Olympia Griekenland

Olympia in Griekenland bezoeken? Dit moet je weten

Geüpdatet op

Olympia in Griekenland is de geboortestad van de wereldberoemde Olympische Spelen dat nog steeds het belangrijkste sportevenement ter wereld is. De stad ligt in het zuiden van Griekenland op het schiereiland Peloponnesos en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland. Nog steeds wordt hier iedere vier jaar de Olympische vlam ontstoken en vanaf hier naar het land van de Olympische Spelen gebracht. Wil jij Olympia in Griekenland bezoeken? Hier lees je alles over deze bijzondere stad en de mooiste plekken en bezienswaardigheden.

Over de Olympische stad Olympia in Griekenland

De stad Olympia is al eeuwenland wereldberoemd. Al vanaf 776 voor Christus vonden hier de eerste Olympische Spelen plaats ter ere van Zeus. Destijds was dit evenement nog behoorlijk klein, met maar één onderdeel, maar door de eeuwen heen groeide het evenement uit tot hét sportevenement van de wereld. Pas in 1875 werd het eeuwenoude Olympia blootgelegd door Duitse archeologen. Vandaag de stad staat de stad in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Olympia ligt in het noordoosten van het schiereiland Peloponnesos. Vanaf de stad Patras rij je hier in een kleine twee uur naartoe via een geweldige route die je dwars door de bergen leidt.

Ook vanuit de hoofdstad van Griekenland, Athene, is Olympia goed te bereiken. Via de tolweg bereik je Olympia vanuit Athene in een kleine drie uur. Het schiereiland Peloponnesos is echter zo prachtig dat ik je zeker aanraad om meer tijd uit te trekken voor de regio. Het beste kun je op het vliegveld van Athene een auto huren om hiermee een mooie rondreis door de Peloponnesos te maken. Voor het huren van een auto in Griekenland raden wij EasyTerra of Sunny Cars aan.

Wil je geen auto huren in Griekenland? Boek dan een tour naar Olympia.

Archeologische site Olympia in Griekenland

De mooiste bezienswaardigheden in Olympia

Olympia is vandaag de dag een groot gebied dat je op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Tijdens je wandeling loop je langs een aantal prachtige bezienswaardigheden van Olympia die je allemaal op je gemak kunt bewonderen. De stad is als het ware een heus openlucht museum. Hieronder vind je informatie over een aantal van de belangrijkste plekken en bezienswaardigheden.

Ook leuk om te bezoeken in de Peloponnesos: Bezoek het magische Mystras en het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid, het Theater van Epidaurus.

Het Archeologisch Museum van Olympia

Op loopafstand van de Oude Griekse stad kun je voor je wandeling door het openluchtmuseum een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum van Olympia. In dit museum kun je bijzondere voorwerpen bewonderen die allen zijn gevonden in Olympia. Het Archeologisch Museum is opgedeeld in een aantal zalen die allen een bijzonder verhaal vertellen. Het meest bijzondere aan het museum vonden wij toch wel de 21 beelden, waaronder een standbeeld van Zeus. Ik raad je aan om het museum te bezoeken vóór je bezoek aan de stad, zodat je alvast wat achtergrondkennis hebt. Je hoeft hier niet een apart entreeticket te kopen.

Het Archeologisch Museum van Olympia

De Tempel van Zeus

De belangrijkste plek en bezienswaardigheid van Olympia is de Tempel van Zeus. Deze gigantische tempel werd in 468 voor Christus gebouwd ter ere van het opperhoofd van de Goden, Zeus. Bijna dertien jaar is er gedaan over de bouw van de tempel die destijds een hoogte had van maar liefst tien meter. De tempel bestond uit indrukwekkende zuilen én in de tempel stond één van de zeven wereldwonderen uit de antieke wereld, een bloedmooi gouden Zeusbeeld. Helaas is de tempel behoorlijk in verval geraakt en heeft het gebied de nodige natuurrampen en aardbevingen te verduren gehad. Op de dag van vandaag moet je dan ook over wat fantasie beschikken. Er is weinig anders dan enorme rotsblokken over van de ooit zo indrukwekkende Tempel van Zeus in Olympia. Daarnaast is één van de zuilen in 2005 gereconstrueerd.

De Tempel van Zeus
De Tempel van Zeus

Tempel van Hera

Een andere ooit zo belangrijke plek in Olympia is de Tempel van Hera. De Godin Hera – of Heraion – was de vrouw van Zeus én de koningin van de Griekse goden. Ook voor de Tempel van Hera geldt dat er helaas weinig anders dan een aantal zuilen en rotsblokken is overgebleven.

Het Olympisch Stadion

Eén van de voor ons meest bijzondere bezienswaardigheden in Olympia is toch wel het Olympisch Stadion. Ook al moet ik eerlijk zeggen dat het op dit moment niet heel veel meer voorstelt. Via een stenen boog loop je het stadion binnen dat een totale oppervlakte heeft van 200 meter lang en 30 meter breed. In totaal was er in het Olympisch Stadion plek voor maar liefst 40.000 toeschouwers. En hoewel het stadion op dit moment meer een open vlakte is, is het bijzonder om je te bedenken dat je op de geboortegrond van de Olympisch Spelen staat.

Het Olympisch Stadion

Overige bezienswaardigheden

Andere bijzondere plekken en bezienswaardigheden in Olympia zijn onder andere het Gymnasium, de Olympia Botanical Garden en de Palestra.

Gymnasium Olympia
Gymnasium Olympia

Praktische informatie en tips voor je bezoek aan Olympia in Griekenland

  • Entreetickets voor Olympia kun je aanschaffen bij de kiosk vlakbij de Archeologische site of aan de kassa in het Archeologisch Museum.
  • De entreeprijs voor Olympia bedraagt €12 per persoon (hoogseizoen) voor het museum en de Archeologische site. Ik raad je zeker aan om combi-ticket aan te schaffen en deze beide te bezoeken. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.
  • Ook fijn: Op 6 maart, 18 april, 18 mei en iedere eerste zondag van de maand kun je Olympia gratis bezoeken.
  • Van eind april tot en met oktober is de site iedere dag geopend van 8 tot 20 uur. De overige maanden kun je Olympia bezoeken tussen 8 en 15 uur.
  • Ben je bang voor drukte en wil je gratis een audioguide? Schaf dan je entreetickets alvast online aan en skip eventuele wachtrijen.
  • Hoewel Olympia één van de bekendste bezienswaardigheden in Griekenland is viel het ons erg mee qua drukte. Zelfs middenop de dag.
  • Er zijn rondom de site verschillende plekken waar je je auto gratis kunt parkeren. Het beste kun je hiervoor gewoon de borden volgen.
  • Op de archeologische site is weinig schaduw en tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk heet worden. Ik raad je dus aan om voldoende water mee te nemen en eventueel een hoed of pet te dragen.
  • De archeologische site ligt net buiten het dorp, maar tussen het museum en de site kun je genieten van een lekkere Griekse maaltijd bij het restaurant.
Olympia in Griekenland bezoeken

De Olympische stad op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van Olympia in Griekenland terug.