Originele stedentrip bestsemmingen 2019: Sarajevo

Sarajevo bezienswaardigheden: 13x zien & doen in Sarajevo

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip. Sarajevo is een multiculturele stad met invloeden vanuit de hele Balkan. Maar ook een stad met veel littekens van de Bosnische burgeroorlog. Een stad met vele gezichten. Een stedentrip Sarajevo raden we iedereen aan. Het is één van de meest indrukwekkende steden die we ooit bezochten en de vele bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden zorgen voor een onvergetelijke reis. 

Bezienswaardigheden Sarajevo

Sarajevo is een stad met vele gezichten en vele indrukwekkende plekken. Ik raad je voor een stedentrip Sarajevo dan ook minimaal drie volle dagen aan om de stad te leren kennen. Hieronder hebben wij de tofste en meest bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden op een rij gezet. Inclusief een handige kaart waarop alle bezienswaardigheden te vinden zijn en tips om zoveel mogelijk uit je citytrip te halen.

Sarajevo bezienswaardigheden

#1. Het Historische centrum van Sarajevo: Bašcaršija

Het centrum van Sarajevo is eigenlijk verdeeld in twee delen. Het nieuwe en het historische gedeelte. Voor de fijnste sfeer en leukste plekken om te eten en drinken in Sarajevo moet je zeker een paar uur door het historische centrum, Bašcaršija, slenteren. De wijk is oorspronkelijk een Turkse wijk en is in de zestiende eeuw gesticht door de Ottomanen. Met haar kiezelstenen weggetjes en smalle steegjes is het niet te vergelijken met het nieuwe centrum van de stad. Je vindt er volop souvenirwinkels – met name in het oudste straatje Kazandžiluk -, authentieke en lokale restaurants (waar vaak geen alcohol wordt geschonken) en het centrale middelpunt van de wijk, Pigeon Square.

Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum

#2. Galerija 11/07/95

De Bosnische burgeroorlog heeft niet alleen flink wat littekens achtergelaten in Mostar, een stad ten zuidwesten van Sarajevo. Ook in Sarajevo zelf hebben wrede gevechten plaatsgevonden. Een plek die zeker een bezoek waard is, is Galerija 11/07/95 in het centrum van de stad. Deze galerij is een memorial voor de slachtoffers die zijn gevallen in Sebrenica tijdens de vreselijke genocide. Niet voor niets is deze naam gegeven aan het museum. 11/07/95, oftewel 11 juli 1995 is namelijk de datum van de val van Sebrenica. Er worden tal van heftige foto’s getoond en videofragmenten maken het verhaal compleet. Het verhaal over 8000 mensen die zijn vermoord. Heftig, maar zeker een must tijdens een stedentrip Sarajevo.

Adres Galerija 11/07/95: Trg Fra Grge Martića 2, Sarajevo 71000, Bosnië-Herzegovina

#3. Latinski Most: De brug van Franz Ferdinand

In Sarajevo is nog meer geschiedenis geschreven. Wist je dat Sarajevo dé plek is waar het startschot voor de Eerste Wereldoorlog is gegeven? De Latinski Most, oftewel Latijnse brug, is de plek waar in 1914 de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw werden doodgeschoten. Een gebeurtenis die volgens velen wordt gezien als de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. De brug zelf is weinig bijzonders, maar toch is het bijzonder om over deze brug te lopen.

Sarajevo bezienswaardigheden: Latinski Most

#4. Sarajevo Roses

Niet alleen de vele gebouwen waar kogelgaten en bominslagen nog zichtbaar zijn doen je herinneren aan de Bosnische burgeroorlog. Er is iets anders dat je doet stilstaan bij deze gruwelijke gebeurtenissen. Op verschillende plekken in de stad vind je zogenoemde Sarajevo Roses. Een Sarajevo Rose is te vinden op een plek waar tijdens de oorlog een mortier is ingeslagen. Na de oorlog zijn deze inslagplekken opgevuld met rode verf om de slachtoffers te herinneren. Zie je op de straat een Sarajevo Rose, dan betekent het dat op deze plek minimaal één persoon om het leven in is gekomen. Heftig, maar waar.

Lees ook ons artikel over de meest bijzondere verlaten oorglogsgebieden in en rondom Sarajevo

Sarajevo bezienswaardigheden: Sarajevo Roses

#5. Street Art in Sarajevo

Sarajevo is een prachtige stad met een rauw randje. Niet alleen vanwege de littekens van de oorlog, maar ook vanwege de oudheid van veel gebouwen en het feit dat Bosnië-Herzegovina nou eenmaal niet één van de rijkste landen van Europa is. Zo zie je op veel plekken in de stad street art terug. Eén van de beroemdste street art creaties is Chat, een glimlachende kat die je op veel plekken in de stad kunt zien. Wil je graag meer street art spotten in Sarajevo en het verhaal achter de creaties horen? Sluit je dan aan voor gratis stadswandeling met Sarajevo Walking Tours. Uiteraard word er niet enkel aandacht besteed aan street art, maar leer je meer over de oorlog en de belangrijkste Sarajevo bezienswaardigheden. En dit allemaal door een inwoner van de stad.

Street Art in Sarajevo: Chat

#6. Het canned beef monument

Iets buiten de stad, vlakbij de Amerikaanse ambassade in Sarajevo vind je een bijzonder monument, het canned beef monument. Tijdens de belegering van Sarajevo is er voedsel gedropt in de stad voor de lokale bevolking door onder andere de Verenigde Staten, maar dit waren voornamelijk overblijfselen van de Vietnam oorlog. Wat betekende dat het voornamelijk over datum was en bestond uit veel varkensvlees, terwijl Bosnië-Herzegovina een overwegend islamitisch land is. Na de Bosnische oorlog is daarom een ironisch monument geplaatst om aan te geven dat de hulp redelijk mislukt is. Niet heel bijzonder, maar wel grappig om te zien. Naast het monument kun je een drankje doen bij Tito’s Bar. Een hippe plek waar veel jeugd op afkomt.

Canned Beef Monument Sarajevo

#7. Gazi Husrev-beg Moskee

In het historische centrum van Sarajevo zijn meerdere belangrijke gebouwen te vinden. Eén daarvan is de Gazi Husrev-beg Moskee. Deze moskee is in 1526 gebouwd en is te vinden middenin het oude centrum. Het is de grootste en oudste moskee in Bosnië-Herzegovina en is een aantal keren per dag toegankelijk voor bezoekers. Zorg er wel voor dat je je gepast gekleed. Dit betekent schouders en knieën bedekt.

Adres Gazi Husrev-beg Moskee: Sarači 8, Sarajevo 71000, Bosnië-Herzegovina

Sarajevo bezienswaardigheden: Gazi Husrev-beg Moskee

#8. Eternal Flame

In Sarajevo vind je niet alleen veel plekken en monumenten voor de Bosnische oorlog. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel slachtoffers gevallen in de stad. Om deze slachtoffers te eren brand er altijd, 24 uur per dag, een eternal flame in het centrum van de stad. Een bijzonder monument en belangrijk om even bij stil te staan.

Sarajevo bezienswaardigheden: eternal Flame

#9. Shoppen in één van de bazaars

Ronddwalen door Sarajevo deed me op veel momenten meer denken aan onze reis door Iran dan aan onze reizen door welk Europees land dan ook. De stad heeft veel Oosterse invloeden en daar is de bazaar één voorbeeld van. In de stad vind je verschillende bazaars (markten) waar je de meest uiteenlopende producten kunt kopen. De één is meer gericht op groente en fruit, terwijl je op de andere vooral Perzische tapijten, kleding en/of andere souvenirs kunt shoppen. Een bezoek brengen aan een lokale markt is als je het mij vraagt altijd een goed idee. En een bazaar bezoeken is sowieso iets dat je moet doen in Sarajevo.

Sarajevo bezienswaardigheden: Bazaar SarajevoBazaar Sarajevo

#10. Mooie en minder mooie gebouwen in Sarajevo

Hoewel een groot gedeelte van Sarajevo verwoest is tijdens de Bosnische oorlog is een groot gedeelte van de stad weer opgebouwd. Toch zie je overal in de stad nog de littekens van de oorlog. Half verwoeste gebouwen en kogelgaten. Slenter door de stad en vergeet vooral niet om ook omhoog te kijken. Behoorlijk indrukwekkend. Maar gelukkig staan er tussen al deze gebouwen ook een aantal pareltjes.

Sarajevo bezienswaardigheden Sarajevo bezienswaardigheden

#11. Het tunnelmuseum: Tunnel van Sarajevo

Niet meteen een Sarajevo bezienswaardigheid, want eigenlijk ligt de tunnel van Sarajevo een behoorlijk eindje uit de stad. Voor een bezoek kun je daarom ook het beste een taxi nemen als je niet reist met je eigen auto of een huurauto, maar het is toch een vermelding in dit artikel waard. De tunnel van Sarajevo werd in 1993 gegraven tijdens de Bosnische burgeroorlog. De tunnel is 760 meter lang en was destijds de enige verbinding met de buitenwereld. Tijdens je bezoek aan het tunnelmuseum kun je een kijkje nemen in de tunnel en leer je meer over de burgeroorlog.

Adres tunnel van Sarajevo: BA, 1, Tuneli, Sarajevo 71000, Bosnië-Herzegovina

Benieuwd naar of Bosnië en Herzegovina een betaalbare reisbestemming is? Lees hier alles over hoe duur is Bosnië-Herzegovina.

#12. De bobsleebaan van Sarajevo

In 1984 was Bosnië-Herzegovina het toneel voor de Olympische Winterspelen. Miljoenen werden geïnvesteerd voor onder andere een gloednieuwe bobsleebaan. Van dit alles is nu nog weinig over, want de burgeroorlog heeft een hoop verpest. De bobsleebaan werd toen gebruikt als artilleriepost vanaf waar sluitschutters de stad nauwlettend in de gaten hielden. Toch is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de bobsleebaan. Tegenwoordig vind je er veel graffiti, kunstwerken en waan je je een beetje op een griezelige filmset. Het is haast onwerkelijk wat hier allemaal is gebeurt. Het gebied rondom de Bobsleebaan is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende Sarajevo bezienswaardigheden.

Sarajevo bezienswaardigheden: Bobsleebaan van Sarajavo Sarajevo bezienswaardigheden: Bobsleebaan van Sarajavo Sarajevo bezienswaardigheden: Bobsleebaan van Sarajavo

#13. Met de kabelbaan naar Mount Trebević

De bobsleebaan van Sarajevo ligt ten zuiden van de stad en is lopend te bereiken. Het is echter geen gemakkelijke route, aangezien de bobsleebaan bovenop Mount Trebević ligt. Sinds een aantal jaren is het weer mogelijk om met de kabelbaan van Sarajevo naar het topje van de Mount Trebević te gaan vanaf waar je een wandeling naar en over de bobsleebaan kunt maken. Maar niet alleen de bobsleebaan is een reden voor een ritje met de kabelbaan. Vanaf Mount Trebević heb je prachtige uitzichten over de hele stad.

Een tochtje met de kabelbaan van Sarajevo kost 20 KM (€10) voor een retourtje per persoon.

Sarajevo bezienswaardigheden: Kabelbaan naar Mount TrebevićSarajevo bezienswaardigheden: Kabelbaan Sarajevo

Ben jij al eens in Sarajevo geweest? Wat zijn volgens jou de meest bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden?

sarajevo bezienswaardighedenSarajevo bobsleebaan

Chille slaapplekken in Sarajevo

Apartment Saraj-Bosna
Travelaar getest
Apartment Saraj-Bosna
Sarajevo Daily Apartments
Sarajevo Daily Apartments

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.