Mystras in Griekenland bezoeken

Mystras in Griekenland bezoeken: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Mystras (Mistras) is één van de meest magische bezienswaardigheden op het Griekse schiereiland de Peloponnesos. De stad is een levendige herinnering aan het Byzantijnse rijk. Tijdens de middeleeuwen woonden hier maar liefst 40.000 mensen, maar tegenwoordig is Mystras een verlaten stad in het departement Lakonia. De stad ligt zo’n vijf kilometer ten noordwesten van het wereldberoemde Sparta en zo’n zestig kilometer ten noorden van de Griekse kust. Tijdens een roadrip door de Peloponnesos moet je Mystras zeker bezoeken. In dit artikel delen we alle informatie over de mooiste bezienswaardigheden, de entreeprijs, openingstijden en andere handige tips.

De geschiedenis van Mystras in Griekenland

Al in 1249 werd Mystras gebouwd op de top van een 634 meter hoge uitloper van de bergrug de Taigetos. Tien jaar later werd de Franse kruisridder die opdracht gaf tot de bouw gevangen genomen door de Byzantijnen en was de Byzantijnse stad geboren. De stad breidde zich snel uit en ook in het nabijgelegen Sparta vestigden de eerste inwoners zich. Door de eeuwen heen is de stad diverse keren veroverd en in handen gekomen van verschillende volkeren. Zo is de stad in handen geweest van de Turken en de Venetianen. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog die plaats vond van 1821 tot 1832 werd Mystras compleet geplunderd en kwam er een einde aan de welvaart in de stad. De meeste inwoners trokken naar Sparta.

Sindsdien is Mystras een verlaten spookstad geworden in het binnenland van de Peloponnesos. Wel hebben zich een aantal honderd inwoners gevestigd in het nieuwe Mystras dat is gebouwd aan de voet van de ruïnes van de oude stad.

Extra tip: In de Griekse regio de Peloponnesos vind je nog veel meer belangrijke bezienswaardigheden van Griekenland, zoals de Olympische stad Olympia, het oude Sparta en het theater van Epidaurus.

Mystras in Griekenland bezoeken

De mooiste bezienswaardigheden van Mystras

Vandaag de dag kun je als toerist zijnde het magische Mystras in Griekenland bezoeken. De hele archeologische site staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor het bezoeken van de stad zijn er twee ingangen aangelegd, één boven en één beneden. Ik raad je aan om je auto eerst boven te parkeren en het bovenste gedeelte (Kastro) te bewonderen. Vanaf hier kun je via de West Gate een aantal prachtige bezienswaardigheden bewonderen. Hierna wandel je naar beneden naar Kato Chora. Ook kun je ervoor kiezen om terug naar je auto te gaan na de eerste bezienswaardigheden en daarna beneden nogmaals te parkeren. Je entreeticket is geldig bij beide ingangen.

Een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Mystras in Griekenland zijn onder andere de de Akropolis, Agios Dimitros kerk, de kerk Agia Sofia, het Paleis van de Despoten, het klooster Moni Pantanassas en het Pantanassa klooster. Daarnaast kun je diverse ruïnes bewonderen die je laten zien dat hier eeuwen geleden écht duizenden mensen hebben gewoond.

De Akropolis: Het kasteel van Mystras

Wanneer je op de top van de heuvel start aan je bezoek (bij de West Gate) zal het Akropolis één van de eerste bezienswaardigheden van Mystras zijn die je kunt bewonderen. Het Akropolis dat eigenlijk een kasteel was is op de mooiste plek in het rijk gebouwd en vanaf hier kun je genieten van spectaculaire uitzichten over de Archeologische site en de omgeving.

Het kasteel van Mystras
Het kasteel van Mystras
Het kasteel van Mystras
Het kasteel van Mystras

Paleis van de Despoten

Vlak onder het kasteel vind je het Paleis van de Despoten, oftewel de gebouwen waar de heersers en hun families woonden.

Paleis van de Despoten
Paleis van de Despoten

Agia Sofia kerk

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Mystras is de Agia Sofia kerk. Deze kerk staat vlakbij de paleizen en is gebouwd in de veertiende eeuw. In de kerk is een prachtige muurschildering te bewonderen.

Agia Sofia kerk

De Agios Dimitros kerk

De oudste kerk van Mystras is naar verluid de Agios Dimitros kerk die gebouwd werd in 1270. Door de eeuwen heen is de kerk steeds verder uitgebouwd en daarmee steeds belangrijker geworden.

De Agios Dimitros kerk
De Agios Dimitros kerk

Het nonnenklooster Pantanassa

De magische stad Mystras staat niet alleen bekend om haar prachtige kerken en het kasteel, maar ook om een aantal prachtige kloosters. Eén van onze favoriete bezienswaardigheden in Mystras is zonder twijfel het nonnenklooster Pantanassa. Het Pantanassa klooster is het laatst gebouwde, belangrijke gebouw van Mystras en is het enige gebouw dat nog steeds permanent bewoond wordt. Niet alleen van buiten is het klooster prachtig om te bewonderen, maar net name de binnenkant is bloedmooi. Je kunt hier namelijk diverse prachtige fresco’s bewonderen.

Het nonnenklooster Pantanassa
Het nonnenklooster Pantanassa

Mystras bezoeken: Openingstijden, entreeprijzen & tips

  • De entreeprijs voor Mystras bedraagt €12 per persoon. Hiermee heb je toegang tot beide ingangen.
  • Parkeren rondom de Archeologische site kan gratis op diverse parkeerterreinen.
  • Tijdens de wintermaanden is de site iedere dag geopend van 8.30 tot 15.30 uur.
  • Tijdens de zomermaanden kun je Mystras bezoeken van 8 tot 19 uur (iedere dag).
  • Er zijn diverse wandelpaden aangelegd, maar soms moet je ook wat klimmen en klauteren over losse stenen. Ik raad je daarom aan om goede wandelschoenen te dragen tijdens je bezoek. Ik raad je aan om zeker drie uur uit te trekken voor je bezoek.
  • Er is geen restaurant gevestigd op de Archeologische site. Wil je een hapje eten voor of na je bezoek dan kun je doorrijden naar het nieuwe Mystras dat aan de voet van de heuvel ligt.
  • Tijdens de zomermaanden wordt het behoorlijk warm in de Peloponnesos. Het beste kun je Mystras bezoeken in de ochtend. Ik raad je sowieso aan om voldoende water mee te nemen.
Mystras in Griekenland Peloponnesos

Waar ligt Mystras en hoe kom je er?

Mystras is centraal gelegen in de regio Peloponnesos in het zuiden van Griekenland. De afstand naar Mystras vanaf de hoofdstad Athene bedraagt ongeveer 220 kilometer. Vanaf diverse steden in Griekenland is het mogelijk om een tour te boeken naar Mystras. Het openbaar vervoer in deze regio van het land is helaas niet zo geregeld dat de site gemakkelijk te bereiken is. Ik raad je aan om vliegtickets naar Athene te boeken en om hier – na je stedentrip – een auto te huren om het zuiden van Griekenland te ontdekken. De regio Peloponnesos is één van de mooiste regio’s in het land en leent zich uitstekend voor een avontuurlijke roadtrip. Voor het huren van een auto in Griekenland raden wij Sunny Cars of EasyTerra aan.

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van Mystras in Griekenland.