Akropolis Athene

Akropolis in Athene: Informatie voor je bezoek

Geüpdatet op

De Akropolis – of Acropolis – wordt gezien als de belangrijkste bezienswaardigheid in Athene. Niet gek, want het is er prachtig. De Akropolis is niet één van de prachtige tempels in Athene, maar het is de 156 meter hoge tafelberg waarop verschillende archeologische kunstwerken uit de Griekse Oudheid te bewonderen zijn. Het betekent dan ook ‘het hoogste punt van de stad’. Ook jij wilt vast en zeker de Akropolis bezoeken tijdens je stedentrip Athene. In dit artikel vind je handige informatie voor je bezoek.

De Akropolis wordt ook wel ‘de heilige berg’ genoemd en is vanaf vrijwel iedere plek in de stad – en zelfs daarbuiten – te bewonderen. Bovenop de Akropolis kun je een aantal prachtige tempels en andere bouwwerken bewonderen, maar eerst loop je langs De Propylaeën, de monumentale toegangspoort. Hieronder lees je over de meest indrukwekkende en bijzondere bouwwerken op de Akropolis.

Uitzicht over Athene vanaf de Areopagus heuvel

Je bezoek aan de Akropolis zal niet alleen een groot succes zijn vanwege de prachtige tempels en andere bouwwerken, maar ook het uitzicht over de stad is fenomenaal. Zoek je een mooie plek voor de zonsondergang? Vlak onder de ingang van de Akropolis vind je de Areopagus heuvel vanaf waar je een geweldig zicht hebt op de stad én het Parthenon. Hier kun je gratis van genieten.

Schaf skip-the-line tickets aan voor de Akropolis

Areopagus heuvel Athene
Uitzicht over Athene vanaf de Akropolis

De poort van Propyleeën

De ingang naar de Akropolis is de Poort van Propyleeën. Deze ingang werd in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd en diende als scheiding tussen de stad en de heilige Akropolis. De poort van Propyleeën is de eerste aanblik tijdens je bezoek aan het Akropolis.

Akropolis

De tempel van Nike

Vlak voor de poort van Propyleeën ligt de kleine tempel van Nike. Nike is de godin van de overwinning en wordt gezien als één van de alter ego’s van de godin Athene. De tempel van Nike is dan ook gebouwd op de plek waar eerder een tempel gewijd aan de godin Athene stond. De hele tempel is gemaakt van marmer. Hoewel er veel wordt gesproken over de tempel van Nike (waarschijnlijk door het wereldberoemde sportmerk) moet ik wel zeggen dat deze tempel zeker niet één van de meest indrukwekkende is op de Akropolis.

Het Parthenon

Het belangrijkste bouwwerk op de Akropolis is het wereldberoemde Parthenon. De bouw van dit imposante bouwwerk is begonnen in 448 voor Christus en is tot op de dag van vandaag het meest indrukwekkende gebouw in heel Athene. De tempel is gebouwd voor de godin Pallas Athena en is maar liefst 70 meter lang, 31 meter breed en 20 meter hoog. De tempel wordt gezien als het best bewaarde bouwwerk uit de klassieke oudheid.

Parthenon
Parthenon

Het Erechteion

Hoewel de Godin Athene zeker de beroemdste godin is en veel tempels zijn gewijd aan haar, is het Erechteion ook gewijd aan Poseidon, de god van de zeven zeeën. Indrukwekkend aan het Erechteion zijn de beelden van vrouwen die het dak van de tempel lijken te dragen. De beelden die je kunt bewonderen zijn allemaal kopieën, maar vrijwel alle echte beelden kun je bewonderen in het Akropolis museum. De prachtige olijfboom naast de tempel is volgens de verhalen geplant door godin Athene om de strijd met Poseidon te kunnen winnen.

Erechteion
Erechteion
Erechteion
Olijfboom Erechteion

Het Odeon van Herodes Atticus

Eén van de voor mij meest indrukwekkende bouwwerken is toch wel het Odeon van Herodes Atticus, een enorm theater dat op de zuidelijke helling is gebouwd. Het enorme bouwwerk stamt uit het jaar 161 en is speciaal gebouwd ter ere van de vroeg overleden vrouw van Herodes Atticus. Tijdens de zomermaanden wordt het theater nog steeds gebruikt voor evenementen en festivals.

Vlak naast het imposante theater vind je een kleiner theater, het Theater van Dionysus. Dit theater is het oudste theater van heel Griekenland.

Odeon van Herodes Atticus
Odeon van Herodes Atticus, Akropolis
Odeon van Herodes Atticus Akropolis

Openingstijden & tickets

 • Tijdens de zomermaanden zijn de openingstijden van 8 uur tot 19 uur.
 • In de wintermaanden kun je de Akropolis bezoeken van 8 uur tot 17 uur.
 • Tickets voor de Akropolis kun je bij de ingang aanschaffen. De Akropolis is echter één van de belangrijkste en drukst bezochte bezienswaardigheden in Athene en dat kan lange wachtrijen betekenen. Je doet er daarom verstandig aan om je tickets voor de Akropolis vooraf online te reserveren.
 • Het is ook mogelijk om een combi-ticket aan te schaffen voor de Akropolis en het Akropolis museum.
 • Kinderen, studenten en senioren hebben recht op 50% korting. Je moet hiervoor wel je id of paspoort kunnen laten zien.
 • Wil je ook andere bijzondere bezienswaardigheden in Athene bezoeken, zoals de oude Agora, de Romeinse Agora en Kerameikos? Schaf dan een combi-ticket aan waarmee je toegang krijgt tot zeven bezienswaardigheden. Deze pas is vijf dagen geldig.
Akropolis Athene

Tips voor een bezoek

 • Vooral tijdens de zomermaanden is het erg druk. Plan je bezoek daarom zo vroeg mogelijk op de dag, voordat de grote bussen arriveren.
 • Eenmaal boven zijn er geen winkels of restaurants meer gevestigd. Neem daarom voldoende drinken en wat te snacken mee.
 • Toiletten zijn te vinden bij de ingang en bovenop de heuvel.
 • De Akropolis is vrijwel één grote open vlakte. Smeer je goed in en plan je bezoek zorgvuldig wanneer je niet goed tegen de hitte kunt.
 • De meeste bezienswaardigheden van Athene zijn goed te voet te ontdekken.. Reis je liever met het openbaar vervoer? Pak dan de rode metrolijn M2 en stap uit bij de halte Acropoli.

Bezoek ook het Akropolis museum

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Akropolis en vondsten bewonderen? Breng dan ook zeker een bezoek aan het Akropolis museum. Hier bewonder je onder andere een aantal van de vrouwelijke standbeelden die het dak van het Erechteion ondersteunen. Je kunt hier je combi-ticket voor de Akropolis en het Akropolis museum aanschaffen. Een los ticket voor het museum kost op dit moment ongeveer 7 euro per persoon. Vanaf de halte Acropoli is het ongeveer zes minuten lopen naar het Akropolis museum.

Dit vind je misschien ook leuk: