Wildkamperen in Griekenland

Onze favoriete plekjes voor wildkamperen in Griekenland

Geüpdatet op

Wildkamperen in Griekenland is officieel niet toegestaan, helaas. Maar goed nieuws want op veel plekken wordt het – zeker buiten het hoogseizoen – getolereerd. Dit betekent echter niet dat je in Griekenland zomaar overal je tent kan opzetten of kan blijven slapen in je camper. Want hoewel vrij kamperen vaak niet wordt getolereerd, wordt parkeren vaak gedoogd. Geweldig, want zo sliepen wij op de mooiste plekjes. Pal op of aan een aantal van de mooiste stranden van Griekenland. Wil jij met je camper gaan rondreizen door Griekenland? Wij delen onze favoriete plekjes voor wildkamperen in Griekenland en vertellen je alles over onze ervaringen.

De regels omtrent wildkamperen in Griekenland

Zoals je hierboven al kon lezen is wildkamperen in Griekenland officieel niet toegestaan. Het wordt echter op veel plekken wel getolereerd door de politie en lokale inwoners. Maar hoe weet je nou waar het wel en waar het niet kan? Allereerst is het belangrijk om te weten dat wildkamperen officieel niet is toegestaan, maar dat parkeren vaak geen probleem is. Dit betekent kort door de bocht dat je geen kampeergedrag mag vertonen. Je doet er dus vaak verstandig aan om je tafel en stoelen gewoon binnen te laten. En je luifel vooral niet uit te klappen. Zo lang je alleen geparkeerd staat – of je er nu wel of niet in slaapt, eet en kookt – is er vaak niemand die een probleem maakt.

Hoewel kampeergedrag vertonen dus officieel verboden is, zul je merken dat ook hier lang niet altijd rekening mee wordt gehouden. Op veel plekken waar wij hebben overnacht voelde de plek eerder als een vrije camping dan een verboden gebied. Het beste kijk je naar wat andere camperaars om je heen doen en naar hoe de lokale bevolking hierop reageert.

Wel kan het nog steeds zo zijn dat ook parkeren niet toe wordt gestaan. Zo doe je er verstandig aan om populaire nationale parken, Nature 2000 gebieden en de echt toeristische bezienswaardigheden in Griekenland te skippen. Als in, dat je er beter niet kunt blijven overnachten in het wild. We hebben bijvoorbeeld meerdere mensen gehoord over weggestuurd worden bij de Meteora kloosters.

Misschien overbodig om te melden: Ga je vrij kamperen in Griekenland, behandel de plek dan altijd met respect en laat ‘m schoner achter dan dat je ‘m gevonden hebt!

Wildkamperen in Griekenland

Onze favoriete plekjes voor vrij kamperen in Griekenland

In totaal verbleven wij ruim zes weken in Griekenland waarin we zeven nachten op een camping sliepen. Alle overige nachten brachten wij – gratis – door op de mooiste plekken in het land.

Disclaimer: Hieronder delen we een aantal van de fijnste plekjes waar wij – gratis – hebben overnacht in Griekenland. Houd er rekening mee dat wij zelf goede ervaringen hebben gehad op deze plekken, maar dat wij ook mazzel hebben kunnen gehad. Dat jij niet gecontroleerd wordt, weggestuurd of zelfs een boete krijgt, kunnen we niet garanderen. Al deze plekken zijn ook te vinden op Park4night. Ik raad je zeker aan om deze app te downloaden op je telefoon.

Elea Beach (Paralia Elea) – Peloponnesos

Wij blijven niet vaak langer dan één of twee nachten hangen op een plekje, maar voor één plek in Griekenland hebben we een uitzondering gemaakt. Elea Beach in het oosten van de Peloponnesos is met stip onze favoriete plek voor wildkamperen in Griekenland. Hoewel, het voelt eigenlijk totaal niet als wildkamperen. Achter de duinen is namelijk een enorm gebied waar tientallen busjes, caravans, campers en tenten een aantal dagen en nachten doorbrengen. Het is zelfs zo populair dat er buitendouches zijn aangelegd (koud water), je boeken kunt uitwisselen en waar iedere ochtend een bakkerij met vers brood langs komt.

Maar dat is niet het enige. Ook diverse boeren uit de omgeving weten Elea Beach te vinden om hun producten te slijten. Denk aan groente en fruit, olijfolie, wijn en feta. Het heerlijke aan deze plek is dus dat je er dagen kunt staan zonder weg te moeten. De supermarkt en bakker komen namelijk naar je toe!

Elea Beach voelt als een enorme community – en eigenlijk dus een soort van gratis camping – waar je van alle gemakken bent voorzien. En daarbij komt nog eens dat de sfeer super fijn is. Iedereen is vriendelijk en maakt een praatje met elkaar. Maar nog belangrijker is dat iedereen de plek met respect behandelt en je vrijwel geen troep tegenkomt. Maar goed ook, want Elea Beach is namelijk een Nature 2000 gebied waar op het strand veel schildpadnesten te vinden zijn. Na zonsondergang begeef je je dus beter niet meer op het strand. Maar in de ochtend is het fantastisch om te zien hoe baby schildpadden hun weg naar de zee vinden.

Ik kan een heel boekwerk schrijven over Elea Beach, maar je moet de sfeer natuurlijk zelf ervaren! Hier vind je de exacte locatie op Google Maps.

Op het zoutmeer bij Pouda Beach – Peloponnesos

De regio Peloponnesos in het zuiden van Griekenland is één van de mooiste regio’s van het land en perfect voor camperaars en vanlife. Een prachtige plek waar wij de nacht doorbrachten is op het zoutmeer bij Pouda Beach. Hier vind je de exacte locatie. Pouda Beach ligt in het zuiden van de derde ‘vinger’ van de Peloponnesos en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op het eiland Elafonisos.

Ook dit is weer een enorm populaire plek onder camperaars en vanlifers en dat is niet zo gek. Je overnacht namelijk op een enorm zoutmeer. Belangrijk dus wel om rekening te houden met het weer, zodat je niet vast komt te zitten. Aan de ene kant heb je zicht op de prachtige, azuurblauwe zee met in de verte het eiland en aan de andere kant kun je het roze/rode zoutmeer bewonderen. Met een beetje mazzel zijn er zelfs flamingo’s.

Wildkamperen in Griekenland: Pouda Beach - Peloponnesos
Wildkamperen in Griekenland: Pouda Beach - Peloponnesos

Azapiko Beach – Sithonia, Chalkidiki

Niet alleen de regio Peloponnesos in het zuiden van Griekenland is geweldig om te gaan wildkamperen. Ook het schiereiland Chalkidiki, in het oosten van het land, leent zich perfect om te slapen op de meest magische plekjes. Eén van onze favoriete plekken voor wildkamperen in Chalkidiki is Azapiko Beach in het oosten van de ‘middelste vinger’ Sithonia. Hier kun je op het strand kamperen – ik zeg expres kamperen, want iedereen staat hier alsof het een camping is – en sta je binnen drie stappen in de zee. Het strand is vrij klein en dus is er plek voor een stuk of vijf á zes campers of vans. En hoewel het wat krap kan aanvoelen is de sfeer echt top. Klik voor de exacte locatie.

Kriaritsi – Sithionia, Chalkidiki

Hoewel het fantastisch wildkamperen is op de mooiste stranden, vonden wij het soms ook fijn om juist wat afwisseling te hebben. En toen vonden we op Sithonia in Chalkidiki een geweldige wildkampeerplek. In het zuiden van de vinger vind je de wijk Kriaritsi. Deze wijk is jaren geleden aangelegd met als idee een enorm luxe wijk te bouwen. Met het bouwen is gestart en alle wegen zijn al jaren klaar, maar op de één of andere manier zijn er nooit huizen gebouwd. De hele wijk staat nu dus bekend als ghost town en het is super tof om hier doorheen te rijden. En waarom zou je dan niet blijven slapen?

Wij sliepen – met twee andere vans – op één van de doodlopende wegen en wauw, wat een te gekke plek. Vanaf alle kanten heb je prachtige uitzichten en de zonsopkomst is magisch. Daar wilden zelfs wij onze wekker wel voor zetten. Hier vind je de exacte locatie van onze slaapplek, maar kijk gerust verder in de ghost town om te kijken of je een toffere plek ziet. Het gebied is namelijk enorm.

Wildkamperen in Griekenland: Kriaritsi - Sithionia, Chalkidiki
Wildkamperen in Griekenland: Kriaritsi - Sithionia, Chalkidiki

Beach of Pirgos – Sithonia, Chalkidiki

Wil je gaan wildkamperen in Chalkidiki dan zul je in principe geen moeite hebben met fijne plekken vinden. Onze laatste nacht sliepen wij in het uiterste noordoosten van de vinger Sithionia op het strand van Pirgos. Ook dit is weer een populaire plek waar je pal op het strand parkeert en binnen een paar stappen in de azuurblauwe – mega heldere – zee staat. Wij zijn zelf helemaal doorgereden tot het einde van het strand om geen overlast te veroorzaken. Twee keer zagen we politie rijden en aan de andere kant van het strand werd zelfs een boete uitgedeeld voor het vertonen van kampeergedrag (luifel). Een aanrader dus om hier je spullen niet voor de camper of bus te zetten. Geen straf, want op het strand kun je uitstekend relaxen. Hier vind je de exacte locatie.

Beach of Pirgos - Sithonia, Chalkidiki
Beach of Pirgos - Sithonia, Chalkidiki
Beach of Pirgos - Sithonia, Chalkidiki

Agridia Beach – Sithonia, Chalkidiki

Een ander plekje op Sithonia in Chalkidiki waar wij meerdere nachten doorbrachten en waar zelfs kampeergedrag vertonen geen probleem was is Agridia Beach. Dit prachtige baaitje ligt wat verscholen vanaf de openbare weg. De route er naartoe is misschien niet het allerfijnst, maar wat ons betreft goed te doen (als het niet al te nat is geweest). Eenmaal aangekomen vind je één fijne beach bar en daarachter een groot grasveld waar ooit een camping is geweest. Je hebt een prachtig uitzicht over de baai en kunt er daarnaast prima wandelen. Klik hier voor de locatie.

Wildkamperen in Griekenland: Agridia Beach - Sithonia, Chalkidiki
Wildkamperen in Griekenland: Agridia Beach - Sithonia, Chalkidiki

Livadi Beach – Thassos

Het Griekse eiland Thassos in het oosten van het land is zeker een bezoek waard als je in de buurt bent. En hoewel wildkamperen hier iets lastiger leek in verband met de slechte wegen naar stranden en baaien hebben wij ook hier weer een pareltje gevonden. Livadi Beach ligt in het zuiden van het eiland en is een bloedmooie, kleine baai waar je tussen de bomen de nacht kan doorbrengen. Overdag wordt het strand bezocht door een aantal toeristen en lokale inwoners, maar erg druk lijkt het er nooit te worden. Vanaf hier heb je zicht op het klooster Holy Monastery of the Archangel Michael en de sterrenhemel is mooier dan mooi. Lees hier al onze tips voor een vakantie op Thassos.

Slapen doe je niet direct op het strand, maar op de verhoging erachter. Als je aan komt rijden, rij dan niet helemaal door naar de zee maar ga net daarvoor de heuvel op naar links. Hier is voldoende ruimte om je camper of van te parkeren voor de nacht. Hier vind je de exacte locatie.

Livadi Beach - Thassos

Possidi Beach – Kassandra, Chalkidiki

Een plek om te overnachten in de buurt van één van de mooiste stranden van Chalkidiki mag natuurlijk niet ontbreken. En eerlijk, het is niet dé mooiste plek om te wildkamperen in Griekenland, maar zeker handig en mooi genoeg als je een bezoek wilt brengen aan Possidi Beach. Het echte strand – dat bekend staat als één van de mooiste stranden van Griekenland – is alleen te bereiken met een 4×4. Maar voordat je de hoofdweg afslaat naar het strand vind je een groot parkeerterrein waar wij de nacht hebben doorgebracht. Als je hier ligt in je camper of bus val je in slaap met het geluid van de zee en heb je ook de gezelligheid van het dorp in de buurt. Wij sliepen hier begin september met nog twee andere campers. De exacte locatie vind je hier.

Possidi Beach Kassandra Chalkidiki

Kastráki – Peloponnesos (met uitzicht op Monemvasia)

Monemvasia is één van de populairste bezienswaardigheden van de Peloponnesos en hoewel je hier ook een aantal slaapplekken vindt op Park4night, kozen wij voor een plekje iets verder weg. Kastráki ligt op een kwartier rijden van Monemvasia. Je vindt hier langs het bijna verlaten strand voldoende plek om te overnachten. Aan het strand, of onder de bomen iets verder naar achteren. Er is een stranddouche aanwezig en het uitzicht op Monemvasia is bloedmooi. Klik hier voor de locatie.

Ritsa Beach – Kardamyli, Peloponnesos

De meeste plekken waar wij hebben overnacht in Griekenland liggen vrij afgelegen, maar op de ‘vinger’ Mani in de Peloponnesos vonden wij een plekje net buiten het dorp Kardamyli. Kardamyli is zeker een bezoek waard en dus is hier overnachten perfect. Een doorgaande weg – met weinig verkeer – scheidt de parkeerplaats van het strand. En op een paar minuten lopen vind je een aantal fijne tavernes waar je heerlijk kunt eten. Wildkamperen in Griekenland is niet altijd en overal magisch, maar deze plek is prima voor een nacht. Hier vind je de exacte locatie.

Wildkamperen in Griekenland: Ritsa Beach - Kardamyli, Peloponnesos

Vind je wildkamperen in Griekenland geen fijn idee? Op veel plekken in het land stellen eigenaren van tavernes hun grond ter beschikking om te overnachten in je camper. Soms moet je hier een paar euro voor betalen, maar meestal is eten in de taverna voldoende. Ook een prima oplossing!

Vrisi Beach – Oost-Griekenland

Reis jij net als wij vanaf het oosten van Griekenland verder inwaarts, dan hebben we een top locatie om te gaan wildkamperen in Griekenland voor je. Vrisi Beach ligt tussen Thassos en Chalkidiki en is een uitgerekt strand. Wij waren hier tijdens het hoogseizoen, maar het was er alles behalve druk. Je kunt hier parkeren pal aan het strand en vanuit je camper of van een frisse duik nemen. Wij overnachtten hier samen met een stuk of acht andere campers en de sfeer was heerlijk. Maar het meest bijzondere: We spotten hier in de ochtend dolfijnen! Niet zo gek dus dat deze plek een plekje tussen onze favorieten verdient. Klik hier voor de locatie.

Paralia Erasmiou – Oost-Griekenland

Wij reisden vanuit Bulgarije naar Griekenland en dus maakten we onze eerste stop aan de kust in het oosten van het land. Al snel vonden we een te gekke plek aan het strand Erasmiou. Je vindt hier twee beach bars en een enorm uitgestrekt strand. Wij hebben de eigenaar van één van de beach bars gevraagd of we mochten overnachten en volgens hem was het geen probleem. We parkeerden onze bus pal aan het strand en genoten van het geweldige uitzicht. Op dit moment realiseerden we ons dat wildkamperen in Griekenland geweldig zou worden. Hier vind je onze exacte locatie. Wanneer je de weg nog iets verder volgt, voorbij de beach bars, kom je op een plek waar meerdere campers stonden. Dit is dus ook een optie.

Wildkamperen in Griekenland Paralia Erasmiou

Onze favoriete plekken op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locaties van onze favoriete plekken voor wildkamperen in Griekenland.

Veelgestelde vragen over wildkamperen in Griekenland

  • Is wildkamperen toegestaan in Griekenland?

    Officieel is wildkamperen niet toegestaan in Griekenland. Je loopt dus altijd het risico om weggestuurd te worden of om zelfs een boete te krijgen. Op veel plekken in het land wordt wildkamperen echter gedoogd. Dit geldt niet voor wildkamperen bij de populaire toeristische attracties.