Sarajevo bezienswaardigheden: 16x zien & doen in Sarajevo

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip. Sarajevo is een multiculturele stad met invloeden vanuit de hele Balkan. Maar ook een stad met veel littekens van de Bosnische burgeroorlog. Een stad met vele gezichten. Een stedentrip Sarajevo raden we iedereen aan, want het is één van de meest indrukwekkende steden die we ooit bezochten. De vele bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden zorgen voor een onvergetelijke reis. Wat te doen in Sarajevo lees je in dit artikel.

Sarajevo is een stad met vele gezichten en vele indrukwekkende plekken. Ik raad je voor een stedentrip Sarajevo dan ook minimaal drie volle dagen aan. Hieronder hebben wij de tofste en meest bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden op een rij gezet.

Alle bezienswaardigheden in Sarajevo die in dit artikel zijn genoemd kun je terug vinden op het kaartje hieronder.

Sarajevo bezienswaardigheden

#1. Het Historische centrum van Sarajevo: Bašcaršija

Het centrum van Sarajevo is eigenlijk verdeeld in twee delen. Het nieuwe en het historische gedeelte. Voor de fijnste sfeer en leukste plekken om te eten en drinken in Sarajevo moet je zeker door het historische centrum, Bašcaršija, slenteren. De wijk is oorspronkelijk een Turkse wijk en is in de zestiende eeuw gesticht door de Ottomanen. Met haar kiezelstenen weggetjes en smalle steegjes is het niet te vergelijken met het nieuwe centrum van de stad. Je vindt er volop souvenirwinkels en authentieke en lokale restaurants. De blikvanger? Pigeon Square. In het historische centrum wordt in veel restaurants geen alcohol geschonken. Eén van de leukste straatjes is Kazandžiluk.

Wil je echt alles te weten komen over de geschiedenis van de stad, ga dan mee met een Walking Tour langs alle bijzondere bezienswaardigheden van Sarajevo.

Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum
Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum
Sarajevo bezienswaardigheden: Het oude centrum

#2. Galerija 11/07/95

De Bosnische burgeroorlog heeft niet alleen flink wat littekens achtergelaten in Mostar, maar ook in Sarajevo. Ook hier hebben wrede gevechten plaatsgevonden. Een plek die zeker een bezoek waard is, is Galerija 11/07/95 in het centrum van de stad. Deze galerij is een memorial voor de slachtoffers die zijn gevallen in Srebrenica. De naam 11/07/95, oftewel 11 juli 1995 verwijst naar de datum van de val van Srebrenica. Er worden tal van heftige foto’s getoond en videofragmenten maken het verhaal compleet. Het verhaal over 8000 mensen die zijn vermoord. Heftig, maar zeker een must tijdens een stedentrip Sarajevo.

Adres Galerija 11/07/95: Trg fra Grge Martića 2/III, 71000, Sarajevo

#3. Latinski Most: De brug van Franz Ferdinand

In Sarajevo is nog meer geschiedenis geschreven, namelijk het startschot voor de Eerste Wereldoorlog. De Latinski Most is de plek waar in 1914 de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw werden doodgeschoten. Een gebeurtenis die volgens velen wordt gezien als de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. De brug zelf is weinig bijzonders, maar toch is het bijzonder om over deze brug te lopen.

Latinski Most

#4. Sarajevo Roses

Niet alleen de vele gebouwen waar kogelgaten en bominslagen nog zichtbaar zijn doen je herinneren aan de Bosnische burgeroorlog. Er is iets anders dat je doet stilstaan bij deze gruwelijke gebeurtenissen. Op verschillende plekken in de stad vind je zogenoemde Sarajevo Roses. Een Sarajevo Rose is te vinden op een plek waar tijdens de oorlog een mortier is ingeslagen. Na de oorlog zijn deze inslagplekken opgevuld met rode verf om de slachtoffers te herinneren. Zie je op de straat een Sarajevo Rose, dan betekent het dat op deze plek minimaal één persoon om het leven in is gekomen. Heftig, maar waar.

Sarajevo Roses

#5. Doen in Sarajevo: Street Art spotten

Sarajevo is een prachtige stad met een rauw randje. Niet alleen vanwege de littekens van de oorlog, maar ook vanwege de oudheid van veel gebouwen en het feit dat Bosnië-Herzegovina nou eenmaal niet één van de rijkste landen van Europa is. Zo zie je op veel plekken in de stad street art terug. Eén van de beroemdste street art creaties is Chat, een glimlachende kat. Wil je graag meer street art spotten in Sarajevo en het verhaal achter de creaties horen? Sluit je dan aan voor gratis stadswandeling met Sarajevo Walking Tours. Uiteraard word er niet enkel aandacht besteed aan street art, maar leer je meer over de oorlog en de belangrijkste Sarajevo bezienswaardigheden. En dit allemaal door een inwoner van de stad.

Street Art in Sarajevo: Chat

#6. Het canned beef monument

Vlakbij de Amerikaanse ambassade in Sarajevo vind je een bijzonder monument, het canned beef monument. Tijdens de belegering van Sarajevo is er voedsel gedropt in de stad voor de lokale bevolking door onder andere de Verenigde Staten. Dit waren echter voornamelijk overblijfselen van de Vietnam oorlog. Wat betekende dat het over datum was en bestond uit veel varkensvlees, terwijl Bosnië-Herzegovina een overwegend islamitisch land is. Na de Bosnische oorlog is daarom een ironisch monument geplaatst om aan te geven dat de hulp redelijk mislukt is. Niet heel bijzonder, maar wel grappig om te zien. Naast het monument kun je een drankje doen bij Tito’s Bar. Een hippe plek waar veel jeugd op afkomt.

Het canned beef monument

#7. Gazi Husrev-beg Moskee

In het historische centrum van Sarajevo zijn meerdere belangrijke gebouwen te vinden. Eén daarvan is de Gazi Husrev-beg Moskee. Deze moskee is in 1526 gebouwd en is te vinden middenin het oude centrum. Het is de grootste en oudste moskee in Bosnië-Herzegovina en is een aantal keren per dag toegankelijk voor bezoekers. Zorg er wel voor dat je je gepast gekleed, dus schouders en knieën bedekt.

Adres Gazi Husrev-beg Moskee: Sarači 8, Sarajevo 71000, Bosnië-Herzegovina

Gazi Husrev-beg Moskee

#8. Eternal Flame

In Sarajevo vind je niet alleen veel plekken en monumenten voor de Bosnische oorlog, maar ook voor de Tweede Wereldoorlog. Om deze slachtoffers te eren brandt er altijd een eternal flame in het centrum van de stad. Een bijzonder monument en belangrijk om even bij stil te staan. De Eternal Flame, oftewel Vječna vatra ligt aan de rand van het centrum van Sarajevo.

Eternal Flame

#9. Shoppen in één van de bazaars

Ronddwalen door Sarajevo deed me meteen denken aan onze reis door Iran. De stad heeft veel Oosterse invloeden en daar is de bazaar één voorbeeld van. In de stad vind je verschillende bazaars waar je de meest uiteenlopende producten kunt kopen. De één is meer gericht op groente en fruit, terwijl je op de andere vooral Perzische tapijten en/of souvenirs kunt shoppen. Een bazaar bezoeken is sowieso iets dat je moet doen in Sarajevo.

Sarajevo bezienswaardigheden: Bazaar Sarajevo
Bazaar Sarajevo

#10. Mooie en minder mooie gebouwen in Sarajevo

Hoewel een groot gedeelte van Sarajevo verwoest is tijdens de Bosnische oorlog is een groot gedeelte weer opgebouwd. Toch zie je overal in de stad nog de littekens van de oorlog. Half verwoeste gebouwen en kogelgaten. Slenter door de stad en vergeet vooral niet om ook omhoog te kijken. Behoorlijk indrukwekkend, maar gelukkig staan er tussen al deze gebouwen ook een aantal pareltjes.

Sarajevo bezienswaardigheden
Sarajevo bezienswaardigheden

#11. Het tunnelmuseum: Tunnel van Sarajevo

Niet meteen een bezienswaardigheid in Sarajevo, want eigenlijk ligt de tunnel van Sarajevo een behoorlijk eindje uit de stad. Voor een bezoek kun je daarom ook het beste een taxi nemen als je niet reist met je eigen auto of een huurauto. De tunnel van Sarajevo werd in 1993 gegraven tijdens de Bosnische burgeroorlog. De tunnel is 760 meter lang en was destijds de enige verbinding met de buitenwereld. Tijdens je bezoek aan het tunnelmuseum kun je een kijkje nemen in de tunnel en leer je meer over de burgeroorlog.

Adres tunnel van Sarajevo: BA, 1, Tuneli, Sarajevo 71000, Bosnië-Herzegovina

Benieuwd naar of Bosnië en Herzegovina een betaalbare reisbestemming is? Lees hier alles over hoe duur is Bosnië-Herzegovina.

#12. De bobsleebaan van Sarajevo

In 1984 was Bosnië-Herzegovina het toneel voor de Olympische Winterspelen. Miljoenen werden geïnvesteerd voor onder andere een gloednieuwe bobsleebaan. Van dit alles is nu nog weinig over, want de burgeroorlog heeft een hoop verwoest. De bobsleebaan werd toen gebruikt als artilleriepost vanaf waar sluitschutters de stad nauwlettend in de gaten hielden. Toch is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de bobsleebaan. Tegenwoordig vind je er veel graffiti en waan je je een beetje op een griezelige filmset. Het is haast onwerkelijk wat hier allemaal is gebeurt. Het gebied rondom de Bobsleebaan is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende Sarajevo bezienswaardigheden.

De bobsleebaan heeft een totale lengte van 1300 meter die de berg afloopt. Houd er dus rekening mee dat de weg terug naar de kabelbaan en stuk zwaarder is.

Het is ook mogelijk een dagtour te boeken naar de bobsleebaan in Sarajevo vanuit de stad. Bekijk hier de prijzen voor een tour naar de bobsleebaan in Sarajevo.

Sarajevo bezienswaardigheden: Bobsleebaan van Sarajavo
Sarajevo bezienswaardigheden: Bobsleebaan van Sarajavo
Bobsleebaan van Sarajavo

#13. Met de kabelbaan naar Mount Trebević

De bobsleebaan van Sarajevo ligt ten zuiden van de stad en is lopend te bereiken. Het is echter geen gemakkelijke route, aangezien de bobsleebaan bovenop Mount Trebević ligt. Sinds kort is het mogelijk om met de kabelbaan van Sarajevo naar de Mount Trebević te gaan. Vanaf hier kun je een wandeling naar en over de bobsleebaan maken. Maar niet alleen de bobsleebaan is een reden voor een ritje met de kabelbaan. Vanaf Mount Trebević heb je prachtige uitzichten over de hele stad.

Een tochtje met de kabelbaan van Sarajevo kost 20 KM (€10) voor een retourtje per persoon.

Kabelbaan naar Mount Trebević
Kabelbaan naar Mount Trebevic

#14. De Bistrek Tower op de Trebevic berg

Breng je een bezoek aan de bobsleebaan in Sarajevo? Loop dan zeker een stukje door naar de Bistrek Tower. Deze toren is gebouwd voor de Tweede wereldoorlog vanwege de strategische ligging. Hierna is het gebouw gebruikt als observatorium. Tijdens de Bosnische burgeroorlog is het complete complex verwoest. De torens kun je op eigen risico betreden. Niet alleen het zien van de torens is heel indrukwekkend, ook het uitzicht vanaf de top van de Trebevic berg is onwijs indrukwekkend. Het is de kleine omweg dus meer dan waard. De kans is groot dat je de Bistrek Tower voor jezelf hebt.

Bistrek Tower Sarajevo
Oorlog in Sarajevo: Bistrek Tower

#15. De skischans van de Olympische Winterspelen in Sarajevo

Je hebt net onder #12 kunnen lezen over de Olympische Winterspelen in Sarajevo in 1984. De indrukwekkende, verlaten bobsleebaan is niet het enige Olympische gebied dat er compleet verlaten bij ligt. Ook de plek waar het Olympische skischansschoenen is gehouden ligt er verlaten. Vandaag de dag wordt het gebied behoorlijk veel gebruikt door de lokale bevolking om te picknicken en samen te komen. Dit vanwege de prachtige ligging in de groene natuur op de berg Igman ten zuidwesten van de stad. Daarnaast is het gebied een populaire bestemming voor mountainbikers en wandelaars. Er zijn in het gebied verschillende fiets-en wandelroutes aangelegd.

Oorlog in Sarajevo: Skischans Sarajevo

#16. Olympic 1984 Abandoned Hotel

Eén van de meest bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden net buiten de stad is een bijzonder hotel. Vlakbij de skischans van de Olympische Winterspelen ligt het Olympic hotel. Het hotel werd tijdens de winterspelen werd als uitvalsbasis voor sporters en andere belangrijke mensen. Dit enorme hotel ligt er vandaag de dag compleet verlaten bij. Rondom het hotel liggen glasscherven, een groot gedeelte is overwoekerd door de natuur en de sfeer is er grimmig. Betreden op eigen risico dus. Er komt bijna niemand, maar het is niet heel fijn om er te lopen. Tijdens de Bosnische burgeroorlog zijn mensen in het hotel gevangen gehouden, gemarteld en zelfs vermoord. Het verhaal gaat zelfs dat het hotel – met gevangen erin – in de fik is gezet. Sporen van een brand zijn nog op veel plekken te zien.

Als je vanaf de autoweg naar Sarajevo rijdt, kom je eerst langs de skischans. Rijd een aantal minuten door via de bergweg en je ziet het hotel vanzelf liggen aan de linkerkant van de weg.

Het is mogelijk om dit gebied van de Olympische Winterspelen op eigen initiatief te bezoeken, maar het is wel handig om dan te beschikken over een auto. Beschik je hier niet over dan raad ik je een rondleiding Olympische Winterspelen Sarajevo aan.

Olympisch Hotel Sarajevo
Olympic Abandoned Hotel Sarajevo

Overnachten

In het centrum van Sarajevo zijn verschillende hotels en hostels gevestigd. Hieronder hebben we een aantal fijne accommodaties op een rij gezet:

Ben jij al eens in deze bijzondere stad geweest? Wat zijn volgens jou de meest bijzondere Sarajevo bezienswaardigheden?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Sarajevo