Goedkope steden in Europa - Boedapest

Tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Boedapest

Geüpdatet op

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, is als je het ons vraagt één van de leukste bestemmingen voor een stedentrip in Europa. De stad is opgedeeld in twee delen die beide aan de andere kant van de rivier de Donau liggen, Boeda en Pest. En niet alleen Boeda en Pest, maar ook de vele, verschillende stadswijken van de stad hebben allen hun eigen karakter. Dit zorgt ervoor dat je je tijdens je stedentrip Boedapest geen moment hoeft te vervelen. De stad barst van de bijzondere bouwwerken en monumenten, maar staat ook bekend als één van de meest sfeervolle steden in Europa. In dit artikel delen we onze tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Boedapest in Hongarije.

Extra tip: Wil jij tijdens je stedentrip veel bezienswaardigheden in Boedapest bezoeken en gebruik maken van het openbaar vervoer? Denk dan eens aan het aanschaffen van een Boedapest Card. Met deze kaart krijg je gratis toegang tot verschillende bezienswaardigheden, kortingen en kun je gebruik maken van het openbaar vervoer.

Bezoek één van de Ruin Bars in Boedapest

Dat Boedapest één van de hipste steden van Europa is zal vooral blijken wanneer je rondloopt door de Joodse wijk. Maar wat de stad écht uniek maakt zijn de diverse Ruin Bars die je verspreid door de stad kunt bezoeken. Een Ruin Bar is een hippe bar die is gevestigd in een oud, leeg en verlaten gebouw, in een ‘ruïne’ dus. Het concept Ruin Bars is helemaal uitgegroeid en deze barretjes zijn dan ook de plek om naartoe te gaan voor een drankje en/of een dansje tijdens de avonduren. Een aantal van de leukste en meest populaire Ruin Bars in Boedapest zijn Szimpla Kert, Koleves Kert en Racskert. Wij bezochten al deze bijzondere plekken en kunnen wel stellen dat Szimpla Kert onze favoriet is.

Szimpla Kert Boedapest
Koleves Kert

Street art spotten in de Joodse Wijk

De Joodse wijk – Erzsébetváros in het Hongaars – is één van onze favoriete wijken in Boedapest en dat is niet alleen vanwege de gezellige Ruin Bars. Je kunt hier namelijk ook uren rondslenteren en telkens weer je ogen uitkijken. Je kunt hier zonder al te veel moeite te hoeven doen een aantal van de mooiste street art werken in de stad bewonderen. De Joodse wijk in Boedapest is ook dé plek waar je moet zijn als je op zoek bent naar gezelligheid en hippe bars en restaurants. Eén van de leukste dingen om te doen in Boedapest is street art spotten in de Joodse wijk.

Street food eten bij Street Food Karavan

Nu je toch in de Joodse wijk bent raad ik je zeker aan om een hapje te gaan eten bij Street Food Karavan. Karavan is een hippe hotspot in de stad dat eigenlijk een groot openluchtrestaurant is met verschillende kraampjes. Je kunt hier lokale gerechten proberen, zoals goulash en lángos, maar ook diverse andere wereldgerechten, zoals (vegetarische) burgers, pizza en curry’s. Karavan opent iedere dag om 11.30 uur haar deuren.

Street Food Karavan Boedapest

Bezoek de Grote Synagoge in de Joodse wijk

De Joodse wijk barst van de gezelligheid, maar het is ook een wijk met een tragische geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot gedeelte van de wijk namelijk totaal verwoest en veranderde de wijk in een ghetto. Gelukkig zijn een aantal belangrijke bouwwerken, zoals de Grote Synagoge overeind gebleven. De Grote Synagoge van Boedapest is de grootste synagoge van Europa. Tijdens je bezoek aan de synagoge is het belangrijk dat je schouders en knieën bedekt zijn. De beste manier om de Grote Synagoge te bewonderen is door een rondleiding met gids te boeken.

Grote Synagoge Boedapest

Ga relaxen in één van de badhuizen

Behalve om de Ruin Bars staat Boedapest ook bekend om haar vele badhuizen. Tijdens je citytrip Boedapest moet je daarom zeker minimaal één van de badhuizen in de stad bezoeken. In totaal vind je verspreid door de stad maar liefst 31 thermische badhuizen. Het bekendste badhuis is het imposante en luxe Széchenyi badhuis. Zelf brachten wij tijdens onze stedentrips een bezoek aan het Gellért badhuis (3800 HUF per persoon) en de Lukács termen. De badhuizen in Boedapest zijn de beste plekken om helemaal ontspannen je stedentrip af te sluiten óf te starten.

BESPAARTIP: Met de Budapest Card krijg je gratis toegang tot de Lukács termen.

Lukács termen

Sint-Stefanusbasiliek

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Boedapest die je wat mij betreft niet over mag slaan tijdens je stedentrip is de imposante Sint-Stefanusbasiliek. De basiliek is zonder twijfel één van de mooiste kerken in Europa die wij bezochten en het is zelfs het hoogste gebouw in Boedapest dankzij haar honderd meter hoge koepel. Al in 1851 werd gestart aan de bouw. Het is belangrijk dat je gepast gekleed bent en geen hoofddeksel draagt.

 • De Sint Stefanus basiliek is iedere maandag gesloten.
 • Van dinsdag tot en met zaterdag kun je de basiliek bezoeken tussen 9.00 en 17.45 uur.
 • Op zondag is de basiliek geopend van 13.00 uur tot 17.45 uur.
 • Tickets voor de Sint-Stefanusbasiliek kun je aanschaffen in het kantoor rechts van de kerk (volg de pijlen).
 • De entreeprijs voor de basiliek bedraagt 1200 HUF (ongeveer €3) per persoon.
 • Het is ook mogelijk om je bezoek aan de basiliek te combineren met een bezoek aan de koepel van af waar je een geweldig uitzicht over de stad hebt.

Het Parlementsgebouw

Als je het hebt over een stedentrip Boedapest dan zul je het al snel hebben over het enorme Parlementsgebouw. Dit gigantische gebouw met een lengte van 268 meter en breedte van 118 ligt pal aan de rivier de Donau. Het is het grootste parlementsgebouw van Europa en zeker indrukwekkend om te bewonderen. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar de binnenkant met haar 691 kamers? Boek dan een rondleiding door het Parlementsgebouw.

Extra Boedapest tip: Boedapest is een gigantische stad met ruim 1.7 kilometer en dat betekent dat het onmogelijk is om de gehele stad te voet te ontdekken. Natuurlijk is het mogelijk om gebruik te maken van het openbaar vervoer (liefde voor de trams en metro’s), maar ook fietsen in Boedapest is een geweldige optie om de stad te leren kennen. De tofste manier om dit te doen is door een fietstour door Boedapest te boeken met een Nederlandse gids.

In Memoriam

Onder het plein voor het Parlementsgebouw vind je één van de – volgens ons – meest indrukwekkende musea in Boedapest. In Memoriam 1956 is een kleine exhibitie die helemaal gratis te bezoeken is. In het kleine museum lees je alles over de heftige Hongaarse opstand in 1956 waarbij verschillende mensen om het leven kwamen. In Memoriam is iedere dag geopend van 10.00 tot 14.00 uur en van 14.45 uur tot 18.00 uur.

In Memoriam

Sta stil bij de schoenen langs de Donaukade

Vlakbij het Parlementsgebouw en het bijzondere In Memoriam vind je nog een indrukwekkende stad in de plek. Pal aan de Donaukade vind je namelijk een herdenkingsmonument. Verschillende metalen schoenen herinneren je aan het feit dat op deze plek in 1944 talloze Joden zijn doodgeschoten. De schoenen staan symbool voor het feit dat eerst de schoenen uitgetrokken moesten worden.

schoenen langs de Donaukade

Bewonder de bruggen over de Donau

De Donau is de rivier die de stad Boedapest in twee delen splits, namelijk Boeda en Pest. Boeda is het relatief bergachtige gebied waar je prachtige wandelingen kunt maken en onder andere het Castle District vindt. Aan de andere kant van de rivier ligt Pest, het levendige gedeelte met het Parlementsgebouw en de levendige Joodse Wijk. Beide delen van de stad zijn door middel van verschillende bruggen met elkaar verbonden. Met name de Vrijheidsbrug en de Kettingbrug (de oudste brug van de stad) zijn prachtig.

Vrijheidsbrug in Boedapest

Maak een wandeling naar Gellért Hill

In het stadsdeel Boeda dat relatief bergachtig is, kun je een geweldige wandeling maken naar de top van de Gellért Hill. De Gellert Hill, oftewel de Gellértberg, is 234 meter hoog en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de rivier de Donau, de bruggen en het stadsgedeelte Pest. De wandeling naar de top is goed aangegeven en onderweg kun je op verschillende plekken op adem komen genieten van prachtige uitzichten.

De Burcht van Boeda – Buda Castle

De Burcht van Boeda is een imposant kasteelcomplex dat is gebouwd op een heuvel en wordt door de Kettingbrug met de rest van de stad verbonden. De burcht doet tegenwoordig dienst als museum, maar je kunt er ook een prachtige wandeling maken door de tuinen en genieten van de uitzichten.

TIP: De Burcht van Boeda is te bereiken met een funicular die je in een paar seconden naar boven brengt. De rij voor de funicular is echter vaak lang en de prijs is behoorlijk aan de hoge kant. Wil je niet helemaal naar boven lopen, maar ook niet met de funicular gaan? Ga dan bij de Castle Garden Bazaar naar binnen en stap gratis in de lift.

Fisherman’s Bastion

Eén van de imposante wijken in het stadsdeel Boeda is het Castle District, oftewel Castle Hill. Dit is de wijk waar je een aantal eeuwenoude en populaire Boedapest bezienswaardigheden kunt bewonderen. Eén daarvan is het Fishermans Bastion, oftewel het Vissersbastion. Het Vissersbastion is iedere dag, 24 uur per dag, gratis te bezoeken en is één van de mooiste plekken van de stad. Het bastion is namelijk gebouwd boven het kasteel van Boedapest vanaf waar je spectaculaire uitzichten hebt over de stad.

Vissersbastion
Visserbastion, één van de mooiste bezienswaardigheden in Boedapest

De Matthiaskerk

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in het Castle District is prachtige Matthiaskerk die is gebouwd naar het Vissersbastion. Het bijzondere aan de kerk is dat het lange tijd – tijdens de overheersing van de Ottomanen – dienst heeft gedaan als moskee. Tegenwoordig is het – vooral vanwege haar prachtige dak – één van de mooiste kerken in Boedapest. Je kunt de kerk iedere dag van de week bezoeken.

Matthiaskerk
Matthiaskerk in boedapest

Shoppen in de Grote Markthal

Een stedentrip is wat ons betreft niet compleet zonder te hebben geshopt. En met shoppen bedoel ik lokale producten shoppen, en niet naar de H&M gaan. In Boedapest moet je zeker een bezoek brengen aan de Grote Markthal. De Grote Markthal in Boedapest bestaat uit drie verdiepingen en je kunt hier de lekkerste Hongaarse producten aanschaffen.

 • De Grote Markthal opent iedere dag om 6.00 uur haar deuren.
 • Op maandag sluit de hal om 17.00 uur en op zondag om 15.00 uur. De overige dagen is de Grote Markthal geopend tot 18.00 uur.

Relaxen op het groene Margaretha Island

Als het gaat over Boedapest dan gaat het vaak over de twee stadsdelen, Boeda en Pest. Maar tussen deze twee stadsdelen in ligt nog een bijzonder stukje Boedapest. Je kunt hier namelijk een bezoek brengen aan het groene Margarethe Island. Dit is de plek om ultiem te relaxen. Tijdens de zomermaanden vinden hier daarnaast regelmatig evenementen plaats.

Bezienswaardigheden in Boedapest op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.

Praktische informatie en tips voor je stedentrip Boedapest

Ben jij er over uit en wil je ook alle bovenstaande bezienswaardigheden in Boedapest gaan ontdekken? Hieronder vind je nog wat handige, praktische informatie en tips voor het plannen van je stedentrip.

Vliegen naar Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en vanaf Nederland en België is de stad gemakkelijk te bereiken. Een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar de stad duurt ongeveer twee uur. De prijzen voor vliegtickets naar Boedapest kun je hier vergelijken.

De beste manier om de stad te ontdekken

Boedapest is een gi-gan-tische stad en dat betekent dat je regelmatig gebruikt zult willen maken van het openbaar vervoer om alle wijken van de stad te kunnen ontdekken. De leukste manier om dit te doen is door een ritje te maken in tram 2. Deze lijn rijdt langs een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zoals het parlementsgebouw en de Kettingbrug. Een single ticket voor de tram in Boedapest kost 350 HUF (€0,88). Het is ook mogelijk om een dagkaart aan te schaffen.

Ontdek Boedapest op de fiets

Heb je genoeg gelopen en gebruik gemaakt van het openbaar vervoer? Ga dan voor een toffe fietstour door Boedapest met gids. Op deze manier leer je de stad nóg beter kennen. Een fietstour kun je hier boeken.

Tram in Boedapest

Waar te verblijven

Zoals gezegd is de stad extreem groot en dat betekent dat de keuze aan accommodaties ook reuze is. Waar je wilt verblijven in de stad is erg persoonlijk. Zelf vinden wij de Joodse Wijk de gezelligste wijk van de stad, maar ik kan me ook voorstellen dat je het hier wat te druk vindt.

Reis je met een camper door Hongarije en ben je op zoek naar een plek in de stad om te overnachten? Wij verbleven vijf nachten op Haller Camping ten zuiden van de stad. Vanaf hier reis je gemakkelijk met de tram naar het centrum. Tijdens het hoogseizoen betaalden wij 8200 HUF (ruim €20) per nacht (exclusief stroom).

Veelgestelde vragen over Boedapest

 • Wat is de beste reistijd voor Boedapest?

  De beste reistijd voor een stedentrip Boedapest zijn de maanden april tot en met oktober. Houd er echter rekening mee dat het tijdens de zomermaanden extreem kan worden in de stad. Zelf wandelden wij met temperaturen van 37 graden door de stad in augustus.

 • Hoeveel dagen voor Boedapest?

  Boedapest is een gigantische stad en daarom raad ik je aan om minimaal drie volle dagen in te plannen voor je stedentrip. Heb je minder lang de tijd dan raad ik je aan om gebruik te maken van de Hop On – Hop Off bus zodat je toch alle bezienswaardigheden kunt bewonderen.