Meteora kloosters roadtrip door Griekenland

De Meteora kloosters in Griekenland bezoeken? Tips & bezienswaardigheden

Geüpdatet op

Meteora, in de streek Thessalië in het noorden van Griekenland is één van de meest populaire bestemmingen in het land. Je vindt hier namelijk de magische Meteora kloosters. Deze bijzondere kloosters zijn gebouwd op rotspilaren tussen de bergmassieven die lijken op reusachtige torens in een uniek landschap. Eeuwen geleden werden hier 24 kloosters gebouwd waarvan er op dit moment nog zeven in tact zijn en die jij als toerist kunt bezoeken. Dat Griekenland niet alleen bestaat uit paradijselijke eilanden bewijst Meteora. De kloosters van Meteora zijn namelijk voor veel reizigers een hoogtepunt van een reis door Griekenland. Zo ook voor ons. Wil jij de Meteora kloosters bezoeken? In dit artikel delen we onze ervaringen, inclusief tips en informatie voor jouw bezoek.

De kloosters van Meteora

De Meteora kloosters zijn gebouwd in het binnenland van Griekenland tussen de bergmassieven van Pindos en Antichasia. De kloosters zijn het beste te bezoeken vanuit de plaatsen Kalambaka of Kastraki. Al in de elfde eeuw werd in Meteora het eerste klooster gebouwd, het Grote Meteoron, dat werd gesticht door de monnik Athanasios. Meteoron komt van het Griekse woord meteorizomai wat staat voor ‘in de lucht zweven’. En dat is precies wat de kloosters van Meteora lijken te doen. Niet veel later volgden nog eens 23 kloosters en groeide de gemeenschap gestaag. In de zeventiende eeuw trokken steeds meer monniken weg en in de eeuwen erna werden de kloosters steeds vaker gebruikt als toevluchtsoord. In eerste instantie om de Turkse overheersers te ontvluchten, later om rebellen te slim af te zijn.

Meteora Griekenland

In de twintigste eeuw is een groot gedeelte van de kloosters helaas verloren gegaan en raakten diverse Meteora kloosters zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. En toen kwam daar in 1981 de James Bond film ‘For Your Eyes Only’ die werd opgenomen in Meteora waarna Meteora in 1988 een plekje kreeg op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op dit moment zijn er in het gebied zeven kloosters open voor publiek waarvan zelfs nog zes kloosters bewoond zijn.

De Meteora kloosters bezoeken

Vandaag de dag bestaat Meteora uit zeven kloosters die je als toerist kunt bezoeken. Je kunt deze kloosters het beste bezoeken door met je huurauto de prachtige, veertien kilometer lange route te volgen die je langs zes van de zeven kloosters leidt. Wij startten deze route in Kastraki waar wij twee nachten verbleven. Start je je route langs de kloosters van Meteora hier dan kom je de kloosters in deze volgorde tegen:

 • Agios Nikolaos Anapafsas
 • Monastery of Varlaäm
 • Grand Meteora
 • Roussanou Klooster
 • Holy Trinity Monastery
 • Agios Stefanos

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locaties van de Meteora kloosters.

Agios Nikolaos Anapafsas

Het Meteora klooster Agios Nikolaos Anapafsas is het eerste klooster dat je zult passeren tijdens de route. Dit klooster is het laagstgelegen klooster en is daarom het beste te bezoeken voor mensen die niet ver willen wandelen of niet goed te been zijn. Doordat Agios Nikolaos Anapafsas het gemakkelijkst toegankelijk is, is het er ook erg druk. In dit klooster schijn je daarnaast de mooiste fresco’s van Meteora te kunnen bewonderen.

Agios Nikolaos Anapafsas is gebouwd op de top van een smalle rots en kun je vanaf de volgende twee kloosters heel mooi zien liggen. Rond 1490 werd het klooster gebouwd op de overblijfselen van een oudere kloosterruïne, maar de bijzondere muurschilderingen werden later, tussen 1510 en 1527, aangebracht door monnik Theophanis Bathas Strelitzas uit Kreta.

Agios Nikolaos Anapafsas

Monastery of Varlaäm

Het klooster van Varlaäm is het op één na grootste klooster van Meteora en is het klooster dat wij bezochten. Het klooster is gelegen pal tegenover het Grote Meteoron en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Meteora. Op de onderste verdieping van het klooster is een interessant museum gevestigd waar je alles leest en leert over het ontstaan van de kloosters van Meteora. Zo werd het klooster van Varlaäm gebouwd vanaf 1350, maar schoot het pas echt op toen twee monniken, Nectarius de Apsarades en Hosioi Theophanes, kwamen helpen bij de bouw in 1518. Ik zeg ‘schoot het pas echt op met de bouw’, maar in werkelijkheid duurde het nog eens 22 jaar tot het klooster helemaal af was. Materiaal voor de bouw van het klooster werd namelijk met touwen en hout naar boven getild.

Monastery of Varlaäm
Monastery of Varlaäm

Grand Meteora

De belangrijkste trekpleister van Meteora is het klooster Grand Meteora, oftewel Het Grote Meteoron. Dit klooster is het grootste én oudste klooster van Meteora en wordt logischerwijs het drukst bezocht. In het klooster vind je verschillende fresco’s uit de 16de eeuw die je kunt bewonderen, net als drie kleine musea. Gran Meteora werd gebouwd in de veertiende eeuw op een hoogte van 623 meter. Dit betekent dat je vanaf dit klooster de mooiste uitzichten over het hele gebied hebt.

Grand Meteora

Roussanou Klooster

Het klooster van Roussanou is één van de kleinere kloosters van Meteora en ligt op een lager gelegen rots waardoor het klooster gemakkelijk te bereiken is. Het klooster werd gebouwd in de zestiende eeuw en werd jaren later gedecoreerd met prachtige fresco’s.

Holy Trinity Monastery

Het Holy Trinity Monastery, oftewel Het klooster van de Heilige Drievuldigheid, is qua ligging verreweg ons favoriete klooster van Meteora. Helaas was het klooster gesloten tijdens ons bezoek, maar alleen al het klooster zien liggen in het magische landschap is een feestje. Het klooster is enkel te bereiken via een pittige wandeling en van binnen schijnt het klooster zeker niet de mooiste te zijn. Ik raad je dus aan om dit prachtige klooster van een afstandje te bewonderen.

Holy Trinity Monastery Meteora
Holy Trinity Monastery Meteora kloosters

Agios Stefanos

Het klooster van Sint Stefanos is één van de beter toegankelijke kloosters van Meteora doordat je dit klooster via een houten brug gemakkelijk kunt bereiken. Het kloostercomplex van Agios Stefanos bestaat uit thee kathedralen die helaas zwaar beschadigd zijn geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 is Agios Stefanos één van de twee nonnen kloosters van Meteora (de andere is Varlaäm).

Agios Stefanos Meteora Kloosters

Ypapanti

Hoewel er vaak wordt gesproken over zes Meteora kloosters die te bezoeken zijn, is er een aantal jaren geleden een zevende klooster toegevoegd. Het Ypapanti klooster is in 2017 geopend voor publiek, maar is een stuk lastiger te bereiken dan de eerder genoemde kloosters. Het klooster van Ypapanti ligt namelijk niet langs de doorgaande weg en is alleen te bereiken via een wandeling. Het klooster is het enige klooster dat niet meer bewoond wordt, maar de wandeling er naartoe schijnt prachtig te zijn.

Openingstijden Meteora kloosters

Alle Meteora kloosters die je op dit moment kunt bezoeken worden nog bewoond en hebben daarom allen hun eigen openingstijden. Zo is ieder klooster één dag in de week gesloten voor publiek. Het is dus handig om je bezoek aan Meteora hier omheen te plannen. Hieronder vind je informatie over de actuele openingstijden van de kloosters van Meteora (*september 2022).

Meteor KloosterOpeningstijdenGesloten op
Agios Nikolaos Anapafsas9.00 – 16.00Vrijdag
Nunnery of Varlaäm9.00 – 16.00Vrijdag
Grand Meteora9.30 – 15.00Dinsdag
Roussanou Klooster9.00 – 17.00Woensdag
Holy Trinity Monastery9.00 – 17.00Donderdag
Agios Stefanos9.00 – 13.20 & 15.30 – 17.30Maandag

Overige bezienswaardigheden in Meteora

Natuurlijk reis je naar Meteora om minimaal één van de bijzondere kloosters te bewonderen. Het gebied is echter veel meer dan dat. Zo kun je in het gebied diverse prachtige uitzichtpunten bezoeken vanaf waar je kunt genieten van de mooiste uitzichten ooit. Sunset Point is één van de mooiste uitzichtpunten die ligt op de weg tussen Varlaäm en Roussanou. Daarnaast vind je diverse andere bijzondere bezienswaardigheden in Meteora die je kunt ontdekken tijdens een wandeling door het gebied.

Meteora Griekenland

Wij stuitten bijvoorbeeld bij toeval op een bijzondere grot waarin allemaal doeken leken te hangen. Hangt iemand hier de was op? Of is het iets anders? Na navraag te hebben gedaan op de camping waar wij verbleven – Meteora Garden – kwamen wij er achter dat er een bijzonder verhaal achter deze groot schuil gaat. Tijdens de overheersing van de Turken trokken monniken zich terug de bergen in en besloot de zieke vrouw van een Turkse keizer naar de grot. De monnik die op dat moment in de grot woonde beloofde haar beter te worden en dit bleek het geval. Als dank knoopte zij haar hoofddoek af uit respect voor de monnik.

Ter nagedachtenis beklimmen nu ieder jaar jonge jongens uit de omlegen dorpen op 23 april de grot met gekleurde doeken die worden opgehangen uit respect.

San Giorgia Meteora

kloosters van Doupiani

Een andere bijzondere plek in Meteora zijn de kloosters van Doupiani, oftewel de rots vol gaten. In deze rots zijn nog steeds oude grotwoningen te vinden waarin kluizenaars lange tijd leefden. Vandaag de dag zie je nog steeds de houten ladders langs de rots hangen. Helaas zijn de grotten niet opengesteld voor bezoekers, maar het is wel prachtig om de grotwoningen vanaf een afstand te bewonderen.

kloosters van Doupiani

Praktische informatie voor je bezoek aan de Meteora kloosters

 • De entreeprijs voor de Meteora kloosters bedraagt €3 per klooster. Wil je alle kloosters bezoeken (Ypapanti is gratis) dan ben je dus €18 kwijt per persoon. Zelf bezochten wij één van de kloosters van binnen en dit vonden wij voldoende. De meeste kloosters zijn het mooist om te bewonderen vanaf buiten.
 • Vrouwen moeten in alle Meteora kloosters hun schouders en knieën bedekken met een jurk of rok. Het dragen van een broek is niet toegestaan. Heb je geen goede kleding aan dan kun je bij de ingang een doek lenen om te gebruiken als rok of om je schouders mee te bedekken.
 • Tot voor kort moesten ook mannen hun knieën bedekken. Dit is niet meer verplicht, maar het is natuurlijk logisch om je fatsoenlijk te kleden.
 • Fotograferen is binnenin de kloosters niet toegestaan.
 • De Meteora kloosters is één van de populairste bezienswaardigheden van Griekenland en dat betekent dat het druk bezocht wordt. De eerste grote bussen komen al vroeg in de ochtend aan. Gelukkig zijn er bij alle kloosters voldoende mogelijkheden om te parkeren. Parkeren in Meteora is overal gratis.
 • Hoewel je je auto overal gemakkelijk kunt parkeren zul je voor een bezoek aan veel van de kloosters nog een stukje moeten wandelen. Het is daarom aan te raden om goede wandelschoenen te dragen.
 • Honden mogen niet mee naar binnen.

Hoe kom je in Meteora?

Van Thessaloniki naar Meteora

Meteora ligt in het noorden van het vaste land van Griekenland. Erg centraal in het land wat betekent dat je het gebied vanaf verschillende bestemmingen in het land kunt bezoeken. Zelf reden wij van Thessaloniki naar Meteora. Deze reis is zo’n 230 kilometer lang en als je de tolwegen neemt moet je er rekening mee houden dat je ongeveer €4 kwijt zult zijn aan tol. Het is ook mogelijk om met de trein of bus van Thessaloniki naar Meteora te reizen. Lees hier al onze tips voor Thessaloniki.

Van Athene naar Meteora

Vanuit de hoofdstad van Griekenland, Athene, is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de Meteora kloosters. De afstand bedraagt ruim 350 kilometer. Daarnaast vertrekt er iedere ochtend een trein van Athene naar Kalampaka.

Ook vanaf andere bestemmingen in Griekenland, zoals het eiland Corfu, het bloedmooie Chalkidiki en Peleponnesos is het mogelijk om naar Meteora te reizen. Houd er echter rekening mee dat de wegen niet overal even goed zijn en dat het vaak beter is om de tolweg te nemen.

Auto huren in Griekenland

Reis je niet met je eigen auto naar Griekenland dan is het zeker een aanrader om een auto te huren. Ook als je met het openbaar vervoer vanuit Athene of Thessaloniki naar Meteora reist. De route langs de kloosters is bloedmooi en veel leuker om zelf af te leggen dan met een tour. Een auto huren in Griekenland kun je het beste doen via TUIcars, Sunny Cars of Easyterra.

Tour boeken naar de Meteora Kloosters

Beschik je niet over eigen vervoer, wil of kun je geen gebruik maken van het openbaar vervoer en wil je wel graag de Meteora kloosters bewonderen? Meteora is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Griekenland en dat betekent dat je vanaf veel bestemmingen een tour kunt boeken naar de kloosters.

Hier kun je een tour naar de kloosters van Meteora boeken.

Hoeveel dagen voor Meteora?

Meteora beslaat een behoorlijk groot gebied waarin de verschillende kloosters liggen. Wil je meerdere kloosters van binnen bekijken en ook nog wandelen in de omgeving dan raad ik je twee volle dagen aan. Ben je enkel van plan om de route langs de kloosters van Meteora te rijden en één of twee kloosters te bezoeken dan heb je in principe voldoende aan één volle dag.

Beste reistijd Meteora kloosters

De maanden mei tot en met augustus zijn de drukte maanden voor een bezoek aan de kloosters van Meteora. Wil je de grootste drukte vermijden, dan reis je dus het beste buiten de zomermaanden. Tijdens de wintermaanden is het een stuk rustiger, maar Meteora ligt in het bergachtige binnenland van Griekenland en dat betekent dat het hier tijdens de winter zelfs kan sneeuwen. De beste maanden voor een bezoek aan de Meteora kloosters zijn daarom de maanden april, september en oktober. Wij reisden zelf in september en ik moet zeggen dat het nog steeds behoorlijk druk was, maar dat een parkeerplaats vinden met onze camper geen probleem was.

Waar te verblijven in Meteora?

Als uitvalsbasis voor een bezoek aan de kloosters van Meteoro kun je het beste verblijven in Kalampaka of Kastraki. Zelf verbleven wij bij Meteora Garden op de camping waar ze ook fijne huisjes verhuren. De camping wordt gerund door de liefste familie ooit en een verblijf hier is echt een aanrader. Vanaf de camping heb je namelijk een fantastisch zicht op een aantal van de Meteora kloosters. Hoewel wildkamperen in Griekenland op veel plekken gedoogd wordt, schijnt het rondom Meteora vrij lastig te zijn.

Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties in Meteora: