Roadtrip Balkan Tips: Kroatië

Met deze tips ga je onbezorgd roadtrippen door de Balkan

Geüpdatet op

De Balkan is een prachtige regio in het zuidwesten van Europa en bestaat uit de landen Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Griekenland, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië en het Europese gedeelte van Turkije. Wil jij een toffe roadtrip door de Balkan maken met je eigen auto? Dan heb je vast wat aan onderstaande tips met betrekking tot tolvignet, regels voor winterbanden en sneeuwkettingen en informatie over welke producten je verplicht in je auto moet hebben. Zo ga je goed voorbereid op pad naar één van de mooiste regio’s ter wereld en wordt je autovakantie naar de Balkan gegarandeerd een succes.

Roadtrip Balkan tips

De Balkan is wat ons betreft één van de mooiste regio’s ter wereld en is uitstekend te ontdekken met een eigen auto (of huurauto). Voor alle landen in de Balkan hoef je als Nederlander of Belg geen visum aan te vragen. Wel zijn er andere praktische zaken waar je rekening mee dient te houden bij het voorbereiden van een Balkan roadtrip. Voor een aantal landen dien je voordat je de grens oversteekt een tolvignet aan te schaffen. In andere landen is het verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben en bij weer andere landen dien je op veel trajecten tol te betalen. Hieronder vind je alle informatie hierover vermeld per land.

Roadtrip Albanië

Albanië is één van onze favoriete landen in Europa. Het land is extreem goedkoop (volgens onderzoek het goedkoopste land in Europa), de mensen zijn super vriendelijk, de landen hebben een rauw randje en de natuur is geweldig. Een roadtrip door Albanië is dan ook fantastisch.

De wegen en tol in Albanië

Voor een autovakantie naar Albanië hoef je vooraf geen tolvignet aan te schaffen. In Albanië zijn überhaupt geen tolwegen te vinden. Houd er dan ook rekening mee dat de wegen over het algemene niet in heel goede staat zijn. Het wordt daarom afgeraden om na zonsondergang nog te rijden. Er staan regelmatig zomaar schapen, koeien en ezels op de weg en de wegen zijn slecht verlicht. Op autowegen in Albanië mag nooit harder gereden worden dan 110 kilometer per uur.

Wat moet verplicht mee in de auto in Albanië?

In Albanië is het verplicht om een gevarendriehoek en een verbanddoos in de auto te hebben. Albanië is één van de armste landen in Europa en beschikt niet over een nationale wegenwacht zoals wij de ANWB kennen. Auto onderdelen zijn daarnaast vaak lastig te verkrijgen. Aangeraden wordt daarom om belangrijke gereedschappen en een krik mee te nemen.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Albanië

 • Rijden met licht aan is altijd verplicht.
 • In Albanië zijn winterbanden niet verplicht. Wel worden winterbanden aangeraden bij winterse omstandigheden.
 • In Albanië is het verplicht om van 1 november tot en met 30 april goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Lees hier al onze artikelen over Albanië.

Roadtrip Balkan tips: Albanië
Roadtrip Balkan Tips: Albanië

Roadtrip Bosnië-Herzegovina

Bosnië-Herzegovina is één van de landen waar wij doorheen reisden tijdens onze roadtrip in het najaar van 2018. Het is een vrij onontdekte bestemming, maar heeft onwijs veel te bieden, zoals prachtige nationale parken met de mooiste watervallen, authentieke steden en het land barst van de geschiedenis en cultuur. De littekens van de Bosnische burgeroorlog zijn nog overal te zien.

De wegen en tol in Bosnië-Herzegovina

Wie een roadtrip wil maken door Bosnië-Herzegovina hoeft vooraf geen tolvignet aan te schaffen. Wel zijn er in Bosnië-Herzegovina een aantal tolwegen waarvoor ter plekke tol betaald dient te worden met contant geld of een geldige creditcard. De tarieven verschillen per traject. Bekijk hier de actuele tarieven. De wegen in Bosnië-Herzegovina zijn over het algemeen een stuk beter dan wij vooraf dachten en het verkeer is vrij goed geordend. Op autosnelwegen mag in Bosnië-Herzegovina nooit harder gereden worden dan 130 kilometer per uur. Wij hebben echter altijd gekozen voor ‘snelwegen en tolwegen vermijden’ aangezien je dan langs de mooiste plekken komt.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Bosnië-Herzegovina?

In Bosnië-Herzegovina is het verplicht om een hoop producten in de auto mee te nemen. De praktijk leert echter dat hier vrijwel nooit op gecontroleerd wordt. Maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. De volgende dingen moeten verplicht mee in de auto in Bosnië-Herzegovina: Gevarendriehoek, veiligheidshesjes, verbanddoos, sleepkabel, een reservewiel en reservelampen. Voor auto’s die op LPG of aardgas rijden is het daarnaast verplicht om een brandblusser in de auto te hebben.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Bosnië-Herzegovina

 • Het is verboden om iemand op de bijrijdersstoel te vervoeren die onder invloed is van alcohol of drugs. Niet alleen de bestuurder, maar ook de bijrijder dient ten alle tijde nuchter te zijn.
 • In Bosnië-Herzegovina is het het hele jaar door verplicht om – ook overdag – te rijden met de lichten aan.
 • Kinderen tot en met 12 jaar mogen niet voorin de auto zitten.
 • Bestuurders moeten altijd een originele groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs) kunnen laten ziet bij een controle. Hierom wordt vaak gevraagd bij grensovergangen.
 • Van 15 november tot en met 15 april zijn winterbanden verplicht in Bosnië-Herzegovina.
 • Tussen 15 november en 15 april is het verplicht om passende sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Lees hier al onze artikelen over Bosnië-Herzegovina.

Roadtrip Balkan Tips: Bosnië-Herzegovina

Roadtrip Bulgarije

Met de auto zijn we niet neer Bulgarije gereden, maar wel hebben we een aantal jaren geleden een auto gehuurd in Bulgarije om zo meer te zien dan Sunny Beach waar we verbleven. De wegen zijn over het algemeen prima in het land.

De wegen in tol in Bulgarije

Voordat je Bulgarije binnenrijdt is het verplicht om een tolvignet voor Bulgarije aan te schaffen. Dit kan bij de grotere benzinestations en postkantoren in het land zelf en in de grensgebieden in buurlanden. Je kunt kiezen uit een weekvignet (€8), een maandvignet (€15) of een jaarvignet (€50). Het vignet dient zichtbaar op de voorruit geplakt te worden. Reis je zonder tolvignet door Bulgarije, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot een paar honderd euro.

Over het algemeen zijn de wegen in Bulgarije vrij goed. Op autowegen geldt de maximale snelheid van 130 kilometer per uur, mits er een A wordt aangegeven op de borden. Op deze trajecten geldt een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Bulgarije?

In Bulgarije is het verplicht om een gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser in de auto te hebben. Daarnaast dienen alle inzittenden te beschikken over een veiligheidshesje.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Bulgarije

 • Rijden met winterbanden tijdens winterse omstandigheden is alleen verplicht voor auto’s met een Bulgaars kenteken. Wel wordt het voor andere voertuigen sterk aangeraden om te beschikken over winterbanden.
 • Op sommige trajecten zijn sneeuwkettingen verplicht onder winterse omstandigheden. Dit geldt niet alleen voor voertuigen met een Bulgaars kenteken, maar voor iedereen.

Lees hier al onze artikelen over Bulgarije.

Roadtrip Balkan Tips: Bulgarije

Roadtrip Griekenland

Het is een behoorlijk eind rijden naar Griekenland, maar ook dit land is perfect voor een toffe roadtrip.

De wegen en tol in Griekenland

Voor een roadtrip door Griekenland geldt dat er geen tolvignet aangeschaft hoeft te worden. Wel zijn de meeste snelwegen in Griekenland tolwegen. De tarieven verschillen per traject. De wegen in Griekenland zijn over het algemeen vrij goed. De maximale toegestade snelheid op autosnelwegen is 130 kilometer per uur.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Griekenland?

In Griekenland is het verplicht om een gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser in de auto te hebben. Overige producten, zoals veiligheidshesjes worden aangeraden.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Griekenland

 • In Griekenland kun je als bestuurder een boete krijgen als je niet op de weg let. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je een sigaret rookt, de navigatie instelt of het volume van de radio aanpast.
 • In het centrum van Athene gelden een aantal regels rondom milieuzones. Niet ieder kenteken mag iedere dag door de stad rijden. Auto’s met andere kentekens dan een Griekse vallen niet onder deze regel.
 • Rijden met winterbanden is in Griekenland nooit verplicht.

Lees hier onze artikelen over Griekenland.

Roadtrip Kosovo

Kosovo wordt niet door alle landen in de wereld erkend als een zelfstandig land, maar behoort volgens sommigen nog tot Servië. Wij zien Kosovo echter wel als een zelfstandig land en behandelen Kosovo dan ook apart in dit artikel.

De wegen en tol in Kosovo

In Kosovo zijn geen tolwegen. Onze ervaring is dat de wegen in Kosovo over het algemeen vrij goed zijn. De maximum snelheid op autosnelwegen in Kosovo is 130 kilometer per uur. Op autowegen is dit 110 kilometer per uur.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Kosovo?

Tijdens een roadtrip door Kosovo is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een verbanddoos in de auto te hebben.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Kosovo

 • Ook alle andere personen in de auto mogen geen druppel alcohol hebben gedronken. Zelfs niet de mensen die achterin zitten.
 • In Kosovo is het altijd verplicht om te rijden met de lichten aan.
 • Winterbanden zijn in Kosovo nooit verplicht, maar worden tijdens winterse omstandigheden wel aangeraden.
 • Daarentegen is het van 15 november tot en met 15 maart wel verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in de auto.

Lees hier al onze artikelen over Kosovo.

Roadtrip Balkan Tips: Kosovo

Roadtrip Kroatië

Kroatië is naast Bosnië-Herzegovina één van de landen waar wij doorheen reisden in het najaar van 2018. Kroatië is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders en Belgen en is vanwege de relatief korte afstanden een uitstekende bestemming voor een roadtrip. De prachtige nationale parken, steden met een ligging aan de Adriatische kust (met Split als onze favoriet) en heerlijke klimaat zorgen ervoor dat je Kroatië wel leuk móet vinden.

De maximale snelheid op autosnelwegen in Kroatië is 130 kilometer per uur. Voor bestuurders jonger dan 24 jaar geldt een maximale snelheid van 120 kilometer per uur.

De wegen en tol in Kroatië

Alle snelwegen in Kroatië, met uitzondering van de snelweg rondom de hoofdstad Zagreb, zijn tolwegen. Tol kan contant betaald worden in euro’s of kuna’s of met een creditcard. Er hoeft geen tolvignet aangeschaft te worden. Zelf hebben wij een roadtrip gemaakt door Kroatië van het uiterste noorden (vanaf Umag) tot aan de stad Split in Dalmatië. Wij hebben er telkens voor gekozen om snelwegen en dus tolwegen te vermijden. Hierdoor kom je langs de mooiste plekken.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Kroatië?

In Kroatië is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een verbanddoos en reservelampen in je auto te hebben.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Kroatië

 • Voor bestuurders tot 24 jaar geldt dat ze absoluut geen alcohol mogen drinken.
 • Bestuurder jonger dan 24 jaar moeten op autowegen en autosnelwegen 10 kilometer per uur langzamer rijden dan oudere bestuurders.
 • Alleen van november tot en met maart is het in Kroatië verplicht om ook overdag met de lichten aan te rijden.
 • Van 15 november tot en met 15 april is het rijden met winterbanden in Kroatië verplicht.
 • Ook is het tijdens bovengenoemde periode verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Lees hier al onze artikelen over Kroatië.

Roadtrip Balkan Tips: Kroatië

Roadtrip Macedonië

In de zomer van 2015 maakten wij een fantastische roadtrip door Macedonië, Albanië en Kosovo. In Macedonië zijn vrijwel geen snelwegen. Je hoeft voor Macedonië geen tolvignet aan te schaffen.

De wegen en tol in Macedonië

De meeste wegen zijn tweebaanswegen die van prima kwaliteit zijn. Stukken beter dan in buurland Albanië. Voor een roadtrip door Macedonië hoef je geen tolvignet aan te schaffen. Wel moet er tol betaald worden op een aantal snelwegen (M1, M3 en M4). De maximaal toegestane snelheid op autowegen is 110 kilometer per uur. Voor bestuurders die jonger zijn dan 21 jaar of hun rijbewijs korter dan 2 jaar hebben geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Macedonië

In Macedonië is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een verbanddoos en een sleepkabel in de auto te hebben. Voor auto’s die op LPG of aardgas rijden geldt dat een brandblusser ook verplicht is.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Macedonië

 • Ook bijrijders moeten in Macedonië volledig nuchter zijn. Ben je onder invloed van drugs of alcohol, dan moet je verplicht achterin zitten.
 • Kinderen tussen de 3 en 12 jaar mogen in Macedonië niet voorin zitten.
 • Van 15 november tot en met 15 maart is het rijden met winterbanden in Macedonië verplicht.
 • Auto’s die geen winterbanden hebben moeten tijdens bovengenoemde periode beschikken over sneeuwkettingen.

Lees hier al onze artikelen over Macedonië.

Roadtrip Balkan Tips: Macedonië
Roadtrip Balkan Tips: macedonië

Roadtrip Montenegro

Montenegro het kleinste land in de Balkan en wordt daardoor vaak gecombineerd met één van de andere landen.

De wegen en tol in Montenegro

Roadtrippen door  Montenegro betekent dat je geen tolvignet aan hoeft te schaffen. Montenegro beschikt uberhaupt niet over tolwegen. De enige route waar tol betaald moet worden is voor de Sozinatunnel (€2,50 voor personenauto’s). De maximum toegestade snelheid op autosnelwegen in Montenegro is 100 kilometer per uur.

Wat moet verplicht mee in de auto in Montenegro?

Tijdens een roadtrip door Montenegro dien je verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een verbanddoos en reservelampen in de auto te hebben.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Montenegro

 • Ook de bijrijder mag in Montenegro geen druppel alcohol gedronken hebben.
 • Ook overdag is het verplicht om met de lichten aan te rijden.
 • Kinderen tot en met 11 jaar mogen in Macedonië nooit voorin zitten.
 • Van 15 november tot en met 31 maart zijn winterbanden verplicht in Montenegro.
 • Daarnaast is het tijdens bovenstaande periode verplicht om passende sneeuwkettingen in de auto te hebben.
Roadtrip Balkan tips

Roadtrip Servië

Servië is één van de weinige landen in de Balkan die wij nog niet bezocht hebben, maar daar komt hopelijk volgend jaar verandering in.

De wegen en tol in Servië

Voor een roadtrip door Servië hoef je vooraf geen tolvignet aan te schaffen. Wel moet je op alle autosnelwegen in Servië tol betalen. Het tarief hiervoor verschilt per traject. Er kan betaald worden met dinars, euro’s of creditcard. De maximum snelheid op autosnelwegen is sinds juni 2018 130 kilometer per uur. Bestuurders die korter dan een jaar hun rijbewijs hebben mogen echter tot 90% van de toegestane maximum snelheid rijden.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Servië?

In Servië is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een verbanddoos, een reservewiel en een sleepkabel in je auto te hebben.

Belangrijke verkeersregels en winterbanden in Servië

 • Ook de bijrijder mag in Servië geen alcohol hebben gedronken.
 • Het rijden met lichten aan is in Servië altijd verplicht.
 • Kinderen van 3 tot en met 11 jaar mogen niet voorin zitten.
 • Van 1 november tot en met 1 april zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Dit betekent zodra er ijs of sneeuw op de weg ligt.
 • Tijdens dezelfde periode zijn goed passende sneeuwkettingen verplicht om bij je te hebben.
Roadtrip Balkan Tips

Turkije (Europees gedeelte): Regels en praktische informatie

Veel mensen vergeten het, maar ook een gedeelte van Turkije (3%) behoort tot de Balkan. Aangezien de kans vrij klein is dat Nederlanders of Belgen met een auto naar Turkije reizen, sommen we hieronder enkel de belangrijkste verkeersregels en informatie over tol en winterbanden op.

 • Voor een groot gedeelte van de wegen in Turkije is een elektronisch tolvignet verplicht.
 • In Turkije is het verplicht om twee gevarendriehoeken, een verbanddoos, reservewiel en brandblusser in de auto te hebben.
 • Ook wanneer de auto stilstaat mag de bestuurder in Turkije geen telefoon vasthouden.
 • De maximum snelheid op autosnelwegen in Turkije is 120 kilometer per uur.
 • Het is in Turkije niet verplicht om te rijden met winterbanden. Wel wordt dit tijdens de winterperiode aangeraden.
 • In sommige regio’s zijn sneeuwkettingen verplicht tijdens winterse omstandigheden.

Lees hier al onze artikelen over Turkije.

Belangrijke informatie en verkeersregels overige Europese landen

Aangezien je nou eenmaal niet in de Balkan komt zonder eerst door andere landen als Duitsland, Frankrijk en/of Oostenrijk te reizen, hebben we hieronder een handige tabel gemaakt waarin je kunt zien wat je verplicht mee moet nemen in de auto in welke landen. Ook kun je hier zien of je vooraf een tolvignet moet aanschaffen en in welke landen winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn en in welke landen.

TolvignetGevarendriehoekVeiligheidshesjesVerbanddoosBrandblusserReservelampenReservewielSleepkabelAlcoholtesterWinterbandenSneeuwkettingen
Albanië1 nov – 30 apr
Bosnië-HerzehovinaLPG/aardgas15 nov – 15 apr15 nov – 15 apr
BulgarijeWinterse omst.
Griekenland
Kosovo15 nov – 15 maart
Kroatië15 nov – 15 apr15 nov – 15 apr
Noord-MacodoniëLPG/aardgas15 nov – 15 maart15 nov – 15 maart
Montenegro15 nov – 31 maart15 nov – 31 maart
Servië1 nov – 1 apr1 nov – 1 apr
Turkije2xsommige regio’s
TolvignetGevarendriehoekVeiligheidshesjesVerbanddoosBrandblusserReservelampenReservewielSleepkabelAlcoholtesterWinterbandenSneeuwkettingen
Nederland**********************
België✔*✔*✔*✔*
Duitsland✔*✔*✔*Winterse omst.Wanneer aangegeven
Frankrijk2xWanneer aangegeven
HongarijeWinterse omst.
Italië15 nov – 15 apr15 nov – 15 apr
LuxemburgWinterse omst.
Oostenrijk1 nov – 15 aprWanneer aangegeven
Slovenië✔*✔*15 nov – 15 maart15 nov – 15 maart
ZwitserlandWinterse omst.Wanneer aangegeven

*In veel Europese landen is het voor brildragende bestuurders verplicht om een reservebril in de auto te hebben. Dit is voor Nederlanders (nog) niet het geval, maar dit wordt wel aangeraden.

Heb jij nog aanvullende tips voor een Balkan roadtrip?