat je geen tafels en stoelen buiten plaatst en ook zeker je luifel niet uitklapt.

Campings en camperplaatsen

Hoewel wildkamperen in Slovenië dus helaas verboden is, zijn er gelukkig meer dan genoeg opties voor het goedkoop overnachten tijdens je camperreis door Slovenië. Net als met camperreizen naar andere bestemmingen raad ik je aan om voor je reis de app Park4Night op je telefoon te installeren. Via deze app vind je namelijk informatie over fijne camperplaatsen en campings die getipt worden door andere camperaars en vanlifers.

Zo zul je zien dat er best wat officiële camperplaatsen aanwezig zijn in Slovenië. Het enige waar je rekening mee moet houden is het feit dat met name het westen van Slovenië razend populair is en dat de keuze hier een stuk minder is. Reis je echter naar het onbekendere oosten van Slovenië dan zul je zien dat de keuze steeds ruimer wordt. Zo sliepen wij gratis – of heel goedkoop – op een aantal hele fijne plekken in het land. Hieronder vind je onze twee favoriete camperplaatsen in Slovenië:

  • Camperplaats in Maribor bij restaurant Gostilna Koblarjev Zaliv aan de rivier de Drau. Je kunt hier heerlijk eten in het restaurant, je water vullen en legen en heerlijk slapen. Bij het water vullen staat een box waar je een fooi achter kunt laten.
  • In het dorp Prebold, iets ten oosten van Celje, sliepen wij gratis op een fijne camperplaats vlakbij het lokale buitenzwembad. Water vullen en legen is hier ook mogelijk. Klik hier voor de exacte locatie.
  • Ook steden als Ptuj en Celje beschikken over een (betaalde) camperplaats.
Reizen met de camper door Slovenië - Camperreis in Celje
Parkeerplaats Ljubljana Tivoli Park

Camper huren voor een camperreis door Slovenië

Beschik je zelf helaas niet over een camper, maar wil je wel graag een toffe camperreis door Slovenië maken? Gelukkig kun je tegenwoordig relatief gemakkelijk een camper huren waarmee je het prachtige Slovenië kunt gaan ontdekken. Goboony beschikt over een ruim aanbod campers in Europa die je huurt van particulieren. Zo kun je ook zonder eigen camper genieten van het camperleven.

Vind je het lastig om zelf een camperreis voor te bereiden en huur je liever niet op bovenstaande manier een camper? Dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid om een complete camperreis te boeken via Travelhome.

De staat van de wegen

Rij je over de snel- en autowegen in Slovenië dan zul je zien dat de staat van de wegen aardig vergelijkbaar is met de wegen in West-Europa. Wanneer je van deze hoofdwegen af gaat zul je echter merken dat de staat van de wegen in Slovenië helaas niet overal top is. Gaten en hobbels zul je regelmatig tegenkomen. Ook bestaat een groot gedeelte van het westen van Slovenië uit bergen, de Julische Alpen of de Sloveense Alpen. Hier is het belangrijk om te weten dat verkeer dat omhoog gaat altijd voorrang heeft op verkeer dat naar beneden gaat mocht de weg te smal worden. Al met al is reizen met een camper door Slovenië enorm goed te doen.

LEESTIP: Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden & plekken in Slovenië om te bezoeken tijdens je camperreis.

Triglav National Park

Tolwegen

Wil je gebruik maken van de snelwegen in Slovenië dan is het belangrijk om een tolvignet aan te schaffen. Een tolvignet voor Slovenië kun je online aanschaffen of bij een benzinestation, postkantoor of kiosk in één van de buurlanden of het land zelf. Je hebt de keuze uit een tolvignet met een geldigheid van zeven dagen, één maand of één jaar. Let wel goed op dat je het juiste vignet koopt. Voor reizen met een camper moet je namelijk een ander tolvignet aanschaffen dan voor een autovakantie.

Reis je in een camper die zwaarder is dan 3500 kilogram dan kun je niet zo gemakkelijk een tolvignet aanschaffen. Je moet dan namelijk beschikken over een On Board Unit van DarsGO. Hier vind je meer informatie over dit systeem.

LET OP: Reis je door de Karawankentunnel van of naar Oostenrijk dan moet je nog extra tol betalen en is je tolvignet niet geldig. De prijs voor de Karawankentunnel voor een camper is €7,60 (2022).

Dit moet je verplicht bij je hebben tijdens een camperreis door Slovenië

Qua verkeersregels verschillen de regels in Slovenië niet met de verkeersregels in Nederland. Wel is het belangrijk en verplicht om een aantal dingen altijd in je camper aanwezig te hebben:

  • Reservelampen
  • Een EHBO-doos
  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidsvesten voor alle inzittenden.

Wat is de beste reistijd voor reizen met de camper door Slovenië?

Slovenië is het gehele jaar een prachtige reisbestemming. Ook voor een toffe camperreis. Toch raden wij met name het voor- en najaar en de zomermaanden aan voor reizen met de camper door Slovenië. Tijdens deze maanden heb je de beste kans op mooi weer, hoef je niet bang te zijn voor sneeuw in de bergen en is de natuur op haar mooist. Zelf reisden wij in juli en oktober door Slovenië en beide keren genoten we volop van al het moois dat het land te bieden heeft.