Een rij kleden aan een lijn bij een verkoopkraam in Shkodër, Albanië

Balkanlanden: Dit zijn de prachtige landen in de Balkan

Geüpdatet op

De Balkan is een bloedmooie regio in het zuidoosten van Europa die vaak als ongerept en enigszins avontuurlijk wordt beschouwd. Het is één van onze favoriete regio’s in Europa en de laatste jaren wordt de regio steeds populairder onder Nederlanders en Belgen. De Balkan is een schiereiland dat haar naam dankt aan de gelijknamige bergketen de Balkan wat ‘bebost gebergte’ betekent. In dit artikel lees je alles over de mooiste landen in de Balkan. Want waar ligt de Balkan precies en uit welke Balkanlanden kun je eigenlijk kiezen bij het voorbereiden van een rondreis door de Balkan?

Inhoudsopgave:Balkanlanden: Dit zijn de prachtige landen in de Balkan
 1. Wat zijn de Balkanlanden?
 2. Wat kenmerkt de Balkanlanden?
 3. De Balkan op de kaart
 4. Reizen naar de Balkan

Wat zijn de Balkanlanden?

Als er wordt gesproken over de Balkanlanden – dus de landen in de Balkan – dan worden daar onderstaande landen mee bedoelt. Deze landen vallen voor de volle 100% in de regio de Balkan.

 • Kroatië
 • Bosnië en Herzegovina
 • Montenegro
 • Albanië
 • Noord-Macedonië
 • Kosovo
 • Servië
 • Bulgarije

In sommige lijsten zul je nog andere landen in Zuidoost-Europa tegenkomen die worden meegerekend tot de Balkan. En dit kan kloppen. Geografisch gezien wordt namelijk het gebied ten zuiden van de rivieren de Sava en de Donau en tussen de Zwarte- en de Adriatische zee. Landen die ook voor een gedeelte in de Balkan liggen of vanwege taal, religie en cultuur worden meegerekend als Balkanlanden zijn hieronder vermeld.

Een groot gedeelte van de Balkanlanden behoort tot het voormalig Joegoslavië, namelijk; Slovenië, Kroatië, Montenegro, Servië, Kosovo, Noord-Macedonië en Bosnië en Herzegovina.

Bucegi Mountains Roemenië
Balkanlanden - welke landen horen bij de Balkan?

Wat kenmerkt de Balkanlanden?

Hoewel de regio de Balkan voornamelijk geografisch is vastgelegd zijn er veel overeenkomsten te vinden tussen de verschillende landen in de Balkan. Zo wordt in vrijwel ieder Balkanland een Slavische taal gesproken (met uitzondering van Griekenland en Albanië). Ook qua religie lijken de Balkanlanden erg op elkaar. In vrijwel alle landen is een vorm van het Orthodoxe Christendom de meest voorkomende godsdienst. Uitzondering hierop zijn de landen Slovenië en Kroatië waar het grootste deel van de bevolking Katholiek is. Daarnaast vind je in de meeste Balkanlanden (met uitzondering van Slovenië en Kroatië) veel invloeden uit het Midden-Oosten terug. En dat is juist wat zij zo bijzonder vinden aan de Balkan. Tijdens je rondreis door de Balkan ben je in Europa, maar op veel moment waan je je in het Midden-Oosten. Niet zo gek, want jarenlang hebben de Balkanlanden onder Turks bewind gestaan.

Hieronder vind je informatie over alle landen in de Balkan die je tijdens een avontuurlijke rondreis kunt ontdekken.

Kroatië

Hoewel het grootste deel van de Balkan nog vrij onontdekt is, is Kroatië toch zeker één van de populairste vakantiebestemmingen in Europa voor Nederlanders en Belgen. Kroatië ligt op de grens van Midden-Europa met de Balkan en is sinds het einde van de Joegoslavië oorlog steeds populairder geworden. Het land is bloedmooi en beschikt over een fantastisch indrukwekkende kustlijn met verlaten baaien en stranden, kliffen en grotten en paradijselijke stranden. Maar ook het binnenland van Kroatië is geweldig met haar nationale parken, groene gebieden en sfeervolle steden en dorpen. Hier vind je al onze reistips voor Kroatië.

Krka National Park
Kust Kroatië - Balkanlanden

Bosnië en Herzegovina

Eén van de Balkanlanden die ons het meeste heeft verrast is het land Bosnië en Herzegovina. Dit land grenst aan Kroatië en is één van de landen waar je écht tot op het bot voelt dat je in het hart van de Balkan bent belandt. Het is één van de armste landen van Europa, maar ook meteen één van de landen met de meest vriendelijke bevolking. Het land was nog tot en met 1995 verwikkeld in een gruwelijke oorlog en dat zie je tot op de dag van vandaag op veel plekken in het land terug. Steden als Sarajevo en Mostar worden niet alleen gekenmerkt door prachtige bezienswaardigheden, maar ook door bouwwerken met kogelgaten en bominslagen. Maar Bosnië en Herzegovina is zeker heel veel meer dan dat. Het land bestaat uit prachtige natuurgebieden zoals Una National Park en indrukwekkende bergtoppen. Hier vind je al onze tips voor Bosnië en Herzegovina.

Derwisj-klooster Blagaj Bosnië-Herzegovina - Balkanlanden
Una Nationaal Park - Bosnië-Herzegovina - Balkanlanden

Montenegro

Montenegro is één van de kleinere Balkanlanden en is één van de groenste landen van Europa. Het land is compact, maar je vindt er maar liefst vijf verschillende nationale parken. Daarnaast is de architectuur compleet anders dan de buurlanden vanwege de invloeden vanuit Venetië. De steden en dorpen in Montenegro kenmerken zich vooral door de stadsmuren en eeuwenoude kastelen en burchten. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Montenegro is daarnaast de bloedmooie Baai van Kotor. Een gebied dat ook wel wordt vergeleken met de fjorden in Noorwegen.

Baai van Kotor Montenegro

Albanië

Al in 2014 werden we verliefd op één land in de Balkan en ook na een tweede bezoek in 2022 is de liefde blijven bestaan. Albanië wordt vaak genoemd als het armste land van Europa en heeft ons enorm verrast. Eerlijk is eerlijk, Albanië bestaat niet uit de meest paradijselijke plekjes in Europa, want het land bestaat vooral uit veel rommel, viezigheid en chaos. En hoewel dit op veel plekken echt schrijnend is, is dit ook wel een beetje wat de Balkan typeert. Toch raad ik een reis naar Albanië altijd aan. Bijna nergens is de lokale bevolking zo gastvriendelijk en krijg je zo waar voor je geld. Bovendien zijn de steden prachtig en kun je in het zuiden van het land genieten op de meest paradijselijke stranden. Hier lees je onze tips voor reizen naar Albanië.

Noord-Macedonië

Als er één bestemming in de Balkan is die bij iedereen bekend is dan is het het Meer van Ohrid dat voor het grootste gedeelte is gelegen in Noord-Macedonië. Ohrid behoort daardoor tot één van de meest populaire bezienswaardigheden van de Balkan. Maar gelukkig is de rest van Noord-Macedonië nog vrij ongerept. Noord-Macedonië is een vrij compacte bestemming dat te gek is om per (huur)auto te ontdekken. De hoofdstad van Noord-Macedonië, Skopje, is een geweldige stedentripbestemming en ook de prachtige natuurgebieden zijn een bezoek waard.

Meer van Ohrid - Balkanlanden, Noord-Macedonië

Kosovo

Kosovo is het jongste land van Europa dat zich in 2008 afhankelijk verklaarde van Servië. Helaas is daar een gruwelijke oorlog aan vooraf gegaan en zijn er op dit moment nog steeds spanningen tussen beide landen. Kosovo is het kleinste land van de Balkan, maar beschikt over prachtige steden zoals Prizren en Pristina en geweldige natuurgebieden. En het allergrootste voordeel aan reizen naar Kosovo is dat je veel bezienswaardigheden niet zult hoeven te delen met andere toeristen.

Servië

Het enige Balkanland dat wij (nog) niet bezochten is Servië. Dit land is gelegen in het hart van de Balkan en heeft het net als buurland Bosnië en Herzegovina zwaar te verduren gehad tijdens de Joegoslavië oorlog. Toch schijnt met name de natuur in Servië te behoren tot de mooiste natuur van Europa. Reizen naar Servië staat dus zeker op onze bucketlist.

Bulgarije

Eén van de meest veelzijdige Balkanlanden is Bulgarije. Bulgarije is vanwege haar ligging een fantastische vakantiebestemming. Het oosten van het land grenst namelijk aan de Zwarte Zee wat betekent dat je hier terecht kunt voor een (goedkope) strandvakantie. Terwijl je in het oosten van het land tijdens de wintermaanden terecht kunt voor een (goedkope) wintersportvakantie. Dit zorgt ervoor dat Bulgarije als vakantiebestemming de laatste jaren steeds populairder is geworden. Hier lees je onze tips voor reizen naar Bulgarije.

Balkanlanden - Bulgarije

De Balkan op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle landen in de Balkan terug (oranje). Ook de landen die voor een deel bij de Balkan horen zie je terug in de kleur paars.

Reizen naar de Balkan

De Balkan is een prachtige regio voor het maken van mooie, avontuurlijke rondreizen. Zelf ontdekten wij de Balkan tijdens verschillende reizen waarbij we telkens meerdere landen combineerden. Afhankelijk van welke landen in de Balkan jij wilt bezoeken kun je de prijzen voor vliegtickets checken via Tix.nl. Voor een auto huren in de Balkan raden wij Sunny Cars aan. In de meeste landen is Sunny Cars een geweldige optie vanwege haar all-in formule. Dit bekent dat je nooit voor verrassingen komt te staan doordat je volledig verzekerd bent en nooit eigen risico hoeft te betalen.

Georganiseerde reizen naar de Balkan

Hoewel het super avontuurlijk is om met je eigen auto of een huurauto te reizen door de Balkan, kan ik het me ook voorstellen dat het misschien iets té avontuurlijk is om dit allemaal zelf uit te moeten zoeken. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor het boeken van een complete reis naar de Balkan. Hieronder vind je een aantal goede opties voor het boeken van reizen naar de Balkan.