Travelaar header image

Sarajevo bezienswaardigheden: 16x zien & doen in Sarajevo

Geüpdatet op
Gepubliceerd op

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip. Sarajevo is een multiculturele stad met invloeden vanuit de hele Balkan. Maar ook een stad met veel littekens van de Bosnische burgeroorlog. Een stad met vele gezichten. Een stedentrip Sarajevo raden we iedereen aan, want het is één van de meest indrukwekkende steden die we ooit bezochten. De vele bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden zorgen voor een onvergetelijke reis. Wat te doen in Sarajevo? In dit artikel lees je over de mooiste plekken en bezienswaardigheden en delen we tips voor de fijnste restaurants en café’s in Sarajevo.

Sarajevo is een stad met vele gezichten en vele indrukwekkende plekken. Ik raad je voor een stedentrip Sarajevo dan ook minimaal drie volle dagen aan.

Sarajevo bezienswaardigheden

Het Historische centrum van Sarajevo: Bašcaršija

Het centrum van Sarajevo is eigenlijk verdeeld in twee delen. Het nieuwe en het historische gedeelte. Voor de fijnste sfeer en leukste plekken om te eten en drinken in Sarajevo moet je zeker door het historische centrum, Bašcaršija, slenteren. De wijk is oorspronkelijk een Turkse wijk en is in de zestiende eeuw gesticht door de Ottomanen. Met haar kiezelstenen weggetjes en smalle steegjes is het niet te vergelijken met het nieuwe centrum van de stad. Je vindt er volop souvenirwinkels en authentieke en lokale restaurants. De blikvanger? Pigeon Square. In het historische centrum wordt in veel restaurants geen alcohol geschonken. Eén van de leukste straatjes is Kazandžiluk.

Wil je echt alles te weten komen over de geschiedenis van de stad, ga dan mee met een Walking Tour langs alle bijzondere bezienswaardigheden van Sarajevo.

Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum
Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum
Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum

Galerija 11/07/95

De Bosnische burgeroorlog heeft niet alleen flink wat littekens achtergelaten in Mostar, maar ook in Sarajevo. Ook hier hebben wrede gevechten plaatsgevonden. Een plek die zeker een bezoek waard is, is Galerija 11/07/95 in het centrum van de stad. Deze galerij is een memorial voor de slachtoffers die zijn gevallen in Srebrenica. De naam 11/07/95, oftewel 11 juli 1995 verwijst naar de datum van de val van Srebrenica. Er worden tal van heftige foto’s getoond en videofragmenten maken het verhaal compleet. Het verhaal over 8000 mensen die zijn vermoord. Heftig, maar zeker een must tijdens een stedentrip Sarajevo.

Adres Galerija 11/07/95: Trg fra Grge Martića 2/III, 71000, Sarajevo.

Latinski Most: De brug van Franz Ferdinand

In Sarajevo is nog meer geschiedenis geschreven, namelijk het startschot voor de Eerste Wereldoorlog. De Latinski Most is de plek waar in 1914 de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw werden doodgeschoten. Een gebeurtenis die volgens velen wordt gezien als de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. De brug zelf is weinig bijzonders, maar toch is het bijzonder om over deze brug te lopen.

Latinski Most

Sarajevo Roses

Niet alleen de vele gebouwen waar kogelgaten en bominslagen nog zichtbaar zijn doen je herinneren aan de Bosnische burgeroorlog. Er is iets anders dat je doet stilstaan bij deze gruwelijke gebeurtenissen. Op verschillende plekken in de stad vind je zogenoemde Sarajevo Roses. Een Sarajevo Rose is te vinden op een plek waar tijdens de oorlog een mortier is ingeslagen. Na de oorlog zijn deze inslagplekken opgevuld met rode verf om de slachtoffers te herinneren. Zie je op de straat een Sarajevo Rose, dan betekent het dat op deze plek minimaal één persoon om het leven in is gekomen. Heftig, maar waar.

Sarajevo Roses

Doen in Sarajevo: Street Art spotten

Sarajevo is een prachtige stad met een rauw randje. Niet alleen vanwege de littekens van de oorlog, maar ook vanwege de oudheid van veel gebouwen en het feit dat Bosnië-Herzegovina nou eenmaal niet één van de rijkste landen van Europa is. Zo zie je op veel plekken in de stad street art terug. Eén van de beroemdste street art creaties is Chat, een glimlachende kat. Wil je graag meer street art spotten in Sarajevo en het verhaal achter de creaties horen? Sluit je dan aan voor gratis stadswandeling met Sarajevo Walking Tours. Uiteraard word er niet enkel aandacht besteed aan street art, maar leer je meer over de oorlog en de belangrijkste Sarajevo bezienswaardigheden. En dit allemaal door een inwoner van de stad.

Street Art in Sarajevo: Chat

Het canned beef monument

Vlakbij de Amerikaanse ambassade in Sarajevo vind je een bijzonder monument, het canned beef monument. Tijdens de belegering van Sarajevo is er voedsel gedropt in de stad voor de lokale bevolking door onder andere de Verenigde Staten. Dit waren echter voornamelijk overblijfselen van de Vietnam oorlog. Wat betekende dat het over datum was en bestond uit veel varkensvlees, terwijl Bosnië-Herzegovina een overwegend islamitisch land is. Na de Bosnische oorlog is daarom een ironisch monument geplaatst om aan te geven dat de hulp redelijk mislukt is. Niet heel bijzonder, maar wel grappig om te zien. Naast het monument kun je een drankje doen bij Tito’s Bar. Een hippe plek waar veel jeugd op afkomt.

Het canned beef monument

Gazi Husrev-beg Moskee

In het historische centrum van Sarajevo zijn meerdere belangrijke gebouwen te vinden. Eén daarvan is de Gazi Husrev-beg Moskee. Deze moskee is in 1526 gebouwd en is te vinden middenin het oude centrum. Het is de grootste en oudste moskee in Bosnië-Herzegovina en is een aantal keren per dag toegankelijk voor bezoekers. Zorg er wel voor dat je je gepast gekleed, dus schouders en knieën bedekt.

Adres Gazi Husrev-beg Moskee: Sarači 8, Sarajevo 71000.

Gazi Husrev-beg Moskee

Eternal Flame

In Sarajevo vind je niet alleen veel plekken en monumenten voor de Bosnische oorlog, maar ook voor de Tweede Wereldoorlog. Om deze slachtoffers te eren brandt er altijd een eternal flame in het centrum van de stad. Een bijzonder monument en belangrijk om even bij stil te staan. De Eternal Flame, oftewel Vječna vatra ligt aan de rand van het centrum van Sarajevo.

Eternal Flame

Shoppen in één van de bazaars

Ronddwalen door Sarajevo deed me meteen denken aan onze reis door Iran. De stad heeft veel Oosterse invloeden en daar is de bazaar één voorbeeld van. In de stad vind je verschillende bazaars waar je de meest uiteenlopende producten kunt kopen. De één is meer gericht op groente en fruit, terwijl je op de andere vooral Perzische tapijten en/of souvenirs kunt shoppen. Een bazaar bezoeken is sowieso iets dat je moet doen in Sarajevo.

Sarajevo bezienswaardigheden: Bazaar Sarajevo
Bazaar Sarajevo

Bijzondere bouwwerken in Sarajevo

Hoewel een groot gedeelte van Sarajevo verwoest is tijdens de Bosnische oorlog is een groot gedeelte weer opgebouwd. Toch zie je overal in de stad nog de littekens van de oorlog. Half verwoeste gebouwen en kogelgaten. Slenter door de stad en vergeet vooral niet om ook omhoog te kijken. Behoorlijk indrukwekkend, maar gelukkig staan er tussen al deze gebouwen ook een aantal pareltjes.

Sarajevo bezienswaardigheden
Sarajevo bezienswaardigheden

Het tunnelmuseum: Tunnel van Sarajevo

Niet meteen een bezienswaardigheid in Sarajevo, want eigenlijk ligt de tunnel van Sarajevo een behoorlijk eindje uit de stad. Voor een bezoek kun je daarom ook het beste een taxi nemen als je niet reist met je eigen auto of een huurauto. De tunnel van Sarajevo werd in 1993 gegraven tijdens de Bosnische burgeroorlog. De tunnel is 760 meter lang en was destijds de enige verbinding met de buitenwereld. Tijdens je bezoek aan het tunnelmuseum kun je een kijkje nemen in de tunnel en leer je meer over de burgeroorlog.

Benieuwd naar of Bosnië en Herzegovina een betaalbare reisbestemming is? Lees hier alles over hoe duur is Bosnië-Herzegovina.

De bobsleebaan van Sarajevo

In 1984 was Bosnië-Herzegovina het toneel voor de Olympische Winterspelen. Miljoenen werden geïnvesteerd voor onder andere een gloednieuwe bobsleebaan. Van dit alles is nu nog weinig over, want de burgeroorlog heeft een hoop verwoest. De bobsleebaan werd toen gebruikt als artilleriepost vanaf waar sluitschutters de stad nauwlettend in de gaten hielden. Toch is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de bobsleebaan. Tegenwoordig vind je er veel graffiti en waan je je een beetje op een griezelige filmset. Het is haast onwerkelijk wat hier allemaal is gebeurt. Het gebied rondom de Bobsleebaan is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende Sarajevo bezienswaardigheden.

De bobsleebaan heeft een totale lengte van 1300 meter die de berg afloopt. Houd er dus rekening mee dat de weg terug naar de kabelbaan en stuk zwaarder is.

Sarajevo bezienswaardigheden: Bobsleebaan van Sarajavo
Sarajevo bezienswaardigheden: Bobsleebaan van Sarajavo
Bobsleebaan van Sarajavo

Met de kabelbaan naar Mount Trebević

De bobsleebaan van Sarajevo ligt ten zuiden van de stad en is lopend te bereiken. Het is echter geen gemakkelijke route, aangezien de bobsleebaan bovenop Mount Trebević ligt. Sinds kort is het mogelijk om met de kabelbaan van Sarajevo naar de Mount Trebević te gaan. Vanaf hier kun je een wandeling naar en over de bobsleebaan maken. Maar niet alleen de bobsleebaan is een reden voor een ritje met de kabelbaan. Vanaf Mount Trebević heb je prachtige uitzichten over de hele stad.

Een tochtje met de kabelbaan van Sarajevo kost 20 KM (€10) voor een retourtje per persoon.

Kabelbaan naar Mount Trebević
Kabelbaan naar Mount Trebevic

De Bistrek Tower op de Trebevic berg

Breng je een bezoek aan de bobsleebaan in Sarajevo? Loop dan zeker een stukje door naar de Bistrek Tower. Deze toren is gebouwd voor de Tweede wereldoorlog vanwege de strategische ligging. Hierna is het gebouw gebruikt als observatorium. Tijdens de Bosnische burgeroorlog is het complete complex verwoest. De torens kun je op eigen risico betreden. Niet alleen het zien van de torens is heel indrukwekkend, ook het uitzicht vanaf de top van de Trebevic berg is onwijs indrukwekkend. Het is de kleine omweg dus meer dan waard. De kans is groot dat je de Bistrek Tower voor jezelf hebt.

Bistrek Tower Sarajevo
Oorlog in Sarajevo: Bistrek Tower

De skischans van de Olympische Winterspelen in Sarajevo

Je hebt net onder #12 kunnen lezen over de Olympische Winterspelen in Sarajevo in 1984. De indrukwekkende, verlaten bobsleebaan is niet het enige Olympische gebied dat er compleet verlaten bij ligt. Ook de plek waar het Olympische skischansschoenen is gehouden ligt er verlaten. Vandaag de dag wordt het gebied behoorlijk veel gebruikt door de lokale bevolking om te picknicken en samen te komen. Dit vanwege de prachtige ligging in de groene natuur op de berg Igman ten zuidwesten van de stad. Daarnaast is het gebied een populaire bestemming voor mountainbikers en wandelaars. Er zijn in het gebied verschillende fiets-en wandelroutes aangelegd.

Oorlog in Sarajevo: Skischans Sarajevo

Olympic 1984 Abandoned Hotel

Eén van de meest bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden net buiten de stad is een bijzonder hotel. Vlakbij de skischans van de Olympische Winterspelen ligt het Olympic hotel. Het hotel werd tijdens de winterspelen werd als uitvalsbasis voor sporters en andere belangrijke mensen. Dit enorme hotel ligt er vandaag de dag compleet verlaten bij. Rondom het hotel liggen glasscherven, een groot gedeelte is overwoekerd door de natuur en de sfeer is er grimmig. Betreden op eigen risico dus. Er komt bijna niemand, maar het is niet heel fijn om er te lopen. Tijdens de Bosnische burgeroorlog zijn mensen in het hotel gevangen gehouden, gemarteld en zelfs vermoord. Het verhaal gaat zelfs dat het hotel – met gevangen erin – in de fik is gezet. Sporen van een brand zijn nog op veel plekken te zien.

Als je vanaf de autoweg naar Sarajevo rijdt, kom je eerst langs de skischans. Rijd een aantal minuten door via de bergweg en je ziet het hotel vanzelf liggen aan de linkerkant van de weg.

Het is mogelijk om dit gebied van de Olympische Winterspelen op eigen initiatief te bezoeken, maar het is wel handig om dan te beschikken over een auto. Beschik je hier niet over dan raad ik je een rondleiding Olympische Winterspelen Sarajevo aan.

Olympisch Hotel Sarajevo
Olympic Abandoned Hotel Sarajevo

Waar te verblijven in Sarajevo?

In het centrum zijn verschillende hotels en hostels gevestigd. Hieronder hebben we een aantal fijne accommodaties op een rij gezet:

Eten & drinken in Sarajevo

Natuurlijk is je stedentrip Sarajevo niet compleet zonder ook heerlijk te hebben gegeten en gedronken. Bosnië-Herzegovina is één van de goedkoopste landen in Europa voor een vakantie en dat betekent dat je voor weinig heel goed uit eten kunt. Onze stedentrips draaien naast het bewonderen van de mooiste bezienswaardigheden ook altijd om eten en drinken en ook in Sarajevo gingen we op zoek naar de fijnste restaurants en café’s die je hieronder terug kunt vinden.

Nieuwsgierig naar hoe duur eten en drinken in Bosnië en Herzegovina is? Wij hielden tijdens onze reis al onze uitgaven bij om antwoord te geven op de vraag ‘Hoe duur is Bosnië en Herzegovina?’

Dineren in het gezelligste restaurant in Sarajevo: Dveri Restaurant

Wie googelt op beste restaurants in Sarajevo of Tripadviser raadpleegt, kan niet om het restaurant Dveri heen. En zo kwamen wij er ook terecht. Alle lovende woorden moesten natuurlijk door ons getest worden. De prijzen liggen wat hoger dan wij gewend zijn van de restaurants in Bosnië-Herzegovina, maar de gerechten zijn heerlijk. We probeerden de goulash (18 KM) uit en de gegrilde aubergine (18 KM) en genoten volop. Het restaurant is gelegen in een klein zijstraatje in het historische centrum en is één van de weinige restaurants in deze omgeving waar ze alcohol schenken. De kans is groot dat je er straal voorbij loopt, want Dveri ligt precies tussen twee grotere restaurants in.

Het knusse restaurant met knoflookbollen, gedroogde groente en donkere inrichting is de perfecte plek om je dag vol sightseeing in Sarajevo af te sluiten. Wij aten met twee personen (inclusief alcoholische drankjes) voor 42 KM (€21,50*).

Adres Dveri: Prote Bakovića 12, Sarajevo

Wafels en Crèpes bij Zuti Kutak: Een snelle hap in Sarajevo

Ben je moe, maar voldaan na een dagje rondslenteren tijdens je stedentrip Sarajevo en heb je geen zin om luxe uit eten te gaan? Plof dan neer op het terras bij Zuti Kutak. Hier eet je voor een paar euro de lekkerste wafels en crèpes. Niet alleen crèpes met nutella, slagroom, vers fruit en chocolade, maar ook crèpes met bijvoorbeeld ham, kaas en champignons kun je hier bestellen. Wij aten en dronken hier voor €6,50 voor twee personen.

Adres Zuti Kutak: Gajev trg, Sarajevo

Bosnische koffie drinken bij Caffe Bar Andar

Het historische oude centrum van Sarajevo voelde voor mij meer aan dan Iran dan welke Europese stad dan ook. Hier waan je je in het Midden-Oosten. Met name door de vele koffiebarretjes die je overal vindt. En natuurlijk moet je – wanneer je in Bosnië-Herzegovina bent – de echte Bosnische koffie hebben geprobeerd. Caffe Bar Andar is één van de leukst aangeklede koffietentjes in Sarajevo. Met schoenen in verschillende kleuren en maten aan touwtjes geregen aan het plafond en de gezelligste, knusse tafeltjes is deze bar zo’n plek waar je zonder dat je het doorhebt een paar uur blijft zitten. Lekker koffie drinken en mensen kijken.

Adres Caffe Bar Andar: Sarači 22, Sarajevo

Caffe Bar Andar

Borrelen bij de Board Room

In het historische centrum van Sarajevo vind je vooral veel moskeeën wat meteen de midden-oosterse sfeer verklaard. Bij weinig barretjes en restaurants wordt alcohol geschonken, maar voor een (speciaal) biertje kun je uitstekend terecht bij de Board Room. Deze wat ruige bar met een undergroundse vibe is de plek waar veel Bosnische jeugd samenkomt voor de nodige shotjes en andere drankjes. De sfeer is uitstekend en het steegje waar het in gevestigd is super fotogeniek. In de bar is ook nog een kleine shop gevestigd.

Adres de Shop Board Room: Dulagina čikma 1, Sarajevo

Board Room Sarajevo

Gezond eten in Sarajevo bij Falafel Snack

Ben je klaar met borrelen bij de Board Room? Plof dan neer bij de buren – Falafel Snack – voor de lekkerste, gezonde gerechten. Falafel, een falafel wrap, humus met homemade brood of kikkererwten salade. Alles is hier super vers en ook nog eens super gezond. Probeer ook zeker één van de verse smoothies of sapjes om alle alcohol die je dronk bij de Board Room weer weg te spoelen ;). Falafel snack is iedere dag geopend tot 23.00 uur.

Adres Falafel Snack: Dulagina čikma 2, Sarajevo

Eten en drinken in Sarajevo - Falafel Snack Sarajevo

Eten en drinken in Sarajevo: Hip dineren bij Klopa

Vlakbij Zuti Kutak (het restaurant met de lekkerste wafels en crèpes) vind je – in een smal steegje aan de hoofdstraat het hippe restaurant Klopa. Het is er zelfs zo hip dat het wifi-netwerk voor iedereen zonder wachtwoord toegankelijk is. Hier eet je lekkerste gerechten met een Italiaans vleugje. Bestel bijvoorbeeld één van de pots met deeg – een soort van lasagne – of de lekkere lamsbouten. Alles vers bereid. Wij aten hier met twee personen – inclusief twee drankjes – voor 35.50 KM (€18,25*).

Adres Klopa: Ferhadija 5, Sarajevo

Instagram hotspot in Sarajevo: thee drinken bij Teahouse Tzirlo

Als er één plek in Sarajevo perfect is voor het maken van de mooiste foto’s voor Instagram dan is het wel Teahouse Tzirlo. Dit knusse theehuis ligt net achter het oude centrum van Sarajevo – aan de overkant van de straat Telali – op een kleine heuvel. De aankleding is perfect en de sfeer uitstekend. Owja en natuurlijk zijn de (Bosnische) koffie en thee ook aanraders.

Adres Teahouse Tzirlo: Kovači 6, Sarajevo

Bezienswaardigheden in Sarajevo op de kaart

Alle leuke dingen om te doen in Sarajevo die worden genoemd in dit artikel zijn terug te vinden op het kaartje hieronder.

Ben jij al eens in deze bijzondere stad geweest? Wat zijn volgens jou de meest bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden?