Bezienswaardigheden in Griekenland

Dit zijn de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Griekenland

Geüpdatet op

Griekenland is één van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Het land komt zelfs steeds dichterbij om dé populairste vakantiebestemming voor Nederlanders en België te worden. Het land is vier keer zo groot als Nederland en bestaat niet alleen uit het vaste land en haar schiereilanden, maar ook uit zo’n zesduizend bloedmooie eilanden. Wil jij je vakantie in Griekenland plannen, maar kun je niet kiezen waar naartoe? In dit artikel delen we tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Griekenland.

Vakantietip: Wil jij een mooie reis naar Griekenland maken? Of juist een fijne pakketreis boeken zodat je optimaal kunt genieten van je vakantiedagen? Voor de beste vakantiedeals naar Griekenland raden we je aan om een kijkje te nemen op TUI of de Vakantiediscounter.

De bloedmooie Meteora kloosters

Eén van de meest magische bezienswaardigheden in Griekenland is zonder twijfel het sprookjesachtige Meteora. In dit gebied kun je namelijk de bijzondere Meteora kloosters bewonderen. Meteora, in de streek Thessalië, is een gebied tussen de bergmassieven van Pindos en Antichasia. Het landschap is werkelijk prachtig, maar de echte reden voor een reis naar dit gebied zijn de prachtige kloosters van Meteora. In het gebied zijn namelijk nog zeven kloosters te bezoeken die allemaal zijn gebouwd op enorme rotspilaren. Ga jij een mooie reis naar Griekenland maken, dan mag je de Meteora kloosters echt niet overslaan. Hier lees je onze tips voor de Meteora kloosters in Griekenland.

Meteora kloosters Griekenland

Het schiereiland Peloponnesos

Griekenland is vooral populair als vakantiebestemming vanwege de zesduizend prachtige eilanden die het land rijk is. Maar ook het vaste land van Griekenland is werkelijk prachtig. Eén van de mooiste regio’s is de zuidelijke regio Peloponnesos. Deze regio beslaat het meest zuidelijke schiereiland en staat ook wel bekend als ‘de regio van de Griekse oudheid’. Je vindt hier diverse bijzondere plekken en bezienswaardigheden in Griekenland die in menig reisgids voorbij komen. De Peloponnesos is uitstekend geschikt voor het maken van een veelzijdige, avontuurlijke roadtrip. Hier lees je onze tips voor de mooiste bezienswaardigheden van de Peloponnesos.

Bezienswaardigheden in Griekenland - Peloponnesos
Dimitrios Shipwreck Peloponnesos Griekenland

Het magische Mystras

Eén van die mooie bezienswaardigheden van de Peloponnesos in Zuid-Griekenland is het magische Mystras. Deze stad is een levendige herinnering aan het Byzanthijnse rijk. Tijdens de Middeleeuwen was Mystras één van de belangrijkste steden. Tegenwoordig is Mystras een verlaten spookspad. Maar wel een heel bijzondere spookstad. Je kunt hier namelijk wandelen langs een aantal imposante plekken, zoals de Akropolis van Mystras, diverse kerken en kloosters en het Paleis van de Despoten. Mystras is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland. De entreeprijs voor Mystras bedraagt €12 per persoon. Hier lees je al onze tips voor een bezoek aan Mystras.

De Olympische stad Olympia

Een andere wereldbekende stad in de Peloponnesos is de Olympische stad Olympia. Olympia is de geboortestad van de moderne Olympische Spelen en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland. Nog steeds wordt op deze plek ieder jaar de Olympische vlag ontstoken. Voor €12 kun je een bezoek brengen aan de archeologische site van Olympia en een bezoek brengen aan het archeologische Museum. Hier lees je onze tips voor Olympia.

Bezienswaardigheden in Griekenland - Olympia
Gymnasium Olympia

Het theater van Epidaurus

We blijven nog heel even op de Peloponnesos, want deze regio is niet voor niets één van de meest indrukwekkende regio’s van Griekenland. Naast dat je een bezoek kunt brengen aan Mystras en Olympia is ook het Theater van Epidaurus een bijzondere plek om te bezoeken. Dit theater is het beste bewaarde theater uit de Griekse oudheid en ligt in het zuidoosten van de Peloponnesos. Je kunt hier niet alleen het enorm imposante theater bewonderen, maar ook een bezoek brengen aan het archeologisch museum en wandelen langs de overblijfselen van het Heiligdom van Asklepios. Lees hier alles over het theater van Epidaurus.

Theater van Epidaurus

Het strand Voidokilia Beach

Veel mensen kiezen voor een vakantie op één van de Grieks eilanden vanwege de paradijselijke stranden. Maar wist je dat je ook op het vasteland een aantal van de mooiste stranden van Griekenland kunt ontdekken? Eén van de mooiste stranden die wij bezochten ligt in de Peloponnesos en heet Voidokilia Beach. Het strand is onderdeel van het Wildlife Park van Lake Ntiavri en is zo bloedmooi omdat het een ondiepe baai is in de vorm van een hoefijzer. Het water is azuurblauw en kraakhelder en in de omgeving kun je mooie wandelingen maken.

EXTRA GRIEKENLAND TIP: Wil jij een mooie rondreis door Griekenland maken? Huur dan een auto via Sunny Cars en reis op je eigen tempo langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Griekenland. Wij tippen Sunny Cars omdat wij zelf goede ervaringen hebben met deze maatschappij. Met de All in formule van Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en heb je 24/7 de mogelijkheid om contact op te nemen met Nederlands sprekend personeel. Boek hier een huurauto in Griekenland.

Voidokilia Beach

Het kanaal van Korinthe

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland die door de mens is aangelegd is het kanaal van Korinthe. Dit kaneel verbindt de Ionische zee met Egeïsche Zee en is een zes kilometer lang kanaal waardoor voornamelijk vrachtschepen doorheen varen. Op het smalste punt is het kanaal slechts 23 meter breed wat zorgt voor te gekke plaatjes als er een enorm vrachtschip doorheen vaart. Het kaneel van Korinthe ligt tussen het schiereiland en het vaste land van Griekenland en is bijvoorbeeld goed te bezoeken vanuit Athene.

Kanaal van Kortinthe

Hoofdstad Athene: Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland

Als je het hebt over de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland dan mag de hoofdstad van het land, Athene natuurlijk niet ontbreken. De Griekse hoofdstad is de bakermat van de westerse beschaving en beschikt over een aantal van de mest bijzondere bezienswaardigheden van Europa. Het is niet voor niets één van onze favoriete stedentrip bestemmingen. Als ik aan Athene denk, dan denk ik aan één groot openluchtmuseum, want wat zijn er veel bijzondere bezienswaardigheden in Athene. Een aantal bijzondere plekken die je niet mag missen tijdens je stedentrip Athene zijn de Akropolis, de wijk Anafiotika, de tempel van de Olympische Zeus en de hippe wijk Psiri, wat volgens ons zeker één van de leukste wijken van Athene is. Voor een stedentrip naar de Griekse hoofdstad raden we je aan om zeker drie á vier volle dagen in te plannen. Lees hier alles over de mooiste bezienswaardigheden in Athene.

Dionysustheater Akropolis Athene
Bezienswaardigheden in Griekenland - Athene

Het Akropolis

Hierboven kon je al lezen dat je tijdens je stedentrip Athene zeker een bezoek moet brengen aan het Akropolis. Deze bijzondere plek is zonder twijfel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Griekenland. De Akropolis is een 156 meter hoge tafelberg middenin Athene waarop verschillende archeologische kunstwerken te bewonderen zijn. Je vindt hier diverse bloedmooie tempels en bovendien heb je vanaf de Akropolis een verbluffend uitzicht over de stad. Lees onze tips voor een bezoek aan de Arkopolis.

Schaf hier je entreeticket met audiotour aan.

Akroplolis Athene
Odeon van Herodes Atticus

De stad Thessaloniki

Athene is als hoofdstad van Griekenland natuurlijk de belangrijkste stad van het land, maar ook de tweede stad Thessaloniki is een bezoek waard. Thessaloniki ligt in het noordoosten van Griekenland op het schiereiland Chalkidiki en was ooit één van de grootste steden van het Byzantijnse rijk. Reis je naar het noorden van Griekenland dan raad ik je zeker aan om een volle dag in te plannen voor een stedentrip. Hier lees je alles over Thessaloniki.

Delphi

De meeste herinneringen aan de Griekse oudheid vind je op het schiereiland Peloponnesos, maar ook op het Griekse vaste land vind je een bijzondere plek die je zeker wilt bezoeken. Delphi speelde een cruciale rol in de Oud-Griekse wereld en werd beschouwd als het centrum van de wereld. Tegenwoordig kun je op deze plek de ruïnes van de tempel van Delphi bezoeken die zijn gelegen op de hellingen van de berg Parnassus. Boek hier een tour naar Delphi.

De bloedmooie stranden van Chalkidiki

Peloponnesos is niet het enige schiereiland van het Griekse vaste land. Het schiereiland Chalkidiki ligt in het oosten van het land en is de Griekse regio waar je de meeste blue flag stranden van Griekenland vindt. Blue flag stranden zijn stranden die beschikken over de mooiste schone stranden en het schoonste water. De regio Chalkidiki bestaat uit drie ‘vingers’ waarvan twee vingers al toerist te bezoeken zijn, Kassandra en Sithonia. De derde vinger, Athos, is een Grieks-Orthodoxe enclave waarop kloosters gevestigd zijn die alleen voor mannen toegankelijk zijn. Op de vingers Sithonia en Kassandra vind je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden en stranden van Griekenland. Ons favoriete strand van Chalkidiki is Possidi Beach op Kassandra. Deze regio is dus de perfecte regio voor een ultieme zonvakantie. Hier vind je de mooiste stranden van Chalkidiki.

Doen in Griekenland: Eilandhoppen langs de Griekse eilanden

Met haar zesduizend eilanden is er altijd een Grieks eiland dat perfect past bij jouw vakantiewensen. Dit betekent dat Griekenland een perfecte bestemming is om te gaan eilandhoppen. Alle eilanden van Griekenland zijn namelijk verdeeld in een aantal eilandengroepen (zie hieronder). Eilandhoppen in Griekenland is een geweldige ervaring. Niet zo gek dus dat de Griekse eilanden behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland.

  • De Ionische eilanden: Onder andere Corfu, Zakynthos, Lefkada en Kefalonia.
  • Noordelijke Egeïsche eilanden: Onder andere Samos, Lesbos, Thassos en Chios.
  • Cycladen: Onder andere Santorini, Paros en Mykonos.
  • Dodekanesos eilanden: Onder andere Kos en Rhodos.
  • Saronische eilanden: Onder andere Hydra en Spetses.
  • Kreta is het grootste eiland van Griekenland en wordt vaak als eilandengroep gezien in combinatie met nabijgelegen eilanden als Dia, Dragonada en Chrissi.
Thassos Griekenland
Piso Livadi Paros

Bezienswaardigheden in Griekenland op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Griekenland die hierboven worden genoemd terug.