Theater van Epidaurus in Griekenland

Het Theater van Epidaurus bezoeken in de Peloponnesos, Griekenland

Geüpdatet op

De Griekse regio Peloponnesos staat bekend als dé regio van de Griekse oudheid. Nergens anders in het land vind je zoveel bijzondere bezienswaardigheden en unieke plekken. Het Theater van Epidaurus is één van deze bijzondere plekken dat je zeker moet bezoeken tijdens een roadtrip door de Peloponnesos. Het Theater van Epidaurus is het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid en is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland. Samen met een aantal tempels en badhuizen vormt de tempel het Heiligdom van Asklepios. Wil jij het Theater van Epidaurus bezoeken? Wij delen handige tips voor je bezoek en praktische informatie.

Over het Theater van Epidaurus

Zo’n veertien kilometer landinwaarts van het kustplaatsje Epidavros en op twintig minuten rijden van Nafplion ligt de bloedmooie archeologische site het Heiligdom van Asklepios met onder andere het Theater van Epidaurus. Het theater dat stamt uit de vierde Eeuw voor Christus is het best bewaarde theater van Griekenland. De bijzondere plek ligt prachtig verscholen in het binnenland van de Peloponnesos in een bosrijk gebied. Het Theater van Epidaurus heeft een capaciteit voor 12.000 tot 14.000 bezoekers en wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt voor zomerconcerten en het Athens Epidavros Festival.

Het theater is gebouwd in de vorm van een grote schelp en is deels tegen de heuvels van de Peloponnesos aangebouwd. Met name vanwege deze unieke vorm is het Theater van Epidaurus bekend vanwege haar unieke akoestiek. Wanneer je op de middenstip staat en zult spreken – zingen is verboden voor bezoekers – zul je het bijzondere geluid zelf kunnen ervaren. En met een beetje mazzel is er zelfs een gids die je alles laat zien en horen.

Hoewel het Theater van Epidaurus niet zo bekend is als andere bezienswaardigheden in de Peloponnesos, zoals de stad van de Olympische Spelen, Olympia, het oude Mystras en Sparta, is het zeker een bezoek waard.

Theater van Epidaurus
Theater van Epidaurus

Het Heiligdom van Asklepios

Zoals eerder aangegeven vormt het Theater van Epidaurus samen met een aantal tempels en badhuizen het Heiligdom van Asklepios. Asklepios is de God van de Geneeskunde en het gehele Heiligdom van Asklepios is gewijd aan de genezende goden. De belangrijkste monumenten van het Heiligdom dateren uit de vierde Eeuw voor Christus. Een aantal belangrijke bouwwerken zijn onder andere – naast de Tempel van Epidaurus – de Tempel van Asklepios en de Tholos. Helaas is er van het heiligdom niet veel overgebleven dan een aantal zuilen en stenen. Wel is op veel plekken goed zichtbaar wat voor immense bouwwerken er moeten hebben gestaan.

Het Heiligdom van Asklepios
Het Heiligdom van Asklepios
Het Heiligdom van Asklepios

Archeologisch Museum van de Asclepieion van Epidaurus

Voordat je begint aan je bezoek aan het Theater van Epidaurus en de rest van de archeologische site raad ik je aan om te starten met een bezoek aan het Archeologisch Museum. Je kunt hier ook mee eindigen, maar het is altijd fijn om te starten met wat voorkennis en daarna de daadwerkelijke plekken te bezoeken. In het Archeologisch Museum kun je alles lezen en zien over de geschiedenis van Epidaurus.

Archeologisch Museum van de Asclepieion van Epidaurus

Het Theater van Epidaurus bezoeken: Praktische informatie

 • De entreeprijs voor het Theater van Epidaurus bedraagt €12 per persoon.
 • Met je entreeticket kun je zowel het theater als de tempels en badhuizen én het Archeologisch Museum bezoeken.
 • Van november tot en met maart is de archeologische site geopend van 8.00 tot 17 uur.
 • In april is de site geopend van 8 tot 19 uur.
 • Van 2 mei tot en met 31 augustus is de site iedere dag geopend van 8 tot 20 uur.
 • Geld besparen? Bezoek het Theater dan op een zondag tijdens de wintermaanden. De entree is dan namelijk gratis.
 • Andere data waarop de entree gratis is zijn 6 maart, 18 april, 18 mei, 28 oktober en het laatste weekend van september.
 • Parkeren is gratis op het grote parkeerterrein.
 • Het is ook mogelijk om vanaf Athene of verschillende plaatsen in de Peloponnesos een tour naar Epidaurus te boeken.
 • Het kan erg warm zijn tijdens je bezoek aan het Theater van Epidaurus. Vlak voor de ingang zijn een aantal restaurantjes, maar eenmaal binnen kun je geen water kopen. Ik raad je dus aan om voldoende mee te nemen.
 • Voor je bezoek raad ik je aan om maximaal een halve dag in te plannen.
 • De afstand van het Heiligdom van Asklepios naar het theater stelt weinig voor. Toch raad ik je aan om stevige schoenen te dragen aangezien de ondergrond niet overal even prettig is.

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van het Theater van Epidaurus terug.