Parlementsgebouw Boedapest

Dit zijn de leukste wijken in Boedapest + tips voor waar te verblijven

Geüpdatet op

Vraag je ons naar onze favoriete stedentrip bestemmingen in Europa, dan zullen we zeker de Hongaarse hoofdstad Boedapest noemen. De stad barst van de historische bezienswaardigheden, gezellige barretjes en restaurants, relaxte badhuizen en prachtige natuur. Maar wat zijn de leukste wijken van Boedapest om te verblijven? En welke bezienswaardigheden in de verschillende wijken wil je echt bezocht hebben? Wij gingen een paar dagen op ontdekkingen in de stad en delen onze tips voor de leukste wijken van Boedapest met je.

Boedapest is opgedeeld in 23 districten die geen naam, maar een nummer hebben. District één tot en met 23 dus. Hoe dichter bij het centrum, hoe lager het cijfer van de wijk is. Daarnaast is de stad opgedeeld in twee stadsdelen, Boeda en Pest. Beide stadsdelen liggen aan een andere zijde van de rivier de Donau. Het stadsdeel Boeda is onderverdeeld in zeven districten. Aan de Pest zijde kun je zestien districten bezoeken.

Erzsébetváros: De Joodse wijk van Boedapest

De wijk die met stip bovenaan ons lijstje met leukste wijken in Boedapest staat is de wijk Erzsébetváros. De wijk Erzsébetváros staat ook wel bekend als de Joodse wijk en District zeven. Hoewel de wijk tegenwoordig bekend staat als één van de hipste wijken van Boedapest, kun je het district ook op een andere manier leren kennen. De Joodse wijk werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot gedeelte verwoest waarna de wijk in een ghetto veranderde. Plan je op dit moment je stedentrip Boedapest dan moet je vooral een bezoek brengen aan de wijk Erzsébetváros voor een bezoek aan de Grote Synagoge, het spotten van street art en het bezoeken van één van de vele gezellige ruin bars. De Joodse wijk is namelijk één van de gezelligste wijken in Boedapest.

Accommodaties in Erzsébetváros

Leukste wijken van Boedapest: Erzsébetváros

Extra Boedapest tip: Ben je van plan om tijdens je stedentrip meerdere attracties en bezienswaardigheden te bezoeken? Schaf dan een Budapest Card aan en ontvang hoge korting + gratis entree op verschillende locaties. Je kunt kiezen uit verschillende kaarten met allen een eigen geldigheidsduur, van 24 tot 120 uur. De Budapest Card kun je hier aanvragen.

De hippe wijk Józsefváros

Ten zuiden van de Joodse wijk Erzsébetváros vind je nog een wijk die upcoming en enorm hip is. De wijk Józsefváros, oftewel District acht, barst van de gezelligheid en is vooral tijdens de avonduren leuk om te bezoeken. Je kunt aan alles merken dat Józsefváros één van de wijken van Boedapest is waar de lokale jeugd graag samen komt.

Accommodaties in Józsefváros

Várkerület: Het kasteeldistrict

Van het hippe Boedapest gaan we naar het historische Boedapest. Várkerület is zonder twijfel één van de mooiste wijken van Boedapest, maar is in niets te vergelijken met de eerder genoemde wijken. In het district vind je een aantal van de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van Boedapest. Zoals het Burchtpaleis en het Vissersbastion. Vanwege deze bezienswaardigheden is het kasteeldistrict Várkerület ook meteen één van de drukstbezochte wijken van Boedapest. Prachtig dus, maar niet de wij om naartoe te gaan als je op zoek bent naar hidden gems in Boedapest.

Extra tip: Wil je Boedapest op een toffe, unieke manier ontdekken? Boek dan een fietstour via Bajabikes en ontdek de stad op de fiets met een Nederlands sprekende gids.

Lipótváros: Het historische centrum van Boedapest

Tijdens je stedentrip is er natuurlijk één wijk in Boedapest in het bijzonder die je niet mag missen en dat is het historische centrum. Dit gedeelte van de stad staat bekend als District V en je vindt hier een aantal van de belangrijkste bouwwerken van de stad, zoals de Sint-Stefanusbasiliek en het imposante Parlementsgebouw aan de Donau. Ik raad je dan ook aan om je stedentrip te starten met een wandeling door deze wijk.

Accommodaties in het historische centrum

Parlementsgebouw Boedapest

De leukste wijken van Boedapest op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van de leukste wijken van Boedapest terug.