Peloponnesos Griekenland bezienswaardigheden

22x tips voor de mooiste bezienswaardigheden van de Peloponnesos in Griekenland

Geüpdatet op

De regio Peloponnesos in Griekenland is als je het ons vraagt de mooiste regio van het land. De regio is eigenlijk het schiereiland Peloponnesos dat ligt in het zuiden van het land en staat bekend als dé regio van de Griekse oudheid. Nergens anders in het land vind je zoveel bijzondere plekken en bezienswaardigheden die dateren uit de Griekse oudheid. Maar de Peloponnesos staat voor nog veel meer. Het schiereiland barst ook van de verlaten zandstranden, verscholen baaien en ruige kliffen, pittoreske dorpen en een prachtig binnenland. De Peloponnesos is dus dé regio voor een vakantie in Griekenland. Dit zijn de mooiste plekken en bezienswaardigheden van de Peloponnesos in Griekenland.

De vingers van de Peloponnesos

Zoals aangegeven is de Peloponnesos een schiereiland in het zuiden van Griekenland. Het totale schiereiland heeft een oppervlakte van 21.500 km² en is daarmee het grootste schiereiland van Griekenland. Als er wordt gesproken over de Peloponnesos dan wordt er vaak gesproken over ‘de vingers van de Peloponnesos‘. Niet zo gek, want als je de regio heel goed bekijkt op de kaart dan zul je zien dat het wat wegheeft van een hand met drie vingers en een duim. En om het makkelijker te maken hebben al deze vingers een eigen naam gekregen. Van links naar rechts zijn de namen voor de vingers van de Peloponnesos Messinia, Mani en Lakonia.

Zelfs reisden wij in onze zelfbouwcamper een paar weken door de Peloponnesos. Vrijwel alle Peloponnesos bezienswaardigheden die we hier noemen hebben we dus zelf bezocht. De plekken en bezienswaardigheden in dit artikel worden in willekeurige volgorde genoemd. Onze ultieme reisroute voor een rondreis door de Peloponnesos vind je hier. Wil jij een vakantie naar de Peloponnesos boeken? Bekijk dan het unieke aanbod van Eliza was Here.

De Olympische stad Olympia

Eén van de belangrijkste Peloponnesos bezienswaardigheden waar je je meteen in de Griekse oudheid bevindt is de Olympische stad Olympia. Olympia is gelegen in het noordwesten van de Peloponnesos en is de geboortestad van de Olympische Spelen. Al in 776 voor Christus vonden hier de eerste Olympische Spelen plaats. Helaas is Olympia vandaag de dag meer een verlaten stad, maar nog steeds wordt hier iedere vier jaar de Olympische vlam ontstoken en start hier de reis van de vlam naar het land dat dat jaar de Spelen organiseert.

Reis je naar de Peloponnesos dan raad ik je zeker aan om Olympia te bezoeken. Je kunt hier een kijkje nemen bij het Olympisch Stadion, de tempel van Zeus en diverse andere bijzondere plekken. Ik raad je aan om voor je bezoek aan de archeologische site ook een bezoek te brengen aan het Het Archeologisch Museum van Olympia. Lees hier al onze tips voor een bezoek aan Olympia.

Je kunt je ticket voor Olympia hier online aanschaffen.

Olympia in Griekenland bezoeken

Bezoek het bergdorp Andritsaina

Zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van Olympia ligt één van de mooiste bergdorpen van de Peloponnesos. Andritsaina ligt op de top van een heuvel en is één van de weinige bergdorpen in de regio die echt uitnodigend is voor toeristen. Je vindt er een aantal hotels, goede restaurants en bijzondere bezienswaardigheden, zoals historische huizen en de Temple of Apollon Epicurius.

Andritsaina

Voidokilia Beach: Het mooiste strand van Peloponnesos

De Peloponnesos beschikt over een aantal van de mooiste stranden van Griekenland en als er één als dé mooiste genoemd mag worden dan is dat Voidokilia Beach. Dit bloedmooie strand ligt aan de oostkust en ligt in een diepe, maanvormige vormige baai en het strand is bloedmooi. Het bijzondere is dat de baai enorm uitgestrekt is waardoor het water aan de kust super vlak is. Terwijl je ondertussen, verderop de wilde zee tekeer kunt zien gaan. Heb je zin in wat actie? Maak dan de wandeling naar het hooggelegen kasteel vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over Voidokilia Beach.

Voidokilia Beach
Voidokilia Beach

Kardamili

Onze lijst met mooiste bezienswaardigheden van de Peloponnesos is natuurlijk niet compleet zonder de mooiste dorpen. Eén van onze favoriete dorpen op het schiereiland is het dorp Kardamili. Dit knusse vissersdorp ligt op Mani, de tweede ‘vinger’ van de Peloponnesos. Hoewel het strand van Kardamili helaas een kiezelstrand is, is het water hier blauwer dan blauw en kun je hier intent genieten. Maar het dorp heeft meer te bieden dan dat. Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Kardamili is Kardamyli Old Town. Old Kardamyli is gemakkelijk te voet te bereiken vanaf het centrum. Je vindt er de bloedmooie Agios Spyridon kerk en de Mourtzinos Tower. De entree voor Karamyli Old Town bedraagt drie euro (als er iemand zit) en bij deze prijs is het museum inbegrepen. Aanrader! Lees hier al onze tips voor een vakantie in Kardamili.

Kardamili

Bezoek de badplaats Stoupa

Een aantal kilometer ten zuiden van Kardamili vind je één van de populairste badplaatsen van Mani, Stoupa. Stoupa beschikt over een aantal bloedmooie stranden en is daarnaast vooral populair vanwege de vele voorzieningen, zoals hotels en restaurants.

Vergelijk alle accommodaties in Stoupa.

Stoupa Peloponnesos

Relax op de mooiste stranden van de Peloponnesos

Hoewel de regio Chalkidiki in het oosten van het land beschikt over de meeste blue flag stranden* van Griekenland, kan het schiereiland Peloponnesos er ook wat van. Je vindt hier een aantal van de mooiste stranden van het land. Een aantal van onze favoriete zijn onder andere het eerder genoemde Voidokilia Beach, maar ook Foneas Beach, Pouda Beach en Delfinia Beach.

Wat zijn blue flag stranden?

De blauwe vlag is een keurmerk voor Griekse stranden die beschikken over de mooiste, schone stranden en het schoonste water. Over het algemeen kan gezegd worden dat Blue Flag Beaches schoon en veilig zijn. In totaal zijn er op dit moment 515 blauwe vlag stranden in Griekenland.

EXTRA TIP: Wil je nog meer van de mooiste stranden van Griekenland ontdekken? De regio Chalkidiki in het oosten van land is de regio met de meeste blue flag stranden van Griekenland. Dit zijn de mooiste stranden van Chalkidiki.

Foneas Beach

Mani: De mooiste ‘vinger’ van de Peloponnesos

Zoals je bovenaan dit artikel hebt kunnen lezen bestaat het schiereiland Peloponnesos uit een grote hand met drie vingers en een duim. De tweede vinger, Mani, is wat ons betreft zonder twijfel de mooiste vinger van de Peloponnesos. Mani staat namelijk bekend als het meest ongerepte stukje van de Peloponnesos. Je vindt hier prachtige verlaten baaien, ruige kliffen en uitgestorven dorpen. De kustlijn van Mani volgen is echt een feestje. Je vindt op Mani ook het meest zuidelijke puntje van het Griekse vaste land vlakbij het verlaten spookdorp Vathia.

Mani Peloponnesos
Mani Peloponnesos
Mani Peloponnesos

Valtaki Beach & Dimitrios Shipwreck

Eén van de meest bijzondere stranden van de Peleponnesos is Valtaki Beach. Voor de kust van dit uitgestrekte zandstrand ligt namelijk het scheepswrak Dimitrios. Al sinds 1981 ligt dit 67 meter lange Griekse vrachtschip voor de kust en de plaatsjes die dit oplevert zijn prachtig. Over de reden dat het scheepswrak hier ligt gaan verschillende verhalen de ronde. Zo wordt onder andere beweerd dat het schip werd gebruikt om sigaretten te smokkelen tussen Turkije en Italië. Maar wat de reden ook is, Valtaki Beach en Dimitrios Shipwreck zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Dimitrios Shipwreck
Dimitrios Shipwreck Peloponnesos
Dimitrios Shipwreck Peloponnesos

Ancient Korinthe

Griekenland barst van de archeologische opgravingen en verreweg de meeste vind je in de Peloponnesos. Eén van de bekendste archeologische sites is Ancient Korinthe. Maar stiekem is dit zeker niet de mooiste. Ancient Korinthe wordt voornamelijk veel bezocht vanwege haar korte afstand van hoofdstad Athene. Zelf kozen wij er na al meerdere opgravingen te hebben bezocht voor om Ancient Korinthe over te slaan. We noemen deze toch in het artikel zodat jij zelf de keuze kunt maken.

Kanaal van Kortinthe

Vlakbij Ancient Korinthe vind je één van de bekendste bezienswaardigheden van de Peloponnesos. Het kanaal van Korinthe is de plek waar voor veel reizigers een rondreis door de Peloponnesos begint. Het Kanaal van Korinthe is namelijk de plek die het schiereiland met de rest van het vaste land van Griekenland verbindt. Het kanaal is een kunstmatig aangelegde waterweg met een lengte van ruim zes kilometer, een breedte van 23 meter en een diepte van acht kilometer. Met name de steile rotswanden aan beide kanten van het kanaal maken de plek magisch. Bovendien is het kanaal van Korinthe zo smal dat het super tof lijkt als een groot vrachtschip door het kanaal vaart.

Kanaal van Kortinthe
Kanaal van Kortinthe

Bezoek het mysterieuze Mystras

Eén van de voor mij mooiste bezienswaardigheden van de Peloponnesos is het mysterieuze Mystras. Mystras – of Mistras – is vandaag de dag een totale spookstad, maar tijdens de Middeleeuwen woonden hier maar liefst 400.000 mensen. Mystras werd al in 1249 gebouwd en is wat mij betreft één van dé plekken om te bezoeken in de regio. De entreeprijs voor Mystras bedraagt twaalf euro per persoon. Met je entreeticket kun je beide ingangen betreden en de bloedmooie kloosters, kerken en het kasteel bewonderen. Hier vind je al onze tips voor Mystras.

Mystras Peloponnesos

Sparta

Vlakbij het magische Mystras vind je een plek in Griekenland die nog veel bekender is. Sparta kennen we allemaal uit de geschiedenisboeken en ligt dus op het schiereiland Peloponnesos. De afstand tussen Mystras en Sparta bedraagt slechts vijf kilometer. En hoewel het tof klinkt om het wereldberoemde Sparta eens te bezoeken hebben wij van verschillende reizigers en locals gehoord dat Sparta tegenwoordig niet veel meer dan een aantal standbeelden is. De entreeprijs voor Sparta bedraagt 12 euro per persoon. Moet je kiezen tussen Sparta en Mystras dan raden wij dus Mystras aan, maar uiteraard is het tof om ook Sparta af te kunnen vinken.

Pak de boot naar Elafonisos eiland

Vlak voor de kust van de derde vinger van de Peloponnesos – Lakonia – vind je één van de mooiste eilanden van de Peloponnesos. Elafonisos eiland ligt op slechts tien minuten varen van het vaste land en is slechts 19 kilometer groot. Op Elafonisos waan je je even helemaal écht in Griekenland en heb je de stranden vrijwel altijd voor je alleen. Reis je met een camper door Griekenland dan raden we je aan om zonder camper naar het eiland te reizen. Voor de camper betaal je namelijk makkelijk €22 voor een retourticket. Pak je zonder camper de boot dan betaal je €1 per persoon voor een enkele reis. Hier vind je informatie over de boot naar Elafonisos.

Elafonisos eiland

De oudste verzonken stad ter wereld Pavlopetri bij het zoutmeer van Pauda Beach

Vlakbij het eiland Elafonisos, op het vaste land, vind je een wel heel bijzondere archeologische site. Deze site ligt namelijk niet op het land, maar in het water. Pavlopetri is een Griekse stad die zoals de verhalen vertellen rond 1000 voor Christus onder water is komen te staan door een aantal aardbevingen. Pavlopetri staat nu bekend als de oudst bekende verzonken stad ter wereld. In het water zijn boeien in verschillende kleuren uitgelegd die je aangeven waar alles ligt. Al snorkelend kun je deze bijzondere onderwaterwereld uitstekend ontdekken.

Pavlopetri ligt in het water vlakbij het bloedmooie zandstrand Pouda Beach en een prachtig zoutmeer dat op de juiste momenten op de dag écht roze is. Met een beetje mazzel spot je hier zelfs flamingo’s.

De oudste verzonden stad ter wereld Pavlopetri bij het zoutmeer van Pauda Beach
De oudste verzonden stad ter wereld Pavlopetri bij het zoutmeer van Pauda Beach
De oudste verzonden stad ter wereld Pavlopetri bij het zoutmeer van Pauda Beach

Bezoek het knusse Monemvasia

Eén van de mooiste en bekendste steden van de Peloponnesos is Monemvasia. Monemvasia is een oude Griekse, middeleeuwse vestingstad en is één van de mooiste en bekendste Peleponnesos bezienswaardigheden. De stad is gevestigd op een rots in de zee voor de derde vinger van de Peleponnesos, Lakonia. Al in de zesde eeuw werd Monemvasia gesticht door de Byzantijnen. Monemvasia is gelegen op een (schier)eiland dat pas in de negentiende eeuw met een brug aan het vaste land werd verbonden. Auto’s zijn niet welkom in Monemvasia en dat maakt de sfeer in het stadje echt geweldig. Ik raad je aan om lekker een paar uur door de geplaveide steegjes te slenteren.

Vergelijk hier alle accommodaties in Monemvasia.

Monemvasia Peloponnesos
Monemvasia Peloponnesos

De grotten van Diros

Vind jij het leuk om tijdens je vakantie prachtige druipsteengrotten te bezoeken? Breng dan een bezoek aan de grotten van Diros. De Diros grot – of de Vlychada Cave – ligt op de vinger Mani en behoort volgens velen tot de mooiste druipsteengrotten van Griekenland. De grot heeft een totale lengte van veertien kilometer en werd ontdekt in 1900. Sinds 1967 is de grot opengesteld voor toeristen. Maar de grotten van Diro bezoek je niet zoals andere grotten. Deze grot is namelijk alleen per boot – en niet te voet – te ontdekken. Een tocht door de Diros grot duurt ongeveer dertig minuten. De entreeprijs voor de grotten van Diros bedraagt twaalf euro per persoon.

Het best bewaarde Griekse theater: Het Theater van Epidaurus

Eén van de hoogtepunten van onze rondreis door de Peloponnesos is het Theater van Epidaurus. Het Theater van Epidaurus is onderdeel van het Heiligdom van Asklepios en ligt op de duim van het schiereiland. Het theater is het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid en is daarom natuurlijk een bezoek waard. De entreeprijs voor het Theater van Epidaurus bedraagt twaalf euro per persoon. Lees onze tips voor het Theater van Epidaurus.

Theater van Epidaurus

Bezoek de oude Griekse hoofdstad Nafplion

In het oosten van de Peloponnesos ligt de havenstad Nafplion – of Nafplio of Nauplion. Van 1829 tot 1834 was Nafplion de hoofdstad van het bevrijde Griekenland. De fijne ligging van Nafplion aan de Golf van Argolis zorgt ervoor dat de stad tegenwoordig een fantastische uitvalsbasis is voor een vakantie in de Peloponnesos. Een aantal populaire bezienswaardigheden in Nafplion zijn onder andere het Palamidi Kasteel en de fijne Akti Miauli boulevard.

Boek je verblijf in Nafplion

Zeeschildpadden walhalla Elea Beach

Griekenland staat bekend als één van de gebieden waar je het beste zeeschildpadden kunt spotten in Europa. Veel toeristen trekken hiervoor naar het populaire Griekse eiland Zakynthos, maar ook op de Peloponnesos heb je een grote kans op het spotten van zeeschildpadden. Reis je met je camper door Griekenland dan raad ik je zeker aan om een paar dagen te stoppen bij Elea Beach aan de oostkust van de Peloponnesos. Op dit strand worden ieder jaar duizenden schildpadeieren gelegd en kun je deze – met een beetje mazzel – tijdens de zomermaanden uit zien komen. Elea Beach is met stip één van onze favoriete plekken voor wildkamperen in Griekenland, dus ik raad je deze stop zeker aan.

Extra tip: Ben je een paar dagen op Elea Beach en wil je eens lekker uit eten? Wandel dan naar het dorp en plof neer bij Cafe Bar Aleka. Verwacht bij deze typisch Griekse bar geen menukaart en geen Engels, maar wél de lekkerste Griekse gerechten.

Zeeschildpadden walhalla Elea Beach
Zeeschildpadden walhalla Elea Beach

Slenter door het knusse Gythion

Gythion – of Gythio – is een gezellige havenstad op Lakonia in het oosten van de Peloponnesos. De boulevard van Gythion is prachtig met haar kleurrijke gebouwen die allen uitkijken over de haven en de kraakheldere zee. De vissersbootjes en de bloedmooie uitzichten zorgen ervoor dat je Gythion zeker wilt bezoeken tijdens je Peloponnesos rondreis.

Gythion Peloponnesos

Limeni

Volgens velen is Limeni het mooiste kustplaatsje van Mani. En ik denk dat we iedereen daar wel gelijk in kunnen geven. Het water rondom Limeni lijkt altijd kraakhelder en blauwer dan blauw te zijn en gekleurde vissersbootjes lijken te zweven boven het water. Hoewel Limeni een klein Grieks dorp is, is het razend populair vanwege haar ligging en de vele restaurants die allen pal aan het kraakheldere water zijn gevestigd.

Limeni  Peloponnesos

Geniet van de authentieke Griekse keuken

We sluiten deze lijst met Peloponnesos bezienswaardigheden af met een activiteit. Want hoewel eten niet gezien mag worden als een bezienswaardigheid, mag het zeker net ontbreken in dit artikel. Overal in de Peloponnesos kun je genieten van de heerlijke Griekse keuken. Ik raad je altijd aan om te gaan eten bij een echte taverne zodat je zeker weet dat je écht Grieks eet. Een aantal van onze favoriete Griekse gerechten zijn onder andere moussaka, Griekse salade, tzaziki, bouyourdi (feta uit de oven) en gevulde tomaten en pepers. Eet smakelijk en geniet!

Alle Peloponnesos bezienswaardigheden op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locaties van alle hier boven genoemde bezienswaardigheden van de Peloponnesos terug.

Waar ligt Peloponnesos en hoe kom je er?

De Peloponnesos ligt in het uiterste zuiden van Griekenland en is op twee manieren met de rest van het vaste land verbonden. De regio is dus een schiereiland en wat ons betreft de mooiste regio voor een roadtrip door Griekenland. Peloponnesos is op verschillende manieren te bereiken.

Van Athene naar Peloponnesos

De meeste mensen bezoeken de Peloponnesos vanuit Athene. De afstand van Athene naar het Kanaal van Korinhe dat je over moet steken om de Peloponnesos te bereiken bedraagt ongeveer tachtig kilometer. Wanneer je niet over eigen vervoer beschikt is dit sowieso de makkelijkste manier om de Peloponnesos te bereiken. Ik raad je aan om vliegtickets naar Athene te boeken en hier een auto te huren. Voor een auto huren in Griekenland raden wij Sunny Cars of EasyTerra aan. Wanneer je na je stedentrip Athene je huurauto hebt opgehaald kun je starten aan je rondreis door de Peloponnesos. Daarnaast is het ook mogelijk om een tour te boeken van Athene naar een aantal van de bezienswaardigheden van de Peloponnesos.

Hier vind je al onze tips voor een stedentrip Athene.

Uiteraard is het ook mogelijk om een complete pakketreis naar de Peloponnesos te boeken. Hiervoor raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op Eliza was Here, de Vakantiediscounter of TUI.

Van het noorden naar Peloponnesos

Reis je met je eigen vervoer door Griekenland en kom je vanuit het noorden – of in ieder geval niet vanuit Athene – dan kun je de Peloponnesos op twee manieren bereiken. Eén optie is om via de tolweg de Rio-Antirriobrug over te steken. De Rio-Antirriobrug is geopend in 2004 en heeft een totale lengte van 2880 meter. Voor het oversteken van de brug moet tol betaald worden. Voor een auto valt dit mee, maar wanneer je met een camper door Griekenland reist moet je al gauw uitgaan van €22.

Rio-Antirriobrug naar Peloponnesos

Een andere en goedkopere optie is de boot nemen naar de Peloponnesos. De boot vertrekt vanaf de haven onder de Rio-Antirriobrug en vaart regelmatig af. Er zijn geen vaste tijden, maar wij hebben niet langer dan tien minuten hoeven wachten. Voor een enkele reis met de boot betaalden wij elf euro voor de camper en twee personen. De reis met de buurt duurt ongeveer vijftien minuten. En hoewel de reis met de boot iets langer duurt raad ik het je niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege de prachtige uitzichten aan.

Rio-Antirriobrug naar Peloponnesos

Van Italië naar de Peloponnesos

Een andere populaire route naar de Peloponnesos voor camperaars is de vaarroute van Italië naar Patras. Patras is een grote havenstad in het noorden van de Peloponnesos en vanaf hier kun je twee keer per week naar Ancona in Italië varen – of andersom.