Thassos in Griekenland

Wat te doen op het eiland Thassos in Griekenland

Geüpdatet op

Het Griekse eiland Thassos – of Thasos – is één van de minder bekende eilanden van het land. Thassos is het meest noordelijke eiland van Griekenland in de regio Oost-Macedonië en behoort tot de Aegeische eilandengroep. Doordat het eiland in vergelijking met andere Griekse eilanden relatief onbekend is, kun je hier zelfs tijdens de zomermaanden een rustige vakantie doorbrengen. Wil jij een vakantie op Thassos plannen? Wij delen de beste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden op Thassos in Griekenland.

Waar ligt Thassos en hoe kom je er?

Zoals gezegd is Thassos het meest noordelijke eiland van Griekenland. Vanwege haar ligging, ten oosten van de bloedmooie regio Chalkidiki en ten zuiden van buurland Bulgarije is het eiland vooral een populaire vakantiebestemming voor Roemenen en Bulgaren. Het eiland is één van de groenste eilanden van Griekenland en heeft een oppervlakte van zo’n 435 km2. Helaas is het niet mogelijk om een rechtstreeks naar Thasos te vliegen. De beste manier om het eiland te bereiken is door vliegtickets te boeken naar Kavala of naar de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki.

Met de boot naar Thasssos

Er zijn twee mogelijkheden om het eiland Thassos te bereiken. De eerste optie is reizen per ferry van Kavala naar Thassos. Deze dienst vaart ongeveer zestien keer per dag en de overtocht duurt ongeveer anderhalf uur. Een andere – en goedkopere – optie is de ferry van Keramoti naar Thassos. Deze overtocht duurt ongeveer 35 minuten. Tickets voor de ferry kun je ter plekke aanschaffen. Zelf reisden wij met onze camper – lengte van zeven meter – per ferry vanaf Keramoti. Voor de heenreis betaalden wij 42 euro en voor de terugreis 38 euro. Hier vind je informatie over de ferry naar Thassos.

Boek een verblijf op Thassos.

Je vakantie naar Thassos boeken

Vind je het lastig om alles zelf te regelen en uit te zoeken dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een pakketreis naar het Griekse eiland Thassos te boeken. Dit is mogelijk via verschillende maatschappijen. We raden je wel aan om zeker een auto te huren op het eiland. Openbaar vervoer is erg slecht geregeld en de mooiste plekken en bezienswaardigheden op Thassos zijn zonder auto onmogelijk te bereiken. Voor een auto huren in Griekenland raden wij altijd Sunny Cars of EasyTerra aan. Boek je vakantie via TUI of de Vakantiediscounter voor de beste deals.

Thassos-stad, oftewel Limenas

Reis je vanaf Keramoti naar het eiland dan zal de stad Limenas, oftewel Thassos-stad, de eerste bestemming zijn die je kunt ontdekken. Limenas is de grootste stad op het eiland en beschikt over een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden op Thassos. Zo kun je een bezoek brengen aan diverse tempels, een Akropolis en de ruïnes van het oude Dyonissos theater. Maar Thassos stad is ook heerlijk om doorheen te slenteren met sfeervolle pleinen, straten en terrassen.

Thassos-stad

De archeologische site van Aliki

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden op Thassos is de archeologische site van Aliki. Op de archeologische site van Aliki zijn de ruïnes te vinden van een eeuwenoude Griekse stad. Je kunt hier onder andere de overblijfselen van een Dorische tempel bewonderen. De site ligt verborgen tussen de olijfbomen aan de baai an Aliki en is bereikbaar vanaf de hoofdweg via een smal, stenen pad. Het prachtige strand naast de site wordt ook wel Ruin’s Beach genoemd en is zeker een bezoek waard.

De archeologische site van Aliki

Archangelos Michali klooster

Op het eiland vind je een aantal kloosters waarvan het Archangelos Michali klooster – oftewel het klooster van de Aartsengel Michael – de bekendste ,belangrijkste en grootste klooster op Thassos is. Het vrouwenklooster werd gesticht in de achttiende eeuw en is tegenwoordig als toerist zijnde te bezoeken. Je mag het klooster alleen betreden als je gepast gekleed bent – knieën en schouders bedekt – en foto’s maken is niet toegestaan.

Archangelos Michali klooster
Archangelos Michali klooster op Thassos

Giola Lagune

Eén van onze favoriete dingen om te doen op Thassos is een bezoek brengen aan de Giola Lagune in het zuiden van het eiland. De Giola Lagune is een soort natuurlijk gevormd zwembad naast de zee. Door de golven wordt het natuurlijke bad telkens aangevuld en bij een kalme zee is het mogelijk om te zwemmen in de Giola Natural Pool. Houd er rekening mee dat de wandeling naar de lagune vrij steil en glibberig kan zijn. Hoewel we genoeg families op slippers naar beneden zagen lopen, zagen we ook een hoop mensen glibberen en glijden. Ik raad je daarom aan om goede, stevige schoenen te dragen.

NOTE: De Giola Natural Pool is één van de populairste bezienswaardigheden op Thasos. Houd er dus rekening mee dat je de plek niet voor je alleen zult hebben en dat zwemmen zelfs lastig kan worden vanwege de drukte. Toch is de wandeling er naartoe zeker de moeite waard.

Giola Lagune Thassos
Giola Natural Pool

De Ypsarion berg

Het hoogste punt van het eiland wordt gevormd door de berg Ypsarion met haar hoogte punt op een hoogte van ruim 1200 meter. In het gebied dat gevormd wordt door de Ypsarion kun je prachtige wandelingen maken en diverse excursies ondernemen, zoals quad rijden en bergbeklimmen.

Ypsarion berg

De mooiste stranden van Thassos

Je vakantie op Thassos is natuurlijk niet compleet zonder een aantal van de mooiste stranden van Thassos te bezoeken. Het eiland beschikt over een aantal bloedmooie stranden, waarvan de mooiste aan de oostkust te vinden zijn. Hieronder vind je een aantal van de mooiste stranden die je zeker wilt bezoeken.

  • Vathi Beach: Eén van de mooiste stranden van Thassos is Vathi Beach aan de oostkust. Dit strand is enkel te bereiken via een zandweg en is daardoor één van de meest afgelegen en rustige stranden.
  • Golden Beach: Golden Beach, oftewel Chrissi Amoudia, is één van de populairste stranden op Thasos en wordt druk bezocht. Het strand heeft een totale lengte van drie kilometer en je vindt er diverse restaurants en strand bars.
  • Ruins Beach: Dit strand moet je zeker bezoeken als je een bezoek brengt aan de Archeologische site van Aliki.
  • Livadi Beach is vooral prachtig vanwege het geweldige zicht op het klooster van de Aartsengel Michael en is één van de minder bezochte stranden op het eiland.
  • Crusoe Bay: Dit strand is enkel te voet te bereiken en straalt een heerlijke hippie vibe uit.
  • Paradise Beach: Ook dit strand ligt aan de oostkust van het eiland en is één van de populairdere stranden.
Golden Beach op Thassos
Stranden op Thassos

Bezienswaardigheden op Thasos op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle mooie plekken en bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug. Daaronder vind je de antwoorden op veel gestelde vragen over reizen naar het Griekse eiland.

Wat is de beste reistijd voor Thassos?

Reis je niet alleen naar het Griekse eiland voor een strandvakantie, maar wil je ook de mooiste bezienswaardigheden ontdekken zonder om te vallen van de warmte, dan zijn het voor- en najaar de beste periode voor een vakantie naar Thassos. Tijdens deze periodes zijn de temperaturen over het algemeen nog super aangenaam (20+ graden overdag) en valt er relatief weinig neerslag. Reis je naar Thassos voor een echte zonvakantie dan zijn uiteraard de zomermaanden de beste maanden.

Hoeveel dagen voor Thasos?

Met een oppervlakte van ruim 400 km2 behoort het eiland niet tot de grootste eilanden van Griekenland. Wanneer je een auto huurt zul je alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd met gemak in twee volle dagen kunnen ontdekken. Toch raad ik je aan om minimaal een dag of vijf uit te trekken. Boek je een pakketreis naar Thassos, dan is een week een heerlijke verblijfsduur.

Thassos in Griekenland

Is Thassos toeristisch?

Thassos is één van de minder bekende en populaire Griekse eilanden onder Nederlanders en Belgen, maar dat betekent niet dat het eiland niet toeristisch is. Thassos is namelijk razend populair onder Roemeense en Bulgaarse vakantiegangers. Maar ook de Grieken brengen tijdens de vakanties en weekenden graag een bezoek aan het eiland. Thasos is dus zeker een toeristische eiland, maar het is niet te vergelijken met eilanden als Zakynthos en Kreta.